2019. február 28.
Bunyóban és jégkorongban is Fradi-győzelem
Férfi hokisaink 2-0-ra megnyerték a Vienna Capitals elleni negyeddöntős párharc első meccsét.

Fiúk, írjatok történelmet! Ez volt a felütése az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata csütörtök esti mérkőzésének. Ez a találkozó ugyanis több volt, mint egy mérkőzés – a csapat megkezdte az Erste Liga 2018/19-es idényének rájátszását. A négy győzelemig tartó negyeddöntős párharcra a középszakasz győzteseként a Fodor Szabolcs vezette szakmai stáb választhatott először ellenfelet az 5-8. helyezettek közül, a választás pedig a Vienna Capitals II-re esett. A bécsiek farmcsapata komoly fejlődésen ment keresztül az előző, bemutatkozó idényükhöz képest, ezt jól mutatja, hogy a tizenegy csapatos liga alapszakaszát a 9. helyen zárták, a középszakaszban pedig éltek a második eséllyel, és kiharcolták a Fehérvár és a Gyergyó mögött a 8., még rájátszást érő helyet. Ennek ellenére a mieink bizonyultak a párharc egyértelmű esélyesének, még akkor is, ha ahogy a bevezetőben pedzegettük, történelmi tett lenne a továbbjutás, hiszen a Fradi a MOL Liga 2008 óta íródó történetében még soha nem élte túl a rájátszás első körét.

A bécsiek EBEL-keretében négy játékos van, aki jégre lépett az Erste Liga alap- és középszakaszának legalább 30%-án, így lejátszhat a negyeddöntőre, közülük egyedül az 1997-es születésű Lucas Birnbaum volt jelen a pesterzsébeti első összecsapáson. A bécsiek így sem érkeztek rossz kerettel, annak ellenére, hogy az osztrákok legendája, a 38 éves, az Erste Liga keretbe elküldött Philippe Lakos nem volt nevezve. A mieinknél Boros Dániel továbbra sem volt játékra kész, örömteli volt látni viszont, hogy a középszakaszban lábközépcsont-törést szenvedő Tóth Richárd visszatérhetett a csapatba.

A mieink léptek fel támadóbban a találkozó elejétől kezdve, de az az első pillanattól kezdve érződött, hogy ezúttal nem lesz sétagalopp legyőzni a Capitalst – erre persze nem is számított senki egy rájátszás mérkőzésen. Több jó lövésünk is volt, Switzer, majd Nagy Gergő révén, a bécsiek viszont remekül, szorosan védekeztek, igyekeztek megakadályozni a villámgyors akcióinkat, és már a saját harmadunkban megkezdték sokszor a letámadást. Emellett kapusuk, Tschrepitsch is remekül fogott. A vendégek erejéből még egy-egy veszélyes kontrára is futotta, Aranynak többször is résen kellett lennie. A lendületünk a 8. perc elejéig tartott, amikor egy visszakorcsolyázás közben Switzer vállal ütközött ellenfelével – a játékvezetők kései ütközést láttak, és kiküldték két percre kanadai támadónkat, ennél talán azért egy kicsit több keménységnek kellene beleférnie egy playoff-mérkőzésen… A bécsiek fel is tudtak állni, ám igazi veszélyt nem teremtettek, magabiztosan védekeztük ki a hátrányt. Sőt, a 11. percben a vezetés is megvolt, Rafaj gyönyörűen játszotta Switzer korongját Tóth Adrián elé, aki nem hibázta el a lehetőséget. A gól újra meghozta a mieink kedvét, fokoztuk a tempót, sőt, Posch magas botja miatt a 17. percben emberelőnyben is játszhattunk, de egyelőre nem jött össze az újabb gól, így a szünetig maradt az egygólos vezetésünk. (1-0)

A második játékrészre nem változott a meccs képe, többet birtokoltuk a korongot, és igyekeztünk fölényt kialakítani, de a bécsiek fiatal, jól korcsolyázó játékosai folyamatosan ott loholtak a mieink nyakában, nagyon kevés idő és terület maradt a játékra. Amikor el tudtunk menni lendületből, akkor tudtunk igazán veszélyesek lenni, így tett Roczanov is a bal szélen, lövése kipattant a vendégek kapusáról, majd Rafaj ismétlését is bravúrral fogta Tschrepitsch. Bravúrból kijutott a túloldalon is, a 23. percben kiszórták Rantanent két percre, a fórt pedig lövésig játszotta a Capitals, Arany azonban hatalmasat védett. A 29. percben megérkezett a megnyugtató második gól, Pavuk indította Wallst, az alapszakasz házi pontkirálya, így a playoffban aranysisakban játszó kanadai támadónk pedig szépen oldotta meg a bécsi kapussal szemben a helyzetet. Nem sokkal később négy a négy ellen maradtak a felek a jégen, Bauer botfogását ugyanis Pavuk néhány maflás kiosztásával torolta meg, így durva játékért ő is mehetett a büntetőpadra. Komolyabb esemény nélkül kiegészültek a felek, és a harmad hátralévő része is viszonylag eseménytelenül csorgott le. Meg kell hagyni, bár kontrolláltuk a mérkőzést, azért a második játékrész második felében látottaknál egy kicsit nagyobb tempó elkél majd a folytatásban, de azért a legfontosabb mutatóban, a gólok számában szerencsére sikerült tovább növelnünk a különbséget. (2-0)

Érezhették a mieink, hogy hiába a biztos vezetés, rá kell tenni egy lapáttal, mert a záró harmadra beszorították a kicsit talán el is fáradó ellenfelünket. Kapura lövések és helyzetek számában már az első két játékrészben is domináltunk, de a harmadik harmadban a bécsiek csupán elvétve jutottak el a harmadunkba is. A lövéseink is kezdtek élesebbek lenni, a 33. percben Tschrepitschnek egymás után három bravúrt is be kellett mutatnia Nagy Gergő és Walls próbálkozásainál, és az ütközéseink is keményebbek lettek, amit a bécsiek nem is vettek túl jó néven, és elkezdték megtorolni - gyors egymásutánban Pavuk, majd Rafaj is közel kerültek egy bunyóhoz, amikből végül a játékvezetők közbelépésére nem lett semmi. Posch viszont kapott egy két percet bottal akasztásért, így emberelőnyben próbálkozhattunk. Fel is álltunk, jött is a távoli Perrier-bomba, és a Tschrepitsch-védés, ami után a bécsi védők kicsit túl hevesen akarták megvédeni kapusukat - "természetesen" Pavuk és Rafaj kerültek ismét bunyóközelbe Saarival, de a zebrák ezúttal is időben érkeztek, a közönség nagy bánatára. Nem csökkent a feszültség, Roczanov lőtt, a bécsi kapus ismét védett, majd Tóth Gergőt találták meg a kapu előtti darálóban. Érződött, hogy nem ér véget a mérkőzés bunyó nélkül, sőt, most már a bécsi fiatalok kifejezetten keresték a lehetőséget. Az 50. percben meg is érkezett a sansz, amíg a játékvezetők egy másik pár szétválasztásával voltak elfoglalva, addig a 2000-es születésű, 18. születésnapját tavaly decemberben ünneplő Armin Preiser ledobta a kesztyűt Pavukkal szemben a felezővonalnál. Rossz ötletnek bizonyult, úgy belenézett egy egyenesbe, hogy az egészségügyi személyzetnek kellett kezelésbe vennie a büntetőpadon, ahová 12-esünkkel együtt öt percre kiülni kényszerült a verekedés miatt. Lepergett a büntetés, visszatérhettek a felek a jégre, majd az 55. perc végén a Capitals még kapott egy emberelőnyt, Perriert állították ki. Két komolyabb lövés, és két Arany-védés volt a vendégfór eredménye, a hátralévő két perc pedig viszonylag csendesen lecsorgott - volna, ha a Fradi padja előtt nem gondolta volna úgy Patrik Kittinger, hogy érdemes beleállnia egy bunyóba Hegyi Ádámmal. Nos, jelentjük, nem volt érdemes, ugyanis néhány másodperc alatt ezt a párharcot is győztesen hoztuk le, így, mivel a hátralévő 50 másodperc most már tényleg nyugalomban eltelt, nem csak a mérkőzést, de a bunyókat is 2-0-ra nyerte meg a Ferencváros! Az utolsó perces esetnél Kittingerre 2 perc plusz végleges kiállítást osztottak ki a játékvezetők durva játékért és köpésért, így Schlögl is kiült letölteni a pluszbüntetést, míg Hegyi 5 perc plusz végleges fegyelmit kapott. A Bécs még lehozta kapusát, de az emberhátrány miatt így is öt az öt ellen játszották le a hátralévő másodperceket, eredménytelenül.

Többet talán nem is érdemes elemezni, még nagyon sok van hátra ugyanis a párharcból. Azért a tényt rögzítsük: a Ferencváros 2-0-ra legyőzte a Vienna Capitals II-t az Erste Liga negyeddöntő első mérkőzésén, ezzel 1-0-ra vezeti a négy győzelemig tartó párharcot. Folytatás pénteken, 18.00-tól, szintén Pesterzsébeten!

A mérkőzést követő sajtótájékoztató, Santeri Heiskanen és Fodor Szabolcs részvételével:

Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő 1. mérkőzés
FTC-Telekom – Vienna Capitals II 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Kärmeniemi, Rantanen, Nagy G., Walls, Pavuk – Perrier, Jászai, Tóth A., Switzer, Tóth Ri. – Hegyi, Sarcia, Dósa, Roczanov, Rafaj – Lengyel, Pozsár, Tóth G., Farkas, Hardi. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Vienna Capitals II: Tschrepitsch (Wraneschitz) – Saari, Satmark, Bauer, Hiltunen, Maxa – Hedberg, Piff, Preiser, Rantfl, Schlögl – Birnbaum, Posch, Hofer, Kittinger, Rohm – Pohl, Maurer. Vezetőedző: Santeri Heiskanen.
Kapura lövések: (18:11, 14:7, 11:2) 43:20
Védések: (11:17, 7:13, 2:11) 20:41 / 100.00% : 95.35%
Kiállítás percek: (2:2, 4:2, 32:34) 38:38
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (3 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 3) 100.00% / (0 / 2) 100.00%
Gólszerzők: Tóth A. (10:55, Rafaj, Switzer), Walls (28:29, Pavuk)
A párharc állása: 1-0 az FTC-Telekom javára

Cikkajánló

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

„Nem szakadok el a családtól, itt leszek a jövőben is”

A nyáron visszavonuló rekordbajnok, Tóth Adrián pályafutása végeztével sem szakad el a Ferencvárostól – VIDEÓ!

Nolan La Porte távozik az FTC-Telekomtól

A tavaly nyáron érkezett amerikai csatár nem hosszabbította meg szerződését a Ferencváros jégkorongcsapatával.

Az ECHL-ből érkező védővel bővül a keretünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a kanadai hátvéd, Tyson Helgesen.

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin