2023. január 24.
Kreisz-dupla és fontos győzelem a DAB ellen
Férfi hokisaink 5-2-re győztek a Dunaújváros ellen az Erste Liga-alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk a Dunaújvárosi Acélbikákat fogadta az Erste Liga keddi játéknapján. Négy mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt elmondható, hogy minden megszerzett pontnak óriási jelentősége van a folytatás szempontjából, hiszen a Ferencváros hatalmas harcban áll a tabella 5-6-7. helyén a címvédő, tavalyi döntőbeli ellenfél SC Csíkszeredával és a DEAC-cal. A játéknap előtt a két riválissal szemben úgy volt egy pont előnye a Fradinak, hogy két-két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, így a képlet egyszerű volt: amennyiben az FTC-Telekom nyerni tud az Acélbikák ellen, úgy a hátralévő három mérkőzésen három pontra lenne szüksége ahhoz, hogy a többi eredménytől függetlenül biztosan meglegyen a rájátszást jelentő első hat hely egyike.

A papírforma a mieink mellett állt, hiszen eddig a szezonban háromból háromszor legyőzte a Fradi a Dunaújvárost, ráadásul a DAB már biztosan playoff-kvalifikációra kényszerül, hiszen már semmiképpen nem érheti el az első hatot, így valódi tétje már csak a mieink számára volt a találkozónak, persze ezt a papírformát érvényesíteni is kellett. Ráadásul továbbra is rengeteg volt a hiányzó, mindössze 19 fős kerettel tudott a hétvégi meccsekhez hasonlóan ezúttal is Fodor Szabolcs vezetőedző számolni, a kapuban Nagy Kristóf kezdett.

Esélyeshez méltóan kezdte a mérkőzést a Ferencváros, hamar magukhoz ragadták a mieink a kezdeményezést, az első percektől kezdve domináltak a jégen a zöld-fehérek. A Fradi játékosai folyamatosan nagyon mélyen letámadtak, rengeteg korongot szereztek már az ellenfél harmadában vagy a semleges zónában, és folyamatos nyomás alatt tartották az újvárosi harmadot. Ennek pedig meg is lett az eredménye, a 6. percben egy buli után Tóth Gergő vette át a korongot az ellenfél kapuja mögött, majd remekül centerezett Kreisz Brúnónak, aki középről a hálóba lőtt (1-0). Nem kellett sokáig várni a második találatra sem, Bán tört előre szép szólóval, végül nem tudta kibillenteni az újvárosi kaput védő Järvinent az egyensúlyából, a finn hálóőr lábbal védett, a kipattanót viszont Bán szerezte vissza, majd kipasszolta az érkező Tóth Gergőnek, aki nem hibázta el a lehetőséget. (2-0) A vendégek ezután is nehezen tudták átvinni a jó letámadás miatt a semleges zónán a korongot, csak elvétve jutottak lövésig, amikor viszont eljutottak odáig, Nagy Kristóf magabiztosan védett.

Az első harmad domináns ferencvárosi játékát elnézve abszolút váratlan fordulattal kezdődött a második játékrész, egy lendületes akció végén ugyanis már alig fél perc elteltével szépített a DAB: Hadzinikolic keresztpassza után a támadáshoz nagy lendülettel felérő védő, Nejc Brus lőtt a kapunkba (2-1). Az első néhány perc álmos játéka után felébredtek a mieink, így a 24. perctől kezdve komoly tempójú, közönségszórakoztató oda-vissza játék zajlott a jégen, mindkét kapu előtt záporoztak a helyzetek, a két kapusnak bőven volt dolga. Ebből az őrült rohanásból pedig sajnos a Dunaújváros jött ki jobban, ezúttal Hadzinikolic kapta Brustól a korongot, nagy lendülettel verekedte át magát két védőn, majd Nagy mellett a hálóba lőtt (2-2). A harmad utolsó öt percében abszolút visszavette a kezdeményezést a Ferencváros, a mieink a bekapott két gól után magasabb fokozatra váltottak, de hiába a nagy nyomás, sőt, a mérkőzés első emberelőnyös lehetősége is az FTC-Telekom előtt adódott, miután a 38. percben Mihalik akasztotta a meginduló Kärmeniemit, nem sikerült a második szünetig visszaszerezni a vezetést.

A harmadik harmadra láthatóan nagyobb lendülettel jött ki a Ferencváros, egyértelmű volt, hogy a mieink nem akarják hagyni kicsúszni a mérkőzést a kezeik közül. A jó kezdésnek meg is lett az eredménye, már rögtön a játékrész első percében Hrabal távoli lapos lövése utat talált a DAB kapujába (3-2). A visszaszerzett vezetés birtokában higgadtabban, és ismét egyre dominánsabban játszott a Fradi, de csak nem akart megszületni az újabb gól. Ilyenkor van nagy szükség egy váratlan egyéni villanásra, ami meg is jött, Kreisz korcsolyázott be a jobb szélen a harmadba, közel vitte a kapuig, majd amikor már mindenki azt hitte, túlságosan kisodródott, fonákkal szenzációs mozdulattal emelt a hálóba. (4-2) Az utolsó 15 percben ellenfelünk mindent megtett, hogy visszajöjjön a mérkőzésbe, de a védelmünk és Nagy Kristóf is remekül tartották magukat. A hajrában a DAB a kapuslehozatallal is megpróbálkozott, de végül, bár többen is kihagyták üres kapura a nagy helyzetet, Kulmala Rasmus az üresen tátongó hálóba tudott lőni – stílszerű volt, hogy ő zárja le a mérkőzést, hiszen ez volt pályafutása 200. pontja az Erste Liga alapszakaszában (5-2).

Bár az Acélbikák a második harmadban ráijesztettek a Fradira az egyenlítéssel, a Ferencváros végül magabiztosan tartotta otthon mindhárom pontot az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén, így a hátralévő három idegenbeli találkozón három pontot kell gyűjtenie ahhoz, hogy a többi eredménytől függetlenül közvetlenül kvalifikálja magát a február közepén kezdődő rájátszásba.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák 5-2 (2-0, 0-2, 3-0)
FTC-Telekom:
Nagy K. (Földes) – Hrabal, Seregély, Kulmala, Nagy G., Sointu – Kärmeniemi, Marva, Kestilä, Tóth A., Turbucz – Boros, Mesikämmen, Bán, Kreisz, Tóth G. – Kucsma, Farkas. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Dunaújvárosi Acélbikák:
Järvinen (Kovács D.) – Brus, Varga A., Embrich, Hadzinikolic, Valtola – Kmec, Svars, Dézsi, Somogyi, Szalma – Lammi, Léránt, Mihalik, Ribcsik, Szabó Cs. – Vas M., Horváth Á., Marosi, Strenk. Vezetőedző: Niko Eronen.
Gólok:
Kreisz (05:53, Tóth G., Farkas S.), Tóth G. (07:46, Bán, Kreisz), Hrabal (40:49, Nagy G.), Kreisz (44:45, Farkas S., Seregély), Kulmala (59:08, Nagy G., üres kapu), illetve Brus (20:34, Hadzinikolic), Hadzinikolic (31:01, Valtola, Brus)
Kapura lövések: 
(13:7, 17:11, 12:8) 42:26
Védések: 
(7:11, 9:17, 8:9) 24:37 / 92.31% : 88.10%
Kiállítás percek: 
(0:2, 2:0) 2:2
Emberelőny kihasználás: 
(1 / 0) 0.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
2:00 / 2:00
Emberhátrányos védekezés: 
(0 / 1) 100.00% / (0 / 1) 100.00%

Cikkajánló

Bolzanóban készül a férfi jégkorong-válogatott

Nagy Gergő, Kulmala Rasmus és a Fradi vezetőedzője, Fodor Szabolcs is elutazott a válogatottal Olaszországba.

Turbucz-dupla, győzelemmel zártuk az alapszakaszt

Magyar bajnok jégkorongcsapatunk 3-1-es győzelmet aratott Ajkán a FEHA19 csapata ellen.

Ajkán zárjuk az Erste Liga alapszakaszát

Csapatunk a FEHA19 együttesével találkozik az utolsó alapszakasz-meccsen, immár biztos továbbjutóként.

Győzelem Miskolcon, ott vagyunk a rájátszásban!

Férfi hokisaink a DVTK elleni 4-2-es győzelmükkel biztosan az első hatban zárják az alapszakaszt.

Utolsó előtti alapszakaszmeccsünkre utazunk pénteken

Csapatunk folytatja a küzdelmet a közvetlen rájátszást érő helyért, játékosaink Miskolcon lépnek jégre.

Vereség a BJA HC otthonában, még nincs meg a rájátszás

Férfi jégkorongcsapatunk 5-1-re kikapott Káposztásmegyeren, még küzdenie kell a playoff-hely bebiztosításáért.

A friss kupagyőztes ellen harcolhatjuk ki a rájátszást

Két pont elegendő férfi hokisainknak az alapszakasz első helyéért küzdő BJA HC ellen szerda este idegenben.

Szurkolói információk a FEHA19 elleni mérkőzésre

A Tüskecsarnokban is lehet elővételben jegyet venni hokisaink utolsó Erste Liga alapszakasz-meccsére.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin