2022. szeptember 23.
Lehengerlő játékkal győzelem a csúcsrangadón
Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink 6-2-re győzték le a liga-címvédő Csíkszeredát.

Erőltetett menetben kezdte az Erste Liga 2022/23-as idényét magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk: az FTC-Telekom a DEAC elleni idegenbeli, Szuperkupa-visszavágónak is beillő szezonrajt után múlt vasárnap a hazai idénynyitón Derbin fogadta az Újpest együttesét, majd öt nappal később, péntek este mindössze harmadik idei ligamérkőzésén összecsapott a címvédővel, a Csíkszeredai Sportklubbal is.

A Fradi jól kezdte az alapszakaszt, Debrecenben és a Tüskében a lila-fehérek ellen is komoly karaktert mutatva, kétgólos hátrányból aratott fontos győzelmet, így rögtön a tabella élére állt. A nyáron 22 játékosával szerződést hosszabbító, ám több korábbi kulcsemberét elveszítő Csíkszereda ezzel szemben idei első ligameccsén hosszabbításban szenvedett 3-2-es vereséget a korábban MAC, idéntől már BJA HC néven versenyző csapat története első káposztásmegyeri mérkőzésén.

A mieinknek és a csíkiaknak az elmúlt négy szezon alatt komoly közös múltja lett, és hatalmas a rivalizálás: ez a két csapat küzdött az alapszakasz megnyeréséért 2018 óta minden idényben, és azóta minden évben ez a két csapat valamelyike nyerte meg a ligát. Tavaly ráadásul egymás ellen döntőztek a felek, az ötmeccses finálé pedig a jégen, a lelátón és a klubok között is igen parázsra sikerült, így borítékolható volt, hogy mindkét fél rendkívül elszántan várta a két együttes idei első csörtéjét.

A mieink meccskeretét végigböngészve látható volt, hogy 25-ös keretünkből ezúttal a harmadik számú kapus Földes László mellett Farkas Lőrinc Simon maradt ki, valamint a Szuperkupa-mérkőzésen összeszedett, ennek ellenére érdekes módon az Erste Ligában letöltendő hárommeccses eltiltása utolsó mérkőzését töltő Tóth Gergő, a kispadon viszont először az idei szezonban ott lehetett edzőpárosunk mindkét tagja, Fodor Szabolcs vezetőedző és Yul Hennelly másodedző is.

A mérkőzés presztízséhez képest csendesen kezdődött a találkozó, elmaradtak az első percekben a nagy helyzetek is, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, a technikai hiba. A Ferencváros ébredt hamarabb, és lassan, de biztosan átvette a kezdeményezést, ezt mutatta Low közeli kapuvasa és Kulmala ziccere is, amelynek végén a szeredai kapus, Adorján védett nagyot. A 13. percben jött a mérkőzés első emberelőnye, Fodor Csanád szabálytalansága után öt a négy ellen támadhattunk. Nem sikerült jól megjátszani a fórt, hét másodperccel a vége előtt mégis gól lett belőle, Tóth Adrián szelídítette meg a korongot a kapu mögött, és tálalt a jobb oldalon érkező Aku Kestilä elé, akinek lövése bár úgy nézett ki, Adorjánról a gólvonal mögé perdült, a játékvezető azt mutatta, nem volt benn – végül videózás után megadták a találatot. (1-0) A Sportklub ritmust váltott a bekapott gól után, ennek pedig még a harmad vége előtt meglett az eredménye, Szkacskov használta ki, hogy elváltották magukat a mieink védekezésben, és remekül tálalt a kapunk előtt várakozó Becze Tihamér elé, a szeredai csapatkapitány pedig kihasználta a ziccert. (1-1)

Kestilä első harmad végi szabálytalansága miatt áthúzódó emberhátránnyal kezdődött a második játékrész, de sikerült kivédekezni. Sőt, szinte rögtön a kiegészülés után Láday hibázott, a mieink pedig a második emberelőnnyel is éltek, Kestilä lőtt közelről a hálóba egy kipattanó korongot. (2-1) Nem sokkal később a Fradi megmutatta, egyenlő létszámnál is tud gólt szerezni, remek passzjátékkal ment végig a saját harmadból a pályán a korong, majd Brayden Low közelről könyörtelenül befejezte az akciót. (3-1) Nem sokkal később a Csíkszereda frissen igazolt balhékirálya, a korábban az Erste Ligában 25 meccs alatt 256 kiállításpercet összeszedett Garrett Clarke provokált ki egy bunyót Sarcia Antoninóval, aminek végén a felek 5-5 percre kiültek a büntetőpadra. Galántai hibája után jött egy újabb emberhátrány, de ezt is sikerült kivédekezni, majd, ahogy korábban a meccsen, most is góllal befejezett emberelőnnyel válaszoltunk a kivédekezett emberhátrányra, Kubat szabálytalansága után mindössze hét másodperccel gólt szerzett a Ferencváros: Kulmala lőtt a kékről, eltört az ütője, de a lecsúszott lövésből tökéletes passz lett a kapu előtt ólálkodó Low-nak, aki belőtte második gólját. (4-1) Hihetetlen jelenettel zárult a harmad, két másodperccel a vége előtt elváltották a mieink a védekezést, Garrett Clarke bombázott Arany hálójába (4-2), majd úgy gondolta, jó ötlet gólöröm gyanánt fellöknie Szorokint, természetesen két percet kapott a teljesen indokolatlan mozdulatért…

A záró harmad elején nem sikerült élnünk az újabb emberelőnnyel, így odalett a hibátlan speciális játék, ami viszont nem jött össze így, sikerült egyenlő létszám mellett, Nagy Gergő szerzett az ellenfél harmadában korongot, majd tálalt Kulmala Rasmus elé, aki a hálóba lőtt. (5-2) Nem volt még vége, hiába néhány hatalmas Adorján-bravúr, jött a hatodik Fradi-gól, Szorokin passzát Kaijser vette át, kanyarodott vele középre, és bombázta a kapuba. (6-2) Alig egy perccel ezután a balhékirály Clarke ezúttal Tóth Adriánra vetette rá magát teljesen indokolatlanul, öt perc plusz véglegessel kiírva magát a mérkőzésről. Bár több nagy helyzetünk is volt, végül nem sikerült az öt perc tiszta emberelőny alatt betalálni, a győzelem így sem forgott veszélyben.

A Ferencváros az idény első Derbije után az idény első Csíkszereda elleni csúcsrangadóját is magabiztosan, 6-2-arányban nyerte, ezzel továbbra is vezeti az Erste Liga tabelláját. Folytatás vasárnap délután a Corona Brassó ellen.

Férfi jégkorong,
Erste Liga, alapszakasz

FTC-Telekom – Sport Club Csíkszereda 6-2 (1-1, 3-1, 2-0)

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Nilsson, Marva, Betteridge, Kaijser, Low – Boros, Szorokin, Kestilä, Kulmala, Nagy G. – Kärmeniemi, Seregély, Kozma, Kreisz, Tóth A. – Sarciá, Kucsma, Bán, Galántai, Komáromy. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.

Sport Club Csíkszereda: Adorján (Simó) – Kubat, Láday, Szkacskov, Stach, Sofron – Farkas T., Gecse H., Becze, Fodor Cs., Reisz – Clarke, Ferencz-Csibi, Péter B., Részegh T., Rokaly Sz. – Bajkó, Casaneanu, Részegh Zs., Rokaly N. Vezetőedző: Hozó Levente.

Gólok: Kestilä (14:38, EE, Tóth A., Nagy G.), Kestilä (22:56, EE, Nagy G., Kreisz), Low (24:48, Szorokin, Nagy G.), Low (32:54, EE, Kulmala, Nilsson), Kulmala (43:04, Nagy G.), Kaijser (48:40, Szorokin), illetve Becze (18:08, Szkacskov, Kubat), Clarke (39:58, Rokaly Sz.)

Kapura lövések: (18:12, 16:12, 16:2) 50:26
Védések: (11:17, 11:13, 2:14) 24:44 / 92.31% : 88.00%
Kiállítás percek: (2:2, 7:11, 0:25) 9:38
Emberelőny kihasználás: (4 / 3) 75.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 5:41 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (3 / 4) 25.00%

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin