2024. március 8.
Győzelem a negyeddöntő első meccsén
Bajnok hokisaink 3-2-re megnyerték a DEAC elleni negyeddöntő első meccsét.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk péntek este megkezdte szereplését az Erste Liga 2023/24-es idényének rájátszásában. A Ferencváros 2019 után ismét az élen zárta az alapszakaszt, így első kiemeltként vághatott neki a playoffnak, a négy győzelemig tartó negyeddöntős párharc során pedig a mieink ellenfele a bajnokság első részét a 8. helyen záró DEAC volt. Magasabb kiemelésű csapat révén a mieink kezdték pályaelőnyben a szériát, így a találkozót a Tüskecsarnokban rendezték.

A két csapat legutóbb 2019-ben futott össze a rájátszásban, akkor a végül egészen ligagyőzelemig menetelő Fradi 4-0-s söpréssel jutott tovább az elődöntőből a hajdúságiak ellen. Idén eddig hatszor játszottak egymás ellen a felek, a korábbi mérkőzéseken öt ferencvárosi és egy debreceni győzelem született, így kijelenthető, hogy a papírforma ferencvárosi sikert ígért annak ellenére is, hogy a találkozót megelőző napokban nem várt nehézségek akadtak csapatunk háza táján, a Fodor Szabolcs vezette szakmai stábnak pedig a sorok és a taktika átszervezésével kellett megoldania egyik legeredményesebb játékosunk, a doppingvétség miatt elbocsátott Rasmus Kulmala pótlását.

Emellett sérülések is hátráltatták a Ferencváros dolgát, hiányzott a Gyergyóban egy csúnya eset során megsérült Arany Gergely, a hárommeccses eltiltása harmadik meccsét töltő Jake Crespi, valamint Lauri Kärmeniemi, Galajda Zsombor és Vladimir Roth is. A kapuban a hét közben még betegség miatt hiányzó Nagy Kristóf kezdett, cseréje Földes László volt.

A találkozó ünnepélyes pillanatokkal kezdődött, az Erste Liga elnöke, Szőke Álmos ugyanis átadta csapatkapitányunknak, Nagy Gergőnek az alapszakasz győztesének járó Bíró László Vándorkupát.

A rengeteg hiányzó és a nehézségek ellenére nagy lendülettel kezdte a meccset a Ferencváros, ami hamar kifizetődött. Az 5. percben Banga lövése csattant a kapuvason, majd a kipattanó után Németh Attila elé keveredett a korong, aki közvetlen közelről a hálóba lőtt (1-0). Sőt, nem sokkal később már kettővel vezettünk, La Porte húzott el a jobb szélen, majd észrevette a középen üresen érkező Aku Kestilä-t, ő pedig nem hibázott (2-0). A folytatásban több alkalommal is közel jártunk az újabb gólhoz, sőt, a játékrész hajrájában Mingazov szabálytalansága után emberelőnybe is kerültünk, de nem sikerült ismét betalálni.

Az áthúzódó emberhátrányát kivédekezte a DEAC, majd ismét közel jártunk a gólhoz, Nagy Gergő lövése után a kipattanó találta teljesen üresen Bánt a kapu előtt, Hetényi spárgázva nagyot védett. A vendégek ezután valamelyest felpörgették a tempót, megjöttek a lövéseik és az első nagyobb helyzeteik, Nagy Kristófnak több komolyabb védeni valója is akadt. A harmad felénél Bradyt szórták ki két percre, de sikerült kivédekezni az emberhátrányt, ám öt az ötben szépített a DEAC, Novotny előbb kapuvasat lőtt, majd alapvonalról adott passzát a középen üresen maradt Mihalik Gergő lőtte a hálóba (2-1). Szerencsére jött a gyors válasz, Turbucz tört előre a jobb szélen, majd remek passzal hozta nagy helyzetbe Nagy Gergőt, aki visszaállította a kétgólos különbséget – később ez döntőnek bizonyult (3-1). A folytatásban előbb Němecet küldték ki két percre, majd Nagy Gergőt látták szabálytalannak Hetényivel szemben, így másfél percre kettős emberhátrányba kerültünk. Ezt hősiesen sikerült kivédekezni, ám a nagy rohamot már egyenlő létszámban, de góllal zárta a DEAC, Mihalik András révén (3-2). A harmad hajrájában az egyik vonalbírón fennakadó Niks Krollis sérelmezte az esetet, majd visszafelé korcsolyázva vállal leütközte a zebrát, a vezetőbíróktól azonnal véglegeset kapott. A 2+20 adta emberelőnnyel nem sikerült élnünk, így egygólos előnnyel fordultunk a harmadik harmadra.

A harmadik harmadban rájátszáshoz méltó tempóban és intenzitással zajlott a mérkőzés, érezhető volt, hogy egy hazai gól mindent eldönthet, a DEAC ennek terhe mellett próbált egyre többet támadni az egyenlítésért. Ehhez nagyon közel is jártak, Jeliszejenko egyedül kapott korongot a kéken, és törhetett kapura, de kihagyta a ziccert, Nagy Kristóf nyerte a párharcot. Az 53. percben Turcotte és Kozma dobták le a kesztyűt, az ökölcsatát a Fradi játékosa nyerte, a felek pedig 5-5 percre kiültek a büntetőpadra. A hajrában remekül tartotta a korongot és pörgette az órát a Fradi, a DEAC sokáig nem tudta levinni a kapusát. Erre csak az utolsó percben volt lehetősége a vendégeknek, de már nem tudták kiharcolni a bravúros egyenlítést.

Ismét megdobbant a Fradi-szív, az elmúlt napok eseményei és a sok sérült miatt nehéz helyzetben lévő csapatunk egy rendkívül harcos, nagyot küzdő ellenfél ellen is meg tudta nyerni a négymeccses párharc első csatáját 3-2-re, ezzel az FTC-Telekom megszerezte a lélektanilag is nagyon fontos első győzelmet. Folytatás rögtön másnap, szombaton 17.30-tól a Tüskecsarnokban!

Férfi Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom - DEAC 3-2 (2-0, 1-2, 0-0)
FTC-Telekom: 
Nagy K. (Földes) – Boros, Hrabal, Turbucz, Brady, Nagy G. – Seregély, Bán, Němec, Kestilä, La Porte – Marva, Haranghy, Banga, Tóth A., Németh A. – Turcotte, Farkas S., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
DEAC: Hetényi (Szeles) – Kloz, Dobmayer, Koblar, Novotny, Mazzag – Mingazov, Usnyev, Jeliszejenko, Kozma, Hári – Jakabfy S., Jakabfy Cs., Bucskin, Rétfalvi, Mihalik A. – Révész, Molnár, Mihalik G., Krollis. Vezetőedző: Artyom Vaszjunyin.
Gólok: Németh A. (05:07, Banga, Tóth A.), Kestilä (06:57, La Porte, Turbucz), Nagy G. (33:10, Turbucz), illetve Mihalik G. (31:37, Novotny, Kloz), Mihalik A. (36:13, Jeliszejenko, Mingazov)
Kapura lövések: 35:23 (14:5, 12:14, 9:4)
Védések: 21:32 (5:12, 12:11, 4:9)
Kiállítás percek: 11:29 (0:2, 6:22, 5:5)

Cikkajánló

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin