2023. március 8.
Hosszabbításos dráma végén vereség a harmadik meccsen
Férfi hokisaink bár visszajöttek mínusz kettőről, végül a BJA HC megszerezte első sikerét a bajnoki döntőben.

Ha pusztán csak a számokat, és az alapszakasz eredményeit vesszük alapul, a papírforma nem a Ferencváros férfi jégkorongcsapatának kedvezett a Budapest Jégkorong Akadémia elleni Erste Liga-elődöntős párharc előtt, amely, lévén a másik ágon két erdélyi csapat, a Gyergyói HK és a Corona Brassó harcol egymással a fináléba jutásért, a két utolsó állva maradt anyaországi csapat küzdelmeként klasszikus magyar bajnoki döntő is. A BJA HC ugyanis januárban nem csak azt a Magyar Kupát zsebelte be a döntőben az osztrák ICEHL-ben pallérozódó Fehérvárt legyőzve, amely sorozatból a mieink a legjobb nyolc között búcsúztak, de a liga alapszakaszát is megnyerték, négyből négyszer legyőzve a Fradit a szezon első 36 mérkőzése során. Aki azonban látta azt a teljesítményt, és azt a vérbeli, Fradi-szívvel küzdő karaktert, amit az FTC-Telekom a jégre tett a DVTK Jegesmedvék ellen 4-2-es összesítéssel behúzott negyeddöntős széria mind a hat mérkőzésén, az azért már sejthette, hogy kiegyensúlyozottabb mérkőzésekre lehet számítani a BJA ellen is, mint a bajnokság első szakaszában. Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy Fodor Szabolcs csapata fantasztikus, harcos játékkal szombaton és vasárnap megnyerte a párharc első két, idegenbeli mérkőzését a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, így szerda este a Tüskecsarnokban a tét a Fradi számára az volt, hogy egy nappal később 3-0-s előnyről már a 30. magyar bajnoki címért, ezzel a címerük feletti harmadik csillagért küzdhetnek-e, míg Kangyal Balázs tanítványai azért harcoltak, hogy visszajöjjenek a párharcba, és maradjon reális esélyük a négy nyert meccsig tartó széria megfordítására.

Ferencvárosi oldalon jó hír érkezett délután, a másfél héttel korábban, még a DVTK Jegesmedvék ellen súlyos sérülést szenvedett Aku Kestilä elhagyhatta a kórházat, sőt, már a Tüskecsarnok lelátójáról szorított a társaknak, rajta és a korábban szintén a teljes szezonra kidőlt Sarciá Antoninón kívül ezúttal Kozma Dávid és Matias Sointu betegség miatt nem álltak a szakmai stáb rendelkezésére, a kapunkban Arany Gergely kezdett. A hiányzók miatt a sorokon variált kissé Fodor Szabolcs vezetőedző, Farkas Simon ezúttal az első támadótrióban kapott lehetőséget. A túloldalon Kangyal Balázs is meglépett egy jelentős változtatást, az alapszakaszban szenzációsan védő Farkas Roland helyett az első két meccsel ellentétben ezúttal Kornakker Dániel kezdett a BJA kapujában.

Nem indult jól a mérkőzés a mieink számára, a BJA, ahogy arra számítani lehetett, fokozott tempóban állt bele a mérkőzésbe, és már a 6. perc elején kiharcoltak egy emberelőnyt, Kärmeniemi gáncsolta ellenfelét, ezt pedig rögtön ki is használták a vendégek: Nagy Krisztián passza után Galoha tette el tűpontosan a korongot a kapu bal oldalába (0-1). Sőt, szinte rögtön a korongbedobás után duplázhatott volna a BJA, lendületes támadásuk végén Culigin húzta kapura a pakkot, amelynek Arany már nem tudta útját állni, a bal oldali kapuvas viszont kisegítette a mieinket. A nehéz percek után visszajöttünk játékban is a mérkőzésbe, de nem sikerült igazán veszélyesnek lenni sem öt az öt ellen, sem Djumic hibája után emberelőnyben. Három és fél perccel a harmad vége előtt okozott némi riadalmat egy kipattanó Nagy Gergő lövése után az ellenfél kapujának előterében, de sem Kreisz, sem Kulmala nem tudta közelről a gólvonal mögé juttatni a korongot.

A második harmadba is a BJA állt bele jobban, olyannyira, hogy ezúttal már mindössze 23 másodperc után érkezett egy vendéggól, Pozsgai távoli lövését még védte Arany, a kipattanó után Galoha közeli ismétlésénél viszont már tehetetlen volt. (0-2) Szerencsére gyorsan, másfél perc alatt jött a válasz, Tóth Gergő egyéni villanásából: támadónk nagy lendülettel húzott el a jobb oldalon, lőtt, majd Kornakker védése után a kapusról felperdülő kipattanót a korongot a levegőben eltalálva lőtte a hálóba (1-2) Fontos találat volt, amivel visszajöttek a mieink a mérkőzésbe, de nem sokáig maradt egygólos a különbség, újabb másfél perc után ismét betalált az ellenfél, és ezúttal is Galoha révén, aki most Schlekmann remek kapu mögüli passzát vágta közelről a hálóba (1-3). Nem volt még vége a gólcunaminak, egy perc sem telt el, és Marva kékről a kapu elé tett nagy passzát Kulmala vágta a hálóba (2-3). Négy és fél perc alatt született négy gól, a közönség számára rendkívül szórakoztató mérkőzés kerekedett a jégre, az edzőknek vélhetően már nem annyira tetszett a történet… Helyzetek a folytatásban is akadtak mindkét oldalon bőven, gól azonban nem született. A 34. percben Turbucz lőtt közelről, Kornakker nagyot védett, ahogy egy perccel később Kulmala közvetlen közeli próbálkozásánál is. A túloldalon Culigin maradt teljesen egyedül a kapu előtt, megpróbálta átemelni Aranyt, aki szenzációs mozdulattal kapta le a korongot a levegőből. A harmad utolsó percében kisebb csetepaté alakult ki a mieink kapujánál, miután Galoha sportszerűtlenül rálökte Hrabalt kapusunkra, Tóth Gergő pedig egyből elkapta a grabancát. Ők mindketten két-kétperces kiállítást kaptak, az alapvonal mögött közben összeverekedő Tóth Adrián és Djumic viszont megúszták büntetés nélkül.

Szűk másfél percig négy a négyben folytatták a felek a harmadik harmad elején, gól ebben a felállásban sem született, pedig Nagy Gergő rögtön a játékrész nyitányaként igen közel állt hozzá. Öt az ötben viszont szinte rögtön megérkezett a gól, és szerencsére ferencvárosi oldalon! Kulmala tett élesen a kapu elé egy korongot, Nagy Gergő egyből lőhetett volna, de inkább tanárian továbbtolta Turbucz elé, aki közvetlen közelről kiegyenlített! (3-3) Az egyenlítő gól után a mieink nagyobb erőket tudtak mozgósítani annak érdekében, hogy megszülethessen az újabb gól, de ez végül nem jött össze. Sőt, miután három perccel a vége előtt Tóth Gergőre egy teljesen ártatlan szituációban ráfújtak egy gáncsolást, ellenfelünk támadhatott emberelőnyben, ám sikerült kivédekeznünk, így hosszabbítás döntött a harmadik mérkőzés sorsáról.

Jobban állt bele a Ferencváros a ráadásba, hamar nagy nyomás alá helyezte az ellenfél harmadát, ám Sailio kiállítása megtörte a lenületet. Sőt, a BJA HC végül emberelőnyös góllal lezárta a mérkőzést, Vorobjov távoli lövése olyan szerencsésen pattant meg középen Nagy Krisztiánon, hogy Arany tehetetlen volt, a korong a hálóba vágódott. (3-4)

Két idegenbeli győzelem után az első hazai mérkőzés 4-3-as vereséggel zárult tehát az FTC-Telekom számára, de a Fradi még így is 2-1-re vezeti a négy győzelemig tartó párharcot. Folytatás csütörtökön a Tüskecsarnokban, és amint az ezzel a mérkőzéssel biztossá vált, szombaton Káposztásmegyeren.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő, OB I döntő, 3. mérkőzés
FTC-Telekom – Budapest Jégkorong Akadémia HC 3-4 (0-1, 2-2, 1-0, 0-1 – h.u.)
FTC-Telekom:
Arany (Földes) – Boros, Hrabal, Betteridge, Farkas S., Sailio – Kärmeniemi, Seregély, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Marva, Mesikämmen, Tóth A., Kreisz, Tóth Gergő – Bán, Galántai, Kucsma. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
BJA HC:
Kornakker (Farkas R.) – Pozsgai, Szabó B., Culigin, Galoha, Djumic – Garát, Uimonen, Elo, Viikila, Schlekmann – Vorobjov, Tóth Gergely, Tóth R., Nagy K., Szita – Dóczi, Varga K., Molnár B., Ritter, Ravasz. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
Gólok:
Tóth Gergő (21:55), Kulmala (24:24, Marva, Nagy G.), Turbucz (42:35, Nagy G., Kulmala), illetve Galoha (06:54, EE, Nagy K.), Galoha (20:23, Djumic, Pozsgai), Galoha (23:26, Schlekmann), Nagy K. (65:19, EE, Vorobjov)
Kapura lövések: 
(9:14, 13:14, 7:11, 2:3) 31:42
Védések: 
(13:9, 12:11, 11:6, 2:2) 38:28 / 90.48% : 90.32%
Kiállítás percek: 
(2:2, 4:2, 2:0, 2:0) 10:4
Emberelőny kihasználás: 
(1 / 0) 0.00% / (4 / 2) 50.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
2:00 / 6:06
Emberhátrányos védekezés: 
(2 / 4) 50.00% / (0 / 1) 100.00%

Cikkajánló

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin