2021. február 3.
Ezúttal nem jött ki a lépés, oda a veretlenségi széria
Címvédő férfi jégkorongcsapatunk hazai jégen 4-0-s vereséget szenvedett a DEAC-tól az Erste Ligában.

Magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk fantasztikus formába lendülve tízből tíz mérkőzést nyert meg a 2021-es naptári évben, ebből ráadásul csak egyszer veszített pontot, az Újpest elleni hosszabbításos idegenbeli Derbin. Remek teljesítményével Fodor Szabolcs együttese 11 pontos előnyre tett szert az Erste Liga alapszakaszának aktuális tabelláján az első helyen, és vesztett pontok tekintetében is már csak a Corona Brassó előzte meg a szerdai játéknap előtt, de még mind a brassóiakkal, mind az ugyanezen mutató alapján a mieinkkel holtversenyben álló Csíkszeredával megmérkőzünk majd az alapszakaszt záró négymeccses erdélyi túrán.

Hihetetlenül szoros tehát a harc az alapszakasz első helyéért, és ezzel együtt a rájátszásban az első ellenfélválasztás jogáért és a pályaelőnyért, így a februári hajrában minden egyes pontra, győzelemre szükség van. Egyáltalán nem ígérkezett viszont könnyűnek a DEAC legyőzése, hiszen hiába érkezett a Tüskecsarnokba három erdélyi vereséggel a tarsolyában a hajdúsági együttes, egyrészt fűtötte őket a visszavágás vágya a január végi hazai 6-3-as Fradi elleni vereség miatt, másrészt öldöklő küzdelemben vannak a felsőházi, még ellenfélválasztást eredményező negyedik helyért, ami meghatározó volna a számukra a rájátszás további kimenetele szempontjából. Így egészen biztosra vehető volt a mérkőzés előtt, hogy az életéért küzdő ellenfelet kell legyőznie a Fradinak.

A mieink dolgát nehezítette, hogy Arany Gergely nem épült fel az Újpesten összeszedett bokasérüléséből, így Nagy Kristóf kezdett a mieink kapujában, míg a padon a 2003-as születésű, U18-as Földes László volt a tartalék. Nem volt ott a Fradi keretében továbbá a kisebb sérüléssel bajlódó Farkas Simon sem.

Komoly tempóban kezdődött a mérkőzés, rögtön az első percben megvoltak az első veszélyes helyzetek mindkét oldalon. A debreceniek úgy látszott, komolyan gondolják, hogy megpróbálják a nehézségeik ellenére is felvenni a kesztyűt a mieinkkel. A 6. percben aztán kizökkentek az addigi játékukból, Vedran Bogesic ugyanis szabálytalankodott, így emberelőnybe kerültünk. Ezzel nem sikerült ugyan élni, de arra jó volt, hogy átvettük a játék irányítását. A következő percektől az egész harmadban a korongbirtoklást és a lövéseket tekintve fölényben játszott a Ferencváros, hiába teszteltük azonban 16 alkalommal is a válogatott és a kapusrangsor oszlopa, Hetényi Zoltán képességeit, nem sikerült túljárni az eszén. A DEAC azonban egy ellentámadása végén, kihasználva a kapunk mögötti korongvesztést, a játék képét elnézve szinte a semmiből megszerezte a vezetést Dominik Novotny közeli lövése révén. (0-1) A következő percekben mindent megtett a Fradi, hogy egyenlítsen, mélyen a vendégek harmadában letámadtuk a DEAC-ot, és volt több veszélyes próbálkozás is, a gól azonban nem jött meg. A harmad végén előbb Hajóst állították ki bottal akasztásért, majd kevesebb mint egy perc múlva Vokla állította bele a palánkba Kulmalát, négy a négy ellen pedig szintén finn támadónkkal szemben Dmitrij Pesztunov is szabálytalankodott, így előbb négy a három ellen szimpla, majd Hajós visszatérése után kettős előnybe kerültünk, ezzel a nagy eséllyel sem sikerült viszont élni.

Vokla kiállításából három, Pesztunovéból 34 másodperc húzódott át a második harmadra, ezzel azonban nem sikerült élni, hamar kiegészült a DEAC. Egyenlő létszámnál is maradt azonban a ferencvárosi fölény, két percig nem jött ki a harmadából sem a vendégcsapat. Akkor viszont egy újabb villámgyors kontrával kijött, és a teljesen egyedül kilépő Novotny egy remek lövéssel megszerezte önmaga és csapata második gólját. (0-2) A kétgólos előnytől megjött a debreceniek önbizalma, és a továbbra is parádézó Hetényi védéseire alapozva egyre feljebb tolták a védekezésüket, a korongszerzésekből pedig továbbra is életveszélyes kontrákat vezettek. Egy ilyen után meg is jött a harmadik góljuk, ezúttal Jakub Izacky volt a befejező ember. (0-3) Innentől rendkívül nehéz helyzetbe került a Ferencváros, a mieinket az idő is sürgette. Sőt, a 31. percben Tóth Gergely találta el Turcotte arcát vétlenül bottal, így emberhátrányba kerültünk. Nagyon megnyomta ezt a két percet a DEAC, és ebben az időszakban több életveszélyes lövésük is volt, Nagy Kristóf azonban remek védésekkel tartotta meccsben csapatát. A bekapott gólokról nem tehetett, és azok ellenére is kiváló formában védett a mieink ifjú második számú kapusa, aki ezúttal is rendkívül nehéz helyzetben találta magát a jégen Arany Gergely helyetteseként. A 37. percben ott lehetett volna az esély a felzárkózásra, miután Turcotte szabálytalankodott. Meg is járattuk emberelőnyben a korongot, azonban Hodgman közvetlen közelről balról leadott lövésénél a másik saroktól átspárgázó Hetényi a meccs védését mutatta be, közvetlenül ezután pedig tömegjelenet alakult ki a debreceni kapu előtt. Hodgman túl nagy hévvel vetette bele magát a tumultusba, 2+10 perc lett a jussa. Sőt, az ág is húzta a mieinket, Ellerbyre is rászórtak alig ezután két percet, így az emberelőnyből előbb szimpla, majd hosszú kettős hátrány lett. Ezt ugyan hősiesen sikerült kivédekezni, de ez arra volt elegendő, hogy halvány reményünk maradjon a harmadik harmadra.

Ha esélyt akartunk magunknak arra, hogy visszajöjjünk valahogy a meccsbe, minél hamarabb fel kellett valahogy törni a Hetényi-reteszt. Ez a DEAC-kapus kiváló formája mellett amiatt sem ígérkezett könnyű feladatnak, mert már az idő is sürgette a mieinket, így hajlamosak voltunk kapkodni támadásban. Sőt, igen hamar kiderült, hogy a harmadik harmad első gólját sem a mieink szerzik: ismét egy debreceni kontra futott végig a jégen, aminek a végén Jan Dalecky is befejezett egy akciót. (0-4) Ezzel a lényegi kérdések eldőltek, hatalmas bravúrra lett volna szükség ahhoz, hogy sikerüljön visszajönni a meccsbe. Mégsem pörgött le eseménymentesen a hátralévő 16 perc. Előbb Bogesic gyors két egymás utáni kiállításából adódó két emberelőnyben próbáltuk meg a lehetetlent, és megkezdeni a visszazárkózást, de egyikből sem sikerült gólt szerezni. Utána pedig bokszmérkőzéssé alakult a találkozó, köszönhetően annak, hogy kihasználva a mieink a meccs alakulása miatti csalódottságát és frusztrációját, a debreceni játékosok többször is a kelleténél jobban megnövekedett önbizalomról tanúbizonyságot téve szóltak vagy érkeztek oda a mieinkhez. Már első kiállításánál Bogesic is próbált Kógerrel bunyót kezdeményezni, rutinos támadónk ennek nem ült fel, Versteeg és Tóth Gergő pedig egyből jelezték, náluk kell jelentkezni az ilyesmivel. Az 53. percben aztán Versteeg és Izacky már összeakadtak, ezt a bunyót közel kiütéssel nyerte az ellenfelét már az elején jégre vivő kanadai védőnk. Mindkét fél 5-5 percet kapott, majd folytatódott az adok-kapok. Két perccel később Roczanov dobta le a kesztyűt Turcotte-tal – róla azért tudni lehet, hogy nem megy messzire egy kis balhéért. Egy ippont érő földrevitellel ezt a párharcot is a ferencvárosi fél nyerte, meg is kapták az öt-öt percüket – kár, hogy ezért pontot nem osztanak, mert nagyon jól állhattunk volna… Mindössze öt másodperccel később a felhúzott állapotban lévő Sarcia is kezdeményezett egy ütközetet, ebből azonban nem jött ki jól, ellenfele nem állt bele, ő pedig kettő plusz öt plusz véglegest kapott, be is sétált az öltözőbe. Nem volt vége, Tóth Gergely is kapott kettő plusz kettőt, így ekkor már négy ferencvárosi játékos szorongott a szűkké vált büntetőpadon… A DEAC pedig öt a háromban fejezte be az utolsó perceket, amit bár még időt is kértek, nem sikerült kihasználni, így maradt a 0-4-es végeredmény. A végén a kézfogásnál Turcotte-nak még volt teljesen felesleges mondanivalója Tóth Adriánnak, amiből szintén bunyó lett, mindkét játékos a lefújás után kapott öt plusz véglegest.

Jól induló meccsen nem sikerült tehát feltörni a Hetényi-reteszt, a debreceniek pedig remekül használták ki a gyors kontráikat, amivel számukra fontos győzelmet arattak egy paprikás végjátékú találkozón. A mieink maradtak 11 pont előnnyel a tabella élén, ám a hazai jégen győző Csíkszereda is visszaelőzött minket vesztett pontok tekintetében. Következik szombaton a MAC HKB Újbuda elleni mérkőzés, majd az alapszakasz sorsa végül a nemzetközi szünet utáni négymeccses erdélyi túránkon, valamint a Brassó és a Csíkszereda jövő heti egymás elleni négy meccsén dől majd el.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – DEAC 0-4 (0-1, 0-2, 0-1)
FTC-Telekom: Nagy K. (Földes) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Versteeg, Tóth Gergely, Kulmala, Tóth A., Németh A. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Somogyi, Pavuk – Boros, Sági M., Roczanov, Tóth R., Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
DEAC: Hetényi (Gönczi) – Kloz, Vokla, Turcotte, Novotny, Dalecky – Sándor F., Kiss R., Hári N., Izacky, Pesztunov – Bogesic, Berta, Kozma, Szűcs I., Kiss P. – Molnár D., Mazzag, Kulesov. Vezetőedző: David Musial.
Gólok: Novotny (12:59, Turcotte, Vokla), Novotny (22:21, Kiss P., Berta), Izacky (27:09, Hári N., Pesztunov), Dalecky (43:12, Turcotte)
Kapura lövések: (16:9, 11:15, 5:13) 32:37
Védések: (8:16, 13:11, 12:5) 33:32 / 89.19% : 100.00%
Kiállítás percek: (2:6, 16:2, 66:39) 84:47
Emberelőny kihasználás: (7 / 0) 0.00% / (5 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 9:07 / 4:57
Emberhátrányos védekezés: (0 / 5) 100.00% / (0 / 7) 100.00%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin