2019. október 18.
Hatgólos győzelemmel tértünk vissza Európába 19 év után
Magabiztos, 6-0-es győzelmet arattak hokisaink spanyol ellenfelük ellen a Kontinentális Kupa első meccsén.

Történelmi hétvégére készült az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata, a magyar bajnoki címet 22 év után visszahódító, Erste Liga-címvédő csapatunk ugyanis rendkívül hosszú idő, 19 év után szerepelhetett ismét a nemzetközi porondon. A Fradi a magyar bajnoki cím elhódításával harcolta ki a lehetőséget, hogy elinduljon a második számú európai kupasorozatban, az IIHF Kontinentális Kupában, amelynek második körében, vagyis a legjobb tizennégy csapat között csatlakozott a mezőnyhöz. Fodor Szabolcs együttese a D csoportba kapott besorolást, az első kört megnyerő, így továbbjutó spanyol bajnok baszk Txuri Urdin San Sebastian, a szlovén bajnok Olimpija Ljubljana, valamint a házigazda, olasz bajnok Ritten Sport mellé. A csoportból csak a győztes juthat tovább a harmadik körbe, Dániába, a legjobb nyolc közé, így már az első mérkőzésnek is kiemelt jelentősége volt.

A spanyol jégkorongot ismerve a mieink voltak a találkozó esélyesei: a válogatottjuk, amellyel a magyar csapat is találkozott 2011-ben, a Papp László Budapest Sportarénában a Divízió I-es világbajnokságon, és 13-1-re győztünk. A spanyolok jelenleg a Divízió II/A-ban vannak. Érdekesség, hogy a Ferencváros utoljára 2000-ben szerepelt a Kontinentális Kupában, és akkor szintén volt spanyol ellenfele: a CH Jacát a Fradi akkor 5-2-re győzte le. Abban a csoportban akkor még sikerült a Csíkszeredát is felülmúlni 5-4-re, ám a kazah Kazzinc-Torpedo ellen elszenvedett 9-0-s vereség miatt nem sikerült továbbjutni.

19 szűk esztendő után készült tehát első szereplésére és első győzelmére a Fradi, azonban a hangzatos kijelentésekkel már előzetesen is óvatosan bántak játékosaink és szakvezetőink, a Txuri Urdin ugyanis megnyerte csoportját az első körben, így lehetett itt, így egészen biztos volt, hogy nem amatőr szinten űzi a sportágat a spanyol bajnok.

Ahogy arra számítani lehetett, már a mérkőzés legelején magához ragadta a kezdeményezést a Ferencváros, sőt, már mindössze tizenöt másodperc elteltével emberelőnybe kerültek a mieink, majd a második percben megvolt az első kettős előny is. Hamar ki is használtuk a kínálkozó lehetőséget, Pulli-Hegyi-Fitzgerald volt a korong útja, kanadai támadónk pedig megszerezte a vezetést. (1-0) Folyamatos nyomás alatt tartotta a Fradi a baszk ellenfél kapuját, a Txuri Urdin szinte a felezővonalon sem tudott átjutni. Fitzgerald és Pavuk is betalálhatott volna, ám a nyomást egészen a 11. percig még bírták a kék-fehérek. Ekkor azonban Jere Pulli átadásából Hajós Roland megduplázta az előnyünket. (2-0) Nem sokkal később megvolt az első ferencvárosi emberhátrány is, sőt, 16 másodperc elteltével Anssi Rantanen is csatlakozott Myles Fitzgerald mellé a büntetőpadra, így a mieinknek is kettős hátrányban kellett védekezni. A kapuban a mai meccsen kezdőként szerepet kapó Nagy Kristófnak kétszer is védeni kellett, ám a kettős fór végére három játékossal is letámadtuk már saját harmadukban a baszkokat, sőt, Hegyi korongszerzése után még helyzetig is eljutottunk. Így viszonylag könnyedén, ám szépen dolgozva sikerült kivédekezni a dupla hátrányt, majd újrakezdődött a hatalmas zöld-fehér nyomás. Tóth Renátó szólóból, Myles Fitzgerald pedig a kapu előtti belepiszkálásból nem tudott túljárni Alcaine kapus eszén, majd Kulmala és Pavuk is kihagyott egy-egy helyzetet, mégsem maradtunk a szünetig újabb gól nélkül: egy perccel a harmad vége előtt Kärmeniemi a kékről passzolt az alapvonal mögé Tóth Renátónak, aki remekül tálalt az üresen érkező Hajós elé, a nyáron érkezett rutinos támadónk pedig elegánsan fejezte be a szép akciót. (3-0)

Csapatunk és a Rittenbe elzarándokoló, minden dicséretet megérdemlő, közel ötvenfős Fradi-tábor is nyugodtan várhatta a folytatást, a játék képe pedig a második harmadra sem változott meg. A Txuri Urdin erejéből a belepiszkálásokra, és a néha kétségbeesett védekezésre futotta mindössze, nagy fölényben játszott a Fradi. Sőt, már két perc után megvolt az újabb gól: Switzer kilépve még a felső vasra vágta a korongot, a kipattanót arrébb kotró védőktől azonban Fitzgerald elé került a pakk, aki Tóth Adriánhoz pöckölt, ő pedig a félig üres kapura nem hibázott. (4-0) Hiába kerültünk emberhátrányba ezután, ez mindössze nyolc másodpercig tartott, Klepac ugyanis beborította Switzert a kapuba, négy a négy ellen folytatódott a játék. Miután kiegészültek a felek, már gyorsan újra nálunk volt az emberelőny, Aizagurre egy jócskán mellé menő lövés után szabálytalansággal vétette észre magát. Remekül álltunk fel, és végül ki is használtuk a fórt, méghozzá nem is kis góllal: Kärmeniemi balról tette keresztbe Nagy Gergőnek, aki a jobb oldali bedobókör tetejéről már-már specialitásának számító bombaerős kapáslövéssel szétpókhálózta a lepkés felsőt. (5-0) Nem sokat játszottak a csapatok egyenlő létszámban, ezúttal Kärmeniemi kapott két percet, ám a Txuri Urdin még felállni sem tudott igazán a harmadunkban, gond nélkül kiegészültünk. A mieink viszont egyenlő létszámban is meg tudták szállni a baszkok harmadát, előbb Switzer lőtt középről, majd egy lendületes akció végén Németh Attila kísérelt meg egy Fitzgerald-féle elhúzós-elfektetős cselt, egyikből sem lett gól. Közel három percig járattuk magunk között a pakkot, mire a baszkok a harmad végén a játékrészben először végig tudtak vinni egy akciót, ám Mendizabal hiába lőhetett tisztán, lecsúszott az ütőjéről a korong, így Nagynak nem volt nehéz dolga.

A lényegi kérdések ugyan eldőltek, de az a záró harmadban is látszott, a Fradi nem tett le az újabb gólok szerzésének lehetőségéről. Ehhez a segítséget is megkaptuk, Aitor Martin már a harmad második percében szabálytalankodott. Ezúttal kihasználatlanul maradt az előny, Hajós járt egyedül közel a két perc alatt a mesterhármashoz, de Alcaine nyerte a párharcot. Egyenlő létszámban azonban jött az újabb gól, Fitzgerald és Switzer játszotta sakk-mattig Alcaine kapussal szemben a kettő az egy elleni akciót, majd utóbbi az üres kapuba helyezve feliratkozott a góllövők közé. (6-0) Nem sokkal később Switzer Tóth Adriánnal is megpróbálta kijátszani az ellenfél kapusát, ám utóbbi cselénél ezúttal Alcaine védett, kanadai támadónk pedig nem tudta bekotorni a kipattanót. Nyolc perccel a vége előtt emberelőnyt kaptunk, ám paradox módon a meccs egyik legnagyobb helyzetét hátrányban érte el a Txuri Urdin: egy eladott koronggal Gimenez ugrott ki egyedül, Nagy Kristóf azonban magabiztos volt. Az utolsó hat percre kapust cseréltek a baszkok, Etxeberria pedig megmutatta, nem hiába állt be így a végére: Hegyi Ádám kiállítása helyzet nélkül pergett le, az 58. percben viszont Machacek büntetésénél emberelőnyben megszórtuk a frissen beállt kapus hálóját, ő viszont háromszor is nagyot védett – az utolsónál a társak is látványosan megdicsérték. Ezt a hátrányt kivédekezte ellenfelünk, így a vége maradt az így is magabiztos, 6-0-s győzelem.

A Fradi magabiztos, gólzáporos győzelemmel tért vissza 19 év után a nemzetközi porondra, az élete első teljes felnőtt szezonját teljesítő Nagy Kristóf shutouttal zárt, míg a duplázó Hajós Rolandot választották a Ferencváros és a mérkőzés legjobbjának. A meccs megható pillanatokkal zárult: emelt fővel, büszkén hallgathatták a játékosok, a stáb és a szurkolók a győztesnek járó magyar nemzeti Himnuszt.

Az FTC-Telekom egyelőre vezeti az IIHF Kontinentális Kupa D csoportját, folytatás holnap, azaz szombaton 16.00-tól egy jóval nehezebb feladatnak ígérkező mérkőzésen, a szlovén bajnok Olimpija Ljubljana ellen.

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, D csoport
Arena Ritten, Olaszország
FTC-Telekom - Txuri Urdin San Sebastian (spanyol) 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Rantanen, Kärmeniemi, Kulmala, Nagy G., Pavuk – Pulli, Tóth Gergely, Tóth A., Switzer, M. Fitzgerald – Sarcia, Hegyi, Tóth Re., Hajós, Németh A. – Jászai, Tóth Gergő, Roczanov, Farkas S., Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Txuri Urdin San Sebastian: Alcaine (Etxeberria) – Zaballa, Aizagurre, Munoz, Lasuen, Mendizabal – Klepac, Martin, Gimenez, Machacek, Fuentes – Gil Iturralde, Valero, Arraras, Mátyás G., Cabra – Calvo, Senac, Sokolov, Alberdi, Aizpurua. Vezetőedző: Inigo Domec.
Kapura lövések: 65:16 (20:7, 22:6, 23:3)
Védések: 16:59 (7:17, 6:20, 3:22)
Kiállítás percek: 10:14 (4:4, 4:4, 2:6)
Emberelőny kihasználás: 28,5% (7/2) : 0% (5/0)
Emberhátrányos védekezés: 100% (5/5) : 71,5% (7/5)
Gólszerzők: M. Fitzgerald (2:24, EE2, Hegyi, Pulli), Hajós (09:16, Pulli), Hajós (18:58, Tóth Re., Kärmeniemi), Tóth A. (21:40, Fitzgerald), Nagy G. (28:09, EE, Kärmeniemi), Switzer (45:34, Tóth A., Fitzgerald)

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin