2020. március 9.
Dobbant a Fradi-szív, megvan a második győzelem!
Férfi hokisaink 3-1-es győzelmet arattak az UTE elleni OB I döntő, egyben Erste Liga-elődöntő második meccsén.

Miután a Ferencváros a vártnál egy picit nehezebben jutott tovább az Erste Liga elődöntőjébe, az az Újpest volt az ellenfél, mely meglepően sima, 4-0-s söpréssel ejtette ki a felsőházban második helyen végző Dunaújvárosi Acélbikákat, így 28 év után ismét összejött az magyar bajnoki álomdöntő. A két csapat első, pesterzsébeti találkozóján a Ferencváros 6-3-as győzelmet aratott, így lépéselőnybe került a rivális lilákkal szemben.

A zöld-fehérek keretében ezúttal sem volt ott a sérüléssel bajlódó Hegyi Ádám-Arany Gergely kettős, akik a két csapat első összecsapását is kihagyták. A mérkőzés kezdő korongbedobását a Ferencváros fiatal sportolója, az a Vogel Soma végezte el, aki klubszinten mindent megnyert a zöld-fehérek vízilabdacsapatával, illetv válogatott színeben Európa-bajnok. A tegnapi összecsapásból kiindulva várható volt, hogy az Újpest az első pillanattó kezdve sokkal keményebben fog küzdeni, mint a szezonban eddig bármikor, hiszen szinte az életben maradásuk volt a tét. A hazaiakat sem kellett félteni, ők is felvették a mérkőzés iramát, tudták a jelentőségét, így rögtön a kezdés után támadásba lendültek és csupán tíz másodperc után Nagy Gergő lőni is tudott, de Duschek védett. A vendégek első helyzetére sem kellett sokat várnia a közönségnek, de Nagy Kristóf is a helyén volt. A folytatásban főleg a Ferencváros akarata érvényesült, sorra dolgozták ki a helyzeteket, de sehogy sem találták meg az újpesti portás ellenszerét, pedig öt komoly helyzetet is sikerült kialakítaniuk. Az utolsó Fradi-helyzet után azonban támadásba lendült a vendég gárda és szinte a semmiből Odnoga révén meg is szerezték a vezetést (0-1). Nem csupán a mérkőzésen, de a párharcban is először vezettek a lilák. A hazaiak szinte azonnal képesek voltak magasabb fokozatra kapcsolni, de a csapatkapitány ezúttal sem törte fel a vendég falat. A hatodik percben nagy esélyt kapott a Ferencáros, ugyanis túl sok játékos tartózkodott a jégen, így Pokornyi ült ki két percre. A zöld-fehérek hezitálás nélkül beszorították a vendégeket saját kapujuk elé, de egy Nagy Gergő lövésen kívül nem sok mindent jegyezhettünk fel, de arra is odaért Duschek. A Fradi a kiegészülés után sem adta vissza a kezdeményezést az újpestieknek, sőt, egy percen belül háromszor is veszélyeztettek. A harmad felén túllépve Godó kapott kettő plusz két percet magas bottal való játékért. A Fradi ezt az előnyt is próbálta a saját javára fordítani, de hiába álltak fel a vendégek harmadában, nem sikerült megtörniük a jeget, pedig szinte minden lehetséges helyzetből tüzeltek. A kiegészülés után is a ferencvárosiak kezében maradt az irányítás, de az első meccsel ellentétben, most nem sikerült érvényesíteni akaratukat. Az első harmadban hiába támadott többet a Ferencváros, egy semmiből érkező helyzetből a vendégek szerezték meg a vezetést, amit foggal-körömmel próbáltak megőrizni.

A második húsz percet az egygólos hátrányban lévő zöld-fehérek kezdték jobban és szinte azon nyomban ott teremtek a vendégek kapuja előtt. A játékrész első újpesti helyzetét követően a Ferencváros hosszú percekig odaszorította a vendégeket saját kapujuk elé, de hiába próbálkozott Roczanov és Sarcia, egyikük sem járt sikerrel. A folytatás is főleg a Fradiról szólt, az Újpest hosszú percekig képtelen volt felszabadítani. A helyzetek minőségével ezt követően sem volt gond, sőt, egy kapu mögül visszatett korongra remekül érkezett Switzer, de nem tudta mattolni a remek napot kifogó Duscheket. A liláknak szinte momentumuk sem volt a harmad első felében, de fokozatosan kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Ennek köszönhetően az Újpest is egyre veszélyesebben kezdett támadni, nem egyszer pedig komoly feladat elé állította a Nagy Kristóf vezette ferencvárosi védelmet. A tizenkettedik percben Boros és Di Diomete akadt össze, már nem először a mérkőzésen, de a játékvezető csak előbbit büntette testre ütésért, így először támadhatott előnyben a vendég gárda. Annak ellenére, hogy az Újpest került létszámfölénybe igazán komoly helyzete a Fradinak adódott, amikor Hajós és Kärmeniemi lódult meg, végül előbbi passz helyett a lövést választotta, de Duschek hárított. A harmad feléhez közeledve alábbhagyott a Ferencváros lendülete, így az újpestiek kiszabadultak és veszélyes támadásokat vezetve próbálták kettőre növelni a különbséget, de nem sikerült mattolniuk Nagy Kristófot. Három és fél perccel a vége előtt újfent hátrányba került a Fradi, ezúttal Tóth Gergő kapott két percet testre ütésért. Az újpestiek ezúttal nem engedték, hogy a hazaiak irányítsák az ő előnyüket, így azon nyomban felálltak a Ferencváros harmadában és próbáltak ziccerbe kerülni. Ez egy alkalommal sikerült is nekik, de a zöld-fehérek fiatal portása elképesztő bravúrt bemutatva hárított. A kiegészülés után ismét a hazaiak rohamoztak, de Tóth Adrián lövésére is odaért Duschek. A játékrész utolsó pillanataiban még a lilák egy utolsó kísérletet tettek az előny növelésére, nem is jártak messze, ugyanis a dudaszó pillanatában Sikorcin a hálóba juttatta a korongot, de a játékvezetők hosszas visszanézés után úgy döntöttek, hogy nem adják meg a találatot. A második harmad elejét sokkal jobban kezdte a Fradi, de a játékrész felénél kiegyenlítődtek az erőviszonyok, az Újpest pedig nagyon közel került a második gólhoz, de Nagy Kristóf parádés megmozdulásai meccsben tartották a címvédőt.

A harmadik játékrész elején a szurkolók érezték, hogy nekik is rá kell kapcsolni, így azonnal zengett a csarnok a „Hajrá, Fradi!” rigmustól, mely a tegnapihoz hasonlóan most is komoly tüzet lobbantott Fodor Szabolcs tanítványaiban. A Ferencváros ezután hatalmas rohamokat indított az egyenlítő gólért, de sehogy sem tudták mattolni Duscheket. A nagy lendület mellett elkerülhetetlen volt, hogy egy-egy alkalommal kiszabaduljon az Újpest. A harmadik percben is ez történt, amikor Kärmeniemi ütött oda Pancenak, így a finn védő jutalma két perces büntetés lett. Hiába volt létszámfölényben az Újpest, komolyabb helyzetei a hazaiaknak adódtak, de sem Kulmala, sem pedig Switzer lövése nem talált utat a kapuba. A Fradi-támadások a kiegészülés után csak még intenzívebbek lettek, de a nyolcadik perc végén sikerült megtörni a jeget: Kulmala a kaput megkerülve korcsolyázott vissza a kék vonalig, ahol lövőhelyzetbe is került, Switzer pedig beleért a próbálkozásba, ezzel megtévesztve Duscheket (1-1). Nagy erőfeszítések árán, elképesztő akarattal végül sikerült az egyenlítés. Ezt követően mindkét csapat magasabb fokozatra kapcsolt, de a lélektani előny a Ferencváros kezében volt, míg az Újpest hiába támadott, nem volt meg bennük az az átütőerő, ami a sikerhez kellett volna. Ellenben Fodor Szabolcsék olyannyira felpörögtek, hogy ismét helyzetek tömkelegét dolgozták ki, de a második gól egyelőre váratott magára. A harmad felénél Tóth Richárd léphetett ki egy az egyben, de a végén pontatlan volt és fölé lőtt. A szurkolók ismét rákapcsoltak és nyomták előre a zöld-fehéreket, ami hat perccel a vége előtt kifizetődött. Az újpestiek megpróbálták előre vágni a korongot, de sikerült az ő harmadukban tartanunk. Egyből ment is a passz a kapitánynak, akinek a lövését ugyan védte Duschek, de a fordulás után továbbított a hosszú oldalon érkező Tóth Adriánnak, aki előnyhöz juttatta a Ferencvárost (2-1). A Fradi egy pillanatra sem vett vissza az iramból, hiába vezettek, szerették volna lezárni a találkozót. Három perccel a mérkőzés vége előtt Kiss-Rusk lőtte ki a nézőtérre a korongot, amit a játékvezető egy kétperces kiállítással „jutalmazott”. Ugyan sikerült felállnunk a harmadukban, de a mindent eldöntő harmadik gól sehogy sem akart összejönni. A kiegészülés pillanatában azonban Kovács volt meggondolatlan, így ő is kapott két percet a büntetőpadon. Ugyanekkor Baróti Zsolt időt kért, hátha sikerült valami okosat eszközölnie, hogy összejöjjön az egyenlítés. Pillanatokkal később Duschek korcsolyázott le a jégről, így öt az öt ellen folyt a küzdelem, üres újpesti kapuval. Fél perccel a vége előtt azonban Nagy Gergő megszerezte a korongot és az üres kapuba passzolt, végleg lezárva a mérkőzést (3-1).

A Ferencváros nagyon korán hátrányba került, majd hiába küzdött két harmadon keresztül, nem sikerült feltörnie az újpesti védelmet. Azonban az utolsó harmad felénél, akárcsak egy nappal korábban megtört a jég, a címvédő előbb egyenlített, majd ellentmondást nem tűrő játékkal, Fradi-szívvel való küzdéssel megszerezte a vezetést, majd pillanatokkal a vége előtt le is zárta a találkozót. Fodor Szabolcs együttese így 2-0-ra vezet a párharcban, amit csütörtökön, már Újpesten folytat a két gárda.

Férfi jégkorong, Erste Liga, elődöntő, OB I, döntő
FTC-Telekom – UTE 3-1 (0-1, 0-0, 3-0)
Pesterzsébet Jégcsarnok
FTC-Telekom: Nagy K. (Maros) – Kärmeniemi, Sarcia, Juusela, Nagy G., Tóth Ad. – Boros, Pulli, Kulmala, Pavuk, Switzer – Rantanen, Tóth Gergely, Hajós, Németh, Tóth Ri. – Jászai, Tóth Re., Farkas, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
UTE: Duschek (Márkus) – Kovács, Varga, Benk, Pance, Sikorcin – Pokornyi, Saukko, Ainsworth, Di Diomete, Reed – Kiss-Rusk, Nagy Nilan, Csamangó, Nemes, Vincze – Horváth Ákos, Horváth András, Godó, Odnoga, Rafaj Vezetődző: Baróti Zsolt
Kapura lövések: (19:11, 15:11, 20:5) 54:27
Védések: (10:19, 11:15, 5:17) 26:51 / 96.30% : 94.44%
Kiállítás percek: (0:6, 4:0, 2:4) 6:10
Emberelőny kihasználás: (4 / 1) 25.00% / (3 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 3) 100.00% / (1 / 4) 75.00%
Gólszerzők: Switzer (47:48, Tóth Gergely, Kulmala), Tóth Adrián (54:02, Nagy Gergő), Nagy Gergő (59:34, EE, üres kapu) illetve Odnoga (04:25, Rafaj)

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin