2023. október 13.
Magabiztos győzelem a Kontinentális Kupa első meccsén
Férfi hokisaink 5-0-ra győzték le a litván Kaunas Cityt Belgrádban, folytatás a házigazda Crvena zvezda ellen.

Amint arról korábban beszámoltunk, magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk csütörtökön elutazott Belgrádba, ahol az előttünk álló hétvégén az IIHF Kontinentális Kupa második fordulójának D csoportjában küzd meg a továbbjutásért. Az FTC-Telekom első ellenfele pénteken 16.00-tól az első fordulóból továbbjutó litván Kaunas City HC együttese volt.

A mieink meccskeretéből az októberi Erste Liga-mérkőzésekhez hasonlóan ezúttal is hiányzott a harmadik számú kapus, Földes László mellett a sérült Sarciá Antonino és Julius Marva, a kapuban a papírformának megfelelően Arany Gergely kezdett.

A Ferencváros a mérkőzés legelejétől kezdve magához ragadta a kezdeményezést, és már a második percben sikerült megszerezni a vezetést, Roth átadását követően Nagy Gergő bombázott a jobb oldali bedobókörből a Kaunas kapujába (1-0). A 6. percben emberelőnybe kerültünk, Ruzsnyikovot állították ki a szerb játékvezetők. Már-már úgy tűnt, a litvánok kivédekezik az emberhátrányt, de az utolsó másodpercekben Brady iramodott meg a saját harmadában megszerzett koronggal a jobb oldalon, majd a kékvonalat átlépve remekül tálalt a kapu előtt berobbanó Erik Němec elé, aki közelről nem hibázott (2-0). A mieink a harmad további részében is nagy fölényben jégkorongoztak, ezt jól mutatja az első játékrész 15:6-os kapura lövési mutatója is, újabb gólt azonban a szünetig már nem sikerült szerezni. Sőt, a 17. percben Banga gáncsolása után emberhátrányba kerültünk, de könnyedén védekeztük ki a két percet.

Jól kezdte a Ferencváros a második harmadot is, ami már a 25. percben kifizetődött, Nolan La Porte ugrott ki egy koronggal szólóban, és higgadtan fejezte be góllal az akciót (3-0). Nem csökkentettük a nyomást, ebben a játékrészben is egyértelműen a mieink játéka dominált. Ennek köszönhetően a 28. percben jött az újabb gól, az ellenfél kapuja előtti tumultusból Lauri Kärmeniemi tudta a hálóba juttatni a korongot (4-0). Ezzel azonban még nem volt vége a gólok sorának, hét perccel később Németh Attila is egyéni akció végén talált be, Piszarenko mamutjának érintésével lőtte a korongot a kapuba (5-0). Az ukrán hálóőrnek eddig tartott a mérkőzés, a Kaunas City vezetőedzője, Szerhij Viter ugyanis még a szünet előtt kapust cserélt, Martin Petiul érkezett a jégre.

A harmadik harmadnak az FTC-Telekom is kapuscserével futott neki, de egészen más megfontolásból. Fodor Szabolcs vezetőedző úgy érezte két harmadnyi játék alapján, hogy belefér lehetőséget adnia Nagy Kristófnak, így a záró húsz percben ő védte a Fradi kapuját. Méghozzá remekül, ugyanis a kapujára tartó összes lövést hatástalanítva kollégájához hasonlóan ő is kapott gól nélkül hozta le a játékperceit. Annak ellenére is, hogy ebben a játékrészben nem kevesebb, mint öt kiállítást fújtak be a szerb játékvezetők a Fradi játékosaira, így szinte az egész harmadot emberhátrányban töltötték a mieink. Előbb a játékrész első percében Rothot küldték ki akadályozásért, majd a 45. percben Brady akasztása, majd Kulmala gáncsolása miatt egy kettős emberhátrányt is ki kellett védekeznünk – megoldottuk. Az 53. percben Kärmeniemit akadályozásért, az 55. percben Haranghyt palánkra lökésért szórták ki, de a Kaunas egyik fórját sem tudta kihasználni.

Az FTC-Telekom így a várakozásoknak és az előzetes erőviszonyoknak megfelelően magabiztos, 5-0-s győzelmet aratott a litván Kaunas City HC ellen az IIHF Kontinentális Kupa második fordulójának D csoportjában. A folytatásban már nehezebb kihívások várnak a Fradira, szombat este ugyanis jön a házigazda Crvena zvezda elleni mérkőzés, amit ha szintén sikerrel vesz Fodor Szabolcs együttese, úgy vasárnap kora délután a továbbjutást jelentő csoportelsőségért léphet jégre az ukrán Szokil Kijev ellen.

Vezetőedzőnk, Fodor Szabolcs így értékelt a Kaunas City legyőzését követően: 

"Tudtuk nagyon jól, hogy egy nemzetközi tornán az első meccs mindig egy picit döcögősebben indul. Nem vagyunk hozzászokva a pályához, kicsit nagyobb ilyenkor a feszültség. Azt gondolom, hogy jól menedzseltük ezt, egyből az elején gólt lőttünk, de ez egy ilyen torna tipikus első meccse volt. Nem volt hibátlan, egy kellemetlen stílusú csapat ellen, akik mindig arra vártak, hogy egy picit hibázzunk és egyből lecsaptak rá. Egy picit sokat is kockáztattak ezzel, nagyon a támadásra fókuszáltak. Ha az egész meccset nézzük, százszázalékos volt az emberelőny-kihasználásunk és az emberhátrányos védekezésünk is és nyertünk 5-0-ra, ez egy jó dolog. A harmadik harmadban végig emberhátrányban voltunk, szóval ezért is nagy szó, hogy hibátlanul zártunk. Megmondom őszintén, hogy nem nagyon láttam, hogy miért volt ez a sok kiállítás, ha azt nézzük, hogy amikért minket kiállítottak, azok megvoltak a túloldalon is és őket nem állították ki. Nem volt olyan szabálytalan meccs, mint ahogy kinézett a végére a statisztika alapján. De ha ezeket befújják ellenünk, akkor azt gondoljuk, hogy illene befújni a másik csapat ellen is, ez nem így történt. De ezt is nagyon jól menedzselték a srácok és nagyon jól lehoztuk a hátrányokat, így magabiztosan tudtuk megnyerni ezt a mérkőzést."

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa
2. forduló, D csoport, 1. mérkőzés
Pionir Jégcsarnok, Belgrád

FTC-Telekom – Kaunas City HC 5-0 (2-0, 3-0, 0-0)

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Seregély, Roth, Turbucz, Nagy G., Kulmala – Boros, Crespi, Németh A., Brady, La Porte – Bán, Kärmeniemi, Němec, Kestilä Galajda – Haranghy, Banga, Tóth A., Farkas S., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Kaunas City HC: Piszarenko (Petiul) – Gusevas, Gabdullin, Zukauskas, Ruzsnyikov, Honcsarenko – Klinecky, Hrubo, Machala, Hudak, Machac – Eklund, Szuskov, Bendzius, Danyilenko, Grybauskas – Cyvas, Nemanis, Bakus. Vezetőedző: Szerhij Viter.
Gólok: Nagy G. (01:11, Roth), Němec 07:08, EE, Brady), La Porte (24:20), Kärmeniemi (27:41, La Porte), Németh A. (34:37)
Kapura lövések: 40:23 (15:6, 13:9, 12:8)
Védések: 23:35 (6:13, 9:10, 8:12)
Kiállítás percek: 12:2 (2:2, 0:0, 10:0)

Cikkajánló

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin