2020. január 6.
Kulmala villanása döntött, itthon maradt a három pont
Férfi jégkorongozóink az újév második hazai mérkőzésén a Gyergyói HK csapatát fogadták Pesterzsébeten.

Magyar bajnok és Erste Liga-címvédő férfi jégkorongcsapatunk ott folytatta bajnoki menetelését, ahol az óévben abbahagyta. Az újév első mérkőzésén a DEAC csapatát fogadtuk, amelyet remek játékkal sikerült legyőzni, ráadásul nem is kis különbséggel, egy ötöst hintettünk a Hetényi vezette debreceni védelemnek. Ezzel már zsinórban négy veretlenül megvívott találkozónál tartottunk, amely holtversenyben a leghosszabb élő sorozat jelenleg a ligában, ráadásul ebből három győzelmet komoly rangadón arattunk, így bátran mondhatjuk, remek előjelekkel várhattuk a soron következő, Gyergyó elleni összecsapást.

Csapatunk pozitív hangulatát tovább növelte, hogy visszatért Hajós Roland, aki a legutóbbi két mérkőzésen nem lépett jégre, valamint ott volt a meccskeretben a finn Aki Juusela is, akit a még Myles Fitzgerald távozásával megüresedett légióskontingens feltöltésére igazoltunk a szlovák Tipsport Ligából. Így már csak a kezével bajlódó Farkas Simon nem volt bevethető a keretből.

A mieink kapujában, ahogy azt előre sejteni lehetett, ezúttal is az az Arany Gergely kezdett, aki az utóbbi időben rendre remek teljesítménnyel rukkolt elő. Aktívabban kezdtük a találkozót, de az első nagyobb helyzetre a harmadik perc végéig kellett várni, azt is a gyergyóiak alakították ki, ám Aranynak nem okozott gondot a próbálkozás. A mérkőzés előtt az egyik fő kérdés az volt, hogyan sikerül feltörni a szezon közben igazolt kiváló kapus, Cooke által húzott gyergyói falat? A Ferencváros részéről ezzel Hegyi próbálkozott elsőként, amikor kapura lőtt egy lekészített korongot, de a kanadai portás védeni tudott. A folytatásban is támadásban maradtunk, de előbb Rantanen, majd Pavuk helyzetét is hárította a vendégek kapusa. Nem sokkal később Elekes Darabont kapott egy kétperces büntetést gáncsolásért, így a meccsen elsőként mi támadhattunk emberelőnyben, de hiába, ugyanis ez idő alatt csupán egyetlen Kärmeniemi-próbálkozást tudtunk feljegyezni. A harmad felén túllépve mi is megfogyatkoztunk: Hegyi kapott kétpercet magas bottal való játék miatt. Hiába a Gyergyó emberelőnye, ők sem tudtak élni vele, egészen a büntetés legvégéig várni kellett az első helyzetükre, de Arany azt is könnyedén hárította. Négy perccel a játékrész vége előtt Nagy Gergő mutatott be egy remekbe szabott szólót, ám a lekészített korongot elcsípték a védők. Kevesebb, mint egy perccel a harmad vége előtt Tóth Gergely is kiállt bottal akasztásért, így nem csupán emberhátrányban fejeztük be az első játékrészt, de a következőt is azzal indítottuk - gól ugyanis nem született, így a hátrány maradék része áthúzódott a szünet utánra. Az első húsz perc sok nagy izgalmat nem hozott, főleg a mezőnyben gyűrték egymást a játékosok, és egy-egy komolyabb helyzetet leszámítva nem forogtak nagyon nagy veszélyben kapuk. A védelmünk rendben volt, már "csak" támadások sokkal pontosabb befejezésére kellett összpontosítanunk.

A második harmadot Tóth Gergely áthúzódó kiállítása miatt több mint egy percig emberhátrányban kellett kezdenünk, de az egész szezonban kiváló emberhátrányos védekezésünk ezúttal is állta a sarat a nem túl acélosan működő gyergyói speciális egységekkel szemben. Az első négy perc nagy helyzet nélkül pörgött le, majd Aranynak volt két percen belül két védenivalója, de remekül megoldotta. A hetedik percben a kapunk előtt sikerült megszerezni a korongot, melyet Pavuk remek ütemben passzolt tovább Kulmalának, aki egy az egyben roboghatott a kapusra, és nem hibázott, nálunk volt az előny (1-0). Úgy tűnt, hogy a szintén kiváló mutatókkal rendelkező Hughson és Hetényi után a liga eddig a statisztika szerint legjobban teljesítő hálóőre sem tudott ellenállni a Ferencváros támadásainak. A vezető gól után sem vettünk vissza a lendületből, Tóth Gergely révén újabb helyzetet jegyezhettünk fel, de Cooke-nak ez a távoli lövés nem okozott komoly gondot. Még a harmad első felében ismét emberelőnyben támadhattunk, majd nem sokkal később Mathew Rupert kapott kétszer két percet akadályozásért és bottal lökésért, így egy rövid ideig öt a három ellen támadhattunk. Nagy erőt fektettünk abba, hogy kettőre növeljük a különbséget, hiszen végig ott voltunk a gyergyói a harmadban, de gólt nem sikerült szereznünk. A kiegészülés után a helyzetek elmaradoztak, mindkét csapat szigorúan védekezett. Tóth Renátó kevesebb, mint öt perccel a vége előtt bemutatott egy szólót, majd lőtt is, de próbálkozásában már nem volt annyi erő, hogy becsapja a vendégek portását. Két perccel a játékrész vége előtt Kozma tölthetett két percet a büntetőpadon, így emberhátrányban támadhattuk végig a maradék időt, de újabb gól már nem született. A játékrész vége érdekesre sikerült: a másik gyergyói Rupert-testvér, Ryan kapott tíz perces fegyelmit magánszámáért, a játékvezetők ekkor unták meg a testvérek folyamatos reklamálását és nem túl finom, a szabályosság kereteit rendre feszegető játékstílusát. Ebben a húsz percben már egy sokkal keményebb Ferencvárost láthattunk a jégen, mint az első harmadban, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Kulmala egy gyönyörű akció végén talált a vendégek kapujába.

A záró játékrészt ismét a mieink kezdték jobban, mindent beleadtak, hogy meglegyen a második találat, ami ugyan még nem lett volna döntő, de nagy lépést tettünk volna a győzelem bebiztosítása felé, elnézve a vendégek ma esti támadópotenciálját. Németh Attila hatalmasat küzdött a korongért a vendég harmad sarkában, majd remek mozdulattal passzolt  középre, ahol érkezett Tóth Adrián, de két védő szorításában nem sok esélye volt hozzáférni. A vendégeknek sem kellett több, ők is támadásba lendültek, nagyon kellett nekik az a bizonyos gól, hogy visszajöjjenek a mérkőzésbe, de a szemből érkező lövés nem okozott gondot Aranynak. Pillanatokkal később a Gyergyó megfogyatkozott: ismét egy Rupertet szórtak ki, ezúttal Mathew Rupert kései ütközés miatt találta magát a büntetőpadon. Fél percet kellett várni az első helyzetig, amikor Nagy Gergő eresztett meg egy kemény lövést, de Cooke állta a sarat kapitányunkkal szemben. Újabb fél perc elteltével Hegyi, Kärmeniemi, Tóth Adrián volt a korong útja, utóbbi tüzelt is, de a vendégkapus ezúttal is résen volt. Komoly erőket mozgósítottunk a második gólunkért, főként Németh Attila, aki ezúttal is belement a két vendégvédő alkotta darálóba, majd egy nagyszerű passzt adott az érkező Nagy Gergőnek, aki belekapott a korongba, de Cooke reflexmozdulattal hárított. A harmad első felének a vége főleg a kiállításokról szólt, hiszen előbb Rantanen és Mathew Rupert (ismét egy Rupert...) találta magát a büntetőpadon, majd egy perccel később Tóth Gergely is csatlakozott hozzájuk. Hiába támadott közel négy percet emberelőnyben a vendégcsapat, nem tudtak mit kezdeni a felállt védelmünkkel. Öt perccel a vége előtt aztán Daradics is kiállt, így ismét előnyben mehettünk a második gólunkért, de hiába szorítottuk őket a kapujuk elé, hiába mozgattuk a védelmüket, az újabb gól sehogy sem akart összejönni. A mérkőzés hajrájában a vendégek ugyan még időt kértek, és emberelőnyben lehozták a kapust, így hat a négy ellen támadtak, de ennek sem lett eredménye, a Ferencváros nagy küzdelemben, de otthon tartotta a három pontot. A találkozó legvégére is maradt még egy komoly "Rupert-show", Ryan Rupert kibrusztolta magának a végleges fegyelmit, amit nem túl sportszerűen vett tudomásul, kesztyűit és ütőjét a jégre hajítva hagyta el a jeget.

Szoros mérkőzésen vagyunk túl, ahol nagyon meg kellett küzdeni a három pontért. A védelmünk tökéletesen működött, míg a támadószekció bár lehetett volna kissé pontosabb,  egyszer így is villant, ami köszönhetően a remek hátsó teljesítménynek ezúttal elégnek bizonyult. A Ferencváros ezzel a győzelemmel nem csupán megszerezte mindhárom pontot, de újabb nagy lépést tett az alapszakasz második helye felé, aminek megtartása kulcsfontosságú lesz a középszakaszban, hiszen ott ez esetben a búnuszpont-rendszer miatt csupán három pontra olvad a nagy rivális Csíkszereda előnye, amit könnyedén ledolgozhatunk.

A Ferencváros legközelebb szerdán este a Megyeri úton, az Újpest vendégeként lép jégre az alapszakasz utolsó Derbijén.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz, 32. forduló
FTC-Telekom – Gyergyói HK 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Pesterzsébet Jégcsarnok
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Pulli, Nagy G., Németh, Tóth Ad. – Hegyi, Sarcia, Kulmala, Pavuk, Switzer – Rantanen, Tóth Gergely, Juusela, Tóth Re., Tóth Ri. – Boros, Jászai, Hajós, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Gyergyói HK: Cooke (Ruczuj) – Góga, Rasulov, Mathew Rupert, Ryan Rupert, Valdix – Bobcsek, Ferenc, Csergő, Pestunov, Péter – Kozma, Orbán, Daradics, Elekes, Sára – Barabás, Benedek Vezetőedző: Malcolm Cameron
Kapura lövések: (8:10, 14:5, 15:10) 37:25
Védések: (10:8, 5:13, 10:15) 25:36 / 100.00% : 97.30%
Kiállítás percek: (4:2, 0:18, 6:26) 10:46
Emberelőny kihasználás: (7 / 0) 0.00% / (5 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 5) 100.00% / (0 / 7) 100.00%
Gólszerzők: Kulmala (27:08, Pavuk, Switzer)

Cikkajánló

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin