2020. november 14.
Jó előjelek az idei első Hokiderbi előtt
Férfi jégkorongcsapatunk közel öt éve veretlen az ősi rivális Újpest ellen hazai jégen.

Magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk november 15-én, vasárnap 14.15-től a 2020/21-es idény első Hokiderbijét vívja az Újpest ellen a Tüskecsarnokban. Bár a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott legfrissebb kormányintézkedések következtében határozatlan ideig az Erste Liga összes mérkőzését zárt kapuk mögött rendezik, ennek ellenére érthető módon csapatunk felfokozott hangulatban és bizakodóan készül az ősi rivális elleni mérkőzésre.

A mieinknek meg is van minden okuk arra, hogy bizakodóak legyenek, mind a két csapat közelmúltbeli közös történetét, mind a jelenlegi helyzetet tekintve. Ami a jelent illeti, bár még mindig bőven van javítanivaló a Fradi játékán és a mérkőzések menedzselésén (mint emlékezhetünk rá, csapatunk legutóbbi két ligameccsén a DAB ellen négygólos, majd a Titánok ellen háromgólos előnyt adott el, igaz, komoly lélektani fegyvertény az is, hogy végül mindkétszer meg tudta nyerni a találkozót), mégiscsak igaz, hogy az FTC-Telekom elmúlt négy mérkőzésén győztesen hagyta el a jeget, ez jelenleg a leghosszabb hasonló sorozat a mezőnyben. A legyőzöttek között volt a listavezető MAC HKB Újbuda is, amely jelenleg egy mérkőzéssel többet játszott le a Ferencvárosnál, és öt, vesztett pontokat tekintve pedig mindössze két egységnyi előnye van már csak az egyre feljebb kapaszkodó, jelenleg harmadik zöld-fehérek előtt. Minden jel arra utal, hogy a keret kezd kilábalni a koronavírus-járvány okozta leállásokból (mint ismert, a csapatot két hullámban érte utol a fertőzés, az első miatt teljesen felborult a felkészülési program, és csak szeptember végén tudtuk elkezdeni az idényt, míg a második miatt októberben hagytunk ki több mint két hetet), és minél többet edzenek és játszanak mérkőzést együtt a játékosok, annál jobban összecsiszolódnak a különböző játékelemek. Hibák még így is akadnak bőven, viszont az út, amin elindult a csapat, egyértelműen jó irány. Már most látszik, hogy bár nem eddig nem sikerült a formát 60 percen át állandósítani, amikor jól játszik a Fradi, olyankor egészen remek játékra képes a csapat.

A járvány okozta nehézségekből kijutott az ősi riválisnak is. A lila-fehérek mindössze október 6-án kezdték meg szereplésüket az idei Erste Ligában, méghozzá két vereséggel a Brassó és a Csíkszereda ellen, mielőtt megszerezték idei első pontjaikat egy büntetők utáni hazai siker formájában a DAB ellen. Ezt egy győzelem a sereghajtó Titánok ellen, majd két ráadásos DAB-vereség követte, majd október 30-án némi meglepetésre az UTE rendes játékidőben legyőzte a listavezető MAC HKB Újbudát. Igaz, a képet árnyalja, hogy két nappal később, még a válogatott szünet előtt egy 8-1-es pofonba szaladt bele soron következő ellenfelünk Debrecenben. Egyértelműen látszik tehát, hogy ahogy a legtöbb a járvány által érintett keretű csapat, úgy az Újpest sem tudta állandósítani a formáját, egy adott mérkőzésen belül is hektikusan változik a csapatuk játéka. Különösen a MAC elleni figyelemreméltó eredményük azonban előrevetíti, hogy semmi esetre sem lehet biztosra menni ellenük, főleg mert egy FTC elleni mérkőzés a lehető legjobb motiváció az újpesti játékosok számára is.

Ahogy a fradisták számára is egy Újpest elleni Derbi – motivációért tehát nem kell majd vasárnap délután messzire mennie a csapatoknak. Ráadásul az első összecsapás lesz ez a két rivális között az idényben, amelynek kimenetele sokszor meghatározza egy szezon hangulatát. A közelmúlt eredményei viszont mindenképpen a mieink mellett szólnak. Elég csak az előző idény márciusban félbeszakadt Erste Liga elődöntőjére gondolni, amely a két legtovább versenyben maradt magyarországi csapat párharcaként egyben OB I döntő is volt, méghozzá az első egymás elleni klasszikus bajnoki finálé 1992 óta, vagyis 27 év után. Ez meg is látszódott a felfokozott várakozásban, az első két, még megrendezett találkozón egy gombostűt sem lehetett leejteni az akkori hazai pályánkon, a Pesterzsébet Jégcsarnokban. Az UTE utoljára még 1988-ban ünnepelhetett bajnoki címet, és ez ezúttal is elmaradt, hiszen a mieink megnyerték a két hazai meccset, majd bár a rendkívüli veszélyhelyzet meghirdetése után március 12-én és 13-án zárt kapuk előtt még lett volna lehetőség folytatni a döntőt, az Újpest nem vállalta a mérkőzéseket, így a Ferencvárost hirdették ki az első két meccs győzteseként magyar bajnoknak.

Egy lépéssel hátrébb tekintve, de maradva az előző idényben, az Újpest január 8-án az Újpesti Jégcsarnokban komoly negatív szériát tört meg: zsinórban tíz elvesztett egymás elleni tétmérkőzés után tudott ismét Derbit nyerni – szorosan, egyetlen góllal, egy olyan találkozón, aminek az alapszakasz végén a Fradi számára a presztízsen túl más tétje már nem volt. Idegenben viszont még ennél is rosszabb az UTE mérlege: utoljára közel öt éve, 2015. december 18-án tudtak minket riválisaink legyőzni hazai jegünkön. Azóta 14 mérkőzést játszottak le a Ferencváros pályaválasztásával.

Ha már a számokkal játszunk: Fodor Szabolcs személye is garancia lehet a lilák elleni sikerre. A csapatunkat két szezon alatt két ligagyőzelemig és Magyar Kupa-sikerig, valamint a Kontinentális Kupa legjobb nyolc csapata közé vezető szakember irányításával 14 meccset vívott egymással a két csapat, ebből kettőt a Magyar Kupában és kettőt a playoffban, és a 14 meccsből 12 alkalommal ferencvárosi siker született egy hosszabbításos és egy rendes játékidős újpesti győzelem mellett, a 12-ből pedig nyolc alkalommal a rendes játékidőben múltuk felül a riválist.

Ez persze vasárnap délután már semmit nem jelent majd, hiszen minden Derbi egy új csata, ahol mindkét fél a lehető legjobb arcát akarja mutatni, a tabella aktuális állásától függetlenül! A mérkőzés 14.15-kor kezdődik a Tüskecsarnokban, a járványügyi helyzetre való tekintettel zárt kapuk mögött, az M4 Sport élőben közvetít a helyszínről.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – UTE
2020. november 15., vasárnap 14.15, Tüskecsarnok
Zárt kapus mérkőzés
TV: M4 Sport, élő

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin