2022. október 15.
Fájó vereség Angers-ban a Csíkszereda ellen
Férfi jégkorongozóink ellenállását felőrölték a sorozatos kiállítások, már nem juthatunk tovább csoportunkból.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk jól ismert ellenféllel találkozott szombat délután a franciaországi Angers-ban az IIHF Kontinentális Kupa C csoportjának második játéknapján. Az ellenfél ugyanis csapatunk elmúlt négy évbeli legnagyobb riválisa, az Erste Liga címvédője, az előző idénybeli ligadöntős ellenfelünk, a Csíkszeredai Sportklub volt – a sors szeszélye ugyanis úgy hozta, hogy a magyar bázisú Erste Ligán kívül idén az európai kupaporondon is megküzdött egymással a két fél. Fodor Szabolcs együttese azért is lépett jégre, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit – az első játéknapon ugyanis a Sportklub hozta a papírformát, 5-0-s győzelmet aratott a horvát bajnok KHL Sisak ellen, míg a Fradi változatos és izgalmas mérkőzésen, nagyjából 3000 néző előtt, fergeteges hangulatban 8-5-re kikapott a házigazda, francia ezüstérmes Ducs d’Angers együttesétől. Ha viszont a zöld-fehérek szombaton le tudják győzni a Csíkszeredát, majd a székelyek vasárnap elkapják a franciákat, hármas körbeverés alakulna ki, amelyben a három csapat egymás ellen elért gólkülönbsége dönthet. Erre a forgatókönyvre azért elég kicsi az esély, de ettől még a mieink mindenképp meg akarták nyerni a nagy rivális elleni összecsapást – ha másért nem, már csak a presztízs miatt is.

A Fodor Szabolcs vezette szakmai stábnak a pénteki meccshez képest némileg át kellett variálnia a meccskeretet, hiszen Seregély Máté és Nagy Gergő is kisebb sérülést szenvedtek az első napon, így ki kellett hagyniuk a szombati találkozót.

Kiegyenlített játékkal kezdődött az első harmad, mindkét oldalon voltak lövések, de az igazán nagy helyzetek elmaradtak, a csapatok fegyelmezetten dolgoztak védekezésben. Tempós, kemény, de sportszerű játékot láthatott a néhány százfős közönség, akik már a hazaiak esti mérkőzését várták talán, de érdeklődésből kilátogattak a délutáni összecsapásra is. Az elején látott mederből sajnos a csíkiak tudták kibillenteni a mérkőzést, a 10. perc elején Szkacskov lőtt oldalról, éles szögből kapura, a korong pedig Arany mellett a hálóban kötött ki. (1-0) Néhány perccel később nagyobb baj is lehetett volna, de az egyedül kilépő Részegh Tamás lövését Arany bravúrral hárította. A 14. percben jött a meccs első emberelőnye, miután Kulmalát akasztották a támadó harmadban. Szépen felálltunk előnyben, és bár úgy nézett ki, Adorján eszén nem tudunk túljárni, az emberelőny utolsó másodperceiben sikerült egyenlíteni: Tóth Adrián lövése kijött a csíki kapusról, Betteridge pedig közvetlen közelről ismételt. (1-1) Az utolsó percben Tóth Adrián vitte a jégre a korongért küzdve Rokaly Szilárdot, így a Sportklub is megkapta első emberelőnyét, amellyel nem sikerült élniük, Becze csak kapuvasig jutott.

18 másodperccel a harmad vége előtt viszont Borosra is ráfújtak két percet, így több mint egy percnyi kettős emberhátránnyal kezdtük a második játékrészt, de tanári védekezéssel sikerült mind a kettős, mind a hátralévő szimpla hátrányt kivédekezni. A 23. percben a kilépni készülő Betteridge lábait húzták el, így a mieink kerültek emberelőnybe. Végig nyomás alatt tartottuk a csíki kaput a két perc alatt, de a gól nem jött össze, Adorján többször is nagyot védett. Szükség volt Aranyra is a túloldalon, aki Szkacskov ziccerénél nagyot védett. A 27. percben Kreisz véleményes kiállítást kapott, reklamált is érte hevesen, hiába, emberelőnyhöz jutott a Szereda – élni azonban nem tudott vele ellenfelünk, ismét kiválóan védekeztünk. A következő percben több olyan jelenet is zajlott a jégen, amire kiállítást lehetett volna fújni, a mérkőzést vezető francia, olasz játékvezető páros ismét éppen egy ferencvárosira fújt, ezúttal Farkas Simonra… Ezzel pedig már élt a Sportklub, Szkacskov közeli lövése átperdült Aranyon. (2-1) Hiába egészültünk ki a kapott góllal, nem sokat játszhattunk egyenlő létszámban, kevesebb mint egy perccel később Kaijsert is kiszórták két percre. Ezt is kivédekeztük, de öt perccel a vége előtt jött a következő, egy olyan esetért, amiből szintén többet lehetett látni korábban büntetlenül. Ezt sem tudta kihasználni a Szereda, köszönhetően Aranynak és a továbbra is remek hátrányos védekezésünknek. Lett volna esély még a szünet előtt egyenlíteni, Betteridge szóló ziccere azonban kihasználatlan maradt.

A harmadik harmad mi mással is kezdődhetett volna, mint csíkszeredai emberelőnnyel… Ehhez képest a Fradinak volt ziccere, ám Kulmala kapu mellé lőtt. Megjöttek a szeredai lehetőségek is, de ismét remekül védekeztünk, és Arany is parádézott, újabb hátrányt húztunk ki. A 44. percben régen látott helyzet állt elő, a mieink kerültek emberelőnybe. Nem sikerült élni vele, nem sokkal később pedig elcseréltük magunkat, az ezért kapott fórt pedig kihasználta a Sportklub, Karel Kubát bombázott távolról Arany kapujába. (3-1) Nem volt még vége, nagyon gyors gólra volt szükségünk, és meg is jött, méghozzá Reisz szabálytalansága után emberelőnyben, Kulmala volt a befejező ember. (3-2) Ami ezután történt, arra nehezen találni szavakat: előbb Becze homorított hatalmasat, ám ezzel is sikerült meghatnia a játékvezetőket, Szorokin nem véletlenül kelt ki magából a büntetőpad felé korcsolyázva. Ezzel viszont nem volt vége, 29 másodperc múlva Brayden Low-t is kiszórták, állítólagos sportszerűtlenségért, majd fél percre rá Nilsson is két percet kapott. Három játékosunk ült a büntetőpadon, hosszú perceken át kettős hátrányban kellett védekeznünk. Megtettük, elképesztő hősies küzdelem árán, de kapott gól nélkül pergett le mindhárom büntetésünk. Így is elég nehéz helyzetbe hozta a mieinket ez, ugyanis kevesebb, mint négy perc maradt az egyenlítésre. Ez viszont nem jött össze, olyannyira, hogy Fodor Szabolcs kevesebb mint három perccel a vége előtt lehívta Arany Gergelyt, hogy létszámfölényben támadhassunk, ám Rokaly Szilárd szinte rögtön bevette az üres kapunkat. (4-2) Kapusunk kétgólos hátrányban sem tért vissza a jégre, ám nem sikerült közelebb zárkózni, viszont kaptunk még egy gólt üres kapura, ezúttal Péter Balázs volt a befejező ember. (5-2)

A Ferencváros második vereségével eldőlt, hogy csapatunk már semmiképpen nem juthat tovább a Kontinentális Kupa harmadik fordulójába. Vasárnap kora délután még játszunk egy mérkőzést a horvát KHL Sisak ellen, ahol megszerezhetjük a becsületgyőzelmet.

Fodor Szabolcs vezetőedző értékelése a mérkőzés után:

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, C csoport
ICEPARC d’Angers, Franciaország
Sport Club Csíkszereda – FTC-Telekom 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)
Sport Club Csíkszereda: Adorján (Szamankov) – Kubat, Farkas T., Szkacskov, Péter B., Rokaly Sz. – Clarke, Gecse, Stach, Részegh T., Becze – Ferencz-Csibi, Láday, Rokaly N., Reisz, Részegh Zs. – Péter A., Casaneanu, Bajkó. Vezetőedző: Hozó Levente.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Boros, Nilsson, Kulmala, Low, Tóth A. – Szorokin, Kucsma, Kaijser, Kestilä, Betteridge – Sarciá, Kärmeniemi, Kozma, Kreisz, Tóth G. – Bán, Farkas S., Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Szkacskov (09:03, Részegh T., Rokaly Sz.), Szkacskov (30:52, EE, Péter B., Becze), Kubát (48:10, EE, Szkacskov, Péter B.), Rokaly Sz. (58:08, üres kapu, Stach), Péter B. (59:34, üres kapu, Kubát), illetve Betteridge (15:33, EE, Tóth A., Kaijser), Kulmala (49:37, EE, Nilsson)

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin