2020. március 8.
Jön, amire 28 éve vártunk: Derbi a magyar bajnokságért!
Ma elkezdődik az Újpest elleni négy győzelemig tartó Erste Liga-elődöntő, ami egyben magyar bajnoki döntő is.

A férfi jégkorong Erste Liga 2019/20-as kiírásának rájátszása kevesek által várt meglepetéssel indult: ősi riválisunk, az alap- és középszakaszt végigbukdácsoló, a playoffba az alsóházból, mindössze a 7. helyen bejutó Újpest ugyanis a papírformánál jóval simábban, a negyeddöntő egyetlen söprését bemutatva, két sima idegenbeli, majd két sima hazai sikerrel, 4-0-s összesítéssel lépett túl a felsőházat több bravúrt is bemutatva a második helyen záró Dunaújvárosi Acélbikákon. A liga versenykiírása az idei szezonra megváltozott: a rájátszás elődöntőjében a negyeddöntőtől eltérően már nem ellenfélválasztással alakul ki a párosítás, hanem a középszakaszból hozott kiemelések alapján 1-4., és 2-3. párharcokat rendeznek. Ezzel egyben az is hamar biztossá vált, hogy amennyiben az első meccsen aratott meglepő és váratlan vereségünk ellenére túllépünk a Fehérvári Titánokon, úgy a többi párharc eredményétől függetlenül a lilákkal csapunk össze az elődöntőben.

Nos, Fodor Szabolcs együttese, bár az ötödik meccsen Pesterzsébeten elszenvedett vereséggel még egy csavart belerakott a történetbe, és a hatodik, székesfehérvári partin is hatalmasat küzdöttek az egyébként minden elismerést megérdemlő Titánok, de végül megoldotta a történetet, és 4-2-es összesítéssel továbbjutott a párharcból. Ezzel megvalósult, amire titkon talán mindenki várt azóta, hogy a Ferencváros az elmúlt közel két évben újra régi hírének és múltjának méltó játékot és eredményeket produkál - Hokiderbi a liga rájátszásában! 

Bármily meglepő, a két együttes a MOL/Erste Liga 2008-as fennállása óta először találkoznak a rájátszásban. A két együttes a Magyar Kupát nem számítva egyenes kiesésben utoljára 2005 tavaszán, az OB I bronzpárharcában csapott össze, akkor a lilák szerezték meg a harmadik helyet. A két ősi rivális első rájátszásbeli ligaütközete viszont a Csíkszereda továbbjutásával, és a DEAC búcsújával még nagyobb jelentőséget kapott: már biztosan a Fradi és az UTE a két legtovább versenyben maradt magyarországi együttes (a másik ágon székely derbit rendeznek egyébként a Gyergyó és a Sportklub között), ez pedig azt is jelenti, hogy az Erste Liga elődöntője ezúttal egyben az OB I döntője is, így a tavalyival ellentétben ezúttal a jégen dőlhet el a magyar bajnoki cím sorsa!

"Azt szokták mondani, és szerintem ez abszolút így is van, hogy a rájátszásban semmilyen statisztika vagy korábbi eredmény nem számít. Csak az a lényeges, hogy ki tudja bárhogy, de behúzni azt a négy győzelmet, ami a párharc megnyeréséhez szükséges. Az Újpest ezt bizonyította is a negyeddöntőben, ahol hiába számított mindenki szoros csatára, simán túllépett a Dunaújvároson. Ez is mutatja, hogy csak az számít, a soron következő meccsen a maximumot hozza ki magából az adott csapat. Természetesen mi is erre készülünk, hogy kihozzuk a legjobbunkat magunkból vasárnap, és szívvel-lélekkel tegyük oda magunkat" - mondta el az Újpest elleni csatával kapcsolatban Fodor Szabolcs vezetőedző. A teljes videó, benne trénerünk mellett Nagy Gergő várakozásaival, megtekinthető itt:

A lényeg pedig éppen ebben rejlik: semmilyen következtetést nem vonhatunk le abból, hogy a szezonban hatból ötször legyőztük az Újpestet, a Magyar Kupából sima kettős győzelemmel búcsúztattuk őket, és amikor szoros csatában végül kikaptunk idegenben, az a mieinknek lényegében a tabellán már nem számított. Itt most új csata kezdődik, amelyben egy az alsóházból érkező, motivációtól duzzadó ellenféllel kell felvenni a kesztyűt, akik 1988 után, vagyis 32 év elteltével szállnak ismét harcba a magyar bajnoki aranyéremért.

Azért, már csak a hangulat fokozása kedvéért se feledkezzünk meg a legutóbbi egymás elleni fináléról! Bajnoki döntőt 1992-ben játszott egymás ellen utoljára a két ősi rivális, amikor a mindent eldöntő mérkőzés hosszabbításában Szergej Oreskin lőtte be a győztes találatot, ami a bajnoki címet jelentette a Ferencváros számára. Igaz, azóta volt még több bajnokcsapatunk is (legutóbb ugye tavaly), emlékezzünk meg az 1992-es Újpest-verők névsoráról:

Arkagyij Andrejev, Balogh Imre, Bán Károly, Bognár Nándor, Gheorge Dragomir, Jevgenyij Guszin, Hudák Gábor, Juhász Zsolt, Kaltenecker István, Kiss Tibor, Szergej Lukicsev, Mayer Zsolt, Mihály Gábor, Miletics Csaba, Molnár Dávid, Orbán György, Szergej Oreskin, Papp Dénes, Paraizs Ernő, Pindák László, Póznik György, Simon József, Szajlai László, Szilassy Zoltán, Térjék István, Tóth Tibor, Vörös Tibor. Edző: Basa János. Pályaedző: Farkas András.

Ma viszont a magyar hokitörténelem nagy könyvének egy új lapját, egy új fejezetét kezdi el megírni a két együttes. Az egyik fél negyedik győzelméig tartó széria első összecsapását 18.00-tól rendezik a Pesterzsébet Jégcsarnokban. Az online elővételes belépők mind elfogytak, a helyszínen még 100 db belépőt lehet megvásárolni, 17.00-tól! 

Aki otthonról követné az eseményeket, az alábbi élő közvetítés segítségével azt is megteheti:

Férfi jégkorong, Erste Liga, elődöntő, OB I, döntő
FTC-Telekom - UTE

2020. március 8., vasárnap 18.00, Pesterzsébet Jégcsarnok
A négy győzelemig tartó párharc állása: 0-0
Jegyek: az online elővételes jegyek elfogytak, a helyszínen 100 db belépő elérhető, 17.00-tól, 1200 forintos egységáron (ekkortól megvásárolhatóak a csütörtöki és pénteki, újpesti találkozók vendégbelépői is, 1250 forintos egységáron, mérkőzésenként 120 db)

Élő közvetítés: ITT

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin