2024. június 14.
Elkezdtük a nyári munkát, fókuszban a következő szezon
Férfi jégkorongozóink Kiss Áron erőnléti edző vezetésével elkezdték a közös nyári felkészülést - INTERJÚ

Ahogy arról folyamatosan beszámolunk, az FTC-Telekom szakmai stábja gőzerővel dolgozik a következő szezon keretének kialakításán, ezzel párhuzamosan pedig már a játékosok is elkezdték a felkészülést. A nyári szárazedzéseket idén is csapatunk erőnléti edzője, Kiss Áron felügyeli, aki ezúttal is nagy hangsúlyt fektet a stabil alapokra. Erőnléti edzőnket kérdeztük a különböző edzéstervek kialakításáról, valamint arról, hogyan készülnek a szokásos szezon eleji felmérőkre.

- A nyári időszakban előtérbe kerül a szárazedzés, ami talán a szezon végéhez közeledve már nem volt annyira hangsúlyos. Miben különbözik a két időszak edzésterve, mi az, amire neked ilyenkor jobban oda kell figyelni a gyakorlatok összeállításánál?

- A szezon végén a playoff-meccsek ritmusa határozta meg az erőnléti munkát, rövid és intenzív terhelésekkel igyekeztünk szinten tartani a megszerzett képességeket, persze, a gyakorlatban ez inkább az erőszint leépülésének a fékezését jelenti. Köztudottan mi a rájátszásban sem hagyjuk el a súlyokat, ha kellett, akkor a sípszó után indultunk egy 20-30 perces erőnléti edzésre. A rövidebb szezon zsúfolt programja sokszor kényszerített bennünket kompromisszumos megoldásokra, gyakran az egyes edzések több részre bontva kerültek a programba. Ezzel szemben most sokkal inkább lineáris a felkészülés, tudunk tervezetten, hétről-hétre növelni a terhelésen, pihenőt is közbeiktatva az egyes ciklusok között. Megvan az a 15-20 bevált gyakorlat, amelyekre évek óta építünk és nem hiányozhatnak a programból. Emellett persze mindig kerülnek be a programba új dolgok, mert ez a tudományterület is fejlődik, mindig lehet valamit jobban, hatékonyabban csinálni, és ebben mi sem szeretnénk lemaradni. Ha jól emlékszem, a hat év alatt nem volt két ugyanolyan offseason-edzésterv.

- Sajnos természetesnek mondhatjuk, hogy vannak sérültek, de ők sem hanyagolják az edzést, dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikóval, a csapat fizioterapeutájával és rehabilitációs szakemberével és a sérült játékosokkal ilyenkor hogyan dolgoztok együtt, mi a menete egy rehabilitációján dolgozó játékos erőnléti edzésének?

- A gyógytornász munkája számunkra alappillér és örülök annak, hogy hosszú évek óta tudunk Ildivel együtt dolgozni. A sérülések kapcsán Sinkovits Bence csapatorvos hozza meg a fontos döntéseket, majd állítja fel a rehabilitációs protokollt. Ezen a kereten belül tudunk mi gondolkodni, hogy az aktuális állapotban mit tudunk fejleszteni, vagy melyek a kerülendő mozdulatok. Ildivel akár heti három alkalommal is dolgozik egy játékos, az első időszakban az én feladatom a fájdalmas területen kívülre korlátozódik. Napi szinten egyeztetünk a játékosok állapotáról, és mivel az általunk használt gyakorlatanyag is biztosít egyfajta folytonosságot, így a könnyített, vagy módosított rehab gyakorlatokból lesz fokozatosan a folyamat végére edzésgyakorlat. Ügyelünk arra, hogy minél többféle mozgásminta szerepeljen a programban a rehabilitáció alatt is, így könnyebben térhetnek vissza az edzésbe a játékosok a teljes gyógyulást követően.

- A sérülteken kívül vannak-e olyan játékosok, akik speciálisabb, személyre szabottabb edzéstervet kapnak a te döntésed alapján, vagy saját kérésükre?

- A légiósokkal szoktam egyeztetni, akik nyáron nincsenek jelen a közös edzéseken, hanem otthonukban dolgoznak egyéni programok szerint, hogy nekik mi az a bevált edzésrutin, amivel eddig dolgoztak. Engem mindig érdekel, hogy nekik egyénileg mi hozott eddig eredményt, milyen terhelésre reagáltak jól, mert azt figyelembe kell vennem a tervezésnél. Ugyanígy őket is érdekli, hogy mi mit várunk el tőlük a teszteken és mire készüljenek a szezon közbeni edzésmunkát tekintve. Ezen kívül idei edzésterveink szerint a kapusok programja korábban el fog válni a többi játékos felkészülésétől. Az elmúlt évekből már van egy olyan stabil alapunk, hogy most közösen úgy döntöttünk, ideje még jobban eltolni a felkészülésüket a specifikus munka felé. Bízunk benne, hogy ez majd a védési hatékonyság százalékaiban is megmutatkozik.

- A szokásos szezon eleji felmérőkre ezúttal az eddiginél kicsit később, augusztusban kerül majd sor. Addig mi a fő cél a nyáron, azon kívül, hogy a játékosok edzésben maradjanak és erőnlétileg jó formában kezdhessék meg a következő szezont?

- Az erőnléti tesztünk augusztusban esedékes, amikor már a légiósok is csatlakoztak hozzánk, de addig is végzünk különböző mozgásszűréseket. Az elmúlt hat évből van egy jól bejáratott rendszerünk, amelynek az adataira tudunk alapozni. Fontosnak tartjuk, hogy számokkal is alátámasszuk az elvégzett munkát, ez motiválja a játékost és az edzői stábnak is segít döntéseket hozni. Nem kérdés, hogy a mi játékfilozófiánkba nehezen illeszkedhet az, aki fizikálisan nincs a topon. A srácok ezt nagyon jól tudják és így is állnak hozzá ehhez a néhány hónaphoz. Mindig lassú fokozatossággal felépített mennyiségi munkával kezdünk, megteremtve az alapot az egyre intenzívebb terheléseknek. Közben figyeljük, hogyan reagálnak, ha kell, időben gyógytornászhoz küldünk játékost, mert egyszerűbb megelőzni a bajt. Az augusztusi közös jeges felkészülésig lehet lépéselőnyt szerezni egy jól felépített alapozással, utána már nehéz lábakkal, vagy meccsdömpingben nehéz bármit is fejleszteni. Aki itt fizikálisan jó formában van, az bizakodva tekinthet az előtte álló szezonra.

Cikkajánló

Halloween a Tüskecsarnokban

Magyar bajnok hokisaink a tematikus napon fogadják a Tüskecsarnokban a DEAC csapatát.

„jobb csapatként megyünk el Brassóból”

Vezetőedzőnk és a vasárnapi meccs első Fradi-gólját szerző Turbucz Martin értékelt a hazautazás előtt - VIDEÓ!

Vereség a Kontinentális Kupa zárónapján

Magyar bajnok hokisaink bár szépítettek, végül 5-2-re kikaptak a lett bajnok HK Mogótól.

„Óriásit léptünk előre az elmúlt pár napban”

Vezetőedzőnk nyilatkozott a Corona Brassó elleni vitatott Kontikupa-vereséget követően – VIDEÓ!

Kontikupa: hajszálra a bravúrtól a házigazda ellen

Egy utolsó másodperces vitatott ítélet választotta el a mieinket a győzelemtől, a ráadásban 5-4-e kikaptunk.

„Holnap jóval nehezebb mérkőzés vár ránk”

Vezetőedzőnk és hibátlan kapusunk értékelt a Kontikupa győztes nyitónapja után - VIDEÓ!

Hatgólos győzelem a Kontinentális Kupa első napján

Férfi jégkorongcsapatunk 6-0-ra győzött a litván Energija Elektrenaj ellen Brassóban a D csoport nyitómeccsén.

A litvánok ellen kezdjük a Kontinentális Kupát

Férfi jégkorongozóink pénteken megkezdik idei nemzetközi kupaszereplésüket - VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin