2023. május 22.
Hajszálnyira voltunk a sporttörténelmi bravúrtól
A magyar hokiválogatott a bennmaradás kapujában volt az elit vb-n, a vége büntetők után 4-3 lett.

Hétfőn magyarországi idő szerint 19.20-kor bedobták a korongot Tamperében az Ausztria-Magyarország férfi jégkorongmeccsen. Hatalmas tétje volt a találkozónak, hiszen bármelyik csapat is szerezte meg a győzelmet, akár rendesjáték időben, akár hosszabbításban, bebiztosíthatta bennmaradűsűt az A csoportban. A magyar válogatottnak hét év után sikerült bekerülnie a világelitbe, így sporttörténelmi bravúrra készültek a mieink.

Jól kezdett a magyar csapat, kivédekeztünk egy emberhátrányt, utána pedig egy remek támadást követően Erdély adott a kapu mögül korongot Sofron Istvánnak, aki nem hibázott (0-1). A magyarok találata után ismét emberelőnybe kerültek az osztrákok, ezt a ziccert pedig már nem hagyták ki. Marco Rossi lapos lövése ment át Bálizs mamutjai között (1-1). A harmad vége előtt megkaptuk az első előnyünket, sikerült is felállni a speciális játékhoz, Sebők palánk mellőli lövésébe pedig Sofron István szúrt bele, ami így lett tökéletes (1-2). A szünet után is jól folytatta a magyar válogatott, Horváth Milán kékvonalról ellőtt korongja utat talált az osztrák kapuban (1-3). Nem sokkal ezután szépíteni tudott ellenfelünk, Steven Strong piszkálta be a pakkot (2-3). Ezután egy újabb emberelőnyt tudott kihasználni Ausztria, ezúttal Lukas Haudum volt a befejező ember (3-3). Mindkét félnek megvoltak a helyzetei a harmadik harmadban, de nem sikerült eldönteni a találkozót, hosszabbítás következett, de nem esett gól. Büntetőlövésekkel végződött a sorsdöntő összecsapás, amely során Ausztria válogatottja jeleskedett, Manual Ganahl talált be először, Dominique Heinrich pedig lezárta a mecscet (4-3).

Ezzel együtt is minden elismerést megérdemel a magyar jégkorong-válogatott, hiszen sporttörténelmi szenzáció kapujában állt. Nem beszélve arról, hogy a nálunk jóval komolyabb erőt képviselő házigazda világbajnoki címvédő finnek, a svédek vagy akár az USA ellen is derekasan helyt állt a magyar válogatott. Jövőre pedig újra az A csoportba való feljutásért küzdhetnek a mieink a Divízió I/A világbajnokságon.

Férfi Jégkorong, A csoportos világbajnokság, A csoport, Tampere
Ausztria – Magyarország: 4-3 (1-2, 2-1, 0-0, 0-0, 1-0) büntetők után
Ausztria: Starkbaum (Kickert) – Wolf, Nickl, Wukovits, Haudum, Huber – Heinrich, Zundel, Raffl, Nissner Thaler – Brunner, Reinbacher, Zwerger, Rossi, Schneider – Strong, Maier, Ganahl, Achermann, Huber, Szövetségi kapitány: Rogre Bader
Magyarország: Bálizs (Horváth D.) – Stipsicz, Fejes, Sebők, Hári, Galló – Szabó, Hadobás, Erdély, Bartalis, Sofron – Kiss R., Hirváth M., Nagy G., Papp K., Terbócs – Garát, Pozsgai, Csányi, Németh, Vincze, Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
Gólok: Rossi (12:45 EE), Strong (26:43, Huber, Maier), Haudum (37:09 EE, Zweiger, Reinbacher), Heinrich (65:00) illetve Sofron (08:25, Erdély, Bartalis), Sofron (19:21 EE, Sebők, Stipsicz), Horváth M. (24:11, Papp K., Nagy G.)

Cikkajánló

Az ECHL-ből érkező védővel bővül a keretünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a kanadai hátvéd, Tyson Helgesen.

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin