2023. március 25.
Idegőrlő hajrá, de győzelem, egy lépésre a végső siker
Hokisaink elképesztő meccsen nyertek az Erste Liga-döntő harmadik meccsén, hétfőn a ligagyőzelem lesz a tét!

A férfi jégkorong Erste Liga döntőjében is folytatódott az az ebben a sportágban különösen furcsa sorminta, ami a magyar bajnoki döntőnek is minősülő, és a Ferencváros 30. megszerzett bajnoki címével véget ért elődöntőben kialakult, jelesül, hogy a négy győzelemig tartó párharcban csak idegenbeli győzelem születik. Így kezdődött a ligadöntő is, az FTC-Telekom hatalmas szívvel küzdve, óriási bravúrt bemutatva kettőből két győzelemmel tért haza az alapszakasz-második Gyergyói Hoki Klub otthonából, péntek este a Tüskecsarnokban több mint 2000 néző előtt viszont, bár megvoltak a mieink lehetőségei, hogy eldöntsék a meccset, végül a GYHK került ki győztesen a csatából, 2-1-re alakítva ezzel a párharc állását. A szombat esti negyedik meccsen így viszonylag egyszerű volt a képlet, ha a Fradi, megtörve rossz hazai sorozatát, nyerni tud, úgy a hétfői gyergyószentmiklósi ötödik meccsen már a ligagyőzelemért léphet jégre, míg vendégsiker esetén 2-2-ről és újra gyergyói pályaelőnnyel folytatódik a széria.

Pénteken is csak néhány belépő maradt a pénztárban, szombat este viszont telt ház, 2200 néző fogadta a csapatokat a Tüskecsarnokban, ezúttal is mindkét tábor kitett magáért, hogy döntőhöz méltó hangulatot teremtsenek. Fodor Szabolcs vezetőedző egy helyen változtatott az előző napi meccskereten, a Di Diometével szemben bemutatott ütközése miatt egymeccses eltiltást kapott Tóth Gergő helyére Kreisz Brúnó került be a csapatba.

A vendégek kezdték aktívabban a találkozót, az első percekben többször is beszorították a mieinket saját harmadunkba, Aranynak is bravúrokkal kellett nyitnia a mérkőzést. A 3. percben viszont fordult a kocka, Betteridge blokkolt hatalmasat egy gyergyói lövésnél, a róla lepattanó koronggal pedig Jari Sailio száguldott el szólóban, és megszerezte a Fradi vezető gólját (1-0). A gyergyóiakat rövid időre érezhetően kissé megfogta a gyorsan kapott gól, ezt pedig sikerült kihasználni, a 8. percben Sailio adott balról laposan tanári passzt a védőjéről ellépő, a kapu elé berobbanó Matias Sointunak, aki kapásból a hálóba továbbított (2-0). Arany Gergely pillanatai következtek ezután, előbb Imre Patrik szólójánál fogott ziccert, majd Fejes lövésébe kapott bele remek mozdulattal. A 11. percben emberelőnybe került a Gyergyó, miután Galántai gáncsolta ellenfelét, de ebből sem jött ki jól ellenfelünk, Kulmala csent el egy korongot, majd indított, a visszakorcsolyázó gyergyói játékos pedig hiába próbált belekapni a kiemelt indításba, így lett tökéletes a passz Nagy Gergőnek, aki rendkívül higgadtan megvárta, amíg Rinne elmegy a lövőcselre, majd a hálóba emelt, emberhátrányos góllal már hárommal vezettünk (3-0)! A 15. percben Sylvestre szabálytalankodott, de nem sikerült élnünk az emberelőnnyel, ez pedig megbosszulta magát, egy váratlan egyéni villanással a harmad hajrájában szépített a GYHK: Silló Arnold húzott hirtelen középre jobbról, a palánktól, megvert két embert is, majd a hálóba lőtt (3-1). A góltól vérszemet kaptak a piros-fehérek, így Aranyra is szükség volt ahhoz, hogy a szünetig már ne csökkenjen tovább a szépen felépített előny.

Óriási vendéghelyzettel indult a második harmad, Aranynak kellett Imre lövésénél, majd ismétlésénél hatalmasat védenie. Viszonylag sok hibával játszott mindkét csapat, látszott, hogy a rájátszásban jellemző elképesztő sorozatterhelés azért nem marad nyom nélkül. Ezt viszont nem sikerült kihasználni egyik félnek sem, pedig a 25. percben például Turbucz egyedül törhetett kapura, végül azonban utolérték. Komoly tempóban zajlottak az események, de nagy helyzetig nem jutottak a csapatok, egészen a 28. percig, amikor Sylvestre rázta le magáról Tóth Adriánt, majd laposan kapura pöccintette a korongot, Arany lábbal védett. A 30. percben Bodó lökte bottal palánkra a mieink kapuja mögött Mesikämment, így emberelőnybe kerültünk, amit a vendégek hevesen reklamáltak, mert Orban nagy helyzetből lőhetett volna a sípszó pillanatában. Jól álltunk bele a fórba, de végül nem sikerült kihasználni, öt az ötben pedig már Aranynak kellett nagyot fognia Silló lövése után. A harmad utolsó perceiben parázs jelenetekben sem volt hiány, az ügyeletes gyergyói bajkeverő, az idei alapszakaszban nem kevesebb mint 143 büntetéspercet összeszedett Di Diomete állt bele előbb Borosba, majd a vendégek kispadjánál Sointuba is, egyik esetből sem lett sem bunyó, sem kiállítás. Ami pedig ennél is fontosabb, gól sem született már a harmad végéig, így sikerült az utolsó játékrészre megőrizni a kétgólos előnyt.

A záró harmad első perceiben ellenfelünk megpróbálta növelni a nyomást, a mieink viszont remekül kontrollálták az eseményeket. A 45. percben emberelőnybe került a GYHK, miután Boros gáncsolta Császárt, de remekül védekeztünk. Támadott becsülettel az ellenfél, de amikor kellett, mindig ott volt a megfelelő helyen egy zöldmezes játékos. Érződött a fáradtság mindkét oldalon, de a fontos pillanatokban mindig jött egy-egy blokk, vagy jó helyre odapiszkáló ütő. Az 54. percben aztán egyszer nem ért oda a védekezésünk egy gyergyói akciónál, ezt pedig azonnal kihasználták a vendégek, Sylvestre tolta Arany mellett a hálóba a korongot (3-2). Ez pedig azt jelentette, hogy garantált volt az idegőrlő csata a hajrára, a GYHK játékosai vérszemet kaptak, a mieinknek egyre hősiesebben kellett védekeznie, ekkor már csak a Fradi-szív vitte előre a zöldmezeseket, ahogy már annyiszor ebben a rájátszásban. Két perccel a vége előtt egy hazai harmadbeli buli előtt Szilassy Zoltán, a vendégek edzője időt kért, de még nem vitte le kapusát. Ez 1:20-szal a vége előtt következett be, de nagyon rossz ütemben, a vendégek elvesztették a korongot a kapunk mögött, az indításból Turbucz lőhetett üres kapura, mellé. Elképesztő másodpercek következtek, Aranynak is óriásit kellett védenie, de végül lepergett a hátralévő idő, megnyertük a döntő negyedik meccsét! 

Idegtépőre sikerült a vége, de az FTC-Telekom hosszú idő után végre hazai jégen is meccset nyert a rájátszásban, de még milyen fontosat: a Fradi ezzel 3-1-re vezet a négy győzelemig tartó párharcban, így hétfőn Gyergyószentmiklóson már az Erste Liga trófeájának elhódításáért lép jégre. Ahogy pedig ez a szezon festett november táján, ha a harmincadik bajnoki cím szenzáció volt, ez maga lenne a történelem - egy újabb aranybetűs zöld-fehér fejezet a magyar hoki történelemkönyvében!

Férfi jégkorong, Erste Liga, döntő, 4. mérkőzés
FTC-Telekom – Gyergyói Hoki Klub 3-2 (3-1, 0-0, 0-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Marva, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Boros, Mesikämmen, Betteridge, Sailio, Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Farkas S., Kreisz, Tóth A. – Kucsma, Bán, Galántai, Kozma. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Rinne (Demeter) – Haaranen, Marttinen, Bodó, Orban, Sylvestre – Fejes, Saari, Sándor-Székely, Szigeti, Tranca – Imre, Kozma, Császár, Di Diomete, Vincze P. – Bíró, Csiszer, Silló. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
Gólok: Sailio (02:40), Sointu (07:22, Sailio, Betteridge), Nagy G. (11:32, EH, Kulmala), illetve Silló (17:19, Tranca), Sylvestre (53:27, Imre)
Kapura lövések: (8:14, 9:7, 4:15) 21:36
Védések: (13:5, 7:9, 14:4) 34:18 / 94.44% : 85.71%
Kiállítás percek: 
(2:2, 0:2, 2:0) 4:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
4:00 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: 
(0 / 2) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin