2023. január 31.
A friss kupagyőztes ellen harcolhatjuk ki a rájátszást
Két pont elegendő férfi hokisainknak az alapszakasz első helyéért küzdő BJA HC ellen szerda este idegenben.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az elmúlt időszakban három rendkívül fontos hazai mérkőzést játszott. A találkozók jelentősége ebben a szezonban másban rejlett, mint a korábbi négy idényben, hiszen míg a Fodor Szabolcs-éra eddigi éveiben az alapszakasz első helyéért harcolt a Ferencváros, a cél most a közvetlen rájátszást érő első hat hely valamelyikének megszerzése. Az ehhez vezető úton kulcsfontosságú a három utolsó hazai alapszakasz-meccsen megszerzett nyolc pont, főleg annak tükrében, hogy két közvetlen rivális is volt a legyőzöttek között a Csíkszereda és a DEAC személyében.

A bajnokság első szakaszának hajrájában három mérkőzés vár még a mieinkre, mindegyik idegenben. Ezek közül az elsőt szerda este játsszuk a Budapest Jégkorong Akadémia HC ellen a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban. Ellenfelünk kiváló formában van, a hétvégén a címvédő DEAC, valamint az osztrák ICEHL-ben szereplő Hydro Fehérvár AV19 legyőzésével elhódították a Magyar Kupát a sorozat budapesti négyes döntőjében. Ráadásul azért sem ígérkeznek könnyű ellenfélnek, mert még harcban állnak a Gyergyói HK-val az alapszakasz megnyeréséért, ezzel az első kiemelés és az első ellenfélválasztás jogának megszerzéséért a rájátszásra.

A BJA HC, mondhatjuk, hogy idén igazi kihívást jelentett csapatunk számára, novemberi nehezebb időszakunk kezdetén találkoztunk velük először. Magabiztosan vezette akkor a BJA az Erste Liga tabelláját, és az akkori papírformának megfelelően el is vitték a három pontot a Tüskecsarnokból. Kevesebb, mint egy hónappal később játszottunk velük ismét, ezúttal is hazai pályán. Bár a helyzetek kialakítása tekintetében kiegyenlített volt a mérkőzés, azok kihasználásában már vendégeink bizonyultak jobbnak, és kapott gól nélküli győzelmet arattak. A Vasas Jégcentrumba karácsony előtt látogattunk el először, már akkor is betegségekkel és sérülésekkel küzdöttek a mieink, a meccs közben pedig újabb emberek estek ki, így a folyamatosan fogyatkozó csapatunk hiába szépített a meccs végén, nem tudtunk győzni Káposztásmegyeren.

Szerdán lesz az utolsó lehetőségünk, hogy pontot szerezzünk a BJA HC ellen az idei alapszakaszban, ráadásul idegenben. Az előzmények ismeretében már egyértelmű, hogy nem lesz egyszerű dolga a Fradinak, hiszen a BJA HC majdnem a teljes alapszakaszban az élen állt, még mindig harcban áll az első helyért, most pedig még nagyobb löketet adhatott nekik a Magyar Kupa-győzelem is. A statisztika alapján játékosaik teljesítménye kiemelkedő, hiszen a liga eddigi legtöbb gólját szerző Eetu Elo, valamint a kapuban a liga legjobb mutatójával, 93.73% védési hatékonysággal teljesítő Farkas Roland is a BJA színeiben játszik.

A végére következzen a rájátszásba jutás szempontjából egy kis matek! A Csíkszereda keddi utolsó alapszakasz-meccsén aratott győzelmével egyszerűsödött a képlet, három helyett ugyanis már két pont is elegendő a hátralévő három meccsünkön a biztos rájátszáshoz. A Sportklub ugyanis már nem játszik az alapszakaszban, 36 meccsen pedig 56 pontot szerezve állnak az ötödik helyen. Mögöttük a Fradi 33 mérkőzéssel áll 54 ponttal, míg a DEAC-nak 34 meccsen van 50 pontja. Mivel - igaz, hogy egészen valószínűtlen forgatókönyv alapján, de akár - még hármas holtverseny is kialakulhat a csapatok között, a liga versenyszabályzata értelmében ekkor is a csapatok egymás elleni alapszakasz-eredményeit kell alapul venni, ebből a hármas holtversenyből pedig a Fradi jönne ki a legjobban. Ez azt jelenti, hogy ha legalább a Csíkszereda 56 pontját utolérjük, megvan a biztos rájátszás. Természetesen egy esetleges DEAC-botlás is segíthet a mieinknek, ők két hátralévő meccsükből az elsőt pénteken játsszák hazai jégen az Újpest ellen, de jobb nem erre várni, és egy minimum hosszabbításos győzelemmel saját jogon kiharcolni a biztos rájátszást.

Hogy sikerül-e begyűjtenie a Ferencvárosnak a fent említett szükséges pontokat, az a szerdán, 18.40-kor kezdődő Erste Liga-mérkőzésen kiderül.

Férfi Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
2023. február 01., szerda 18:40, Vasas Jégcentrum
BJA HC – FTC-Telekom
Élő közvetítés: ersteligatv.hu
Jegyek: ITT

Cikkajánló

Harc a végsőkig, de vereség a döntő harmadik meccsén

Hokisaink 5-3-ra kikaptak az Erste Liga-döntő harmadik meccsén, de vezetik a párharcot, folytatás szombaton.

Kétmeccses előnnyel folytatjuk az Erste Liga döntőjét

Hatalmas bravúrral kétszer is győzött a Fradi Gyergyóban, itthon akár le is zárhatjuk a finálét.

Hosszabbításos győzelem, kettővel vezetjük a döntőt!

Hokisaink utolsó perces egyenlítés után a ráadásban megnyerték az Erste Liga-finálé második meccsét is!

Újabb bravúr, győzelem a ligadöntő első meccsén!

Friss magyar bajnok hokisaink rögtön elvették a Gyergyói HK pályaelőnyét az Erste Liga döntőjében.

Gyászolunk

Elhunyt az FTC jégkorong szakosztályának egykori elnökhelyettese, Szepeshelyi István.

Gyergyószentmiklóson kezdjük az Erste Liga-döntőt

Harmincszoros magyar bajnok csapatunk vasárnap útnak indult Erdélybe, kezdődik az Erste Liga döntője!

Jegyinformációk az Erste Liga-döntőre!

Férfi hokisaink megszerezték a 30. magyar bajnoki címet, már csak az EL-finálé van hátra!

„A Fradi-család győzött, megmutatta igazi erejét”

Nagy Gergely nem hitte el, Fodor Szabolcs pedig puzzle-t rakott ki, így lett meg a 30. bajnoki cím –...

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin