2022. június 15.
Együtt folytatja a munkát a kapustrió
A válogatott Arany Gergely, valamint Nagy Kristóf és Földes László is szerződést hosszabbított a Fradival.

Javában zajlik a magyar bajnoki címet zsinórban négyszer elhódító férfi jégkorongcsapatunk a 2022/23-as idényre szóló keretének kialakítása. Négy távozó mellett már két új légiós igazolása is nyilvánosságra került, de természetesen nem csak az új igazolások, hanem a szezon végén lejárt szerződésű eddigi játékosaink kontraktusának meghosszabbítása terén is bőven van munkája a Fodor Szabolcs vezette szakmai stábnak.

Végy egy jó kapust! – tartja az ismert mondás, amely szinte minden csapatsportágra igaz. Szerencsére okkal állíthatjuk, hogy az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapatának háza táján erre semmi szükség, ugyanis

mindhárom kapus, a válogatott Arany Gergely, valamint Nagy Kristóf és Földes László is meghosszabbította szerződését a Ferencvárossal,

így a 2022/23-as szezonnak is a jól ismert kapustrióval vág neki a Fradi.

Az 1996-os születésű Arany Gergely Fodor Szabolcs hívására érkezett a Ferencvárosba a MAC Újbuda Erste Liga-győztes csapatától 2018 nyarán, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy pályafutása során először elsőszámú kapusként vezesse sikerekre a zöld-fehéreket. A számítások be is váltak, a mindössze 25 évével mára már komoly rutint szerző hálóőr akkori váltótársával, a rutinos Pleszkán Józseffel párban kiváló teljesítményt nyújtott első fradista idényében, amelynek végén magyar bajnoki címet és Erste Liga-győzelmet ünnepelhetett.

Arany 2019-ben új kihívással találta magát szembe, hiszen egy még nála is fiatalabb váltótársat kapott az élete első felnőtt idényére készülő, a MAC utánpótlásából érkező Nagy Kristóf személyében, de mindketten éltek a lehetőséggel. Arany továbbra is rendkívül stabil teljesítményt nyújtott, az alapszakaszban 36 mérkőzésen összehozott 92,77 százalékos védési mutatója a negyedik legjobb volt a mezőnyben, de a középszakaszban és a rájátszásban, valamint a Magyar Kupában és a Kontinentális Kupában is bravúros teljesítményt nyújtott. Formájára a magyar válogatott stábja is felfigyelt, így ott lehetett a 2020 februári nottinghami olimpiai selejtezőn is, ahol egy mérkőzésen védte a nemzeti csapat kapuját, így aktív részese volt a bravúros továbbjutásnak. A szezonban nyújtott teljesítményével a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga idény végi díjátadóján átvehette a legjobb kapusnak járó Vedres Kupát.

Arany a 2020/21-es, a koronavírus-járvány által felforgatott, javarészt zárt kapuk mögött lezajlott szezonban is az FTC-Telekom elsőszámú kapusa volt. Betegsége miatt mindössze 18 alapszakasz-mérkőzésen tudott kezdőként jégre lépni, ezeken a találkozókon viszont 92,54 százalékos hatékonysággal védett, amivel a harmadik lett a liga kapusrangsorában. Meccsenkénti 2,41 kapott gólos átlaga pedig a legjobb lett a mezőnyben. A rájátszásra tovább javult, a negyeddöntő öt mérkőzésén 93,51 százalékkal védett, az elődöntőben pedig 91,71 százalékot nyújtott a liga egyik legjobb támadósoraival rendelkező Sportklub Csíkszereda ellen.

A 2021/22-es idényre is a Fradi és a liga stabil pontja maradt. Az alapszakaszban 36 mérkőzésre volt nevezve, ebből 25 meccsen védett, méghozzá szenzációs, 93,7%-os mutatóval. Ő kapta a mezőnyben a legkevesebb gólt, szám szerint 50-et, ami 2,05-ös kapott gólátlagnak felel meg. A rájátszás 13 meccsén is tartotta a formáját, 92,9%-os mutatóval járult hozzá a magyar bajnoki címhez és az Erste Liga-ezüsthöz. A válogatottban is sikerült megragadnia, ott volt az olimpiai selejtező harmadik körében 2021 nyarán Rigában, illetve az A csoportba jutást kiharcoló ljubljanai nemzeti csapat utazó keretének is tagja volt.

A már említett, még most is mindössze 22 éves Nagy Kristóf 2019-ben érkezett a Ferencvároshoz Fodor Szabolcs hívására, aki a MAC U20-as csapatában már volt a hálóőr edzője. Pályafutása első teljes felnőtt szezonjában Arany Gergely mögött második számú kapusként élt a lehetőséggel, amikor szerephez jutott, stabil teljesítménnyel tehermentesítette kollégáját. Az Erste Liga 2019/20-as szezonjában a játékidő 40%-ánál kevesebbszer szóhoz jutó kapusok rangsorában a negyedik helyen zárta az alapszakaszt, 93,3 százalékos mutatóval. Később a rájátszásban Székesfehérváron a hatodik, a továbbjutásról döntő mérkőzésen a kisebb sérüléssel bajlódó Aranyt helyettesítve a hajrában egygólos ferencvárosi vezetésnél bemutatott bravúrjára, és arra, milyen korát meghazudtolóan érett döntéseket tudott hozni pályafutása első felnőtt évének legélesebb helyzeteiben, a szurkolók még sokáig emlékezni fognak.

A koronavírus-járvány miatt felforgatott 2020/21-es szezonban Arany Gergely betegsége miatt a vártnál többször jutott szóhoz kezdőként, az alapszakaszban 19 meccsen 88,97 százalékos hatékonysággal védett, több győztes büntetőpárbajban is parádés teljesítményt nyújtott. 

A legutóbbi idényben is élt a lehetőségeivel, és amikor kellett, kiválóan helyettesítette Arany Gergelyt, az alapszakaszban 14 meccsen 92,54%-os mutatóval védett.

Földes László 2020 októberében, mindössze 16 évesen tűnt fel a Fradi felnőttcsapatának meccskeretében, amikor a koronavírus-járvány megtizedelte csapatunkat, Arany Gergely pedig hosszabb időre harcképtelenné vált. Összesen tíz meccsen ült a kispadon Nagy Kristóf mögött, miközben az U18-as és az U21-es csapatban is védett. Az elmúlt szezonban az U21-es csapat mellett már hivatalosan is tagja volt a felnőttek keretének is harmadik számú kapusként. Nagy Kristóf sérülése idején összesen 13 mérkőzésen volt tagja a meccskeretnek, a Titánok elleni 2021. december 30-ai mérkőzés hajrájában pedig eljött a nagy pillanata: Fodor Szabolcs a meccs hajrájában becserélte Arany Gergely helyére. A debütáló 18 éves ifjú első kapott lövésénél kicsit még izgult, így kipattanó után gólt kapott, utána viszont az utolsó öt percben több védéssel is tapsvihart váltott ki a publikumból, és aktív részese lett csapata győzelmének.

Arany Gergellyel, Nagy Kristóffal és Földes Lászlóval hatra nőtt az ismert játékosok száma az FTC-Telekom 2022/23-as szezonra készülő keretéből.

Férfi jégkorong, az FTC-Telekom keretének eddig bejelentett változásai a 2022/23-es szezon előtt:

Érkezett: Ollie Betteridge (brit, Nottingham Panthers), Aku Kestilä (finn, Les Jokers de Cergy-Pontoise)
Távozott: Pavuk Attila (visszavonult), Hegyi Ádám (visszavonult), Somogyi Balázs (DAB), Roczanov Dezső (?)
Maradt: Kulmala Rasmus (érvényes szerződéssel), Arany Gergely (szerződéshosszabbítás 2024-ig), Nagy Kristóf (szerződéshosszabbítás 2024-ig), Földes László (szerződéshosszabbítás 2023-ig)

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin