2019. február 28.
Együtt, Fradi-szívvel - ma kezdődik a rájátszás!
Hosszú évek után esélyesként vág neki a bajnoki rájátszásnak férfi jégkorongcsapatunk.

Rájátszás - Az Álmok Birodalma

12 győztes meccs az élet

Elkezdődött az Erste Liga 2018/19-es idényének rájátszása. A nyolc csapat a négy nyert mérkőzésig tartó negyeddöntőkkel kezdi a playoffot, majd a továbbjutók a szintén négy nyert meccsig tartó elődöntőben és döntőben folytatják, így a csapatok 12 győztes mérkőzésre vannak a bajnoki trófea felemelésétől.

Eljött a pillanat, elkezdődik a szezon azon része, amelyre minden hokikedvelő várt a férfi jégkorong Erste Liga 2018/19-es idényének szeptemberi rajtja óta. Nyolc csapat maradt versenyben a liga 11 résztvevőjéből, a csapatok pedig összesen 12 győztes mérkőzésre vannak az álmok beteljesülésétől. A rájátszás három fordulóból, negyeddöntőből, elődöntőből és döntőből áll, minden párharc négy nyert mérkőzésig tart. Amint arról ITT beszámoltunk, az FTC-Telekom a középszakasz győzteseként elsőként választhatott ellenfelet az 5-8. helyen végzett csapatok közül, és végig, ameddig versenyben van, pályaelőnye lesz a párharcok során, vagyis otthon kezd, és ha esetleg mindent eldöntő, 7. mérkőzésre kerülne sor bármelyik párharcban, azt is hazai jégen vívhatja meg. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a csapatok ilyenkor már egyáltalán nincsenek takaréklángon, mindenki minden egyes mérkőzésen az életéért küzd, ennek megfelelően felfokozott a hangulat, kiélezettebbek a párharcok, szorosabbak, keményebbek a mérkőzések még az eddigieknél is. Ezúttal sem maradhat el a minden rájátszásban megszokott protokoll - a csapatok például a párharc lezárultáig nem fognak kezet egymással. Fontos változás lesz az esetleges döntetlenek során a hosszabbításban is, a playoffban nincs ugyanis szétlövés - négy a négy ellen, további húszperces harmadokat játszanak a felek, az első lőtt gólig.

Fiúk, írjatok történelmet!

Az FTC-Telekom nyáron teljesen új alapokon átszervezett férfi jégkorongcsapata már így is történelmi magasságokat ostromolt az idény során. 2018 őszén megnyerte a szakosztály fennállása 90. évfordulóját ünneplő Jubileumi Hokiderbit az Újpest ellen a telt házas Tüskecsarnokban, majd zsinórban 19 győztes mérkőzéssel megdöntötte a vonatkozó örökös ligarekordot. Később, idén január közepén 1995 után nyert újra bajnoki alapszakaszt, néhány napra rá nyolc év elteltével szerzett ismét érmet a Magyar Kupában, végül behúzta a bajnoki középszakaszt is, ezzel megszerezve a negyed- és elődöntőben az első választás jogát, és a pályaelőnyt a rájátszás egészére.

A playoff sajátja viszont, hogy nemcsak a tempó és a hangulat felfokozott, de hibázásra sincs lehetőség. Az eddigi 48 Erste Liga mérkőzésen elért eredmények innentől mit sem számítanak, és hiába minden eddigi erőfeszítés, ha éppen itt hibázik valaki, ahol minden eldől. Nincs lehetőség kihagyásra, pláne, hiszen bátran kijelenthető, történelmi esély előtt áll a Ferencváros. Hogy mennyire, arra álljon itt két egyszerű tény: a Fradi utoljára 2014-ben, a MOL Liga rájátszásába jutva harcolt ki egy bronzérmet a ligába integrált OB I-ben, miután az FTC-t akkor megelőző öt csapatból három is - az Érsekújvár, a Brassó és a Csíkszereda - a határon túlról érkezett, így a magyarországi bajnokságba nem számítottak be az eredményeik. Még ennél is jóval régebben, a 2005/06-os bajnokságban harcolta ki utoljára a Fradi a rájátszásban a legjobb négy közé jutást. Akkor az alapszakasz ötödik helyén végeztünk, az első három automatikusan az elődöntőbe jutott, a mieink pedig megnyerték az utolsó elődöntős helyért lejátszott középszakaszt. A finálé viszont nem jött össze, az Alba Volán sima 3-0-val söpörte ki a Ferencvárost. Mivel a MOL Liga első idényét 2008/09-ben rendezték, így kijelenthető, hogy a jelenlegi liga történetében először juthat a legjobb négy közé az FTC.

Bécsen át vezet az út a négy közé

Ahhoz viszont, hogy elérjük a történelmi elődöntőt, hét mérkőzés alatt négyszer le kell győznünk a Vienna Capitals II csapatát. Az osztrák bázisú, európai szinten is magasan rangsorolt EBEL-ben élcsapatként küzdő bécsiek farmcsapata az elősző szezonban indult először az Erste Ligában, hasonló megfontolásból, mint a Fehérvári Titánok: jelesül, hogy azok a fiatalok, akik kinőtték az utánpótlást, de az EBEL tempóját még nem érték el, éles, felnőtt meccseken pallérozódhassanak. Őket pedig néhány légióssal erősítik meg. 2018-ban kilenc csapat indult a ligában, így csak egy kieső volt a rájátszás előtt, az éppen a Capitals eredmények szempontjából harmatosan teljesítő csapata volt. Idén már magukhoz képest sokkal jobban szerepeltek, az alapszakaszt a 9. helyen zárták, a középszakaszban viszont éltek a második eséllyel, és elcsípték az alsóház 3., még rájátszást érő helyét. Érdekesség, hogy megszerezték a második fázisban a begyűjthető pontok 60%-át, ez pedig közel azonos a Fradi hasonló mutatóban nyújtott 62.5%-os teljesítményével - igaz, azért van különbség a felső- és az alsóház csapatainak játékereje között, még akkor is, ha a középszakaszban az alsóházban is minden meccsnek kettőzött jelentősége volt.

Hiába azonban az egyértelműen, játékban és eredményekben is látható fejlődés, a párharc egyértelmű esélyese - a liga rájátszásában hosszú-hosszú évek után először - a Ferencváros. Igaz, a playoffban, ahogy utaltunk rá, tévút az alapszakasz eredményeiből kiindulni, azért az sokmindent elárul, hogy négyből négyszer legyőztük a Bécset a bajnokság első fázisában, kétszer nyolc, egyszer kilenc gólt szerezve, de a szoros, 5-4-es pesterzsébeti találkozón is meg tudtuk őket verni dekoncentrált játékunk ellenére, és annak ellenére, hogy vezettek, és mínusz háromról is visszajöttek a záró harmadban. Ráadásul az alapszakasz végét és a középszakasz nagy részét három sorral játszotta végig a Capitals II, ami a rájátszás tempójához nem biztos, hogy hosszú távon elég lesz. Igaz, farmcsapat lévén az EBEL-ből erősíthetnek a bécsi fiatalok, ugyan ezt korlátozza a 30%-os szabály (farmcsapatok esetében kizárólag azok a játékosok léphetnek jégre a második csapatban a rájátszásban, akik az alap- és középszakasz mérkőzéseinek minimum 30 százalékán szerepeltek), de az 1996-os születésű Wukovits és Hackl, valamint az 1997-es Birnbaum és Nissner teljesítik ezt a követelményt, sőt, a második csapatot erősíti már egy ideje az osztrák válogatott legenda, a 38 éves, kétszeres EBEL-bajnok, U20-as világbajnok Philippe Lakos.

Eddig a felvezetés, és az információk, érdekességek. A lényeg azonban úgyis a jégen dől el. A közönség ferencvárosi győzelmet, és továbbjutást vár, ehhez azonban kettőzött erővel kell hoznunk, amit az idény eddigi részében, ahogy a szurkolók hozzászokhattak, ezúttal mégis kicsit máshogy: Együtt, Fradi-szívvel!

 

Az FTC-Telekom - Vienna Capitals II jégkorong Erste Liga negyeddöntős párharc első mérkőzése 18.00-kor kezdődik a Pesterzsébet Jégcsarnokban. Jegyek kaphatóak a helyszínen, a pénztár 17.00-kor nyit. De a belépők elérhetőek online elővételben is, IDE kattintva.

 

Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő
FTC-Telekom - Vienna Capitals II
2019. február 28., csütörtök 18.00, Pesterzsébet Jégcsarnok
Jegyek: a helyszínen, 17.00-tól, vagy online elővételben, ITT

Cikkajánló

Biztató játékkal, de vereséggel távozunk Nyitráról

Férfi hokisaink ezúttal a HK Nyitra vendégeként léptek pályára, ahol 3-2-es vereséget szenvedtek.

Indul a Visegrád Kupa: Nyitrára utaznak férfi hokisaink

Férfi jégkorongcsapatunk pénteken 18 órától a HK Nitra csapatával méri össze erejét a Visegrád Kupában.

Megvannak a hivatalos meccsidőpontok!

Nyilvánosak férfi jégkorongcsapatunk felkészülési, Visegrád Kupa- és Erste Liga-mérkőzéseinek időpontjai.

Elkezdődött a jegyértékesítés a Szuperkupa-döntőre!

Kaphatóak a belépők bajnok férfi hokicsapatunk idei első tétmeccsére, az augusztus 31-ei Szuperkupa-döntőre!

Fodor: „Fradi-szívvel küzdöttünk, erre építhetünk”

Vezetőedzőnk az 5-3-as vereség ellenére egyáltalán nem volt elégedetlen hokisaink idei első meccsét követően.

Remek játék, szoros meccs, de vereség

Férfi hokisaink első felkészülési meccsükön 5-3-as vereséget szenvedtek a DVTK Jegesmedvék vendégeként.

Az első napok mindig döcögősek, de hamar belerázódunk!

A jeges felkészülést megkezdő Erste Liga-címvédő hokisainkat a Fradi TV is meglátogatta - VIDEÓ!

A DVTK ellen kezdik a felkészülést férfi hokisaink

Fodor Szabolcs csapata pénteken 18 órától játssza első felkészülési mérkőzését Miskolcon, a DVTK vendégeként

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most