2020. szeptember 9.
Cél az újabb címvédés, a bajnoki címért harcolunk
A jégkorong Erste Liga rendkívüli körülmények között tartotta meg szokásos szezon eleji sajtótájékoztatóját.

Az első és legfontosabb információ: bár a folytatás és a befejezés kérdéses, de elindul, és nézők előtt indul el a férfi jégkorong Erste Liga 2020/21-es idénye!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzetben már-már szokásos módon rendkívüli körülmények között tartotta meg szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) és az Erste Liga a Mercure Budapest Castle Hill hotelben. A szövetséget Sipos Levente főtitkár, míg a ligát Szabados Richárd alelnök, az Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágvezetője képviselte, rajtuk kívül pedig mindössze a sajtó képviselői voltak jelen személyesen a szálloda konferenciatermében. A liga csapatainak képviselői online videókonferencia segítségével csatlakoztak be a sajtótájékoztatóra, az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapatát Pap Gábor csapatmenedzser képviselte.

A sajtótájékoztató nyitányaként Sipos Levente, az MJSZ főtitkára felszólalásában elmondta, nem csak a sajtóesemény, de a liga is rendkívüli, talán soha nem látott körülmények között indul, hiszen a járványhelyzet miatt az elmúlt hónapok bizonytalanságban teltek. Bár nem készült rá senki, hogy a járvány második hulláma ilyen érzékenyen érint majd mindenkit, de a csapatok egyöntetű véleménye egybecsengett a szövetség és a liga véleményével, amely szerint ha a jogszabályok és a járványügyi előírások lehetővé teszik, mindenképpen el kell indítani a bajnokságot. Igaz ez még akkor is, ha az aktuális helyzet alakulása miatt könnyen előfordulhat, hogy szezon közben módosítani kell a bajnokság menetrendjét, lebonyolítását, vagy a közönség belépésére vonatkozó szabályokat. Ami az utóbbit illeti, egyelőre nézők előtt, de létszámkorlátozással rendezik majd a mérkőzéseket.

A liga és a névadó főszponzor képviseletében Szabados Richárd alelnök megerősítette, a legfontosabb, hogy valamilyen formában, de a bajnokság elinduljon. Jelen állás szerint ez meg is valósul, szombaton a MAC HKB Újbuda és a Vasas összecsapásával elindul az Erste Liga 2020/21-es idénye. A menetrend több szempontból is speciális, egyelőre a sorsolás két kört határozott meg az alapszakaszra a megszokott négyből, az erdélyi csapatok pedig minden mérkőzésüket Magyarországon játsszák le, túra keretében. A folytatásról, valamint a középszakasz és a rájátszás sorsáról az aktuális események alakulása tükrében később döntenek. A másik speciális szempont a menetrend kialakításánál az volt, hogy a pozitív teszteket produkáló csapattagok miatt a felkészülést megszakítani kénytelen Ferencváros, Dunaújváros és Újpest később csatlakoznak a küzdelmekhez.

A liga alelnöke arra is kitért, az a döntés született, hogy nem tesztelik a csapatokat és a stábtagokat rendszeresen, proaktív módon, amennyiben viszont valamelyik csapat játékosánál vagy stábtagjánál tünet merül fel, vagy pedig kontaktkutatás szerint kerülnek a járványügyi hatóságok látókörébe, akkor elvégzik a szükséges teszteket.

Szabados Richárd azt is megerősítette, hogy bár nem csak a jégkorong világa, de az üzleti élet és a bankszektor is nehéz helyzetben van a járvány miatt, ennek ellenére az Erste Bank kitart a magyar jégkorong liga mellett, és semmilyen körülmények között nem mondja fel a névadó szponzorációt.

Sipos Levente és Szabados Richárd kérdésre azt is elmondták, a csapatok által elfogadott protokoll szerint amennyiben 13+1 bevetésre kész, negatív tesztet felmutató játékos rendelkezésére áll egy csapatnak, úgy az adott mérkőzést nem fújják le. Amennyiben a csapatok úgy érzik, kérhetnek halasztást, ezekről pedig a liga az adott helyzetben rugalmasan dönt majd.

A liga alelnöke azt is hozzátette, természetesen egy jogszabály vagy egy versenyszabályzat soha nem fedhet le teljes mértékben adott élethelyzeteket, így minden csapat minden tagját életvezetésük, egészségük szempontjából önmérsékletre, fegyelemre és odafigyelésre kérték.

A sajtótájékoztató második részeként a teremben lévő kivetítőn az induló csapatok képviselői egymás után jelentkeztek be, és tájékoztattak csapatuk aktuális helyzetéről, valamint a szezonkezdettel kapcsolatos várakozásról.

Az FTC-Telekom képviseletében Pap Gábor csapatmenedzser elmondta, a pozitív koronavírus-tesztet produkáló csapattagok közül mindenki tünetmentes, és fokozatosan produkálnak negatív teszteket, így a járványügyi protokollt betartva fokozatosan hagyhatják el a házi karantént. A negatív tesztet produkáló játékosok már a héten újra edzésbe álltak, így bár egyelőre foghíjasan, de készül a keret a szeptember végi rajtra. Pap Gábor külön megköszönte a szövetség és a liga képviselőinek, hogy elhalasztották a pozitív tesztek által érintett csapatok rajtját.

A csapatmenedzser zárásként a célokra vonatkozó kérdésre válaszként Fodor Szabolcs vezetőedző üzenetét tolmácsolta: egyértelmű cél a címvédés, vagyis zsinórban a harmadik magyar bajnoki és Erste Liga-aranyérem megszerzése.

A sajtótájékoztató zárásaként videós összeállításban mutatták be az induló csapatok 2020/21-es mezterveit.

Cikkajánló

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

Vereség az Erste Liga-döntő második meccsén is

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-0-ra kaptak ki a Brassótól, rendkívül nehéz helyzetből folytatják a finálét.

Hazai vereség az Erste Liga-döntő első meccsén

Férfi hokisaink 5-3-ra kaptak ki a Brassótól a négy győzelemig tartó széria első meccsén a Tüskecsarnokban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin