2021. március 16.
Finálénak is beillő elődöntő kezdődik a Tüskecsarnokban
Férfi jégkorongozóink megkezdik a Sportklub Csíkszereda elleni, négy nyert meccsig tartó Erste Liga-elődöntőt.

Eljött, amire a magyarországi jégkorongéletet közelről követők régóta vártak, a rájátszásban találkozik egymással a magyar bázisú honi hokibajnokság, az Erste Liga elmúlt három szezonjának két meghatározó nagyágyúja, az FTC-Telekom és a Sportklub Csíkszereda.

Arra már az alapszakasz végeredménye alapján számítani lehetett, hogy ha a negyeddöntőben minden a papírforma szerint zajlik, akkor idén nem a fináléban, hanem az elődöntőben futhat össze a két együttes, hiszen ezúttal nem az első kettő, hanem a második és a harmadik kiemelést birtokolták a csapatok. Az Opten Vasas HC aztán majdnem felülírta a várakozásokat, hiszen hetedik mérkőzésig ment az alapszakaszt megnyerő Corona Brassóval, és a mindent eldöntő meccsen is közel állt a bravúrhoz, ám végül a Corona az utolsó pillanatokban érvényesítette a papírformát, így nem borult fel a legjobb négyre előzetesen várt kiemelési rend, és szombat este biztossá vált a Fradi-Sportklub elődöntő.

A két csapat találkozója már korábban is presztízsmérkőzésnek számított, hiszen bár Erdélyben is számos szurkolója, szimpatizánsa van „a nemzet csapatának”, a Ferencvárosnak, lévén jégkorongban ellenfelek, így a gyergyói, csíki szurkolók természetesen saját, nagy hagyományokkal rendelkező helyi csapataikat részesítik előnyben. A Fradi és a Sportklub közötti rivalizálás a 2018/19-es szezonban éleződött ki, amikor bár a Csíkszeredának sikerült hosszú évek után az egyik legígéretesebb keretet összeállítani, az akkor pályafutása első felnőtt edzői idényét töltő Fodor Szabolcs vezette Ferencváros nem csak derekasan helytállt, de még a tavaszi-nyári megújulás ismert előnyeihez képest is váratlanul gyorsan a liga egyik élcsapatává vált. Az alap- és középszakasz a két nagy múltú, népszerű klub versenyfutásáról szólt, majd sokáig emlékezetes finálét vívtak egymás ellen, amelynek végén a Ferencváros története során először hódította el az Erste Liga trófeáját, és 22 év szünet után lett ismét magyar bajnok, 4-1-es összesítéssel diadalmaskodva a Csíkszereda felett.

Ezután a 2019/20-as szezonban már egyértelmű volt, hogy ez a két csapat fut majd versenyt az újabb címért, az alap- és középszakaszban ezúttal is óriási csatákat vívtak egymás ellen a felek. Sajnos a szezon végén a berobbanó koronavírus-járvány miatt elmaradt az újabb álomdöntő, a Magyar Jégkorong Szövetség a maga elődöntős párharcában egyaránt 2-0-ra vezető Ferencvárost és Csíkszeredát megosztott ligagyőztesnek hirdette ki végül, mérlegelve azt a tényt, hogy az FTC vállalta volna zárt kapuk mögött is a hátralévő mérkőzések mindegyikének lejátszását, erre viszont a másik három csapat közül egyik sem vállalkozott.

A 2020/21-es idény azért némileg másképp zajlott, mint a korábbiak. A koronavírus-járvány, és a pandémia által okozott ismert nehézségek teljesen felforgatták minden sportág minden csapatának felkészülését, hétköznapi rendjét, ezáltal némileg átalakították az erőviszonyokat is. Összébb rázódott a mezőny, szorosabb volt mind az alapszakasz tabellája, mind egy-egy mérkőzésen belül a játék. Ennek ellenére a Sportklub és a Ferencváros ezúttal is ott volt végül a top háromban, most viszont felnőtt melléjük az elmúlt idények legjobb légióskontingensét összerakó, őket pedig tapasztalt, dörzsölt szakértelemmel irányító kanadai Dave MacQueen vezetésével nagyot fejlődő Brassó is. Ennek köszönhető, hogy miután a sárga-kékek elhappolták az alapszakasz-győzelmet, a Fradi-Sportklub csúcsrangadóra már az elődöntőben sor kerül.

Mivel a járványügyi előírások miatt nem lehetnek szurkolók jelen a csarnokokban, így a pályaelőny némileg veszített értékéből, a MAC HKB Újbuda elleni negyeddöntő során például minden mérkőzést a két „társbérlő” otthonában, a Tüskecsarnokban rendeztek. Ezúttal azért annyit számít a pályaelőny, hogy bár nézők nem lesznek a csarnokokban továbbra sem, azért el kell utazni a találkozókra Csíkszeredába, ki kell mozdulni a jól megszokott csarnokból, így sokat számíthat, hány győzelemmel sikerül elutazni a szombati és vasárnapi harmadik és negyedik meccsre (az elődöntőben is négy sikerig tart egy párharc), és hányszor kell majd Erdély felé venni az irányt a párharc során.

Hogy mi dönthet a két csapat között, arról így a párharc első mérkőzése előtt nehéz képet alkotni. Az biztos, hogy az alapszakasz során a Fradi zömében jól eltalálta, mi a csíkiak nagyon komoly légiósszámmal megtámogatott pontgazdag támadójátékának ellenszere. Az első, szeptemberi egymás elleni meccsen egy nagy adok-kapok végén büntetőkkel nyert 7-6-ra a Fradi, majd miután a koronavírus miatt a második, ezúttal idegenbeli egymás elleni meccs elmaradt, januárban viszont már elsöprő, 7-3-as győzelmet sikerült aratni egy lendületben lévő Sportklub ellen. Február végén négymeccses erdélyi túrára utazott a Ferencváros, amelynek első két találkozóját Csíkszeredában játszotta. Itt az első meccs első harmadában állva hagyta csapatunkat a Sportklub, és bár később felébredtünk és visszajöttünk a meccsbe, ez csak egy 6-4-es vereségre volt elegendő. Másnap viszont tudott ritmust váltani a Ferencváros, és elsöprő, 5-0-s első harmad után 5-1-es győzelmet aratott úgy, hogy az ellenfélnek is nagyon fontos lett volna a siker az alapszakasz második helyének megszerzése szempontjából. Igaz, végül a Sportklub szája íze szerint alakult az ellenfélválasztás a negyeddöntőre, hiszen nem kellett határt átlépniük, a Gyergyói HK ellen negyeddöntőztek az elmaradt román bajnokik pótlása miatt elképesztő meccsdömpingben lévő csíkiak, de ezt akkor, február közepén még nem tudhatták. Összességében tehát úgy néz ki, egészen jól tudják a mieink játékosai és stábja, mi a megfelelő fegyver a Sportklub ellen, de egy rájátszás-párharcra mindig mindenki szintet lép, és megpróbál váratlannal előrukkolni.

Hogy kinek sikerül jobban meglepnie ellenfelét az első meccsen, kiderül 18.00-tól a Tüskecsarnokban. A járványügyi előírások miatt zárt kapus mérkőzést az m4sport.hu élőben közvetíti.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom – Sportklub Csíkszereda
2021. március 16., kedd 18.00
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: m4sport.hu

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin