2019. március 4.
Fontos lépést tehetünk az elődöntő felé
Férfi hokisaink 2-0-ra vezetnek a Vienna elleni párharcban, ma Bécsben kerülhetnek közelebb a továbbjutáshoz.

Két siker kell még

Férfi jégkorongcsapatunk kettőből két győzelmet aratott hazai jégen a Vienna Capitals II elleni Erste Liga negyeddöntőben. Ez azt jelenti, hogy ha a hétfőn és kedden Bécsben soron következő találkozókat is behúzza, akkor eléri a négy győzelmet, ezzel megnyeri a párharcot, és bejut az elődöntőbe, amire az Erste Liga 2008 óta íródó történetében még nem volt példa korábban.

Két győztes meccs. Ennyit pipált ki az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata az Erste Liga 2018/19-es kiírása negyeddöntőjében a Vienna Capitals II ellen, és mivel a rájátszás során minden párharc négy nyert mérkőzésig tart, ez egyben azt is jelenti, hogy ennyi mérkőzésre van a továbbjutástól is Fodor Szabolcs együttese.

Azt már a párharc kezdetén tudni lehetett, hogy ennek a negyeddöntős párosításnak a Fradi az egyértelmű esélyese - a bécsiek farmcsapata mindössze második szezonját tölti a ligában, és ugyan jelentős javuláson ment keresztül bemutatkozó idényéhez képest, mégiscsak az utánpótlásból alig kikerült fiatalokról van szó, akik tanulni vannak itt, már az is bravúrnak számít a Capitals második csapatától, hogy a középszakaszban éltek a második eséllyel, és elcsípték a harmadik, még éppen playoffot érő helyet az alsóházban.

Ez persze semmit nem von le a Fradi érdemeiből, annál is inkább, mert az elmúlt két évtizedben a zöld-fehérek jégkorongkedvelő szurkolói a sikerek tekintetében egyáltalán nem voltak elkényeztetve. Ezt jól mutatja az is, hogy 24 év elteltével sikerült újra bajnoki alapszakaszt nyerni, és nyolc év után lett ismét érme a Magyar Kupában a Ferencvárosnak. A történetnek azonban, ahogy azt mindig és mindig, fordulóról fordulóra, mérkőzésről mérkőzésre hangsúlyozzuk, még koránt sincs vége, sőt: mit sem érnek a részsikerek, ha a szezon legfontosabb részében, a rájátszás alatt nem sikerül feltenni a koronát az egész évi teljesítményre.

Idén azonban más szelek fújnak, ez teljesen egyértelmű az Erste Liga 2018 szeptemberi rajtja óta. Tudni lehetett, hogy más a koncepció, más a felfogás, más a játékoskeret, de arra talán nem csak a drukkerek, de maga a szakosztály is kicsit rácsodálkozott, milyen gyorsan sikerült összeállnia a képletnek. A Fradinak alig volt hullámvölgye az idény eddigi részében, de amikor kisebb gödörbe került, akkor is gyorsan, lendületesen sikerült kijönnie belőle, és a legfontosabb pillanatokban mindig behúzta a legfontosabb pontokat, mérkőzéseket. Így nyerte meg az alap-, majd a középszakaszt, ezzel kiharcolva magának az első kiemelést, vagyis a legkedvezőbb pozíciót az egyenes kieséses szakaszra, hiszen a negyeddöntő előtt elsőként választhatott ellenfelet az 5-8. helyezett csapatok közül, így muszáj ismételten hangsúlyoznunk, közel sem érdemtelen, hogy éppen a mieink játszhatnak a bécsi farmcsapattal a nyolc között.

Hazai jégen múlt csütörtökön és pénteken sikerült érvényesíteni a papírformát, a Capitals fiataljai hiába küzdöttek hatalmas elánnal, néha erőn felül, ez nem vezetett a részülről eredményre. A Ferencváros mindkét mérkőzést remekül kontrollálta, és bár a meccsek második harmadában mindkét esetben volt némi megtorpanás, összességében nem forogtak veszélyben a győzelmek. Ez azért is nagyon fontos, mert ahogy Fodor Szabolcs vezetőedző is beszélt róla a pénteki második meccset követő sajtótájékoztatón, annak ellenére, hogy a papírforma óriási fölényt mutat a mieink javára, lélektanilag egyáltalán nem egyszerű a helyzetünk. A Fradi játékosainak ugyanis egy mindenki által kötelezőnek nevezett párharc meccseire kell felpörögniük, ráadásul, bár sokan komoly playoff-rutint szereztek már a mostani játékosok közül akár ebben a ligában, akár más bajnokságban, de a fiatalok között van több olyan hokis is, aki először szembesül ilyen helyzettel. A bécsiek viszont a továbbjutásra esélytelenek nyugalmával, szinte tét nélkül léphetnek jégre, ráadásul "az életükért" jégkorongoznak, mindegyikük most akarja megmutatni, mit is tud igazán.

Az az idei Ferencváros mentális erejét mutatja, hogy egyáltalán nem torpantak meg a papíron könnyebb ellenféllel szemben sem, és behúzták mindkét mérkőzést, ezzel már most előrébb járnak, mint egy, illetve két idénnyel ezelőtt az akkor az esélytelen szerepében lévő Fradi ellenfelei, a MAC, vagy a DVTK Jegesmedvék. A feladat Bécsben, a harmadik és a keddi negyedik mérkőzésen is ugyanez: érvényesíteni a papírformát, a lehető legrövidebb idő alatt rövidre zárni a párharcot, ezzel páholyba helyezni magunkat, és várni, a másik három negyeddöntős párharcból ki csatlakozik mellénk a legjobb négy mezőnyébe.

Az idei szezon történelmi tetteit, és rekordtöntéseit figyelembe véve azt már csak halkan, szinte mellékesen jegyezzük meg, hogy az FTC a MOL/Erste Liga 2008 óta íródó történetében még soha nem jutott tovább a rájátszás első körén. A feladat tehát adott: ismét történelmet kell írni!

Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
Vienna Capitals II - FTC-Telekom
2019. március 4., hétfő 17.50, Bécs, Erste Bank Arena, Halle 3
Belépés:
ingyenes!

Cikkajánló

Fontos győzelem Debrecenben

Magyar bajnok hokisaink 6-4-re legyőzték a DEAC csapatát, így értékes három pontot szereztek.

Debrecenbe utazunk kedden

Magyar bajnok hokisaink három hazai után egy idegenbeli mérkőzéssel folytatják az alapszakasz második fázisát.

„Ő egy több színben pompázó, különleges állat”

Rekordbajnok férfi hokicsapatunk kapusa nem akármilyen házikedvencet tart otthon – VIDEÓ!

Arany-shutout, nagy győzelem a Csíkszereda ellen

Magyar bajnok hokisaink 3-0-ra legyőzték az SC Csíkszereda együttesét.

Gyergyó után jön a Csíkszereda

Az FTC-Telekom jégkorongcsapata péntek után szombaton ismét egy erdélyi együttessel találkozik hazai jégen.

Hosszabbításos vereség a rangadón

Bajnok hoksiaink hazai környezetben 2-1-re kikaptak a Gyergyó HK csapatától.

A Gyergyó a következő ellenfél a második fázisban

Pénteken farsangi tematikus mérkőzésen fogadják hokisaink a tavalyi Erste Liga-bajnokot a Tüskecsarnokban.

Sima győzelem a második fázis első meccsén

Férfi jégkorongozóink 5-1-re nyertek a Dunaújváros ellen, és továbbra is magabiztosan vezetik a tabellát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin