2020. január 23.
Dobbant a Fradi-szív, hosszabbításos győzelem Brassóban
Címvédő férfi hokisaink kulcsfontosságú idegenbeli győzelemmel kezdték az Erste Liga középszakaszát.

Magyar bajnok és Erste Liga-címvédő, a Magyar Kupát pedig nemrég szenzációs sikert aratva, 25 év után ismét a magasba emelő férfi jégkorongcsapatunk a történelmi diadallal véget ért kupahétvége után egynapos pihenőt kapott, majd kedd este buszra szállt, és meg sem állt Csíkszeredáig. A Fradi ugyanis rögtön az idegenbeli erdélyi túrával, és két nap alatt talán a két legkeményebb felsőházi meccsel kezdi a bajnokság középső szakaszát. Elsőként csütörtök este az alapszakasz harmadik helyén, az első 36 mérkőzés alatt a mieinket szinte végig közvetlen közelről üldöző Brassó volt az FTC-Telekom vendéglátója.

Nem utazott a csapattal a keleti túrára Jere Pulli és Pozsár Márk sem. Előbbi sérülés miatt kénytelen kihagyni a középszakasz nyitányát, míg fiatal támadónk technikai okok miatt maradt otthon. Rajtuk kívül még két játékost kellett nélkülöznie Fodor Szabolcsnak: Németh Attila sérülés, Hegyi Ádám pedig betegség miatt vált harcképtelenné a mérkőzést megelőzően.

A mieink kapujában ezúttal az a Nagy Kristóf kezdett, aki korábban már bizonyított a Corona ellen, pont Brassóban. Még november közepén a csapat második erdélyi túráján kapta meg a lehetőséget Fodor Szabolcstól. Akkor nagy küzdelem után, végül büntetőkkel maradtunk alul, noha a fiatal kapus sokáig életben tartotta győzelmi reményeinket.

A kezdő korongbedobást ugyan mi hoztuk el, de helyzetet nem sikerült kialakítanunk. Ellenben a hazaiak rövid időn belül kétszer is eljutottak lövésig, igaz, mindannyiszor sikerült blokkolni az amúgy sem életerős próbálkozásokat. A második perc végéhez közeledve jött az első komolyabb brassói helyzet, de Nagy Kristófnak nem okozott gondot. Az első egy-két perc főleg ellenfelünkről szólt, alighanem szerették volna nagyon gyorsan megszerezni a vezetést, hogy a későbbiekben nyugodtabban játszhassanak. Ez nem sikerült, mi pedig felébredtünk a kezdeti álomból és elkezdtünk játszani. Olyannyira, hogy Boros egy lövéssel is megpróbálkozott, de azt védte Polc. Védőnk kísérlete után nem sokkal megérkezett finn különítményünk is: előbb Kulmala, majd Rantanen és Juusela is lőni tudott, de Polc állta a sarat. A gyors egymásutáni lövések nem érték el a kívánt hatást, a Corona is támadásba lendült, de fiatal kapusunk nem hagyta magát, könnyedén hárította a próbálkozásokat. Nekünk sem kellett sokat várni, gyors egymásutánban Tóth Richárd és Tóth Gergely is lőtt, mindkét alkalommal hatalmasat fogott Polc. A harmad felén túllépve sem találtak fogást a másikon a csapatok, mígnem Nagy Gergő passzát Tóth Adrián lőtte a kapuba (0-1). Úgy látszott, hogy a kapott gól megfogta a hazaiakat, visszavettek a gyors támadásokból, így komoly esélyt kaptunk, hogy kettőre növeljük a különbséget, különösen, hogy Tranca kapott egy kétperces kiállítást is. Hiába a komoly nyomás, a sok lövés, sehogy sem akart jönni a második. A sok kihagyott helyzet végül megbosszulta magát: kevesebb, mint fél perccel a játékrész vége előtt Péter tudott egy emberelőnyös helyzetet gólra váltani (1-1). Az első harmad többnyire kiegyenlített játékot hozott. Hol itt, hol ott voltak meg a helyzetek, de végül mi szereztük meg a vezetést, majd szinte a semmiből jött az egyenlítés.

A második harmad elejét komolyan megnyomta a Corona, szerették volna, ha a Csíkszereda idegenbeli legyőzése után ezúttal is sikerül begyűjteniük egy nagy skalpot. Sorra jöttek a helyzetek, majd a negyedik perc végén Zagidullin lövése utat talált a kapuba, így már náluk volt az előny (2-1). A brassóiak nem vettek vissza, nagy lendületet adott nekik, hogy sikerült megszerezniük a vezetést. A hatodik perc végén Tóth Gergő kapott két percet, amit fél perccel később ki is használt az ellenfél: Boriszenko lepókhálózta a jobb felső sarkot (3-1). A folytatás is nekik kedvezett, ismét jöttek a nagyobbnál nagyobb lehetőségek, de ezeket már nem tudták kihasználni. A harmad felénél Pavuk kapott két percet, így ismét emberhátrányban kellett védekeznünk. Csakhogy ezúttal Switzer rendkívül szemfüles volt, elcsente a korongot, majd meglódult, hogy végül visszaállítása az egygólos különbséget (3-2). Az emberhátrány maradt, így újabb komoly rohamokat kellett kiállnia a védelemnek, de Nagy Kristóf három alkalommal is remekül avatkozott közbe. Sikerült kivédekeznünk ezt a hátrányt, sőt, gólt is szereztünk négy az öt ellen - az emberhátrányos speciális játékunk továbbra is ligaelit! A kiegészülés után Pavuk szinte egyből lőtt, és bár veszélyes volt, Polc védeni tudott. Szinte egymást követték a kiállítások, így hol az egyik, hol a másik csapat érezhette magát kényelmesebb helyzetben. Előbb mi támadhattunk Brown két perce miatt, de nem sokkal később Kärmeniemi is csatlakozott hozzá a büntetőpadon. Nem sokkal később Kulmala Switzerhez hasonló módon csente el a korongot, annyi különbséggel, hogy finn támadónk a kapusba lőtte azt. Kevesebb, mint három perccel a vége előtt Sarcia is kiállt, de kitűnő hátrányos védelmünk ezúttal is megmakacsolta magát, és lövésig sem hagyta eljutni a hazaiakat. Két másodperccel a harmad vége előtt Fowlie is kapott egy kétperces kiállítást, így emberelőnyben támadhattunk az utolsó harmad elején az áthúzódó büntetés miatt. A második játékrészben a hazai dominancia gólokká érett, de nem zuhantunk össze, nagyobb elánnal folytattuk, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Switzer révén visszajöttünk egy gólra.

Fowlie harmadvégi kiállítása miatt emberelőnyben támadhattunk a záró játékrész első szűk két percében, Nagyon gyorsan átrobogtunk a hazaiak harmadába, a helyzeteink is megvoltak, de nem tudtuk kihasználni az előnyt. A kiegészülés után sem vettünk vissza, újabb és újabb lendületes akciókat vezettünk. Egy ízben Tóth Gergő két szép csellel hagyott el két védőt is, majd szemből centikkel lőtt a kapu mellé. Nem tudott érdemi helyzetet kialakítani a Brassó, csírájában sikerült elfojtani szinte minden támadásukat, így az első perceket javarészt az ő kapujuk előtt töltöttük. Még a harmad első felében jártunk, amikor nagyszerűen ugrattuk ki a két védő közé belépő Switzert, de kanadai támadónk próbálkozását Polc hatalmas bravúrral védeni tudta. Hiába domináltunk, elkerülhetetlen volt, hogy egy-egy helyzet erejéig veszélyeztessen a hazai gárda: Franko nagszerűen passzolt a jobbján érkező Fowlienak, de ő pontatlan volt és fölé lőtt. Túlléptünk a harmad felé, amikor Kärmeniemi vette észre a középen üresen érkező Nagy Gergőt, a kapitány pedig nem kegyelmezett (3-3). Nem kellett sokat várni, alig két perccel később Rantanen is beköszönt Polc kapujába, újra vezettünk, kétgólos hátrányból fordítva! (3-4) Jött azonban a hidegzuhany, amire nem számítottunk egy ilyen fordítás után: a hazaiak a korongbedobást követően rögtön eljöttek, majd Molnár Zsombor azon nyomban, mindössze tizenegy másodperc (!) elteltével egyenlített (4-4). A hátralevő bő öt percben továbbra is a mi akaratunk érvényesült, nem törtünk meg a villámgyors egyenlítés miatt sem, de a kialakított helyzeteket nem tudtuk kihasználni, így döntetlennel ért véget a harmad, jöhetett az öt perc ráadás.

A hosszabbítás elején sikerült elhoznunk a korongot, és néhány passz után már ott is voltunk a hazaiak kapuja előtt, de Kulmala lövését Polc fölé ütötte. Pillanatokkal később viszont már a kapus sem tehetett semmit: Kulmala centerezésére érkezett Switzer, és lezárta a mérkőzést (4-5).

A Ferencváros az első gól után nem tudta belőni a helyzeteit, amit a hazai csapat kegyetlenül kihasznált, és háromszor is eredményes volt. Ez azonban nem törte meg Fodor Szabolcs együttesét, és nem először a szezonban, hatalmas lelki erőről tanúbizonyságot téve, a mieinkre jellemző módon Fradi-szívvel nagyot küzdve nem csupán visszajöttek a meccsbe, de meg is fordították azt, amire ugyan jött még egy hazai válasz, de a szívünk végül, ha csak a hosszabbításban is, de ezúttal is diadalmaskodott. Ugyan nem sikerült mindhárom pontot megszerezni, de kettőt így is zsebre tettünk, és egy pontra faragtuk a Csíkszeredával szembeni hátrányunkat, míg a Brassó úgy van előttünk egy ponttal, hogy ők már két mérkőzést lejátszottak a nyolcból. Holnap, vagyis pénteken magyar idő szerint 17.30-tól éppen a nagy rivális Sportklub vendége lesz a Fradi a Vákárban, és amennyiben sikerülne a szezon során először győztesen elhagyni a szeredai csarnok jegét, úgy legalább utolérnénk, de egy rendes játékidős siker esetén meg is előznénk a kék-fehéreket az ötcsapatos felsőházi tabellán.

Férfi jégkorong, Erste Liga, középszakasz, 1. forduló
Corona Brassó – FTC-Telekom h.u. 4-5 (1-1, 2-1, 1-2, 0-1)
Brassó, Olimpiai Műjégpálya
Corona Brassó: Polc (Tőke) – Armstrong, Carlson, Brown, Fowlie, Franko – Boriszenko, Mihály, Molnár, Péter, Tranca – Bíró Ottó, Gajdo, Bíró Gergő, Molnár Zoltán, Zagidullin – Haraga, Bíró Mátyás, Constantin Vasile Vezetőedző: Julius Pénzes
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Rantanen, Tóth Gergely, Nagy G., Tóth Ad., Tóth Re. – Kärmeniemi, Sarcia, Kulmala, Pavuk, Switzer – Boros, Jászai, Hajós, Juusela, Tóth Ri. – Farkas, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: (20:14, 20:13, 12:20, 0:3) 52:50
Védések: (13:19, 12:18, 18:11, 2:0) 45:48 / 90.00% : 92.31%
Kiállítás percek: (2:2, 4:8, 4:4) 10:14
Emberelőny kihasználás: (6 / 1) 16.67% / (4 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (1 / 6) 83.33%
Gólszerzők: Péter (19:37, Molnár, Tranca), Zagidullin (24:48, Bíró Gergő, Bíró Ottó), Boriszenko (26:27, EE, Zagidullin, Tranca) illetve Tóth Ad. (11:43, Nagy G.), Switzer (30:19, EH), Nagy G. (51:28, Kärmeniemi, Boros), Rantanen (54:00), Molnár Zsombor (54:11, Tranca), Switzer (60:32, Kulmala)

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin