2019. március 5.
Bécsi szelet tálalva – söpréssel irány az elődöntő!
5-1-re nyertük meg a negyedik meccset Bécsben, így 4-0-s összesítéssel kisöpörtük a Bécset, irány az elődöntő!

A mérkőzést megelőzően

Háromból három - férfi jégkorongcsapatunk mindhárom eddigi mérkőzését megnyerte a Vienna Capitals II elleni, négy győzelemig tartó negyeddöntős párharcban az Erste Liga rájátszásában, így egyetlen győzelemre került attól, hogy bejusson a legjobb négy közé, a liga 2008 óta íródó történetében először.

Amint arról a beharangozóban ITT is beszámoltunk, jelen helyzetben nem érdemes sokat merengeni azon, milyen régen is fordult elő utoljára, hogy az FTC jégkorongcsapata esélyesként várt egy negyeddöntős párharcot, ez az idény ugyanis alapjaiban más volt, mint az elmúlt években megszokottak.

Hogy milyen volt az eddigi három találkozó, az egész párharc az esélyesség terhével, és milyen egy ilyen találkozó kapusszemmel, ezekről a témákról kérdeztük a hétfői harmadik meccsen is 90% felett védő hálóőrünket, Arany Gergelyt, aki a mai, akár mindent eldöntő találkozóval kapcsolatban is ejtett néhány szót.

A csapatok a jégen, zajlik a bemelegítés:

A bécsiek második csapata az előző szezonban csatlakozott az Erste Liga mezőnyéhez, azóta pedig imponáló a mérlegünk a Vienna-farm ellen: a két csapat örökmérlege a mostani rájátszást is beleszámolva 13 mérkőzésen 11 ferencvárosi és mindössze 2 bécsi győzelem. Az idei szezonban eddig a playoffal együtt hétből hétszer vertük őket, az eredmények sorrendben: 8-1, 5-4, 8-2, 9-1, 2-0, 4-1, 5-2 a zöld-fehérek javára.

Első harmad

Elkezdődött a mérkőzés!

Kisebb közjátékkal indult a találkozó, csapatkapitányunknak, Nagy Gergőnek adódott némi kellemetlensége a felszerelésével, de körülbelül két perc alatt megoldotta a stáb a dolgot, így elkezdődhetett a találkozó.

Az első két percben kiegyenlített a játék, a bécsiek meglepően sokat tartózkodnak a Fradi harmadában, próbálnak nagy tempóban, sokat és gyorsan korcsolyázva játszani, látszik, hogy minden mindegy alapon küzdenek az életükért.

A 4. perc végén megjött az első komolyabb helyzetünk, az aranysisakos pontkirályunk, Braden Walls kapott nagyszerű ütemű korongot a kapu előterében, ráfordult, majd lőtt, alig a bal alsó mellé.

A tegnapi mérkőzéshez képest mindkét oldalon volt némi változás a keretekben: a hazaiaknál visszakerült a csapatba a mindössze 19 éves kapus, Max Zimmermann, és egyből kezdőként is lépett jégre, valamint szintén a keretben volt a 18 éves védő, Bernhard Posch is. Ami a Fradit illeti, a tegnapival ellentétben ezúttal Rafaj Attila maradt ki a meccskeretből, így a tegnap pihenő Lengyel Levente öltözött.

A 7. percben, a meccs eddigi keménységéhez képes kissé váratlanul Nagy Gergő akadt össze Alexander Maxával, ellenfelünk megúszta testre ütésért két perccel, míg csapatkapitányunk alaposan helybenhagyta fiatal, kakaskodó ellenfelét, amiért, elég szigorúan, 2+10 perccel büntették, sőt, mivel a bunyó kialakulása előtt a zebrák őt is szabálytalannak látták, ő is kapott még két percet.

Nem bírnak magukkal a bécsi ifjak, a kapunk előtt is bunyóba kezdenének egy Arany-védés után, a mieink azonban rendkívül határozottan és gyorsan rendet tesznek. A Fradi-szurkolók a lelátón pedig az eseményeket látva a "Kindergarten léolléollé..." rigmussal üzennek a Capitalsnek, arra utalva, nem biztos, hogy jól járnak az emberkedéssel, a két csapat ugyanis finoman szólva sincs egy súlycsoportban.

Elérkeztünk az első harmad feléhez, a mieinknek nem volt sok nagy helyzete, a hazaiaknak egy sem...

Az itt megszokotthoz képest remek hangulat uralkodik a bécsi Erste Bank Arena hármas számú csarnokában, hazai oldalon is a szokásosnál többen látogattak ki ezúttal is a meccsre, sőt, még egy első ránézésre hat fiatalból álló keménymag is szurkol a Capitalsnek, dobbal, molinóval. A Ferencvárost maroknyi, de annál lelkesebb tábor kísérte el a nem túl szurkolóbarát időpontban az osztrák fővárosba, akik a találkozó kezdete óta hangosan és folyamatosan szurkolnak.

A 15. percben ott az első emberelőnyünk a meccsen, Bauert büntették gáncsolásért.

Gyorsan fel is álltunk, és megsorozzuk Zimmermann kapuját, de vagy a hazai kapus véd, vagy mellé trafálunk.

Ez közel volt! Kärmeniemi letett korongját Roczanov húzta jobbról, közvetlen közelről kapura, a korong Zimmermannt és a vasat is érintve kifele pattant.

Kiegészültek a hazaiak.

Egyre több veszélyes támadást vezetünk, de a bécsiek sokkal nagyobb ellenállást tanúsítanak, mint tegnap, csípnek-rúgnak-harapnak, nagyon szorosan és kellemetlenül védekeznek, igyekeznek elrontani a gyors, lendületes játékunkat, és villámsebesen kilépve kontrákból veszélyeztetni - utóbbiból mondjuk még nem láttunk egyet sem.

Másfél perccel járunk az első harmad vége előtt, Roczanov húz el a jobb oldalon, tehetné a túloldalra is a védővel a nyakában érkező társnak, bemutatja a passzt, majd ugyanazzal a lendülettel kapura húzza - Zimmermann véd nagyot.

Az utolsó percre sem maradunk veszélyes lövés nélkül, ezúttal némi adogatás után Pavuk tűzte rá a bécsi harmadból, a jobb oldali bedobókörből, a hazaiak kapusa ismét a helyén volt.

Leperegtek a másodpercek, véget ért az első harmad.

Megjöttek az első játékrész statisztikái. Tízzel többet lőttünk kapura a visszafogott tempó ellenére is, a gól azonban még nem érkezett meg sajnos.

Második harmad

Elkezdődött a második harmad!

OTT IS VAN! Sokáig nem húztuk az időt a középső játékrész elején, villámgyors akcióval kezdtünk, és Tóth Adrián passzából a Bécsben hatalmas formában lévő Switzer mindössze 33 másodperc elteltével a kapuba továbbította a korongot! Vezetünk! (0-1)

Majdnem gyorsan rá is duplázunk, Perrier távoli bombája megpattan, Zimmermann azonban remek reflexmozdulattal hárított a botossal.

Ezúttal is rá kellene tenni egy lapáttal, mert nagyon vékony az előnyünk, és egyetlen hiba végzetes lehet. Így került nagy helyzetbe a 25. percben Preiser is, egy eladott korong után pattant elé a pakk a kapunk közvetlen előterében, de Arany mellett nem tudta behúzni a kapuba, kapusunk pedig a kipattanó után az ismétlésnél is nagyot védett.

A bécsiek a sokadik vesztes bunyó és párharc után sem unták meg az emberkedést, ezúttal Hofer kötözködött Pozsárral, a játékvezetők, és a bécsi játékossal szemben szinte tanárbácsiként fellépő Perrier azonban gyorsan véget vetettek a feszült pillanatoknak.

Ez bizony nagy helyzet volt! A 28. perc végén Nagy Gergő egyedül lépett ki két elbambuló bécsi védő között, egy az egyben azonban laposan Zimmermann mamutját találta telibe.

Itt a büntetés: az ellentámadásnál elváltjuk magunkat, Schlöglről maradunk le, aki viszont könyörtelenül bevágta az egy az egy elleni ziccert Arany kapujába, egyenlített a Capitals. (1-1)

A szurkolóink továbbra is fantasztikusak! Jelenleg kettéváltak, néhányan átmentek a lelátó ellentétes végébe, és "felelgetésbe kezdtek"! A csapatnak is ideje rátenni egy lapáttal!

RÁ IS TETTÜNK! Nagy Gergő kapott korongot a bal oldalon, a kapuhoz közel, kapitányunk pedig nem hibázta el a lehetőséget, Zimmermann mellett elhúzta a jobb alsóba! Megint vezetünk! (1-2)

Sőt, kihasználjuk, hogy a bécsiek kicsit összezavarodtak, és mindössze 11 másodperc elteltével ott az újabb találat, ezúttal Tóth Richárd révén! Ez az! (1-3)

Felébredtek a hazaiak, előbb egy gyors kettő-egy után Preiser passzából Antal lőtt mellé, majd Preiser szedte össze a kipattanót és lőtt, ez sem talált kaput.

A gyors két gól miatt a hazaiak mestere, Santeri Heiskanen kapuscsere mellett döntött. Az első három mérkőzésen stabilan és jól védő Tschrepitsch érkezett a jégre.

Walls avatta fel egy középről sarokra helyezett, életerős lövéssel Tschrepitschet, aki azonban megoldotta a feladatot.

A 36. percben járunk, öt az öt ellen is fel tudtunk állni a bécsi harmadban, ezúttal Tóth Adrián tesztelte a hazaiak frissen beállt kapusát, aki most is remekül védett.

Most már két perce járatjuk a korongot egyenlő létszámnál a hazai harmadban, jelenleg Tschrepitsch a mezőny legaktívabb játékosa, de egyelőre állja a sarat.

Elkezdődött a harmad utolsó perce, felszabadult a hazai kapu, kijöttek a szorításból a bécsiek.

Véget ért a második harmad.

A középső játékrészben is tízzel többször lőttünk kapura, és végre megérkeztek a gólok is, nagyon közel kerültünk a továbbjutáshoz... Érdekesség, hogy bár a jégen láthattunk néhány kakaskodást, a második harmadban nem volt egyetlen kiállítás sem.

Harmadik harmad

Elkezdődött a harmadik harmad!

Nem változott a játék képe, azonnal támadólag léptünk fel, és megtornáztattuk Tschrepitschet. A bécsiek mintha kezdenének elfáradni, bár az egészen biztos, hogy nem adták fel a küzdelmet.

A hazaiak elvétve jutnak koronghoz, folyamatosan a mieink veszélyeztetnek. A 44. percben Walls húzott el a jobb oldalon, és lőtt életveszélyesen a hosszú felé, alig tévesztett célt.

OTT A NEGYEDIK, ELDŐLT! Körbeadogattuk a bécsi kaput, Tóth Adrián kapu mögötti passzából Tóth Richárd lőtt, a korong lecsorgott a hazai kapusról, a bal oldalon érkező Switzer pedig a félig üresen tátongó kapuba továbbított. (1-4)

A 48. percben járunk, újra tűzijáték a hazai kapu előtt: Tóth Richárd tört be középen a bécsi harmadba, jobbra letette a korongot, Tóth Adrián áthúzta az érkező Switzernek, blokk és védés is érkezett, a kipattanót a második hullámban érkező Sarcia bombázta kapura, ezúttal is Tschrepitsch a végállomás.

A bécsiek becsülettel küzdenek a végsőkig, de egyre kevesebb erő és lendület van a játékukban, szinte minden próbálkozásukat gyorsan megkontrázzuk.

Lassacskán csorognak a percek, a hazai oldal csendben figyeli az eseményeket, a Fradi-szurkolók érthetően remekül szórakoznak a lelátón. Talán már mindkét fél a végét várja.

Olyat láthatunk alig 5 perccel a vége előtt, amilyet nagyon régen: kiállítás történt! Rantfl gáncsolt, emberelőnyben támadhatunk.

Emberhátrányban is veszélyeztet a Capitals, egy gyors kontra végén Kittinger csinál meg egy szemtelen cselt, a kaput megkerülve a túloldalon próbálná meg behúzni a korongot, Arany azonban remek bravúrral, hason csúszva átér a túloldalra!

A bécsiek kiegészültek, majd időt kérnek.

OTT AZ ÖTÖDIK! A hazaiak levitték a kapust, mi pedig kihasználtuk ezt, Rantanen az üres kapuba továbbított! (1-5)

Kittinger nem bírta idegekkel, az utolsó előtti percben nekiment Tóth Gergőnek, ki is kapott a bunyóban, és öt percet is kapott a végére. Hiába vonult hát mez nélkül az öltözőbe, vissza kellett kullognia a büntetőpadra...

ÉÉÉÉS, VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! AZ FTC-TELEKOM 5-1-RE GYŐZÖTT, EZZEL 4-0-RA NYERTE MEG A NÉGY GYŐZELEMIG TARTÓ PÁRHARCOT, VAGYIS KISÖPÖRTE A NEGYEDDÖNTŐBŐL A VIENNA CAPITALS II-T, ÍGY BEJUTOTT A LEGJOBB NÉGY KÖZÉ, A MOL/ERSTE LIGA TÖRTÉNETÉBEN ELŐSZÖR!

Köszönjük a figyelmet, szép estét minden Fradistának!

Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 4. mérkőzés
Vienna Capitals II - FTC-Telekom 1-5 (0-0, 1-3, 0-2)
Bécs, Erste Bank Arena, Halle 3
Vienna Capitals II: Zimmermann (Tschrepitsch) – Saari, Satmark, Preiser, Antal, Bauer – Piff, Hedberg, Pohl, Maurer, Maxa – Pallierer, Posch, Pohl, Maurer, Maxa – Birnbaum, Rantfl, Schlögl, Artner. Vezetőedző: Santeri Heiskanen.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Kärmeniemi, Rantanen, Nagy G., Walls, Pavuk – Perrier, Jászai, Switzer, Tóth Ri., Tóth A. –  Hegyi, Sarcia, Roczanov, Hardi, Dósa – Boros, Lengyel, Tóth G., Pozsár, Farkas. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (7:17, 8:18) 15:35
Védések: (17:7, 15:7) 32:14 / 91.43% : 93.33%
Kiállítás percek: (4:14) 4:14
Emberelőny kihasználás: (1 / 0) 0.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 1) 100.00% / (0 / 1) 100.00%
Gólszerzők: Schlögl (28:42, Piff), illetve Switzer (20:33, Tóth A., Rantanen), Nagy G. (30:55, Pavuk, Walls), Tóth Ri. (31:06, Tóth A., Switzer), Switzer (43:39, Tóth A., Tóth R.), Rantanen (57:52, üres kapu)
A párharc állása: Az FTC-Telekom 4-0-s összesítéssel megnyerte a négy győzelemig tartó párharcot, és továbbjutott az Erste Liga elődöntőjébe.

Cikkajánló

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

Vereség az Erste Liga-döntő második meccsén is

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-0-ra kaptak ki a Brassótól, rendkívül nehéz helyzetből folytatják a finálét.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin