2021. október 23.
Hatalmas küzdelem végén kijevi győzelem
Férfi hokisaink nagyon jó meccsen közel jártak a bravúros pontszerzéshez a Kontinentális Kupa második napján.

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk álmos első harmad után gólgálát rendezett az észt Tartu Välk 494 csapata ellen péntek délután a Tüskecsarnokban, így két év elteltével győzelemmel tért vissza a nemzetközi porondra az IIHF Kontinentális Kupa budapesti C csoportjának nyitómérkőzésén. A győzelem remek alapot teremtett a folytatásra, ugyanis mai ellenfelünk, az ukrán bajnokság előző évi ezüstérmese, jelenlegi listavezetője, a Sokil Kijev a tegnap esti második meccsen 4-1-es vereséget szenvedett a lett Olimp/Venta 2002 együttese ellen, így a második nap előtt a Ferencváros vezette a C csoport tabelláját.

Mivel csak egyetlen csapat jut tovább, az ukrán együttes pedig arra készült szombaton, hogy az életben maradásért küzdjön, így garantált volt a kőkemény összecsapás és a vérbeli hokicsemege. Ami a Ferencváros keretét illeti, a pénteken a Tartu elleni meccs harmadik harmadában elszenvedett hatalmas és sportszerűtlen ütközés nyomán Rasmus Kulmala súlyos agyrázkódást szenvedett, így házi pontkirályunk nem lehetett ott a csapatban, otthonában lábadozva szurkolt a társaknak.

Mivel az összecsapást a magyar történelem egyik legfontosabb napján, október 23-án rendezték, a Fradi hokiszurkolói élőképpel készültek a lelátón, megadva a mérkőzés alaphangját. Egyébként is végig kiváló hangulatban telt a találkozó, nagyon szépszámú közönség gyűlt össze a Tüskecsarnok lelátóján.

Az első harmad sajnos nem úgy indult, ahogy azt előzetesen elképzeltük. Látszott, hogy a Fradi megpróbálja csírájában elfojtani a fiatal, lendületes ukrán csapat villámgyors játékát, és az első percektől kezdve dominánsan léptünk fel, ám a Kijev már a harmadik perc elején elment egy kontrával, és Anton Vasziljev révén megszerezte a vezetést. (0-1) A vezető gól megszerzése után sem lassítottak az ukránok, az első játékrészben sajnos végig dominált a villámgyors kontrákra épülő lendületes játékuk, és a kapunk előtt is rendkívüli hatékonysággal dolgoztak. Nem csak a semleges harmadot korcsolyázták át pillanatok alatt, de minden korong, ami eljutott az alapvonalunk alá, utána gólveszélyt hordozott magában. A 13. percben Hegyi Ádám szabálytalansága után megítélt kiállítást követően az emberhátrányt ugyan sikerült kivédekeznünk, ám sajnos nem tudtunk mit kezdeni az ukrán rohamokkal, és a 17. percben Danyilo Korzsiletszki is bevette az egyébként remekül védő, több bravúrt is bemutató Arany Gergely kapuját. (0-2) Egy perccel később a mieink is emberelőnyhöz jutottak, ám nyolc másodperc után Nagy Gergőre is ráfújtak egy akadályozást, így odalett a fór. A harmad legvégén Hegyi Ádám a saját kapunk mögött szabálytalanul állította meg Danyil Tihomirovot, aki ezért verekedést provokálva vett elégtételt, mindketten kiállítást kaptak, így négy a négy ellen kezdődött a második játékrész.

A második harmadban látszott, hogy megpróbálnak a mieink rátenni még egy lapáttal (volt mire, az első harmad végén 21:4 volt a kapura lövési arány az ukránok javára), és ennek meg is lett az eredménye: a 23. percben Pavuk lőtte rá távolról egy kontra végén a korongot, Nagy Gergő még éppen beleszúrt a kapu előtt, az így felvágódó korong pedig a bal felsőben kötött ki, Dmitro Kubritszkij nem érhette el. (1-2) A gyors szépítő gól meghozta a Fradi játékkedvét, és a közönség hangját is, következett néhány perc, amikor abszolút a Ferencváros dominált, és érett az egyenlítés is, ám sajnos nem érkezett meg. Sőt, emberelőnyt is kaptunk, amivel sajnos nem sikerült élni. A lendületet két kiállítás törte meg, előbb McFadden védte meg Arany Gergelyt túl vehemensen a kapu előtt, majd miután hiába tettek ránk nagy nyomást, kivédekeztük, nem sokkal később Nagy Gergő is mehetett a büntetőpadra, miután akasztással állított meg egy kontrát. Ezt is sikerült kivédekezni, sőt, a 35. percben a Kijev elcserélte magát, így mi tehettünk nagy nyomást az ő kapujukra. Ez meg is történt, a gól azonban csak nem akart összejönni.

A harmadik harmad elején tovább nyomott a Ferencváros, a meccs ezen periódusában abszolút benne volt a pakliban az egyenlítés. Sőt, Somogyi lövésénél már a közönség és a csapat is egyöntetűen benn látta a korongot, ám a játékszer a keresztvasról a gólvonal elé pattant. A játékvezetők annyira biztosak voltak ebben, hogy nem is nézték vissza videón az esetet. Tovább nyomott a Fradi, csapatunk minden dicséretet megérdemel, hiszen a játék minden szegmensében felvette a harcot az ukrán sztárcsapattal. Az 52. percben azonban Anton Ruban villant egyet, egy korongszerzés után egészen a kapunkig cselezte magát, és befejezte az akciót. (1-3) Bár eldőlni látszott a meccs, kétgólos hátrányban is megtette a Ferencváros, amit ígért, és az utolsó másodpercig hajtott az ekkor már csodába illő pontszerzésért. Sajnos úgy jött ki a lépés, hogy a kapust sem tudtuk az utolsó percekben mezőnyjátékosra cserélni, majd végül az utolsó percben Anton Ruban tette fel a mai játékára a koronát egy újabb góllal (1-4), ez volt a találkozó utolsó momentuma.

A Ferencváros a mérkőzés egészét nézve felvette a harcot a rendkívül fiatal, gyors, agilis jégkorongot játszó ukrán élcsapattal, sőt, a második harmadra a támadások is veszélyesebbek lettek, és a meccs egy bizonyos szakaszában dominálni is tudtak a mieink, így szégyenkezni egyáltalán nem kell a vereség miatt. Annál is inkább, mert a Tartu Välk és az Olimp Riga esti összecsapásának eredményétől függetlenül még matematikai esély is maradt a továbbjutásra, még ha csekély is. Emellett a Fradi igazi nemzetközi hokicsemegével kedveskedett a jégkorong szerelmeseinek, ez a találkozó biztosan megmarad a kilátogatók emlékezetében. Folytatás vasárnap 15.00-tól a lett csapat ellen!

A mérkőzés összefoglalója:

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, C csoport, Tüskecsarnok, Budapest
FTC-Telekom – Sokil Kijev 1-4 (0-2, 1-0, 0-2)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Boros, Nagy G., Fowlie, Tóth A. – Bán, McFadden, Kóger, Tamminen, Somogyi – Hegyi, Sarcia, Hajós, Pavuk, Tóth G. – Seregély, Farkas, Roczanov, Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Sokol Kijev: Kubritszkij (Ohandzsanyan) – Mazuga, Alekszejev, Kuzsmenko, Ruban, Miknov – Kairullov, Ribalko, Szimcsuk, Jeliszejenko, Pavlenko – Platonov, Letov, Andrusenko, Nyimenko, Vasziljev – Sziszak, Szmirnov, Davidov, Tihomirov – Korzsiletszki. Vezetőedző: Oleg Safarenko.
Gólok: Nagy G. (22:30, Fowlie, Pavuk), illetve Vasziljev (02:12, Nyimenko), Korzsiletszki (16:13, Letov, Szimcsuk), Ruban (51:18, Kairullov), Ruban (59:39)
Kapura lövések: 23:48 (4:21, 10:15, 9:12)
Védések: 44:22 (19:4, 15:9, 10:9)
Kiállítás percek: 12:10 (6:4, 4:4, 2:2)

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin