2021. január 16.
Gólzáporos erődemonstráció, öt góllal vertük a Brassót!
Férfi jégkorongcsapatunk egygólos hátrányból fordítva az idei szezonban először győzte le a Corona Brassót.

Remek formában kezdte a 2021-es naptári évet magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. A Fradi január 3-a és 10-e között négy meccsből négyet megnyert, ráadásul mindannyiszor a rendes játékidőben sikerült felülmúlnia ellenfelét, így várta a szombati rangadót. Vérbeli rangadót játszottunk ugyanis: az a Corona Brassó látogatott a Tüskecsarnokba, melyet a 2020/21-es idényben még nem tudott legyőzni a zöld-fehér együttes. A szezon harmadik Brassó elleni összecsapásán a három pont megszerzése mellett Fodor Szabolcs csapata tehát revansot szeretett volna venni a korábbi vereségekért. Még ennél is fontosabb volt talán viszont az alapszakasz megnyeréséért vívott harcban a győzelem, ugyanis három megszerzett ponttal a Fradi vesztett pontok tekintetében mindössze hét pontra zárkózhatott fel a kilencmeccses magyarországi túráját a liga legjobb szerzett pont mutatójával megkezdő brassóiak mögé, ami pedig az aktuális állást tekinti, megerősíthette vezető pozícióját a tabella élén.

Nem ennek megfelelően kezdődött azonban a találkozó, sőt, hazai szempontból igazi hidegzuhany jött: a Brassó a kezdő korongbedobást követő első korongszerzéséből azonnal a kapunkra tört, végül egy kisebb kavarodás után Valchar volt az, aki az üres kapuba lőtt (0-1), mindössze 27 másodperc után megszerezte a vezetést a Corona! Szerencsére nem kellett azonban sokat várni a zöld-fehér válaszra: a negyedik perc elején Sarcia lőtte kapura korongot, amibe Kóger ragyogó ütemben ért bele, így az a kapuban kötött ki (1-1). Majd alighogy ismét játékba került a pakk, Németh is mattolta Polcot, 17 másodperc alatt megfordítottuk a mérkőzést! (2-1) A gyorsan bekapott két gól meglepte a jól kezdő vendégeket, a mieink pedig igyekeztek ezt kíméletlenül kihasználni: alig több mint három perccel Németh fordítást érő gólja után Kóger másodszor is eredményes volt, ezzel kettőre növelte a különbséget (3-1). A Brassó kapujában kezdő Polc jelezte is, nagyon nem érzi a ritmust, és cserét kért, már a hetedik percben Tőke érkezett a helyére. Ahogy azt az előző mérkőzésen is láthattuk, Fodor Szabolcs csapata megtalálta a ritmust, nem vetette vissza őket a korán bekapott gól. A harmad felén túllépve Versteeg volt szabálytalan, első ütközését még nem fújták le a játékvezetők, a másodiknál azonban meg nem engedett testjátékot ítéltek, így a Fradi 44-ese ült először a büntetőpadra a mérkőzésen. A Brassó szinte azonnal felállt a Ferencváros harmadában, de csak az emberelőny végén adódott Klempa előtt egy helyzet, Arany azonban remekül védett. Alighogy kiegészültünk, de technikailag még emberhátrányban jött is a villámgyors kontra: Arany passza után Tóth Gergő húzott el a baloldalon, majd centerezett Tóth Richárdnak, aki egy könnyed mozdulattal meglőtte a negyediket (4-1). Az újabb bekapott gól után a brassóiak is próbáltak ritmust váltani, de a masszív védőfalunkon nem tudtak átjutni. Másfél perccel a harmad végét jelző dudaszó előtt Gliga kapott két percet a játék késleltetéséért, de újabb gól már nem született, így 4-1-es hazai vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok.

Gliga áthúzódó kiállítása miatt 38 másodpercet emberelőnyben játszhattunk a második harmad elején, de az átmeneti létszámfölényt nem sikerült gólra váltani. A kiállítás utáni egy percben a Fradi támadott az ötödik góljáért, de ezúttal nem sikerült betalálni. Ellenben a túloldalon Péter Balázsnak sikerült túljárnia Arany eszén, ezzel pedig kettőre csökkent a különbség (4-2). Ezen a mérkőzésen azonban úgy festett, minden összejön, a zöld-fehérek az első játékrészhez hasonlóan ezúttal is villámgyorsan válaszoltak: Kóger passza után egy védő szorításában Hodgman tudott kiugrani, a balján érkezett Nagy Gergő, mint passzopció, a kanadai támadó pedig előbb egy csodálatos lövőcsellel elfektette a blokkolni igyekvő brassói védőt, majd ezután passzolt a csapatkapitánynak, aki közvetlen közelről a kapuba továbbította a korongot (5-2). Az ötödik hazai gól után kiegyenlítettebbé vált a játék, úgy tűnt, hogy a Brassó rendezni tudta a sorokat a védelemben, a mieink pedig háromgólos előnyben talán néhány helyzetet egy kicsit könnyelműen oldottak meg, azonban a védelmünk jól zárt. A Fradi jó védekezése azt eredményezte, hogy a Brassónak nem volt más lehetősége, mint távolról célba venni a hazai kaput, de ezek nem bizonyultak eredményesnek. A vendégek a harmad felére találtak valamelyest magukra, jóval több támadást vezettek, mint korábban, de ezúttal is csak távoli lövésekre futotta tőlük, ha pedig nagyritkán közelről is próbálkoztak, Arany bizonyult jobbnak. Öt másodperccel a játékrész vége előtt azonban egy rövidzárlatot kihasználva sikerült átjutniuk a védelmünkön, majd Tranca passza után Fowlie tudta mattolni magyar válogatott hálóőrünket (5-3). Az öt gólt hozó első húsz perc után egy kissé visszafogottabb második harmadot hoztak elénk a játékosok, de gólokban ezúttal sem volt hiány. Negyven percnyi játék után 5-3-as ferencvárosi előnyből várták a csapatok a záró játékrészt.

Harmadvégi gólja után a vendég együttes kezdte nagyobb elánnal a befejező harmadot, érezni lehetett, hogy megpróbálják kihasználni a lélektani pillanatot, és visszajönni a meccsbe, de érdemi lehetőséget nem tudtak kialakítani. Az első komolyabb helyzetre közel két percet kellett várni, de Somogyi lövése nem volt elég pontos, Tőke könnyedén védte. Fél perccel később már Valchar próbálkozott a túloldalon, éles szögből leadott kísérlete nem okozott gondot Aranynak. A játék képe nagyban hasonlított az első harmadban látottakhoz: a Fradi irányította a játékot, a Brassó pedig próbálta tartani az iramot. Öt perc után Németh indult meg a jobbszélen, centerezett Tóth Adriánnak, aki lövés helyett inkább visszapasszolta a korongot, egy kisebb kavarodás után pedig végül mégis a Fradi 22-ese tüzelt, és a felső vasat találta telibe - kár érte, gólt érdemlő akció volt. A harmad feléhez közeledve nagyobb iramban próbálkoztak a vendégek, több lövésig is eljutottak, de egyik ilyen kísérlet sem talált utat Arany Gergely kapujába. Nyolc perccel a vége előtt a Fradi tett róla, hogy a vendégek minden pontszerzési esélye végleg elszálljon: Sági Martin első próbálkozása még elkerülte a kaput, a másodiknál azonban már nem kegyelmezett, a mérkőzésen már harmadszor nőtt háromra a két csapat közti különbség (6-3). Itt azonban még nem volt vége, Fodor Szabolcs tanítványai nem elégedtek a hat lőtt góllal, végleg padlóra akarták küldeni a Brassót: előbb Somogyi értékesítette Hajós passzát (7-3), majd pillanatokkal később már a kiszolgálásnál jeleskedett, amikor Sági meglőtte a maga második, egyben csapata nyolcadik gólját (8-3).

A Ferencváros egygólos hátrányból felállva, hatalmasat küzdve, helyenként kifejezetten felszabadult és szórakoztató játékkal 8-3-ra ütötte ki a közvetlen rivális Corona Brassót, ezzel először győzve a brassói együttest a 2020/21-es idényben. Igazi erődemonstráció volt ez, bizonyítéka annak, hogy nem volt véletlen a jó 2021-es forma, a végre megtapasztalt jó és felszabadult játékot a közvetlen riválisok ellen is úgy tűnik, hogy állandósítani tudja a csapat. Erre pedig nagy szükség is lesz, január 19-én, jövő kedden ugyanis jön a csúcsrangadó, a megosztott ligagyőztesek csatája, a Csíkszereda érkezik a Tüskecsarnokba.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Corona Brassó 8-3 (4-1, 1-2, 3-0)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Boros, Versteeg, Kulmala, Németh, Tóth Ad. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Sági, Somogyi – Bán, Roczanov, Farkas, Tóth Gergő, Tóth R. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Corona Brassó: Polc (Tőke) – Carlson, McFadden, Klempa, Gliga, Valchar – Dame-Malka, Wilson, Fowlie, Molnár Zs., Tranca – Borisenko, Bors, Mihály, Molnár Z., Péter – Gajdó T., Szőcs, Gajdó B., Andrei Vasile, Nicolae Vasila Vezetőedző: Dave MacQueen
Gólszerzők: Kóger (03:14, Sarcia), Németh (03:31, Tóth Ad., Kulmala), Kóger (06:47), Tóth Richárd (13:38, Tóth Gergő, Arany), Nagy Gergő (23:40, Hodgman, Kóger), Sági (12:07, Versteeg), Somogyi (56:23, Hajós, Hegyi), Sági (56:47, Hajós, Somogyi) illetve Valchar (0:27, Klempa, McFadden), Péter Balázs (22:20, Tranca), Fowlie (39:56, Tranca)
Kapura lövések: (11:12, 11:16, 14:9) 36:37
Védések: (11:7, 14:10, 9:11) 34:28 / 91.89% : 77.78%
Kiállítás percek: (2:2, 0:12) 2:14
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 2:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 1) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin