2023. december 1.
Győzelem a derbin, miénk a Vígh Balázs Vándorkupa
Férfi hokisaink rendkívüli izgalmak közepette, az 58. percben szerzett góllal nyertek 2-1-re az Újpest ellen.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk bombaformában várta az Erste Liga alapszakaszának folytatását. Fodor Szabolcs együttese elmúlt nyolc mérkőzését veretlenül vívta meg, a Brassó keddi 7-1-es legyőzésével pedig úgy vette át a vezetést a tabellán, hogy több mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisainál. A Fradi így önbizalomtól duzzadva léphetett jégre péntek este a Tüskecsarnokban, amire szükség is volt, hiszen az örök rivális, a tabella harmadik helyén álló Újpest volt az ellenfél a szezon első hazai derbijén. A presztízs és az Erste Liga-pontok mellett ezúttal extra tétje is volt a mérkőzésnek, a naptári év utolsó derbije lévén ugyanis a Vígh Balázs Vándorkupáért is küzdöttek a felek.

Közel telt ház, 1600 néző és remek hangulat várta a csapatokat a jégen, a Fradi pedig ugyanazzal a meccskerettel érkezett a találkozóra, mint kedden a Brassó ellen, nem változtatott az összeállításon a szakmai stáb.

A mérkőzés rangjához méltó lendülettel kezdődött az összecsapás, a jégen és a lelátón is igazi derbihangulat uralkodott. Mindkét csapat keményen beleállt a találkozóba, a két kapusnak, akik egyben a liga két legjobb mutatóval bíró hálóőrei, az elejétől kezdve igazolniuk kellett a hírüket, Arany Gergely és Rajna Miklós egyaránt ihletett formában védett, a mieinket pedig egyszer a kapuvas is kisegítette. A nagyon fontos első gólt a 13. percben Adam Brady révén a Ferencváros tudta megszerezni, házi pontkirályunk egyedül húzott kapura, majd lövése kissé szerencsésen csorgott át a lilák válogatott hálóőrén (1-0). A 16. percben jött a mérkőzés első kiállítása, Roth volt szabálytalan. Nagy nyomást helyeztek a vendégek a harmadunkra, de jól működött az emberhátrányos védekezés, öt az ötben viszont kiegyenlített az Újpest: Nyquist távoli próbálkozásába jól ért bele a kapu előtt Tero Tiala (1-1). A gól után vérszemet kapott az UTE, Just gyorsan a vezetést is megszerezhette volna, egy az egyben azonban Arany nyerte a különpárbajt.

A második játékrész elején bekezdett a Fradi, a mieink próbáltak nagyobb nyomást gyakorolni az első harmadban mély letámadásokkal operáló, jól védekező, a támadójátékunk ritmusát megtörni igyekvő ellenfélre. Előbb Nagy Gergő közeli helyzeténél, majd Kulmala lövésénél kellett nagyot védenie Rajnának. Egy palánkra lökésnél Németh Attila esett össze - megfagyott a vér ferencvárosi oldalon egy pillanatra mindenkiben, felrémlett Sarciá Antonino tavalyi esete -, de végül szerencsére saját lábán tudta elhagyni a jeget. Igaz, mint később kiderült, egyik lábában rándulást szenvedett, így már nem tudott visszatérni a folytatásra. A mieink is kipróbálhatták magukat emberelőnyben, ráadásul kétszer is, főleg az elsőnél nagy nyomást tudtunk a vendégek kapujára helyezni, gól azonban nem született. Az egyik kiállításból majdnem kettős fór lett, de végül a játékvezetők videózás után visszavonták a második kiállítást. Egyenlő létszámnál mindkét oldalon volt helyzet bőven, a kapusok továbbra is parádéztak. A 35. percben Turcotte szabálytalankodott, majd nem sokkal később Bán ütötte ki a plexin túlra a korongot saját harmadából, így játék késleltetése miatt őt is kiszórták, fél percnyi kettős, majd másfél percnyi szimpla emberelőnybe került az Újpest. Ráadásul Nolan La Porte is megsérült, miután hősiesen vetődött bele egy távoli bombába, ami térden találta. Heroikus pillanatok következtek, de végül kivédekeztük az emberhátrányt. 

A harmadik harmadban folytatódott a vérbeli rangadó, itt is, ott is helyzetekkel. Egyetlen pillanatig sem lehetett megjósolni, melyik fél kerül ki győztesen a rendkívül izgalmas mérkőzésből. Kärmeniemi egy remek Nagy Gergő-passz után lőtt a botos oldalra, a korong a kapuvasról pattant ki, millimétereken múlott, hogy nem befelé vágódott. Finn védőnk visszafelé korcsolyázás közben szabálytalankodott, és jött megint egy olyan két perc, amiben az emberelőnyben lévő lilák nagyon közel jártak a gólhoz, de ezt is kivédekeztük. Hihetetlenül izgalmas percek végén az 58. percben Crespi korcsolyázott be a harmadba, jobbra passzolt Kestilä ütőjére, aki lövés helyett tanári keresztpasszt tett a bal oldali bedobókörben érkező Adam Brady elé, ő pedig húzott egyet, elfektette Rajnát, majd éles szögből a hálóba emelt (2-1). Eksztázisban ünnepelt a csapat és a lelátó, majd mindenki megdermedt, a vonalbírók ugyanis videózni indultak, azt vizsgálták, les volt-e a korongbevitelkor. A többperces videózás végén jött az ítélet, a gól érvényes! Nem volt még vége, a vendégek mestere szinte azonnal lehívta kapusát, több mint két percen át körömszakadtáig támadott az Újpest üres kapuval az egyenlítésért. De hiába, a Fradi kivédekezte a rohamokat, és hatalmas győzelmet aratott a derbin! 

2-1-es győzelmével a Ferencváros otthon tartotta újabb egy évig a Vígh Balázs Vándorkupát, így győzelemmel emlékezhetett egykori játékosára és a veronai áldozatokra, emellett az Erste Liga tabellájának élén úgy növelte öt pontnyira az előnyét, hogy három meccsel kevesebbnél jár az őt követő riválisoknál. Folytatás vasárnap Debrecenben, a DEAC vendégeként.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – UTE 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
FTC-Telekom: 
Arany (Nagy K.) – Hrabal, Roth, Galajda, Brady, La Porte – Boros, Crespi, Turbucz, Nagy G., Kulmala – Bán, Kärmeniemi, Němec, Kestilä, Németh A. – Farkas S., Haranghy, Turcotte, Banga, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
UTE: Rajna (Sági) – Pokornyi, Silfver, Tiala, Metsavainio, Laskawy – Franyó, Nyquist, Szabó Rácz, Just, Saarelainen – Tornyai, Balázsi, Kiss P., Ewanyk, Lőczi – Kovács S., Nádasy, Simon L. Vezetőedző: Markus Juurikkala.
Gólok: Brady (12:36), Brady (57:19, Kestilä), illetve Tiala (17:31, Nyquist, Metsavainio)
Kapura lövések: (11:20, 23:14, 14:16) 48:50
Védések: 
(19:10, 14:23, 16:13) 49:46
Kiállítás percek: (2:0, 4:4, 2:0) 8:4
Emberelőny kihasználás: (2/0) 0.00% / (4/0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (4/4) 100.00% / (2/2) 100.00%
Emberelőnyben töltött idő: 04:00 / 07:36

Cikkajánló

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin