2019. május 3.
Stanley-kupa győztest igazolt jégkorong szakosztályunk!
Az NHL-t is megjárt kanadai sztáredző, Don MacAdam lesz Kercsó Árpád utóda jégkorong szakosztályunknál.

Szenzációs hírt közölt az FTC-Telekom Jégkorong szakosztályának vezetése: a szakosztály mindenben megállapodott a lenyűgöző eredménysorral és szakmai háttérrel rendelkező, Stanley-kupa-győztes szakemberrel, a kanadai Don MacAdammel. A korábban a jégkorongban játékosként, megfigyelőként, edzőként, general managerként és klubtulajdonosként egyaránt dolgozó 68 éves kiválóság Kercsó Árpád feladatait veszi át a szakosztálynál utánpótlás szakmai igazgatóként.

Don MacAdam 1950 augusztus 14-én született, játékosként alacsonyabb osztályú Egyesült Államok-beli ligákban jégkorongozott, majd hamar az edzői pálya felé fordult. 1977-ben került a kanadai egyetemi ligában szereplő University of New Brunswick csapatának élére vezetőedzőként, ahol első idényében megnyerte a bajnokságot, és megválasztották az év edzőjének. Eközben az egyetemen is tanított, a szintén híres edző, Jacques Demers kollégájaként. 1986-ban Demers lett a Detroit Red Wings NHL-csapatának vezetőedzője, és MacAdamet kérte fel másodedzőnek, így a szakember nyolc szezon után rögtön hatalmas szintet ugrott, a világ legmagasabban jegyzett ligájában lett edző. Három detroiti idény után Edmontonba szerződött, ahol ő lett a szintén NHL-es Oilers farmcsapata, a Cape Breton Oilers vezetőedzője. Az Edmonton 1990-ben az NHL győzteseként elhódította a Stanley-kupát, a szakmai stáb tagjaként pedig MacAdam is kapott egy bajnoki aranygyűrűt. A szakember az 1990-es években több AHL-csapatnál is dolgozott, miközben a kanadai válogatott tanácsadójaként többször irányította a nemzeti csapatot nemzetközi tornákon. 1996-ban Japánba igazolt, ahol a Nippon Paper Cranes csapatával bajnok lett, majd újra az Egyesült Államokban, az ECHL-ben dolgozott, miközben a kanadai válogatott megfigyelője volt. 2004-ben új kihívásba kezdett, a Dayton Bombers csapatánál egy személyben volt edző, menedzser és tulajdonos. A 2010-es években érkezett Európába, 2015-ben rövid ideig a Bolzano vezetőedzője volt, majd az osztrák bázisú liga, az EBEL szaktanácsadójaként készített tanulmányt az utánpótlás-nevelésről és a liga, valamint a benne dolgozó edzői stábok fejlődési lehetőségeiről, kamatoztatva több évtizedes elképesztően széleskörű tapasztalatát a jégkorong világából. Legutóbbi kalandjaként 2018 végén a Sportklub Csíkszereda igazolta le vezetőedzőként, de mivel elmondása szerint nem azt kapta az erdélyi klub vezetésétől, mint amiben megegyeztek, két hónap után távozott.

„Fodor Szabolcs vezetőedző régóta ismeri Don MacAdamet, így vele közösen döntöttünk arról, a kanadai szakember tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy új lendületet adjon az utánpótlásunknak. A szakmai előélete alapján joggal bízhatunk abban, hogy nálunk is világszínvonalú munkát végez majd. Azt várjuk tőle, hogy alapjaiban új szemléletet honosítson meg az utánpótlás-nevelésben, illetve tanítsa, képezze az utánpótlás-edzőinket, ugyanis úgy gondolom, az egész magyar jégkorong egyik legnagyobb lemaradása ezen a téren van a nemzetközi mezőnyhöz képest. Biztos vagyok benne, hogy az edzőink nagyon sokat tanulhatnak tőle.” – nyilatkozta az új szakemberrel kapcsolatban Hudák Gábor, a jégkorong szakosztály szakmai igazgatója.

Don MacAdammel 1+2 éves megállapodást kötött a szakosztály, a jelenleg Kanadában szabadságát töltő szakember néhány hét múlva kezdi meg a munkát a Ferencvárosnál.

(Fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19)

Cikkajánló

Két fradista jelölt és egy díjazott az MJSZ-nél!

Nagy Gergő és Arany Gergely jelölt, Tóth Richárd az idény díjazottjai között a Magyar Jégkorong Szövetségnél!

Újabb erősítés: visszatért a válogatott támadó

Az előző szezonban a DEAC-ban szereplő 16-szoros válogatott támadó, Németh Attila ismét zöld-fehérbe öltözött!

Válogatott támadót igazolt férfi hokicsapatunk

Férfi jégkorongcsapatunk második új igazolása az Extraliga-rutinnal is rendelkező támadó, Hajós Roland!

Újabb Tóth a hokisoknál: utánpótlás-válogatott érkezett

Erste Liga-címvédő férfi jégkorongcsapatunk első új igazolása az U20-as válogatott védő, Tóth Gergely.

Vereség Kazahsztántól is, de benn maradtunk

A magyar hokiválogatott 3-1-re kikapott a házigazda kazahoktól a divízió 1/A-világbajnokság utolsó meccsén.

Súlyos vereség Szlovéniától

A magyar férfi jégkorong-válogatott régen látott súlyos vereséget szenvedett a világbajnokságon.

Hudák Gábor: „a címvédés a kitűzött célunk!”

Hokiszakosztályunk szakmai igazgatójával elemeztük az aranyérmes idényt, és a jövő terveiről is beszélgettünk.

Létfontosságú győzelem Litvánia ellen

A Nagy Gergővel felálló magyar válogatott megszerezte első győzelmét a kazahsztáni világbajnokságon.

close
Facebook Youtube Instagram Linkedin
close
Fradi most
Fradi most