2021. október 24.
Bravúrgyőzelem a Riga ellen, harmadik lett a Fradi
Hokisaink 3-1-re győztek a lett sztárcsapat ellen a budapesti torna utolsó napján.

Rendkívül érdekes helyzet alakult ki két játéknap után a férfi jégkorong IIHF Kontinentális Kupa budapesti C csoportjában. Az FTC-Telekom délutáni, Sokil Kijev elleni 4-1-es veresége, valamint az esti programban a lett Olimp/Venta 2002 5-3-as győzelme után ugyanis úgy állt a helyzet a vasárnapi zárónapra, hogy még három csapatnak is reális esélye volt a továbbjutásra.

A vasárnapi nap első mérkőzése a házigazda Ferencváros Riga elleni összecsapása volt, amely előtt a matematika úgy hozta, legalább négygólos ferencvárosi győzelemért kellett szurkolnia a Tüskecsarnok közönségének. Adott esetben még a legalább négy lőtt góllal aratott háromgólos győzelem is jó lehetett volna, egy-két gólos rendes játékidős győzelem esetén pedig minden a koraesti Sokil Kijev – Tartu Välk 494 mérkőzés eredményén múlhatott. A továbbjutás összes lehetséges kimenetelét ITT szedtük össze részletesen.

Az első napon agyrázkódást szenvedett házi pontkirály, Rasmus Kulmala továbbra sem állt Fodor Szabolcs vezetőedző rendelkezésére, így a Ferencváros ugyanazzal a kerettel vágott neki a lett bajnokokkal és sokszoros lett válogatott, világbajnokságokat és olimpiákat megjárt játékosokkal teletűzdelt Olimp elleni találkozónak, mint egy nappal korábban a Kijev ellen, azzal a különbséggel, hogy Seregély Máté és Bán Károly helyet cseréltek a második, illetve a negyedik védőpárban.

A rigai együttes kezdte aktívabban a mérkőzést, nagyon nagy tempót diktáltak az első percekben, de a Ferencváros remekül felvette a kesztyűt minden szempontból. A harmadik perc végén a Rigáé volt az első emberelőny Sarcia kiállítása után, de remekül működött az emberhátrányos védekezésünk. Öt az öt ellen is többet támadtak az Olimp játékosai, ám Arany Gergely a szombati mérkőzéshez hasonlóan óriási formában védett, többször is remek megoldással akadályozta meg az ellenfelet a gólszerzésben. Abszolút jól tartották meccsben magukat a mieink, sőt, a 10. percben Fowlie és Tóth Adrián kiléptek egy kontrával, és bár Fowlie keresztpassza elakadt egy visszakorcsolyázó lett játékosban, a második hullámban érkező Nagy Gergő lecsapott a korongra és a hálóba vágta. (0-1) A gól után az egyébként is feltüzelt ferencvárosi játékosok vérszemet kaptak, és még inkább beleálltak a mérkőzésbe. Egy kapu előtti szituáció végén Somogyi akadt össze Tambijevsszel, páros kiállítás lett a vége. Néhány másodperccel később Kóger Dániel követett el egy elkerülhető szabálytalanságot ellenfelével szemben megtorolva, hogy kiütötték az ütőt a kezéből, így több mint másfél percig négy a három ellen kellett védekezni. Ezt is hősiesen megoldották a mieink, ez pedig látszott, hogy el is vette egy kicsit a lettek kedvét a játéktól. Sőt, könnyen meglehetett volna a második gól, Nagy Gergő kapott óriási indítást Fowlie-tól, de a bal kapuvasat lőtte telibe. A harmad végén Somogyira rászórtak még egy kiállítást, amit kivédekeztünk a harmad végéig, így áthúzódó büntetéssel kezdtük a második játékrészt.

A második húsz percben még ígéretesebb volt a játék képe, mint az első harmadban, ekkor már nem csak a vezetésünket őriztük meg, de korongbirtoklás és helyzetek tekintetében sem tudott dominálni az Olimp Riga. Sőt, a mieink alakítottak ki több veszélyes helyzetet, ezt jól mutatja a kapura lövési arány is: míg az első harmadban ez 12:10 volt a lettek javára, addig a másodikban már 12:8 a mieinknek. Tóth Adrián 31. percbeli kiállítása nyomán egy emberhátrányt kellett kivédekezni, de ezt leszámítva nyugodtan mondhatjuk, helyenként még domináltunk is a nagyon komoly nemzetközi rutinnal rendelkező játékosokból álló lett bajnok ellen, és megőriztük a vezetést.

A harmadik harmadra úgy mentünk ki, biztosan lesznek még lehetőségeink, hiszen előbb vagy utóbb a letteknek el kell kezdeniük kitámadni, hiszen egy pontszerzés már az ő biztos továbbjutásukat jelentette volna. Ehhez képest azt könyvelhették el, hogy a 44. percben már 2-0-ra vezetett a Ferencváros, egy óriási kavarodás végén jutott a rigai kapuba a korong, Juhani Tamminen volt az, aki végül utoljára beleért, de Somogyi Balázst is minden dicséret megilleti, akkorát harcolt a kapu előtt. (0-2) Sőt, három perccel később már Somogyi maga volt, aki megszerezte a harmadik gólt a másodikhoz kísértetiesen hasonlító szituációból. (0-3) Ha bárki azt mondta volna előzetesen, hogy 13 perccel a vége előtt a Ferencváros 3-0-ra vezet majd ez ellen a lett bajnok ellen, és a közvetlen továbbjutást érő negyedik gólért áll majd harcban… Pedig így történt, 2-3 nagy helyzetünk is volt a 4-0-hoz, ezek azonban sajnos kihasználatlanul maradtak. Az 50. percben másfél percig kettős emberelőnyünk is volt, sajnos ez kihasználatlanul maradt, ezután pedig némi levegőhöz jutottak a lettek. Sőt, az 57. percben emberelőnybe kerültek, amit végül Brahmanis szép mozdulattal lőtt fel a rövid felsőbe, Arany erre már nem érhetett oda. (1-3) Az utolsó közel két percre az időt kérő Fodor Szabolcs kapusát is levitte, hiszen az mindegy volt a mi szempontunkból, hogy egy vagy két góllal nyerünk, ám a 4-1 jóval kecsegtetőbb eredmény lett volna a továbbjutási esélyek szempontjából, mint a 3-1, így mindenképpen megérte a kockázat. Gólt azonban nem sikerült szerezni, maradt az eredmény.

A Ferencváros mind a mai teljesítménye alapján, mind a torna egészét tekintve minden dicséretet megérdemel, három napon keresztül remek hangulatú tornát varázsolt a Tüskecsarnokba, igazi ünnepe volt a jégkorongnak az esemény. Sőt, összejött az áhított bravúrgyőzelem is, aminek igenis nagyon lehet örülni, még akkor is, ha az esti meccsen érvényesült a papírforma, a Sokil Kijev magabiztos, 9-4-es győzelmet aratott a Tartu Välk ellen, ezzel a Fradi a harmadik helyen zárt csoportjában, a továbbjutást pedig a Riga együttese szerezte meg.

A mérkőzés összefoglalója:

A TORNA VÉGEREDMÉNYE:

1. Olimp/Venta 2002
2. Sokil Kijev
3. FTC-Telekom
4. Tartu Välk 494

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, C csoport, Tüskecsarnok, Budapest
Olimp/Venta 2002 - FTC-Telekom 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
Olimp/Venta 2002: Boncs-Brujevics (Zakrevskis) – Apsitis, Popovs, Redlihs, Sprukts, Tambijevs – Svars, Pujacs, Andelsons, Brahmanis, Lejnieks – Kostjuks, Jansons, Mezaraups, Grinbergs, Kirsons – Zantmans, Kornilovs, Priede. Vezetőedző: Maksims Sirokovs.
FTC-Telekom:
 Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Boros, Nagy G., Fowlie, Tóth A. – Roczanov, McFadden, Kóger, Tamminen, Somogyi – Hegyi, Sarcia, Hajós, Pavuk, Tóth G. – Bán, Farkas, Roczanov, Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Brahmanis (57:39, EE, Pujacs, Redlihs), Nagy G. (09:28, Fowlie), Tamminen (43:19, Somogyi), Somogyi (46:40, Tamminen)
Kapura lövések: 27:36 (12:10, 8:12, 7:14)
Védések: 33:26 (9:12, 12:8, 12:6)
Kiállítás percek: 8:12 (2:8, 2:2, 4:2)

Cikkajánló

Sikerült a visszavágás, hibátlan hetet zártak hokisaink

Férfi jégkorongcsapatunk 4-1-re legyőzte a DEAC-ot és visszavágott a másfél héttel korábbi vereségért.

A feladat adott, vissza kell vágni a DEAC-nak!

Jó formáját visszanyerő férfi jégkorongcsapatunk két héten belül másodszor fogadja a debrecenieket.

Tóth-tripla, magabiztos győzelem Miskolcon

A szerdai kupaderbit követően pénteken Miskolcon az Erste Ligában is nyerni tudott az FTC-Telekom.

A kupa után az Erste Ligában is jöhet a javítás

Férfi hokisaink szerdán végre visszatértek a helyes útra, ezt Miskolcon kell folytatni a Jegesmedvék ellen.

Győzelem a kupaderbin, előnyben a visszavágó előtt!

Férfi hokisaink stílszerűen egy Újpest elleni idegenbeli sikerrel jöttek ki az elmúlt hetek hullámvölgyéből.

Tóth Gergő a hokiderbi előtt

Férfi jégkorongcsapatunk játékosa, Tóth Gergő beszélt a szerdai derbit megelőző felkészülésről - VIDEÓ!

Kulcsfontosságú meccs jön Újpesten

Egy Derbi mindig kiemelt jelentőségű, pláne, ha csapatunk az ősi rivális ellen térhet vissza a győztes útra.

Elindult a jegyértékesítés az idegenbeli kupaderbire

Online elővételben kaphatóak a vendég belépők férfi hokisaink szerdai újpesti Magyar Kupa-derbijére.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most