2021. március 1.
Eldőlt: a MAC HKB Újbuda az ellenfél a negyeddöntőben
Címvédő férfi hokisaink első rájátszás-párharca kedden kezdődik és az egyik fél negyedik győzelméig tart.

A Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga vezetése a magyar bázisú liga 13. szezonjának végső szakasza előtt a korábbi évekhez megszokott módon ellenfélválasztó ceremóniával egybekötött sajtótájékoztatón jelentette be, az alapszakasz első négy helyezettje mely alsóházi csapatokat választotta ellenfeléül a 2020/21-es szezon rájátszására. A járványhelyzet miatt a szokásoktól picit eltérő volt a sajtótájékoztató lebonyolítása, hiszen nem csak a csapatok képviselőit kapcsolták be online videókonferencia formájában nyolc különböző helyszínről, de ezúttal a média képviselői is online vettek részt a sajtótájékoztatón, és írásban előre elküldött kérdéseiket tette fel a konferencia közben a moderátor.

Az esemény felvezetéseként Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke valamint a névadó főtámogató, az Erste Bank Hungary Zrt. képviseletében Szabados Richárd, a liga alelnöke foglalták össze gondolataikat az idei szezonnal kapcsolatban.

„Nagy öröm, hogy itt lehetünk a playoff kapujában, hiszen ha két szóval kellene jellemeznünk az idei szezont, az egyik a „bravúr” , a másik a „köszönjük” lenne. Bravúr volt a javából, hogy egy ilyen helyzetben egyáltalán tudtunk bajnokságot játszani, főleg úgy, hogy határokon átívelő ligáról van szó. Sőt, nemhogy volt játék, de egy remek alapszakaszt láthattunk! A magyar jégkorongsportban dolgozó összes kolléga, a csapatok és minden stábtagjuk, mindenki hozzájárult ehhez, így a liga vezetése nevében szeretném megköszönni mindnyájuk munkáját. Reméljük, a rájátszásban már, főleg a korábbi tapasztalatokkal felvértezve egy picit könnyebb dolgunk lesz. Ugyan hatalmas hiányérzet lehet bennünk a szurkolók távolléte miatt, hiszen mindannyian azért dolgozunk, hogy a közönséget kiszolgálhassuk, erről szól a profi sport, de úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben ezen a téren is kihoztuk a maximumot a lehetőségekből az MTVA és az idén beindult Erste Liga TV segítségével. A szurkolók így ha nem is a helyszínen, de a képernyők előtt láthatták, hogy a ligánk töretlenül fejlődik. Egyre több magyar fiatal épül be a felnőtt együttesekbe, és korábban nem látott színvonalat képviselő légiósok érkeznek, akik minőségi előrelépést jelentenek. Ez ebben a járvánnyal terhelt időszakban különösen nagy tett. Ami a playoffot illeti, minden eddiginél szorosabb párharcokra számítunk, és úgy gondolom, szinte bárki lehet a nyolc érintett csapat közül a végső győztes” – mondta el beszédében Szőke Álmos.

Szabados Richárd alelnök megerősítette, hogy nagy bravúr volt ilyen helyzetben lejátszani a bajnokságot, és szintén sajnálatát fejezte ki a szurkolók távolléte miatt. Ő is megköszönte az együttműködést a kluboknak, kiemelte, senkinek nem volt egyszerű dolga egy olyan környezetben, amelyben hétről hétre változtak a feltételek. Elmondta, reméli, hogy magas színvonalú mérkőzéseket és éles csatákat hoz a playoff. Emellett Szabados Richárd említést tett arról, hogy elkezdődött a következő ötéves stratégia kidolgozása a Magyar Jégkorong Szövetségen belül, amelyben kiemelten hangsúlyos részként szerepel a sportág magyarországi népszerűsítése. Úgy véli, a készülő munkaanyag a környező országokat nézve régiós nemzetközi összevetésben is megállja majd a helyét. Szintén fontos bejelentés volt a részéről, hogy a névadó főtámogató, az Erste Bank Hungary Zrt. a nehéz időszakban is töretlenül kiáll a sportág és a liga mellett, olyannyira, hogy az erre a szezonra vonatkozó szerződésekben szereplő pénzügyi teljesítéseket előrébb is hozták, hogy ezzel is minél jobban igazodjanak a sportági szükségletekhez.

Ezután ismertették a rájátszás legfontosabb szabályait a liga versenykiírása szerint, amelyek a következők:

-  a rájátszás összes körének minden párharca az egyik fél negyedik győzelméig tart
-  a pályaelőnyről minden forduló minden párosításában az alapszakaszban megszerzett kiemelési rangsor dönt
- a mérkőzéseket minden kör minden párharcában H-H-V-V-H-V-H szisztéma szerint bonyolítják le
- hosszabbítás esetén további teljes húszperces harmadokkal folytatódik a küzdelem, négy a négy ellen, az első gólig
- MÉRKŐZÉS HALASZTÁSÁRA SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NINCS LEHETŐSÉG! Amennyiben az egyik fél nem tud a megadott időpontban kiállni egy találkozóra, a másik felet tekintik a mérkőzés győztesének.
- Az elődöntős párosítás az alapszakasz kiemelési rangsora alapján automatikusan, választás nélkül kerül kialakításra, a legmagasabban kiemelt a legalacsonyabban kiemelt csapattal, a másik két csapat pedig egymással találkozik majd.
- Az OB I aranyérme ezúttal is a legtovább jutó magyarországi csapatot illeti meg, abban az esetben viszont, ha a legtovább versenyben maradók nem egymás ellen mérkőznek meg az elődöntőben vagy a döntőben, és ugyanabban a körben búcsúznak, az alapszakasz helyezése dönt a magyar bajnoki aranyérem sorsáról.

Ezután következett a várva-várt ellenfélválasztó ceremónia. Az alapszakasz győztesekén a Corona Brassó választhatott először, az online konferencián bekapcsolt résztvevők közül pedig a brassóiak képviseletében a korábbi kiváló magyar válogatott játékos, Mihály Árpád bejelentette, hogy a nyolcadik helyen rangsorolt Opten Vasas HC-t választották.

Az alapszakaszban második helyen végző Ferencváros választhatott másodikként, a mieink képviseletében Hudák Gábor szakmai igazgató jelentette be, hogy

az FTC-Telekom a MAC HKB Újbuda csapatát választotta ellenfélül az Erste Liga 2020/21-es rájátszásának negyeddöntőjére.

Hudák Gábor indoklásként elmondta, sokáig gondolkodott a szakvezetés, de a jelenlegi vírushelyzetben megpróbálták csökkenteni az utazások számát, a biztonsági és egészségügyi szempontok döntöttek arról, hogy inkább a lehetséges magyarországi ellenfelek közül választottunk, és ezzel vállaltuk azt is, hogy a romániai bajnokság okozta sűrű versenynaptára miatt nehézségekkel küzdő Csíkszeredának sem kell nagy távolságra utaznia a negyeddöntőben. Szakmai igazgatónk hozzátette, az elmúlt évek legszorosabb, legkiélezettebb rájátszására számít, és a MAC HKB Újbuda korosztályos és felnőtt magyar válogatott kiválóságokkal megerősített csapata is komoly kihívást jelent majd, de szeretnénk az elmúlt évek szerepléseihez méltóan ezúttal is emlékezetes playoffot produkálni a magunk és a szurkolók örömére, és a végén ismét ligagyőzelmet ünnepelni, ez valamelyest kárpótolhatna mindenkit a szurkolók nélkül megvívott nehéz szezonért. Szakmai igazgatónk kérdésre válaszolva azt is elmondta, az döntött a MAC HKB javára az Újpesttel szemben a választásnál, hogy egy Derbi minden helyzetben egy érzelmektől fűtött presztízscsata, ami mindkét felet feltüzeli, és teljesen kiszámíthatatlan a végeredménye, így ezt meghagyták a következő körre, amennyiben mindkét csapatnak sikerül továbbjutnia.

A MAC HKB Újbuda elleni jégkorong Erste Liga negyeddöntős párharc első négy mérkőzését március 2-án, 3-án, 6-án és 7-én, kedden szerdán szombaton és vasárnap rendezik. Minden mérkőzés 18.00-kor kezdődik, a nem tévés találkozók mindegyikét az Erste Liga TV élőben közvetíti. Amennyiben szükségesek további mérkőzések a párharc győztesének eldöntéséhez, azokat március 9-én, 11-én és 13-án rendezik.

Az Erste Liga ellenfélválasztó sajtótájékoztatójának teljes közvetítése:

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő

FTC-Telekom (2.) – MAC HKB Újbuda (5.)

1. mérkőzés: 2021. március 2. kedd 18.00, Tüskecsarnok
2. mérkőzés: 2021. március 3. szerda 18.00, Tüskecsarnok
3. mérkőzés: 2021. március 6. szombat 18.00, Tüskecsarnok
4. mérkőzés: 2021. március 7. vasárnap 18.00, Tüskecsarnok
5. mérkőzés (ha szükséges): 2021. március 9. kedd 18.00, Tüskecsarnok
6. mérkőzés (ha szükséges): 2021. március 11. csütörtök 18.00, Tüskecsarnok
7. mérkőzés (ha szükséges): 2021. március 13. szombat 18.00, Tüskecsarnok

Cikkajánló

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin