2021. október 21.
Jégkorong Kontinentális Kupa: íme, az ellenfélmustra!
A tartui „villámok”, a kijevi „sólymok” és a rigai „olimpikonok” érkeznek a hétvégén a Tüskecsarnokba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október 22-e és 24-e között rangos nemzetközi jégkorongtorna házigazdája lesz a Ferencvárosi Torna Club. A jelenlegi legnagyobb múltú európai kupa, az európai elitligaként üzemelő Bajnokok Ligája utáni második számú sorozat, az IIHF Kontinentális Kupa második köre C csoportjának küzdelmeit ugyanis a budapesti Tüskecsarnokban rendezik. A hazai jégen szereplő FTC-Telekom a magyar bajnok jogán ebben a második körben, a legjobb 14 csapat között csatlakozik a mezőnyhöz. Ellenfelei a lett Olimp Riga, az ukrán Sokol Kijev, valamint a selejtezőből érkező észt Tartu Välk 494 lesznek.

A hivatalos nevén 2021/22 IIHF Continental Cup Group C presented by Marczi Skate elnevezésű torna mindhárom játéknapjaira kaphatóak a napijegyek IDE KATTINTVA. Részletes jegyinformációk ITT, a torna menetrendje ITT érhető el. A Kontinentális Kupa mindhárom játéknapján ott lesz a Fradi Shop kitelepülése is a Tüskecsarnokban, részletek ITT.

Különleges rendezvény elé néz a Ferencváros, hiszen 1997-es fennállása óta először érkezik Budapestre a Kontinentális Kupa, a Fradi pedig a Champions Hockey League és a Kontinentális Kupa közös elődje, az Európa Kupa 1995/96-os kiírása óta, amikor 1995 őszén Budapesten fogadtuk a kazah Torpedo Uszt-Kamenogorszkot, a belorusz Tiwali Minszket, valamint a Medvescak Zágrábot, először lép jégre hazai közönség előtt nemzetközi kupameccsen.

26 év után hozza vissza tehát a nemzetközi klubjégkorongot Budapestre az FTC-Telekom.

A különleges eseményhez különleges ellenfelek dukálnak, az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk a Fradi három hétvégi ellenfelét, az észt Tartu Välk 494-et, az ukrán Sokil Kijevet, valamint a lett Olimp/Venta 2002 együttesét.

Tartu Välk 494: 27 év, 12 bajnoki cím

A szeptemberi selejtezőkörből továbbjutó ellenfelünk, az észt Tartu Välk 494 csapatát viszonylag későn, 1994-ben alapították. Klubszíneik a sárga-fekete, neve magyar fordításban Tartui Villámokat jelent, a 494 pedig az alapítás évére és hónapjára utal. Annak ellenére, hogy az együttes idén még csak alapítása 27. évfordulóját ünnepelte, már patinásnak számít az észt jégkorongban, hiszen például az élvonalbeli bajnokságot is az 1990/91-es szezonban írták ki először – korábban az észt csapatok a szovjet ligában szerepeltek, leszámítva az 1934 és 1940 közti időszakot. A jelenlegi észt mezőnyben a Tartu a második legidősebb csapat az 1976-os alapítású Narva PSK után.

A Villámok 1997-ben nyerték az első észt bajnoki címüket, azóta viszont stabilan a liga élcsapatává nőtték ki magukat. A ’97-es nagy siker után még tizenegyszer nem találtak legyőzőre a szezon végén, ezzel az önálló liga megalakulása óta vezetik a bajnoki örökranglistát. A Ferencvároshoz hasonlóan zsinórban háromszoros nemzeti bajnoknak mondhatják magukat.

A sikeres bajnoki szereplésnek köszönhetően a Tartu viszonylag állandó szereplője lett a nemzetközi kupaporondnak, elsősorban az 1997-ben elinduló IIHF Kontinentális Kupának. Rögtön az első kiírásban észt bajnokként ott volt a mezőnyben a Välk 494, és harmadikként zárt a csoportjában, a Juniors Riga és a Sokil Kijev mögött, de a Csíkszeredát legyőzve. A következő idényben egyet előrébb léptek, a Vojvodinát és a Crvena zvezdát megelőzve, de a HC Berkut-Kijev mögött másodikként zárva. Hosszú kihagyás után a 2009/10-es idényben tértek vissza a Kontikupába, de a továbbjutás ekkor és két évvel később sem jött össze.

Ami a játékoskeretet illeti, a keret átlagéletkora 27,37 év, zömében észt és orosz játékosok alkotják a Tartu Välk 494 csapatát, kiegészülve két lett és egy ukrán légióssal. A keret korelnöke az 1968-as születésű, 53 éves Andrej Bunin, aki 1988 és 2004 között védett alacsonyabb osztályú orosz csapatokban, majd felhagyott pályafutásával, később csapatvezetőként, általános igazgatóként és kapusedzőként dolgozott hazájában. 2019-ben a tartuiak színeiben túl az ötödik ikszen is visszatért az aktív játékhoz, és mérkőzésen is többször védett, idén is van már két meccse az észt élvonalban.

Pályafutását tekintve a keret kiemelkedő játékosai közé tartozik a 34 éves, kétszeres lett bajnok Janis Brakss, a 18-szoros észt válogatott Anatolij Jakovlev, a KHL-ben 13 szezont lehúzó, három szezonnal ezelőtt Brassóban is megforduló Szergej Peretyagin, a 19-szeres észt válogatott, rutinos Makszim Rőbuskin, a Donbasszal ukrán bajnoki címet nyert ex-KHL-es Ilja Doksin, a 16-szoros észt válogatott Artur Fedoruk, a nyolcszoros észt válogatott Harri Koll, a már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott fiatal észt Dmitrij Kuznyecov, a lett bajnok és lett válogatott Miks Lipsbergs, a 2004 és 2017 között az észt válogatott mezét 74-szer magára öltő Vaszilij Titarenko, illetve a háromszoros ukrán bajnok Olekszej Vojtszekovszki.

A Tartu a Kontinentális Kupa idei kiírásában az első fordulóban, a selejtezőben kezdte meg szereplését. A Vilniusban megrendezett B csoportban a Villámok legyőzték a házigazda Hockey Punks Vilniust és az izlandi Skautafelag Akureyrart is, ezzel megnyerték a háromcsapatos csoportot, és megváltották a budapesti repülőjegyet.

Sokil Kijev: rekordbajnok, listavezető, partiban a BL-résztvevővel

A Sokil Kijev személyében az ukrán klubjégkorong egyik meghatározó csapata lép jégre a Tüskecsarnokban. A kék-fehér klubszíneket viselő együttest 1963-ban alapították, még Dinamo Kijevként. 1973-ig ezen a néven szerepeltek a szovjet bajnokságban. Zömében a második vonal tagjai voltak, de 1965 és 1970 között az élvonalba is feljutottak. 1973-ban bár klubszíneiket megőrizték, a Dinamo helyett felvették a Sokil, vagyis Sólymok nevet, és ezen a néven szerepeltek egészen 1996-ig. 1978-ban feljutottak a szovjet élvonalban, és ott versenyeztek egészen a Szovjetunió felbomlásáig, legjobb eredményük egy bajnoki harmadik hely volt 1985-ben.

1991 után a csapat az önálló ukrán bajnokságban indult, de résztvevője volt az IHL-nek, az Eastern European Hockey League-nek, a belorusz bajnokságnak és a rövid életű ukrán Professional Hockey League-nek is. A csapat szárnyalt az ukrán bajnokságban, 1993 és 2010 között 12 alkalommal hódította el a bajnoki címet. A 2009/10-es idénytől kezdve a Kijevi Sólymok folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdöttek. Meg kellett válniuk ex-KHL-es játékosaiktól, a hazai klubdominancia pedig fokozatosan átkerült a Donbassz csapatához, akik 2011 és 2021 között nyolcszor végeztek az élen, jelenleg is címvédők, ezzel pedig ott vannak a Bajnokok Ligája mezőnyében (az ukrán bajnokságot ugyanis elég erősnek ítélték meg ahhoz, hogy a bajnok indulási jogot szerezzen a csak nagyon szűk körben kvalifikációs lehetőséget biztosító európai elitligában). Sőt, 2013 decemberében a Sokil játékosai a csúszó és elmaradó fizetések miatt sztrájkba léptek, a csapat pedig 2020-ig szüneteltette működését. Az előző idényben tértek vissza a mezőnybe, egyből bejutottak az ukrán bajnokság döntőjébe, amit ugyan a Donbassz 4-0-s összesítéssel megnyert, a második hely így is elegendő volt a Kontinentális Kupa-induláshoz. A jelenleg zajló ukrán bajnokságban remek rajtot vett a Sokil, 11 meccséből 10 rendes játékidős győzelmet aratva öt pont előnnyel állnak a tabella élén, sőt, október elején a Donbasszt is le tudták győzni 7-6-ra.

Az ukránok játékoskeretét végigböngészve feltűnhet, hogy rendkívül fiatal az átlagéletkor, mindössze 23,67 év. Ukrán és orosz játékosok alkotják a keretet, egy belorusz hokissal kiegészülve. Kapusfronton is két fiatallal vágtak neki a szezonnak. A 19 éves Dmitro Kubritszkij Pesterzsébeten nevelkedett, ez a második felnőtt szezonja Kijevben, míg a 21 éves Artur Ogandzsanyan már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott. A mezőnyjátékosok között is találhatunk komoly neveket. A 26 éves orosz Jegor Mazuga két belorusz bajnoki címet nyert a Junoszt Minszkkel, a húszéves Ivan Sysak már öt meccsnél jár a felnőtt nemzeti csapatban, a 35 éves ukrán-belorusz kettős állampolgárságú Viktor Andrusenko két fehérorosz bajnoki címet nyert, és 24 alkalommal lépett jégre hazája válogatottjában. Az elképesztően rutinos, 37 éves Andrej Miknov fehérorosz, lengyel és ukrán bajnokságot is nyert, a Sokil saját nevelésű játékosaként megjárta az OHL-t, az orosz élvonalat és a KHL-t is, 2005 óta tagja az ukrán válogatottnak, 11 vb-n és négy olimpiai selejtezőn szerepelt (2008-ban Szapporóban pont nem volt a keret tagja), az előző idényben az ukrán válogatott csapatkapitánya volt. Dmitrij Nyimenko nem kevesebb, mint ötszörös ukrán bajnoknak mondhatja magát a Sokillal és a Donbasszal, 2009 óta stabil felnőtt válogatott. A 30 éves Anton Jeliszejenko fehérorosz bajnok, és a belorusz válogatottban is szerepelt 13 alkalommal.

A Sokil Kijev a második fordulóban csatlakozik a Kontinentális Kupa mezőnyéhez, így az idei kiírásban Budapesten játszik majd először nemzetközi mérkőzést.

HK Olimp/Venta 2002: új csapat, nagy célokkal

Nem mondhatjuk, hogy a jelenlegi lett élvonalban patinás csapatok alkotnák a mezőnyt. Az idei kiírás hét csapatából ötöt is 2000 után alapítottak, közéjük tartozik harmadik budapesti ellenfelünk, az Olimp/Venta 2002 együttese is. Bár az első lett bajnokságot 1931-ben írták ki, a lett csapatok 1942 és 1991 között a szovjet liga égisze alatt szerepeltek.

A fekete-arany-fehér klubszíneket viselő Olimp/Venta 2002-t 2018-ban alapították még Olimp Riga néven, és egy évvel később csatlakoztak a lett élvonalhoz, ahol rögtön a bajnokság titkos esélyesévé léptek elő annak köszönhetően, hogy számos KHL-rutinnal is bíró lett válogatott játékossal erősítették meg a keretüket. A csapat meg is nyerte az alapszakasz, ám a rájátszásban nem derült ki, mire lettek volna képesek, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a bajnokságot félbeszakították. Az elmúlt nyáron a csapat partneri megállapodást kötött egy juniorcsapattal, a Venta 2002-vel, és a fúzió után felvette az Olimp/Venta 2002 nevet.

A 2020-as alapszakasz-győzelemnek köszönhetően a lett együttes már az előző idényben is kvalifikálta magát a Kontinentális Kupába, ám a járvány miatt elmaradt a sorozat tavalyi szezonja. 2021-ben viszont már nem volt megállás, az Olimp/Venta az alapszakasz másodikjaként jutott be a négycsapatos rájátszásba, majd az elődöntőben 4-1-es összesítéssel, a fináléban pedig az alapszakasz-győztes Zemgale elleni 4-0-s összesítéssel begyűjtötték a lett bajnoki címet, fennállásuk során először.

A jelenlegi, 27,23 év átlagéletkorú keretet az orosz kapust, a 21 éves Andrej Boncs-Bruevicset leszámítva csak lett játékosok alkotják. Kiemelendő közülük a már három lett bajnoki címnél járó, Krists Apsitis, vagy a Gap csapatával 2017-ben francia ligát nyert Kristaps Bazevics, de a keret legnagyobb neve talán az idén már 40 éves csapatkapitány, Georgijs Pujacs, aki négy lett bajnokságot nyert, a válogatottal pedig kilenc A csoportos világbajnokságon járt. Szerepelt korábban évekig a KHL-ben, a Dinamo Rigának és a Szibir Novoszibirszknek csapatkapitánya is volt. Játszott többek között Fehéroroszországban, a DEL2-ben és a svéd második vonalban is. De ott van még a 37 éves, négyszeres lett bajnok Edijs Brahmanis, aki szintén szerepelt a KHL-ben, valamint Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Németországban is, a háromszoros lett bajnok, négy felnőtt vb-t megjárt Koba Jass, a 39 éves, négyszeres lett bajnok Dmitrijs Kornilovs, a 37 éves, háromszoros lett bajnok, 13 felnőtt vb-t, többek között a legutóbbi tornát is megjárt, ex-KHL-es Mikelis Redlihs, a 40 éves, háromszoros lett bajnok, 10 vb-n szerepelt Aleksejs Sirokovs, vagy az ötszörös lett bajnok Renars Undelis. A felsoroltakon kívül elmondható, hogy kevés olyan játékosa van a keretnek, aki ne lépett volna jégre már hivatalos mérkőzésen minimum a korosztályos, de inkább a felnőtt nemzeti csapatban.

A Sokil Kijevhez hasonlóan az Olimp/Venta 2002 is a második körben csatlakozik a Kontinentális Kupa mezőnyéhez, így Budapesten kezdi meg szereplését a sorozatban.

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin