2024. április 5.
Hazai vereség az Erste Liga-döntő első meccsén
Férfi hokisaink 5-3-ra kaptak ki a Brassótól a négy győzelemig tartó széria első meccsén a Tüskecsarnokban.

Friss magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk, miután hat mérkőzésen, 4-2-es összesítéssel búcsúztatta a nagy rivális SC Csíkszeredát az Erste Liga csúcsrangadójának számító elődöntőben, a szintén négy győzelemig tartó fináléban szintén erdélyi csapattal, az elődöntő másik ágán a címvédő Gyergyói HK-t szintén hat mérkőzésen búcsúztató Corona Brassóval mérkőzik meg. Mivel a Ferencváros 2019 után ismét az élen zárta az alapszakaszt, így Fodor Szabolcs együttese a rájátszás minden párharcának pályaelőnnyel vághat neki, így az első két mérkőzést Budapesten, a Tüskecsarnokban rendezik. Ennek első összecsapását péntek este vívta meg a két fél.

Az FTC-Telekom keretéből a döntő első meccsére mindössze három játékos, Farkas Simon, Nagy Kristóf és Turbucz Martin hiányoztak, így a mieink teljes négy sorral állhattak fel. A kapuban Arany Gergely kezdett, helyettese a kispadon Földes László volt.

Ferencvárosi szempontból jobban nem is kezdődhetett volna az Erste Liga-finálé, ugyanis mindössze 40 másodperc elteltével megszerezték a vezetést a mieink: egy lövés, majd védés után a brassói kapu előterében felperdülő korongot Aku Kestilä klasszis mozdulattal, a levegőből ütötte a hálóba (1-0). A vendégek nem estek össze a kapott góltól, nagy tempóban zajlott a mérkőzés oda-vissza a két kapu között. A 4. percben három a kettőben léphetett ki a Brassó, a bal szélen korcsolyázó Williams nagy helyzetben a lepkés felső sarok mellé lőtt. A kihagyott helyzet alig egy perccel később megbosszulta magát, ugyanis megdupláztuk az előnyünket! Crespi távoli lövése kevéssel a kapu mellett húzott el, majd a hátsó palánkról visszapattanó korongot a vendégkapus, Alex Dubeau elvétett, ezt pedig Nolan La Porte használta ki, és közvetlen közelről a felső vas alá lőtt (2-0). A mérkőzés a mezőnyben továbbra is kiegyenlített képet mutatott, de a kapu előtt a mieink veszélyesebbek voltak. A 10. percben a vendégek kapusa szabálytalankodott, amit Radim Valchar ült le a büntetőpadon. A találkozó első emberelőnyét pedig gyorsan kihasználta a Fradi, Adam Brady vágott a hálóba egy Hrabal-bomba után a blokkról elé pattanó korongot (3-0). A folytatásban is döntőhöz méltó tempóban és intenzitással zajlott a játék, a brassóiak láthatóan háromgólos hátrányban sem akarták elengedni a meccset. A harmad utolsó percében Crespire fújtak egy kisbüntetést, aminek nagyobb része áthúzódott a második játékrész elejére.

Amilyen jól kezdődött az első harmad, annyira rosszul a második: Piché lövésébe Jared Van Wormer ért bele a kapu előtt, a korong pedig Arany mamutjáról a hálóba csorgott (3-1), így alig több mint fél perc alatt a Brassó is kihasználta a meccsen első emberelőnyét. Próbálkoztunk a gyors válasszal, de Dubeau kétszer is nagyot védett, majd Aranynak is villannia kellett a brassói pontkirály Valchar szólójánál. A 27. percben már kapusunk sem segíthetett, Judd Blackwater tört be a jobb oldalon a harmadunkba, és szép mozdulattal lőtte fel a korongot a botos felső sarokba (3-2). Négy perccel később Nagy Gergő szabálytalankodott, így a cenkaljaiak már az egyenlítésért támadhattak emberelőnyben, ám másfél perccel később a kapunk mögött Borossal összeakadó Blackwatert is kiszórták, így előbb négy a négyben, majd másfél percig emberelőnyben játszhattunk, amit nem sikerült kihasználni. Öt az ötben a büntetőpadról nemrég visszatért csapatkapitányunk keveredett ziccerbe, Dubeau bravúrral védett. A kihagyott nagy helyzet a mi oldalunkon is megbosszulta magát, ugyanis egyenlített a Corona: Boriszenko találta meg jól a kapu mögül egy passzal a középen berobbanó Albert Zagidullint, aki kapásból a hálóba lőtt (3-3). Sőt, a harmad utolsó percében Kóger tört be lendületből a kapunk elé, ziccerig korcsolyázott, ám Arany nyerte a párharcot.

A harmadik harmad elején nem záporoztak a nagy helyzetek, mindkét csapaton érződött, hogy a gólgazdag oda-vissza harmadok után óvatosabban támadnak ki, a korábbiaknál is szorosabban védekeznek a felek, senki nem vállalt túlzott kockázatot. Ahogy telt az idő, úgy mozgósított mindkét csapat egyre nagyobb erőket a gólszerzés érdekében, de továbbra is rendkívül fegyelmezetten zárt mindkét védelem. A 47. percben La Porte vett át korcsolyával egy passzt, és lőhetett tisztán, Dubeau lepkéssel nagyot védett, ahogy három perccel később Arany is meccsmentő védést mutatott be. Az 52. percben Marva szabálytalankodott, majd a korongot megtartó brassóiak kapusukat mezőnyjátékosra cserélve közel másfél percig késleltetett emberelőnyben támadtak, aminek a vége egy Boriszenko-bomba utáni Arany-védés lett – és még csak most kezdődött a kétperces kisbüntetés. Az emberelőnyt ismét kihasználták a vendégek, Philippe Cornet lövését előbb közelről védte Arany, majd az ismétlést végül sikerült a kapunkba juttatnia (3-4). A hátralévő időben a mieink mindent megtettek az egyenlítésért, de a Brassó jól kontrollálta a játékot, sokáig nem hagyták, hogy kapusunk el tudja hagyni a jeget. Aranyt mindössze 58 másodperccel a vége előtt tudtuk mezőnyjátékosra cserélni, de hat az öt ellen sem jött össze a bravúr. Sőt, egy szerencsétlenül hátratett korong a kapunk közvetlen közelében állt meg az alapvonal mögött, amire Radim Valchar érkezett meg leggyorsabban, és az üres kapuba passzolt (3-5).

Férfi jégkorongozóink háromgólos vezetés után bosszantó vereséget szenvedtek az Erste Liga-finálé első mérkőzésén, amivel elvesztették pályaelőnyüket, vagyis biztosan kell legalább egy mérkőzést nyernünk idegenben, ha a széria végén a magasba akarjuk emelni a ligagyőztesnek járó trófeát - de ne feledjük, a Csíkszereda elleni elődöntőt is így kezdtük, a vége azonban egészen máshogyan alakult... Folytatás kevesebb mint egy nappal később, szombaton 14.05-től ismét a Tüskecsarnokban, a párharc második mérkőzésén.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, döntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom – Corona Brassó 3-5 (3-0, 0-3, 0-2)
FTC-Telekom: Arany (Földes) – Hrabal, Roth, Němec, Kestilä, La Porte – Seregély, Crespi, Galajda, Brady, Németh A. – Marva, Kärmeniemi, Banga, Nagy G., Tóth A. – Boros, Haranghy, Turcotte, Bán, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Corona Brassó: Dubeau (Tőke) – Piché, Williams, Kóger, Sills, Blackwater – Boriszenko, Lowney, Valchar, Cornet, Van Wormer – Bors, Holwell, Szabó P. K., Gliga, Zagidullin – Vasile, Rokaly-Boldizsár. Vezetőedző: Dave MacQueen.
Gólok: Kestilä (0:40, Němec, Németh A.), La Porte (05:08, Crespi, Kestilä), Brady (10:13, EE, Hrabal, Kestilä), illetve Van Wormer (20:32, EE, Piché, Valchar), Blackwater (26:38, Boriszenko), Zagidullin (35:13, Boriszenko, Sills), Cornet (53:35, EE, Van Wormer, Valchar), Valchar (59:14, üres kapu)
Kapura lövések: 34:40 (16:14, 12:17, 6:9)
Védések: 35:31 (14:13, 14:12, 7:6) 35:31
Kiállítás percek: 6:4 (2:2, 2:2, 2:0) 

Cikkajánló

Visszavonul a rekordbajnok – köszönünk mindent, Ada!

A Ferencvárost hat éve szolgáló Tóth Adrián szögre akasztja a korcsolyát és befejezi játékospályafutását.

Szerződést hosszabbítottunk fiatal védőnkkel

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Haranghy Bencével, aki újabb egy évig lesz a Fradi játékosa.

Tóth Gergő marad a Ferencvárosnál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a rutinos csatárral, újabb egy évig segíti a csapatot.

Meghosszabbította szerződését az amerikai hátvéd

Jake Crespi mindben megállapodott jégkorong szakosztályunkkal, a következő évben is az FTC-Telekomot erősíti.

„Egy erős, stabil, fiatal magyar mag kialakítása a cél”

Hudák Gábor szakmai igazgató értékelte jégkorongozóink előző szezonját, és a jövőről is szót ejtett – INTERJÚ!

Marad a Ferencvárosnál a fiatal támadó

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Galajda Zsomborral, aki újabb egy évig lesz zöld-fehérben.

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin