2019. augusztus 31.
Szuperkupa: küzdelem, harc, emelt fő, de vereség
Férfi hokisaink 4-3-ra kikaptak az EBEL-es Hydro Fehérvár AV19-től a Viastein Szuperkupa döntőjében.

A magyar bajnoki címet 22 év után elhódító, az Erste Liga történetében először aranyérmet szerző FTC-Telekom gőzerővel készül a 2019/20-as idényre. Három felkészülési mérkőzés után rögtön trófeáért szállt harcba a Fradi: Fodor Szabolcs együttese az osztrák bázisú EBEL-ben játszó Hydro Fehérvár AV19 ellen vívta a Viastein Szuperkupa döntőjét, a Tüskecsarnokban.

Az FTC-Telekom debütálóval a meccskeretben kezdte meg a döntőt, a friss igazolás, Jere Pulli első ferencvárosi mérkőzésén lépett jégre, méghozzá a csapat vadonatúj zöld hazai mezében, amely szintén most mutatkozott be. Az első játékrész legelején egyik csapat sem rontott neki a másiknak. Kevesebb, mint két perc után Pavuk nevéhez köthetjük a találkozó első lövését, de próbálkozása célt tévesztett. Húsz másodperccel később jött az első emberhátrány: a Fradi új igazolását, Jere Pullit kései ütközés miatt küldték büntetőpadra. Negyven másodperc volt vissza a kiállításból, amikor Szabó Dániel passzát Sarauer készítette vissza, amit Erdély Csanád lőtt kapura, próbálkozása pedig utat talált a hálóba (0-1). Hat és fél perc után a fehérváriak is megkapták az első büntetésüket: bottal akasztásért Reiszt küldték ki. Nem telt egy perc, amikor Kulmala húzott el a bal oldalon, lőni is tudott, de csak vasat találta el. A következő helyzet is a miénk volt: Fitzgerald lőtt, de Ouzas könnyedén hárított. Tizenkettő perc után Yogan készíti le a korongot, amit Caruso lő a kapura, ami megpattant, így Arany nem tudott hárítani, kettővel lépett el a Fehérvár (0-2). A folytatásban főleg a mezőnyjáték dominált, de az utolsó percben még Nagy Gergő és Tóth Adrián próbálkozott a mi részünkről, de Ouzas mindkétszer hárítani tudott.

A második harmad eleje nem úgy kezdődött, ahogy azt a Ferencváros elképzelte: negyvennégy másodperc után Kuralt próbálta megkerülni a kaput, de inkább visszapasszolta a korongot, amit Sille magabiztosan értékesített (0-3). A gyorsan bekapott gól nem törte meg a srácokat, nagyobb erőbedobással folytatták. Öt és fél perc után magas bottal való játékért a játékvezető kiküldte a fehérváriaktól Szabó Bencét, így emberelőnyben támadhattunk. Nem telt le egészen a két perc, amikor ismét két perccel sújtották a fehérvárt: túl sok játékos volt a pályán, ezért Sille is a büntetőpadon találta magát. Itt volt a nagy esély a szépítésre, amivel élni is tudtunk: Nagy Gergő passzolt Kulmalához, aki mattolta a kapust, így szépíteni tudtunk (1-3). A gól csak feltüzelte a játékosokat, akik sokkal nagyobb erőbedobással kezdtek játszani. Meg is lett az eredménye, hiszen tíz perc után Fitzgerald húzott el a jobbszélen, középen jött Kulmala. A kanadai nagyszerűen vette észre az érkező társat, passzolt neki, a finn pedig köszönte szépen, belőtte maga és csapata második találatát (2-3). Mi is megkaptuk a saját a büntetésünket: Rantanent testre ütésért küldte ki Németh Márton játékvezető. A fehérváriak az emberelőny tudatában megpróbáltak gólt szerezni: előbb Lehtonen lőtt, majd Yogan próbálkozott, de Arany mindkétszer résen volt és védeni tudott. Négy perccel a játékrész vége előtt ismét a fehérváriaktól küldtek ki valakit: Harty töltött két percet pályán kívül kései ütközésért. Az utolsó másodpercekben Arany még bemutatott egy bravúrt, amikor szemtől szemben próbálkozott a Fehérvár, de a Fradi kapusát ezúttal sem tudták megverni.

A záró játékrész legelején nagyon gyorsan megindult a Fradi: Myles Fitzgerald passzolt Nagy Gergőnek, de a kapitány nem tudta értékesíteni a helyzetet. Nem telt el egy perc, és máris emberhátrányba kerültünk, ugyanis Sarciat küldték ki akadályozásért. A fehérváriak ki is használták az előnyt: Kóger és Busenius összjátéka után Sarauer lőtte be csapata negyedik találatát (2-4). Három perc után fehérvári részről is kiküldték Buseniust, a Fradi pedig megnyomta a következő két percet, de nem sikerült kihasználni az emberelőnyt. Alighogy letelt ez a két perc, jött a következő: Tikkanen is a büntetőpadon találta magét. Mentünk előre, volt, hogy ketten is feküdtek már a fehérvári kapuban, de továbbra sem jött a harmadik Fradi gól. Tizennégy és fél percet követően Sarcia és Szabó is kiállt, előbbi akadályozásért, míg utóbbit színészkedésért küldte ki a játékvezető. Fél perccel később Kulmala passzolt Rantanennek, aki távolról bombázta a Fehérvár kapujába a korongot (3-4). Az utolsó harminc másodpercben kapus nélkül játszottunk, de nem lett eredménye, így a Hydro Fehérvár AV19 győzött, és elhódította a Viastein Szuperkupát.

Bár a trófea nem lett a Ferencvárosé, a csapat emelt fővel jöhetett le a jégről, hiszen egyrészt felállt háromgólos hátrányból is, másrészt egyetlen góllal kapott csak ki nem túlzás azt állítani, Magyarország jelenlegi legjobb játékerőt képviselő csapatától, ráadásul úgy, hogy a mieink a kisebb sérülés miatt pihenő Brett Switzer hiányában öt, míg ellenfelünk tizenkét légióssal a keretében játszott. Ennek ellenére, öt kapuvasunkat elnézve a szerencse, valamint Ouzas bravúrjai is kellettek EBEL-es ellenfelünknek ahhoz, hogy meg tudják nyerni a találkozót. Nem túlzás azt állítani, nagyon nagy szó ez, ott van a Ferencváros a térképen, és nyugodtan említhetjük csapatunkat egy lapon a három, az osztrák és a szlovák élvonalban szereplő "naggyal".

A Fradi következő mérkőzését szeptember 3-án játssza a Visegrád Kupában Lengyelországban.

Férfi jégkorong, Viastein Szuperkupa, döntő
FTC-Telekom – Hydro Fehérvár AV19 3-4(0-2, 2-1, 1-1)
Tüskecsarnok
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kulmala, Nagy G., M. Fitzgerald, Rantanen Karmeniemi – Tóth Ad., Tóth Ri., Tóth Ge., Sarcia, Hegyi – Németh, Hajós, Pavuk, Jászai, Pulli – Roczanov, Farkas, Tóth G., Tóth Re. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Hydro Fehérvár AV19: Ouzas (Kornakker D.) – Yogan, Sille, Kuralt, Campbell, Stipsicz – Timmins, Lehtonen, Kóger, Harty, Szabó – Szita, Erdély, Sarauer, Tikkanen, Caruso – Reisz, Szabó B., Szabó P., Busenius Vezetőedző: Hannu Jarvenpaa
Gólszerzők: Kulmala 2x, Rantanen illetve, Erdély, Caruso, Sille, Sarauer

Cikkajánló

Bolzanóban készül a férfi jégkorong-válogatott

Nagy Gergő, Kulmala Rasmus és a Fradi vezetőedzője, Fodor Szabolcs is elutazott a válogatottal Olaszországba.

Turbucz-dupla, győzelemmel zártuk az alapszakaszt

Magyar bajnok jégkorongcsapatunk 3-1-es győzelmet aratott Ajkán a FEHA19 csapata ellen.

Ajkán zárjuk az Erste Liga alapszakaszát

Csapatunk a FEHA19 együttesével találkozik az utolsó alapszakasz-meccsen, immár biztos továbbjutóként.

Győzelem Miskolcon, ott vagyunk a rájátszásban!

Férfi hokisaink a DVTK elleni 4-2-es győzelmükkel biztosan az első hatban zárják az alapszakaszt.

Utolsó előtti alapszakaszmeccsünkre utazunk pénteken

Csapatunk folytatja a küzdelmet a közvetlen rájátszást érő helyért, játékosaink Miskolcon lépnek jégre.

Vereség a BJA HC otthonában, még nincs meg a rájátszás

Férfi jégkorongcsapatunk 5-1-re kikapott Káposztásmegyeren, még küzdenie kell a playoff-hely bebiztosításáért.

A friss kupagyőztes ellen harcolhatjuk ki a rájátszást

Két pont elegendő férfi hokisainknak az alapszakasz első helyéért küzdő BJA HC ellen szerda este idegenben.

Szurkolói információk a FEHA19 elleni mérkőzésre

A Tüskecsarnokban is lehet elővételben jegyet venni hokisaink utolsó Erste Liga alapszakasz-meccsére.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin