2021. március 2.
Kezdődik a rájátszás, jön a negyeddöntő első meccse
Férfi hokisaink „csarnokszomszédunk” ellen kezdik meg a rájátszást, a negyeddöntő első mérkőzése következik.

Az már február 23-án, a Corona Brassó Gyergyói HK elleni győzelmének pillanatában eldőlt, hogy a brassóiak megnyerték a férfi jégkorong Erste Liga 2020/21-es idényének alapszakaszát, így első kiemelést visznek magukkal a március elején kezdődő rájátszásba, és elsőként választhattak ellenfelet a negyeddöntőre az 5-8. helyen végzett MAC HKB Újbuda, Újpest, Gyergyói HK, Vasas kvartettből.

Magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk a Brassó mögött a második helyen zárta a bajnokság első, 36 mérkőzéses szakaszát. Az alapszakaszban nyújtott teljesítményről korábban szubjektív beszámolónkban már szót ejtettünk, a rájátszásra viszont minden eddigi történés zárójelbe kerül. Húzni kell egy vastag vonalat, és minden, ami eddig történt bármelyik mérkőzésen, háttérbe szorul. Egyetlen dolog számít: a nyolc, playoffba jutott csapatból melyik tud összegyűjteni március 2-a és április 10-e között 12 győzelmet zsinórban három, egyenként négy sikerig tartó egyenes kieséses párharc során. A Fodor Szabolcs vezette Ferencváros az idei szezonban a rájátszást illetően is új helyzetbe került azzal, hogy ezúttal az elmúlt két évvel ellentétben nem első, hanem második kiemeltként várhatta a bajnokság legfontosabb, záró szakaszát és az azt megelőző negyeddöntős ellenfélválasztó ceremóniát. 2019-ben és 2020-ban is megvolt a lehetőségünk, hogy a playoffba a legalacsonyabb kiemeléssel bejutó ellenféllel szemben kezdjük meg az egyenes kieséses menetelést, ezúttal viszont a Brassó szakvezetése úgy döntött, nem kockáztat. Ott lett volna a lehetőség számukra, hogy kiválasszák az alapszakaszt a hetedik helyen záró Gyergyót, akiket ráadásul az alapszakasz zárásaként háromból háromszor legyőztek az elmúlt héten. Úgy döntöttek viszont, hogy tanultak a 2020-as negyeddöntőből, amikor a papíron alacsonyabban rangsorolt gyergyóiak kiejtették őket, és a nyolcadik helyen a playoffba újjáalakulása óta három év alatt először bekerülő Vasas ellen kezdik meg a rájátszást, vállalva ezzel a magyarországi utazást is.

Ezen a ponton felmerülhetett ugyan a ferencvárosi szakmai stábban, hogy kiválaszthatjuk mi a négy alapszakasz-meccsből háromszor legyőzött Gyergyót, ezzel ugyan nekünk is utaznunk kellene gyors egymásutánban oda-vissza Székelyföldre, viszont „megutaztatnánk” a feltorlódott román bajnoki mérkőzései miatt elképesztő meccsdömpingben lévő Csíkszeredát is, hiszen nekik így a MAC HKB Újbuda vagy az Újpest juthatott volna ellenfélül. Ahogy azt azonban Hudák Gábor szakmai igazgató az ellenfélválasztó online sajtótájékoztatón is elárulta, hosszas mérlegelés után inkább úgy döntöttünk, a mostani járvánnyal terhelt időszakban mi sem kockáztatunk meg a feltétlenül szükségesnél több, ráadásul határátlépéssel járó utazást, így a választás a MAC HKB-Újpest párosra korlátozódott. Nem kell különösebben bemutatni, a tavalyi bajnoki döntőben is látszott, mit jelent egy Derbi, főleg a playoffban, így végső soron érthető és racionális döntés, hogy a MAC HKB Újbuda mellett döntött a szakmai stáb, még akkor is, ha ezzel a második és az ötödik kiemelt csap össze egymással.

Nem csak az alapszakasz-helyezésekben, de az egymás elleni idei mérkőzéseken sem mutatkozott nagy különbség a két együttes között, a Fradi kétszer is csak hosszabbításban győzte le „csarnokszomszédját” az alapszakaszban, míg egyszer ugyan rendes játékidős 6-4-es győzelem jött össze, de ott is hátrányból kellett fordítani, egyszer pedig a MAC remekül használta ki hogy csapatunk hullámvölgyben volt, és 5-1-es győzelmet aratott. Ugyanakkor minden idők egyik legszorosabb alapszakasza után minden idők egyik legkiélezettebb rájátszása várható az Erste Ligában, rendkívül kiegyenlített a mezőny, nem igazán találni olyan párharcot, ahol sima, 4-0-s „söprés” lenne a papírforma. Ez azt is jelenti, hogy kár azon „matekozni” , mennyivel lett volna több vagy kevesebb esélyünk egy másik ellenféllel szemben, a Gyergyó-Újpest-MAC trióból bizony nincs könnyebb vagy nehezebb választás.

Egy Bálizs Bence-féle remek kapusteljesítményre alapozó villámgyors ellentámadásokkal operáló, rendkívül lendületes és eredményes játékot játszó ellenféllel lesz dolgunk, amely ponttermelését olyan felnőtt válogatott kiválóságok fémjelzik, mint Sofron István, Nagy Krisztián, Terbócs István vagy Orban Brance, mögöttük pedig ott sorakoznak olyan feltörekvő, tehetséges fiatal játékosok, mint Kreisz Brúnó, Schlekmann Márk vagy éppen Csollák Márkó. Egyáltalán nem mehetünk biztosra, de a rájátszásban annak ellenére, hogy közhely, mégis igaz, hogy egyetlen ellenfél ellen sem mehetünk biztosra. Arra pedig mindenképpen alapozhatunk, hogy egyrészt az alapszakaszt lezáró erdélyi túrán láthattuk, amikor a legfontosabb, milyen játékra, kapusteljesítményre és helyzetkihasználásra képes a csapatunk, másrészt a keretünk nagy része már rendelkezik komolyabb playoff-rutinnal, és tisztában van vele, hogyan kell még az eddig látottakhoz képest is szintet lépni a sikerek érdekében.

Innentől kezdve már nincs mit számolgatni, tényleg szigorúan csak a következő mérkőzés számít. A következő ezúttal az első a MAC HKB Újbuda elleni negyeddöntőben, a párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart. 18.00-tól a Tüskecsarnokban kiderül, melyik csapat kezdi jobban a szériát, a járványügyi helyzet miatt zárt kapus mérkőzésről az Erste Liga TV élőben közvetít.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom – MAC HKB Újbuda
2021. március 2., kedd 18.00
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin