2021. október 24.
Bravúrgyőzelem a Riga ellen, harmadik lett a Fradi
Hokisaink 3-1-re győztek a lett sztárcsapat ellen a budapesti torna utolsó napján.

Rendkívül érdekes helyzet alakult ki két játéknap után a férfi jégkorong IIHF Kontinentális Kupa budapesti C csoportjában. Az FTC-Telekom délutáni, Sokil Kijev elleni 4-1-es veresége, valamint az esti programban a lett Olimp/Venta 2002 5-3-as győzelme után ugyanis úgy állt a helyzet a vasárnapi zárónapra, hogy még három csapatnak is reális esélye volt a továbbjutásra.

A vasárnapi nap első mérkőzése a házigazda Ferencváros Riga elleni összecsapása volt, amely előtt a matematika úgy hozta, legalább négygólos ferencvárosi győzelemért kellett szurkolnia a Tüskecsarnok közönségének. Adott esetben még a legalább négy lőtt góllal aratott háromgólos győzelem is jó lehetett volna, egy-két gólos rendes játékidős győzelem esetén pedig minden a koraesti Sokil Kijev – Tartu Välk 494 mérkőzés eredményén múlhatott. A továbbjutás összes lehetséges kimenetelét ITT szedtük össze részletesen.

Az első napon agyrázkódást szenvedett házi pontkirály, Rasmus Kulmala továbbra sem állt Fodor Szabolcs vezetőedző rendelkezésére, így a Ferencváros ugyanazzal a kerettel vágott neki a lett bajnokokkal és sokszoros lett válogatott, világbajnokságokat és olimpiákat megjárt játékosokkal teletűzdelt Olimp elleni találkozónak, mint egy nappal korábban a Kijev ellen, azzal a különbséggel, hogy Seregély Máté és Bán Károly helyet cseréltek a második, illetve a negyedik védőpárban.

A rigai együttes kezdte aktívabban a mérkőzést, nagyon nagy tempót diktáltak az első percekben, de a Ferencváros remekül felvette a kesztyűt minden szempontból. A harmadik perc végén a Rigáé volt az első emberelőny Sarcia kiállítása után, de remekül működött az emberhátrányos védekezésünk. Öt az öt ellen is többet támadtak az Olimp játékosai, ám Arany Gergely a szombati mérkőzéshez hasonlóan óriási formában védett, többször is remek megoldással akadályozta meg az ellenfelet a gólszerzésben. Abszolút jól tartották meccsben magukat a mieink, sőt, a 10. percben Fowlie és Tóth Adrián kiléptek egy kontrával, és bár Fowlie keresztpassza elakadt egy visszakorcsolyázó lett játékosban, a második hullámban érkező Nagy Gergő lecsapott a korongra és a hálóba vágta. (0-1) A gól után az egyébként is feltüzelt ferencvárosi játékosok vérszemet kaptak, és még inkább beleálltak a mérkőzésbe. Egy kapu előtti szituáció végén Somogyi akadt össze Tambijevsszel, páros kiállítás lett a vége. Néhány másodperccel később Kóger Dániel követett el egy elkerülhető szabálytalanságot ellenfelével szemben megtorolva, hogy kiütötték az ütőt a kezéből, így több mint másfél percig négy a három ellen kellett védekezni. Ezt is hősiesen megoldották a mieink, ez pedig látszott, hogy el is vette egy kicsit a lettek kedvét a játéktól. Sőt, könnyen meglehetett volna a második gól, Nagy Gergő kapott óriási indítást Fowlie-tól, de a bal kapuvasat lőtte telibe. A harmad végén Somogyira rászórtak még egy kiállítást, amit kivédekeztünk a harmad végéig, így áthúzódó büntetéssel kezdtük a második játékrészt.

A második húsz percben még ígéretesebb volt a játék képe, mint az első harmadban, ekkor már nem csak a vezetésünket őriztük meg, de korongbirtoklás és helyzetek tekintetében sem tudott dominálni az Olimp Riga. Sőt, a mieink alakítottak ki több veszélyes helyzetet, ezt jól mutatja a kapura lövési arány is: míg az első harmadban ez 12:10 volt a lettek javára, addig a másodikban már 12:8 a mieinknek. Tóth Adrián 31. percbeli kiállítása nyomán egy emberhátrányt kellett kivédekezni, de ezt leszámítva nyugodtan mondhatjuk, helyenként még domináltunk is a nagyon komoly nemzetközi rutinnal rendelkező játékosokból álló lett bajnok ellen, és megőriztük a vezetést.

A harmadik harmadra úgy mentünk ki, biztosan lesznek még lehetőségeink, hiszen előbb vagy utóbb a letteknek el kell kezdeniük kitámadni, hiszen egy pontszerzés már az ő biztos továbbjutásukat jelentette volna. Ehhez képest azt könyvelhették el, hogy a 44. percben már 2-0-ra vezetett a Ferencváros, egy óriási kavarodás végén jutott a rigai kapuba a korong, Juhani Tamminen volt az, aki végül utoljára beleért, de Somogyi Balázst is minden dicséret megilleti, akkorát harcolt a kapu előtt. (0-2) Sőt, három perccel később már Somogyi maga volt, aki megszerezte a harmadik gólt a másodikhoz kísértetiesen hasonlító szituációból. (0-3) Ha bárki azt mondta volna előzetesen, hogy 13 perccel a vége előtt a Ferencváros 3-0-ra vezet majd ez ellen a lett bajnok ellen, és a közvetlen továbbjutást érő negyedik gólért áll majd harcban… Pedig így történt, 2-3 nagy helyzetünk is volt a 4-0-hoz, ezek azonban sajnos kihasználatlanul maradtak. Az 50. percben másfél percig kettős emberelőnyünk is volt, sajnos ez kihasználatlanul maradt, ezután pedig némi levegőhöz jutottak a lettek. Sőt, az 57. percben emberelőnybe kerültek, amit végül Brahmanis szép mozdulattal lőtt fel a rövid felsőbe, Arany erre már nem érhetett oda. (1-3) Az utolsó közel két percre az időt kérő Fodor Szabolcs kapusát is levitte, hiszen az mindegy volt a mi szempontunkból, hogy egy vagy két góllal nyerünk, ám a 4-1 jóval kecsegtetőbb eredmény lett volna a továbbjutási esélyek szempontjából, mint a 3-1, így mindenképpen megérte a kockázat. Gólt azonban nem sikerült szerezni, maradt az eredmény.

A Ferencváros mind a mai teljesítménye alapján, mind a torna egészét tekintve minden dicséretet megérdemel, három napon keresztül remek hangulatú tornát varázsolt a Tüskecsarnokba, igazi ünnepe volt a jégkorongnak az esemény. Sőt, összejött az áhított bravúrgyőzelem is, aminek igenis nagyon lehet örülni, még akkor is, ha az esti meccsen érvényesült a papírforma, a Sokil Kijev magabiztos, 9-4-es győzelmet aratott a Tartu Välk ellen, ezzel a Fradi a harmadik helyen zárt csoportjában, a továbbjutást pedig a Riga együttese szerezte meg.

A mérkőzés összefoglalója:

A TORNA VÉGEREDMÉNYE:

1. Olimp/Venta 2002
2. Sokil Kijev
3. FTC-Telekom
4. Tartu Välk 494

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, C csoport, Tüskecsarnok, Budapest
Olimp/Venta 2002 - FTC-Telekom 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
Olimp/Venta 2002: Boncs-Brujevics (Zakrevskis) – Apsitis, Popovs, Redlihs, Sprukts, Tambijevs – Svars, Pujacs, Andelsons, Brahmanis, Lejnieks – Kostjuks, Jansons, Mezaraups, Grinbergs, Kirsons – Zantmans, Kornilovs, Priede. Vezetőedző: Maksims Sirokovs.
FTC-Telekom:
 Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Boros, Nagy G., Fowlie, Tóth A. – Roczanov, McFadden, Kóger, Tamminen, Somogyi – Hegyi, Sarcia, Hajós, Pavuk, Tóth G. – Bán, Farkas, Roczanov, Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Brahmanis (57:39, EE, Pujacs, Redlihs), Nagy G. (09:28, Fowlie), Tamminen (43:19, Somogyi), Somogyi (46:40, Tamminen)
Kapura lövések: 27:36 (12:10, 8:12, 7:14)
Védések: 33:26 (9:12, 12:8, 12:6)
Kiállítás percek: 8:12 (2:8, 2:2, 4:2)

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin