2022. szeptember 23.
Lehengerlő játékkal győzelem a csúcsrangadón
Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink 6-2-re győzték le a liga-címvédő Csíkszeredát.

Erőltetett menetben kezdte az Erste Liga 2022/23-as idényét magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk: az FTC-Telekom a DEAC elleni idegenbeli, Szuperkupa-visszavágónak is beillő szezonrajt után múlt vasárnap a hazai idénynyitón Derbin fogadta az Újpest együttesét, majd öt nappal később, péntek este mindössze harmadik idei ligamérkőzésén összecsapott a címvédővel, a Csíkszeredai Sportklubbal is.

A Fradi jól kezdte az alapszakaszt, Debrecenben és a Tüskében a lila-fehérek ellen is komoly karaktert mutatva, kétgólos hátrányból aratott fontos győzelmet, így rögtön a tabella élére állt. A nyáron 22 játékosával szerződést hosszabbító, ám több korábbi kulcsemberét elveszítő Csíkszereda ezzel szemben idei első ligameccsén hosszabbításban szenvedett 3-2-es vereséget a korábban MAC, idéntől már BJA HC néven versenyző csapat története első káposztásmegyeri mérkőzésén.

A mieinknek és a csíkiaknak az elmúlt négy szezon alatt komoly közös múltja lett, és hatalmas a rivalizálás: ez a két csapat küzdött az alapszakasz megnyeréséért 2018 óta minden idényben, és azóta minden évben ez a két csapat valamelyike nyerte meg a ligát. Tavaly ráadásul egymás ellen döntőztek a felek, az ötmeccses finálé pedig a jégen, a lelátón és a klubok között is igen parázsra sikerült, így borítékolható volt, hogy mindkét fél rendkívül elszántan várta a két együttes idei első csörtéjét.

A mieink meccskeretét végigböngészve látható volt, hogy 25-ös keretünkből ezúttal a harmadik számú kapus Földes László mellett Farkas Lőrinc Simon maradt ki, valamint a Szuperkupa-mérkőzésen összeszedett, ennek ellenére érdekes módon az Erste Ligában letöltendő hárommeccses eltiltása utolsó mérkőzését töltő Tóth Gergő, a kispadon viszont először az idei szezonban ott lehetett edzőpárosunk mindkét tagja, Fodor Szabolcs vezetőedző és Yul Hennelly másodedző is.

A mérkőzés presztízséhez képest csendesen kezdődött a találkozó, elmaradtak az első percekben a nagy helyzetek is, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, a technikai hiba. A Ferencváros ébredt hamarabb, és lassan, de biztosan átvette a kezdeményezést, ezt mutatta Low közeli kapuvasa és Kulmala ziccere is, amelynek végén a szeredai kapus, Adorján védett nagyot. A 13. percben jött a mérkőzés első emberelőnye, Fodor Csanád szabálytalansága után öt a négy ellen támadhattunk. Nem sikerült jól megjátszani a fórt, hét másodperccel a vége előtt mégis gól lett belőle, Tóth Adrián szelídítette meg a korongot a kapu mögött, és tálalt a jobb oldalon érkező Aku Kestilä elé, akinek lövése bár úgy nézett ki, Adorjánról a gólvonal mögé perdült, a játékvezető azt mutatta, nem volt benn – végül videózás után megadták a találatot. (1-0) A Sportklub ritmust váltott a bekapott gól után, ennek pedig még a harmad vége előtt meglett az eredménye, Szkacskov használta ki, hogy elváltották magukat a mieink védekezésben, és remekül tálalt a kapunk előtt várakozó Becze Tihamér elé, a szeredai csapatkapitány pedig kihasználta a ziccert. (1-1)

Kestilä első harmad végi szabálytalansága miatt áthúzódó emberhátránnyal kezdődött a második játékrész, de sikerült kivédekezni. Sőt, szinte rögtön a kiegészülés után Láday hibázott, a mieink pedig a második emberelőnnyel is éltek, Kestilä lőtt közelről a hálóba egy kipattanó korongot. (2-1) Nem sokkal később a Fradi megmutatta, egyenlő létszámnál is tud gólt szerezni, remek passzjátékkal ment végig a saját harmadból a pályán a korong, majd Brayden Low közelről könyörtelenül befejezte az akciót. (3-1) Nem sokkal később a Csíkszereda frissen igazolt balhékirálya, a korábban az Erste Ligában 25 meccs alatt 256 kiállításpercet összeszedett Garrett Clarke provokált ki egy bunyót Sarcia Antoninóval, aminek végén a felek 5-5 percre kiültek a büntetőpadra. Galántai hibája után jött egy újabb emberhátrány, de ezt is sikerült kivédekezni, majd, ahogy korábban a meccsen, most is góllal befejezett emberelőnnyel válaszoltunk a kivédekezett emberhátrányra, Kubat szabálytalansága után mindössze hét másodperccel gólt szerzett a Ferencváros: Kulmala lőtt a kékről, eltört az ütője, de a lecsúszott lövésből tökéletes passz lett a kapu előtt ólálkodó Low-nak, aki belőtte második gólját. (4-1) Hihetetlen jelenettel zárult a harmad, két másodperccel a vége előtt elváltották a mieink a védekezést, Garrett Clarke bombázott Arany hálójába (4-2), majd úgy gondolta, jó ötlet gólöröm gyanánt fellöknie Szorokint, természetesen két percet kapott a teljesen indokolatlan mozdulatért…

A záró harmad elején nem sikerült élnünk az újabb emberelőnnyel, így odalett a hibátlan speciális játék, ami viszont nem jött össze így, sikerült egyenlő létszám mellett, Nagy Gergő szerzett az ellenfél harmadában korongot, majd tálalt Kulmala Rasmus elé, aki a hálóba lőtt. (5-2) Nem volt még vége, hiába néhány hatalmas Adorján-bravúr, jött a hatodik Fradi-gól, Szorokin passzát Kaijser vette át, kanyarodott vele középre, és bombázta a kapuba. (6-2) Alig egy perccel ezután a balhékirály Clarke ezúttal Tóth Adriánra vetette rá magát teljesen indokolatlanul, öt perc plusz véglegessel kiírva magát a mérkőzésről. Bár több nagy helyzetünk is volt, végül nem sikerült az öt perc tiszta emberelőny alatt betalálni, a győzelem így sem forgott veszélyben.

A Ferencváros az idény első Derbije után az idény első Csíkszereda elleni csúcsrangadóját is magabiztosan, 6-2-arányban nyerte, ezzel továbbra is vezeti az Erste Liga tabelláját. Folytatás vasárnap délután a Corona Brassó ellen.

Férfi jégkorong,
Erste Liga, alapszakasz

FTC-Telekom – Sport Club Csíkszereda 6-2 (1-1, 3-1, 2-0)

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Nilsson, Marva, Betteridge, Kaijser, Low – Boros, Szorokin, Kestilä, Kulmala, Nagy G. – Kärmeniemi, Seregély, Kozma, Kreisz, Tóth A. – Sarciá, Kucsma, Bán, Galántai, Komáromy. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.

Sport Club Csíkszereda: Adorján (Simó) – Kubat, Láday, Szkacskov, Stach, Sofron – Farkas T., Gecse H., Becze, Fodor Cs., Reisz – Clarke, Ferencz-Csibi, Péter B., Részegh T., Rokaly Sz. – Bajkó, Casaneanu, Részegh Zs., Rokaly N. Vezetőedző: Hozó Levente.

Gólok: Kestilä (14:38, EE, Tóth A., Nagy G.), Kestilä (22:56, EE, Nagy G., Kreisz), Low (24:48, Szorokin, Nagy G.), Low (32:54, EE, Kulmala, Nilsson), Kulmala (43:04, Nagy G.), Kaijser (48:40, Szorokin), illetve Becze (18:08, Szkacskov, Kubat), Clarke (39:58, Rokaly Sz.)

Kapura lövések: (18:12, 16:12, 16:2) 50:26
Védések: (11:17, 11:13, 2:14) 24:44 / 92.31% : 88.00%
Kiállítás percek: (2:2, 7:11, 0:25) 9:38
Emberelőny kihasználás: (4 / 3) 75.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 5:41 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (3 / 4) 25.00%

Cikkajánló

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

„Nem szakadok el a családtól, itt leszek a jövőben is”

A nyáron visszavonuló rekordbajnok, Tóth Adrián pályafutása végeztével sem szakad el a Ferencvárostól – VIDEÓ!

Nolan La Porte távozik az FTC-Telekomtól

A tavaly nyáron érkezett amerikai csatár nem hosszabbította meg szerződését a Ferencváros jégkorongcsapatával.

Az ECHL-ből érkező védővel bővül a keretünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a kanadai hátvéd, Tyson Helgesen.

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin