2021. március 2.
Csendes kezdés után biztos siker, vezetjük a párharcot
Férfi hokisaink 4-1-re legyőzték a MAC HKB Újbudát, és 1-0-ra vezetnek a négy sikerig tartó negyeddöntőben.

Bár a koronavírus-járvány miatti nehezített körülmények miatt sokáig kérdéses volt, hogyan, milyen formában, de végül mégiscsak elrajtolt 2020 szeptemberében a jégkorong Erste Liga 2020/21-es idénye, február végével pedig elérkeztünk az alapszakasz végéhez is, amely idén – miután éppen a járvány miatt felbolygatott, többször átalakított versenynaptár csúszása miatt eltörölt középszakasz okán – egyben megadta a rájátszás nyolc résztvevőjét, és az ő kiemelési rangsorukat is. Eljött tehát a rájátszás ideje, az a néhány hét, amelyben egyenes kieséses rendszerben, négy győztes mérkőzésig tartó párharcok során a csapatok eldöntik, ki lesz végül az Erste Liga 2021-es bajnoka.

Furcsa, szokatlan, soha nem látott szezon ez a mostani, és sajnos a játék, a profi sport lényege, a szurkolók testközelből ezúttal nem lehetnek a részesei ennek az élménynek. A Ferencváros jégkorongszurkolói viszont folyamatosan éreztetik a jelenlétüket, biztosítják támogatásukról a játékosokat és a szakmai stábot, akik így minden bizonnyal kettőzött erővel hajtanak a playoff mérkőzésein, hogy közös örömet okozzanak maguknak és a hűséges szurkolóknak egyaránt.

Magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő jégkorongcsapatunk ezúttal az elmúlt két, bajnoki címmel véget ért szezontól eltérő helyzetben találta magát, mivel ezúttal nem első, hanem második kiemeltként vártuk a rájátszást. Mivel az alapszakasz győztese, a Corona Brassó úgy döntött, az ellenfélválasztó ceremónián a nyolcadik helyen rangsorolt Vasast választja negyeddöntős ellenfélül, így a Fradi szakmai stábja a Gyergyói HK, az Újpest és a MAC HKB Újbuda közül választhatott. Végül utóbbira esett a választás – ennek okairól a sajtótájékoztatón Hudák Gábor szakmai igazgató bővebben is beszélt. Ezúttal tehát nem a nyolcadik, hanem az ötödik helyen rangsorolt csapattal kellett felvenni a versenyt, akik ellen az alapszakaszban is négy szoros, kiélezett mérkőzés vívtunk, azonban minden idők egyik legszorosabb alapszakasza után minden idők legkiélezettebb rájátszására van kilátás, nehéz megtippelni, egyáltalán van-e párharc, amelyikben a négymérkőzéses kimenetel papírforma lenne. Ezt tekintetbe véve, nincs nagy különbség a választható ellenfelek játékereje között.

Korábban egy párharcot vívott egymással a két együttes a liga rájátszásainak történetében, 2018 tavaszán az akkor már a szlovák Extraligába készülő, későbbi ligagyőztes MAC Budapest volt a széria esélyese, ehhez képest bravúrnak számított, hogy a Greg Lindqvist vezette Ferencváros hat mérkőzésre kényszerítette ellenfelét. Ekkor, egészen pontosan 2018. február 23-án esett meg máig utoljára az is, hogy az FTC jégkorong Erste Liga rájátszás-mérkőzést nyert a Tüskecsarnokban. Csapat, szakmai stáb és szurkolók együtt bíztak benne, hogy ez a dátum a mai nappal megváltozik…

A Ferencváros hozta el a kezdő korongbedobást, viszont gyorsan megszerezték a pakkot a „vendégek”, sőt, már 28 másodperc elteltével emberelőnybe kerültek, Mitch Versteeg állított meg szabálytalanul egy kilépő ellenfelet. A MAC HKB megpróbált hamar felállni a harmadunkban, és kétszer is nagyon veszélyes helyzetbe kerültek, mindkét lövésnél nagyot védett Arany, de kijött róla a korong, a kapu előtti sűrűben viszont kettőből egyszer sem sikerült átjuttatni rajta a pakkot. Már-már úgy festett, kivédekezi a hátrányt a Fradi, sőt, egy megugrás végén Hajósnak még emberhátrányos helyzete is volt, ám abban a pillanatban, hogy letelt a kiállítás, és nyílt a büntetőpad ajtaja, Scott Macaulay a hálónkba juttatta a játékszert, megszerezte a vezetést a MAC HKB. (0-1) A hátrányba kerülésünk nem rendítette meg a játékunkat, amely a két csapat egymás elleni mérkőzésein megszokott képet mutatta. Jóval többet birtokoltuk a korongot, és veszélyes helyzeteket is kialakítottunk, Bálizs Bence azonban állta a sarat, többször is nagy bravúrt mutatott be. A 9. percben Pozsgai szabálytalankodott Farkas Simonnal szemben, emberelőnybe kerültünk, hiába voltak meg viszont a lövések, ezzel nem sikerült élni. Egy alkalommal nagyon közel jártunk a gólhoz, Bálizs azonban miután kivetődött a kapujából, elképesztő ugrást mutatott be visszafele, és az ismétlést is hárítani tudta. Bravúrból a túloldalon is kijutott, Arany Gergely elhagyta a bárdját, amely egészen a játéktér sarkáig sodródott, az ellenfél pedig megpróbálta ezt kihasználni, kapusunk viszont bárd nélkül is nagy védést mutatott be. A harmad végén is nálunk volt többet a korong, nyomtunk is becsülettel, hiába viszont a 17:9-es lövési mutató, az első harmadban nem sikerült feltörnünk a MAC HKB védekezését, így pezsgő, akciódús harmad végén, vérbeli oda-vissza hoki után egygólos hátránnyal vonultunk az első szünetre.

A második játékrész egyértelműen a szánk íze szerint kezdődött, még az első harmadban kapott gólnál is gyorsabban sikerült betalálni és ezzel egyenlíteni. Somogyi lépett ki szemfülesen két védő között Tóth Gergely nagy passzával, ütemtelenül kapura tette egy az egyben, elsőre úgy tűnt, Bálizs magabiztosan megfogta, azonban átcsorgott alatta a korong, amire Nagy Gergő csapott le a leggyorsabban, és a hálóba vágta. (1-1) Az egyenlítés után is többet birtokoltuk a korongot, mezőnyben fölényben voltunk, ez azonban nagyon sokáig nem kamatozott gól formájában. Sőt, a MAC HKB remekül játszotta a védekezésre épülő villámgyors ellentámadásos játékát, és sok veszélyt tudott teremteni a mieink kapujánál is. A játékrész egyetlen teljes emberelőnye is az újbudaiaké volt, Kógert szórták ki két percre testre ütésért, ezt is magabiztosan védekeztük azonban ki. A 38. percben pedig már vezettünk! Németh Attila ismerte fel remekül, hogy meg tud indulni egy koronggal, így három a kettő ellen támadhattunk, 69-esünk remekül tette vissza Pavuknak a korongot, aki lőtt, a védés után a pakk kijött Bálizsról, a kipattanót pedig házi alapszakasz-pontkirályunk, Rasmus Kulmala értékesítette közelről. Ugyan a játékvezetők megnézték videón, hogy a Bálizsra a gól előtt ráeső, így őt nagyban akadályozó védővel szemben történt-e szabálytalanság, de a lassítások egyértelműen mutatták, hogy nem, így megadták a találatot! (2-1) Érett a gólunk, az azonban még a mieinket is meglepetésként érte, hogy mindössze 30 másodperccel később már benn is volt a következő! Fennmaradt a jégen a gólszerző sor, ezúttal Pavuk indult meg remekül a bal oldalon, ő tette vissza a kékre Versteegnek, akinek lövése megpattant, és így becsorgott Bálizs mellett a gólvonalon túlra. (3-1) A gyorsan bekapott két gól láthatóan sokkolta a MAC HKB játékosait, akik már a Hajós kiállítása utáni emberelőnnyel sem tudtak mit kezdeni, kétgólos előnnyel várhattuk a záró harmadot!

Hajós Roland kiállításából áthúzódott 33 másodperc, így emberelőnyben kezdte a harmadik játékrészt a MAC HKB, ám ezzel nem sikerült mit kezdeniük, kiegészültünk. A harmad elején érződött, hogy ellenfelünk megpróbálja megnyomni egy kicsit a játékot és kitámadni, hiszen kényszerhelyzetben voltak annak ellenére, hogy inkább a kontrajáték ízlik nekik jobban. Köszönhetően a nagyobb rutinunknak, sikerült magabiztosan állnunk a sarat, abszolút kézben tartottuk a jégen zajló eseményeket. Pontosan annyit támadtunk, amennyit kellett, és szépen lassan felőrültük ellenfelünk ellenállását. Sőt, a 45. percben Terbócs húzta ki Nagy Gergő lábát a semleges harmadban, amiért kiállították két percre, ezt az emberelőnyt pedig nagyon megnyomtuk, és végül sikerült is kihasználnunk. Hajós tette Somogyinak a korongot az alapvonal mögött, aki visszatette Ellerbynek lövésre, a bomba még kijött Bálizsról, a második próbálkozás is kipattant, de a közben középre megérkező Somogyi harmadszorra már a hálóba továbbított. (4-1) Az újabb gól után a nyitott kérdések lényegében lezárultak. Az újbudaiak még mentek becsülettel, de ahogy teltek a percek, egyre kevésbé hittek benne, hogy van még visszaút. A mieink még kivédekeztek az 51. percben egy emberhátrányt Ellerby szabálytalansága után, majd kiválóan kontrollált játékkal lehozták a harmadból hátralévő perceket.

A Ferencváros csendes első harmad után belelendülve a játékba magabiztos, 4-1-es győzelemmel kezdte a négy sikerig tartó negyeddöntős párharcot, így bizakodva várhatjuk a gyors folytatást, a második találkozó szerdán 18.00-kor kezdődik szintén a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom – MAC HKB Újbuda 4-1 (0-1, 3-0, 1-0)
FTC-Telekom: Arany (Nagy Kristóf) – Ellerby, Hegyi, Somogyi, Tóth A., Nagy G. – Versteeg, Tóth Gergely, Némeh A., Kulmala, Pavuk – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Kóger, Tóth R. – Sági, Boros, Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
MAC HKB Újbuda: Bálizs (Farkas R.) – Dóczi, Pozsgai, Schlekmann, Sofron, Nagy Krisztián – Jászai, Macaulay, Kreisz, Orbán B., Terbócs – Kovács B., Garát, Pápa M., Ritter, Kozma – Bugár, Kedves, Lőczi, Majoross B., Molnár B. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
Gólok: Nagy G. (20:30, Somogyi, Tóth Gergely), Kulmala (37:08, Pavuk), Versteeg (37:38, Németh A., Pavuk), Somogyi (46:52, EE, Hajós, Németh A.), illetve Macaulay (02:30, Kreisz, Terbócs)
Kapura lövések: (17:9, 15:10, 10:5) 42:24
Védések: (8:17, 10:12, 5:9) 23:38 / 95.83% : 90.48%
Kiállítás percek: (2:2, 4:0, 2:2) 8:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 1) 50.00% / (4 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 3:59 / 8:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (1 / 2) 50.00%

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin