2021. augusztus 26.
Közel volt a bravúrgyőzelem az olimpiai selejtezőn
A férfi jégkorong-válogatott két góllal is vezetett a franciák ellen a rigai tornán, végül 5-3-ra kikapott.

Másfél év. Ennyi idő után játszott ismét tétmérkőzést a magyar férfi jégkorong-válogatott. A mieink a 2020. februári, nottinghami olimpia selejtezőben aratott parádés továbbjutás után 2021. augusztus 26-ig csupán felkészülési mérkőzést játszottat, hiszen két divízió 1-es világbajnokságot is töröltek a járványhelyzet miatt.

Bár a jövőre rendezendő pekingi téli olimpiától már csak egy lépés választotta el a magyarokat, annál nehezebb feladat állt előttünk. A lettországi selejtezőn ugyanis az A-csoportos házigazda és Olaszország mellett a 2019-ig stabilan a legjobbak közé tartozó és három NHL-játékossal érkező Franciaország várt Magyarországra.

A négynapos tornán Franciaországgal kezdtünk. De még hogy! Az első tíz percben többet lőttünk kapura és ha nem is játszottunk fölényben, gyorsan és pontosan járattuk a korongot. A válogatott harmadik sorában ott volt a ferencvárosi Nagy Gergő és a kispadon az FTC-Telekom vezetőedzője, a nemzeti csapat másodedzője, Fodor Szabolcs, míg kapusunk, Arany Gergely ezúttal nem került be a keretbe. Olyannyira, hogy a 13. percben egy parádés és látványos Erdély Csanád passz után Hári János megszerezte a vezetést. A középkezdés után nem sokkal emberelőnybe kerültünk, amelyet azonnal kihasználtunk. Az Egyesült Államokban játszó Papp Kristóf kapásból lőtte a pakkot a franciák kapujába Hári palánk mellől belőtt centerezése után. A harmad vége felé erősödött a francia nyomás, de Hetényi Zoltán és a magyar védelem állta a sarat.

A második harmadban sajnos felpörögtek a franciák és mezőnyfölényüket a 23. percben ki is használták, miután Alexandre Texier távolról lőtt Hetényi Zoltán kapujába. A gól után még nagyobb fokozatba kapcsolt a francia csapat és öt perccel később egy rendkívül szerencsés góllal egyenlített. Antonin Manavian lövése lecsúszott, de a korong a kapu előtt magyar védő korcsolyájáról és egy francia botról a kapuba pattant. A franciák iszonyatos tempót diktáltak, Hetényinek többször is nagy bravúrt kellett bemutatnia. A 35. percben sajnos elcsúszott a védekezésünk, Texier pedig ismét bombagólt lőtt, ezzel 3-2-es hátránnyal mehettünk szünetre.

A mindent elődöntő játékrész elején érződött, hogy Sean Simpson szövetségi kapitány rendet tett a fejekben, a franciák ugyanis nem tudták érvényesíteni agresszív játékukat. Egészen az első kiállításig. A bulit követően lepattant egy lövés a Hetényi előtti tömegről, Sacha Treille pedig a kapuba húzta a lecsorgó korongot.

De nem adtuk fel! Tíz másodperccel később egy gyors korongszerzés után Mihály Ákos passzolt Bartalis Istvánhoz, aki kilőtte a jobb felső sarkot. Ezután mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de kapusok magabiztosak voltak. A harmad vége felé kétszer is emberelőnybe kerültünk, de csak veszélyes lövésekig jutottunk. Bartalis állt a legközelebb a gólhoz, de Hardy kapus a gólvonalról kipiszkálta a pakott. A kivédekezett hátrány után az 57. percben viszont érkezett az újabb francia találat. Stephane da Costa szólója után Trexierhez passzolt, aki Damien Fleury-nek továbbított, a franciák csapatkapitánya pedig nem hibázott.

Az utolsó percekre lehoztuk a kapust és bár voltak lehetőségeink, újabb gólt már nem tudtunk szerezni, így 5-3-as vereséget szenvedtünk a nyitányon. Folytatás pénteken, magyar idő szerint 19 órakor a házigazda Lettország ellen.

(Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség)

FÉRFI JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, RIGA
1. FORDULÓ
Franciaország–Magyarország 5–3 (0–2, 3–0, 2–1)
Riga. V: Schrader (német), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Waldejer (norvég)
FRANCIAORSZÁG: Hardy – Chakiachvili, Bault / Gallet, Manavian / Crinon, Thiry / Hecquefeuille – Roussel, Da Costa, D. Fleury / Texier, Bellemare, T. Bozon / Rech, Claireaux, Bertrand / Perret, Ritz, Treille / Douay
Szövetségi kapitány: Philippe Bozon
MAGYARORSZÁG: Hetényi Z. – Maculay, Stipsicz / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Garát / Szabó Dániel, Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron I. / Mihály Ákos, Bartalis, Magosi B. / Papp K., Nagy G., Terbócs / Nagy K., Vas J., Benk
Szövetségi kapitány: Sean Simpson
Gólszerzők: Texier (24., 35. – mindkettő emberelőny), Manavian (29.), Treille (46. – ee.), Fleury (57.) ill. Hári (13.), Papp K. (15. –  ee.), Bartalis (46.)

Cikkajánló

Óriási csata végén győzelem a szezonnyitón

Magyar bajnok férfi hokisaink 5-4-re nyertek a nagyot küzdő Győr ellen az Erste Liga-szezon első mérkőzésén.

Csalóka ellenfél érkezik a szezonnyitóra

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk vasárnap megkezdi szereplését az Erste Liga 2021/22-es idényében.

Ingyenes a szezonnyitó, fotózkodj a Szuperkupával!

Ingyenes belépéssel és különleges lehetőséggel várjuk a szurkolókat az Erste Liga vasárnapi szezonnyitójára!

Csapatfotózás után Szuperkupa-győzelem – VIDEÓ!

A Fradi TV stábja testközelből követte végig az idény első ferencvárosi trófeájának megszerzését – VIDEÓ!

Jégkorong: Indul a jegy- és bérletértékesítés

Vasárnaptól kaphatóak a szezonbérletek, a bajnoki belépők az Eventim hálózatában lesznek elérhetőek.

Szuperkupa-győztes aranyszavak – VIDEÓ!

Fodor Szabolcs vezetőedző és Arany Gergely értékeltek a szezon első trófeájának megszerzése után – VIDEÓ!

Kulmala-tripla, remek hangulat, megvan a Szuperkupa!

Férfi jégkorongcsapatunk 6-2-re győzte le a DEAC-ot a Szuperkupa döntőjében, megvan az idény első trófeája!

Hudák: „Az a cél, hogy mindenhol döntőt játsszunk”

Hoki szakosztályunk szakmai igazgatója az Erste Liga szezonnyitó sajtótájékoztatóján vázolta az idei célokat.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most