2022. december 28.
Az Újpest legyőzésével a miénk a Vígh Balázs Vándorkupa
A beugró Földes László hős lett a kapuban, Nagy Gergő gólja a ráadásban döntött, a Fradi nyerte a Derbit!

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az Újpest otthonába látogatott a 2022-es naptári év utolsó Erste Liga-mérkőzésén. Mivel az összecsapás egyben az év utolsó Derbije is volt, a hagyományoknak megfelelően a csapatok a Vígh Balázs Vándorkupáért is küzdöttek egymással. A trófeát a 2017 januárjában történt tragikus veronai buszbalesetben elhunyt játékos, a Ferencváros és az Újpest korábbi tagjának, Vígh Balázsnak az emlékére ajánlották fel az egykori jégkorongozó szülei. Az első évben az UTE volt a győztes, majd zsinórban háromszor is az FTC-Telekom emelhette a magasba a kupát, majd az előző szezonban az extra téttel bíró találkozó átcsúszott 2022 januárjára, az újévi mérkőzésen pedig hosszabbításban a lila-fehérek nyertek.

A vándorkupa mellett a liga tabellája szempontjából is nagy jelentősége volt a találkozónak, a Ferencváros ugyanis a tabella hetedik, már nem közvetlen rájátszást érő helyéről várta a nyolcadik Újpest elleni mérkőzést, igaz, a mieink mindössze három ponttal voltak a játéknap előtt lemaradva a negyedik Brassótól. Emellett a december eleji, szintén újpesti vereségért is volt törlesztenivalója a Fradinak.

Rendkívül nehéz helyzetben volt a meccskeret összeállításakor a ferencvárosi szakmai stáb, hiszen sérülés és betegség miatt nem kevesebb, mint hat játékos hiányzott, köztük az első és a második számú kapus, Arany Gergely és Nagy Kristóf is. Így a 19 éves Földes László kezdett a Fradi kapujában, aki harmadszor lépett jégre az Erste Ligában, cseréje pedig az FTC juniorcsapatából felhozott 17 éves Herceg Márton volt. Mellette egy támadó is csatlakozott utánpótlásunkból az első csapathoz, az Andersen Ligás második csapatunk játékosa, Modok Levente személyében. Továbbra is hiányzott Fodor Szabolcs vezetőedző is, aki hárommeccses eltiltása utolsó mérkőzését töltötte, így Yul Hennelly ezúttal is megbízott vezetőedzőként foglalt helyet a kispadon.

Finoman szólva sem kezdődött jól a mérkőzés a mieink számára, bár a fiatal Földes védésekkel nyitotta a meccset, mégis már a 3. percben megszerezte a vezetést a szintén sok hiányzóval küzdő Újpest: Benk András a palánkhoz szorulva, két zöld-fehér védő között is középre tudta tenni a korongot, ahonnan Kovács Alex fonákkal emelt a hálóba. (1-0) Sőt, a 6. perc elején Seregély már csak szabálytalanul tudott megállítani egy kilépő újpesti játékost, így emberhátrányba kerültünk, ezt azonban remekül védekezték ki a mieink. A harmad második felére igyekezett nagyobb nyomást tenni ellenfelére a Fradi, játékosaink mélyebben letámadták az ellenfelet, és a helyzetek is megjöttek, de Betteridge szóló utáni lövésénél, és Tóth Adrián kapu mögüli visszakanyarodását követő próbálkozásánál is hárítani tudott az újpesti kaput védő Rajna Miklós.

Amilyen rosszul kezdődött az első harmad, olyan jól indult a második játékrész. Tóth Adrián kapott saját kapuja mögül egy indítást a bal szélen, bekorcsolyázott a támadó harmadba, majd kihasználva, hogy a Rajna előtt keresztbe korcsolyázó Nagy Gergő takarta az újpesti kapus kilátását, távolról ellőtte a botos oldalra a korongot, ami éppen befért a kapuvas és az egy ütemmel lemaradó hálóőr közé. (1-1) A gól határozottan felpörgette a mieink játékát, teljes mértékben átvette a játék irányítását a Ferencváros, Rajnának többször is nagyot kellett védenie. A 11. percben jöhetett az első emberelőnyünk, miután Benk lökte szabálytalanul a palánkra Galántait. Ennek ellenére a hazaiak jártak közel a gólhoz, ám egy kettő az egy elleni kontránál Földes lábbal elsőre, majd a kipattanónál is hatalmasat védett. A túloldalon Shirley akasztott, így negyven másodpercig öt a három ellen támadhattunk, ám hiába kért Yul Hennelly időt is, hogy meg lehessen beszélni a figurát, nem sikerült kihasználni a kettős előnyt. Maradt viszont több mint egy perc szimpla fór, amit végül sikerült kihasználni, hosszas korongjáratás után elcsúszott a hazaiak védekezése, így Aku Kestilä lőhetett a jobb oldali bedobókörből a hálóba, vezettünk! (1-2) Nem sokkal ezután jöhetett egy hazai emberelőny, Betteridge szabálytalankodott, ám nemhogy sikerült kivédekeznie a mieinknek, egy kontrából még nagy helyzetünk is volt. Öt az öt ellen maradt támadásban az Újpest, de a mélyvízbe alaposan bedobott fiatal Földes parádézott a ferencvárosi kapuban, egy alkalommal a sisakjáról perdült a kapuvas tetejére, majd onnan kifelé a korong.

A harmadik harmadot sajnos ismét az Újpest kezdte jobban, a 44. percben Kiss Phil bal oldali keresztpassza átjutott a kapunk előtti tömegen Colin Shirley-hez, aki a hálóba vágta a korongot. (2-2) A 46. percben emberelőnybe kerültünk, de ezúttal nem sikerült élni a lehetőséggel. A harmad felénél Kiss Dániel lökte szándékosan és veszélyesen palánkra Kestilä-t, a hazai játékos megúszta két perccel, az Újpest pedig megúszta gól nélkül az újabb emberhátrányt, ugyanis ezt sem sikerült kihasználni. A harmad utolsó perceiben sebességet váltott a Fradi, a mieink megpróbálták rendes játékidőben eldönteni a mérkőzést, de nem sikerült túljárni Rajna eszén. Az 59. percben Kreisz támadta meg a korongot birtokló Rajna kapust, amiért Kovács Alex próbált meg elégtételt venni, páros kiállítás lett a vége, de négy a négy ellen sem vitték döntésre a dolgot a felek, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás percei az ebben a sportágban megszokott pokoli izgalmakat hozták, mindkét oldalon volt lehetőség eldönteni a mérkőzést, a pályafutása során a felnőtt csapatban először kezdő Földes László ziccert is fogott. Ez pedig végül döntőnek bizonyult, hiszen a hosszabbítás utolsó percében Nagy Gergő belőtte a mérkőzést eldöntő találatot. (2-3)

Hosszabbításos győzelmével a Ferencváros egy év szünet után visszahódította a Vígh Balázs Vándorkupát, és nagyon fontos két ponttal zárta le a 2022-es naptári évet. Folytatás január 4-én, ismét Újpesten, Magyar Kupa-meccsen, amelyen a négyes döntőbe jutás lesz a tét.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz (a Vígh Balázs Vándorkupáért)
UTE – FTC-Telekom 2-3 (1-0, 0-2, 1-0, 0-1 - h.u.)
UTE: Rajna (Sági) – Balázsi, Kiss D., Benk, Just, Kovács A. – Nemes, Ritecz, Kiss P., Madácsi, Shirley – Erdőhelyi, Kiss Ph., Kovács S., Nádasy, Németh A. – Balogh B. Vezetőedző: Virág Csaba.
FTC-Telekom: Földes (Herceg) – Hrabal, Seregély, Kestilä, Kreisz, Tóth G. – Boros, Mesikämmen, Betteridge, Nagy G., Tóth A. – Kärmeniemi, Marva, Bán, Galántai, Kozma – Kucsma, Modok. Megbízott vezetőedző: Yul Hennelly.
Gólok: Kovács A. (02:28, Kovács A.), Shirley (43:35, Kiss Ph., Kiss P.), illetve Tóth A. (20:24, Hrabal), Kestilä (33:20, EE, Nagy G., Betteridge), Nagy G. (64:10, Marva, Tóth A.)
Kapura lövések: (13:11, 9:17, 6:7, 1:5) 29:40
Védések: (11:12, 15:9, 7:5, 4:1) 37:27 / 92.50% : 93.10%
Kiállítás percek: (0:2, 4:2, 6:2) 10:6
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (5 / 1) 20.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 6:38
Emberhátrányos védekezés: (1 / 5) 80.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin