2021. február 20.
Magabiztos győzelem, megvan a második kiemelés!
Férfi hokisaink remek kapusteljesítménnyel és emberhátrányos játékkal 4-0-ra győztek a Gyergyó otthonában.

A presztízs szempontjából is komoly, emellett rendkívül értékes győzelmet aratott a szerdai első csíkszeredai mérkőzés után csütörtök este a nagy rivális Sportklub elleni két napon belüli második összecsapásán magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. Az FTC-Telekom ugyanis ezzel elérte azt, hogy a saját kezébe került a sorsa az alapszakasz második helyéért, és ezzel a rájátszásra való második kiemelés megszerzéséért vívott harcban. Elméleti esélyünk még az alapszakasz megnyerésére is maradt, ehhez azonban a szombati gyergyói és a vasárnapi brassói mérkőzésünkön is három-három pontra lett volna szükség, míg a Brassónak ezután három rendes játékidős vereséget kellene szenvednie a Gyergyótól – erre azért vajmi kicsi az esély. A második kiemelés, és vele a második ellenfélválasztás, és a playoff első két körében biztosan garantált pályaelőny is nagyon értékes lehet viszont a folytatást illetően, így a gyergyóiak elleni találkozónk is kulcsfontosságúvá vált.

Ennek ellenére a hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, már az első percben komoly gólszerzési lehetőségük volt, Barabás kapott üresen korongot a kapunk előtt, a mérkőzésen ezúttal is kezdőként szereplő Nagy Kristóf azonban óriásit védett. Rögtön ezután Silló bombázott középről, itt már a keresztvas segítségére is szükségünk volt, de megúsztuk gól nélkül a kezdeti gyergyói rohamokat. A 3. perc végén pedig már emberelőnyben támadhattunk, Podlipnik szabálytalankodott a saját kapuja mögött. Jól álltunk bele a fórba, Hodgman révén nagy helyzetünk is volt, Cooke is remek védéssel kezdte azonban a meccset, az előny pedig a későbbiekben is kihasználatlan maradt. Sőt, Silló kiugrása és passza után Pance a kiegészülés után nem sokkal egyedül tisztán törhetett a kapunkra, Nagy azonban ismét remek védést mutatott be. Ami nem jött össze az egyik oldalon, az megvolt az első valamirevaló egyenlő létszámos helyzetnél a 8. percben a túloldalon: elhoztunk egy támadó harmadbeli bulit, Tóth Adrián tette hátra a korongot Hegyinek, aki lekészítette Somogyinak lövésre, a távoli bombába pedig a kapu előtt Nagy Gergő remek érzékkel ért bele, vezettünk! (0-1) A vezető gólunk kicsit megfogta a gyergyóiakat, mi viszont lendületben maradtunk, és szerencsére ez újabb gólban öltött testet: a 11. percben Nagy Gergő kapott hatalmas korongot a támadó harmad közepén Ságitól, senki nem figyelt rá, egyedül léphetett ki, és balra cselezve szépen kihúzta a szőnyeget Cooke lába alól, majd éles szögből a hálóba vágta a pakkot, kapitányunk két remek góllal duplázott! (0-2) A hazaiak ezután próbáltak kicsit kitámadni, de néhány kósza próbálkozáson kívül nem tudtak fölénybe kerülni, remekül védekeztünk. Öt perccel a vége előtt jöhetett volna a szépítés, előbb Bíró és Szabó léptek ki kettő az egyben, Kärmeniemi azonban parádésan olvasta az ellenfél szándékát, és vetődve blokkolta a keresztpasszt, majd Szabó bombázott kettőt a kékről, előbb Nagy védett szépen, majd nem talált kaput. Meleg pillanatok voltak, de megúsztuk! Sőt, kijöttünk a szorításból, és Sági majd Somogyi révén mi is veszélyeztettünk, előbb Cooke védett, majd mellé ment a korong. Az utolsó percben egy mintaszerű Sági-Németh-Hegyi háromszög végén utóbbi alig perdített mellé a kapu elől, ezután viszont már Cooke is tehetetlen volt. Nagy Gergő közelről lőtt, ez még kijött a hazai kapusról, a korong azonban elakadt a sűrűben a kapu előtt, három hazai sem tudott felszabadítani, majd valahogy a hosszú oldalon érkező Somogyi elé keveredett a pakk, aki az üresen tátongó kapuba vágta azt! (0-3) Nyolc másodperccel a vége előtt még kiállították Farkast, azonban így is remek első harmaddal alapoztuk meg a folytatást!

Közel kétperces áthúzódó emberelőnnyel kezdte a második játékrészt a Gyergyó, amelybe jól álltak bele a hazaiak, Pancéra sikerült is kijátszani a körbeadogatott korongot, a rendkívül veszélyes lövést azonban Sarcia látványos és önfeláldozó bevetődéssel blokkolta. Másfél perccel a kezdés után ismét fiatal védőnk játszotta a főszerepet, akit ezúttal kiállítottak, így közel fél perc kettős előnyhöz jutottak a piros-fehérek. St-Amant nagy helyzetbe is került hamar, Nagy Kristóf azonban ezúttal is remekül védett, majd le is telt az egyik kiállítás. Öt a négy ellen már kiválóan kontrolláltuk a helyzetet, az előny végén még Ferenc Csibi eleresztett egy bombát kintről, ezúttal Hegyi blokkolt önfeláldozóan, kiegészültünk. Nem sokkal később a szezont még ferencvárosi színekben kezdő Imre Patrik lőtt kiszorított helyzetből fonákkal, Nagy ezúttal is magabiztosan hárított, majd Versteeg szabálytalankodott Imrével szemben, és össze is akadtak a felek. A gyergyói támadó szimpla, kanadai védőnk 2+2 perces kiállítást kapott, így ismét előnybe került a Gyergyó. Azonnal nagy helyzetbe kerültek a hazaiak Podlipnik révén, de Nagy Kristóf eszén ma nem lehetett túljárni egyelőre. Sőt, egy kontrával szólóban szökhetett meg Nagy Gergő, ezúttal viszont Cooke nyerte a párharcot, meccsben tartva ezzel csapatát. Hét másodperccel azelőtt, hogy kiegészültünk volna, Szigeti is szabálytalankodott, így hamarosan már a mieink támadhattak előnyben. Ezzel nem sikerült élni, sőt, a 29. perc végén már ismét a Gyergyónál volt az emberelőny, Tóth Gergelyt szórták ki fogásért. Ezúttal is mintaszerűen dolgozott azonban a hátrányos speciális egységünk, magabiztosan védekeztük ki a két percet. Egyenlő létszámnál Szigeti jutott középről jó helyről lövéshez, Nagy ezúttal is szépen védett. A játékrész második felében többet támadott a Gyergyó, jóval többet is lőttek kapura. Ha pontozni kellene, a mezőnyjátékot ebben a játékrészben ők nyerték – csakhogy a hoki nem pontozásos sportág. A mieink pedig remekül, szervezetten védekeztek, és abszolút magabiztosan tartották az első harmadban felépített előnyt. A 37. percben ismét emberelőnyhöz jutottak a hazaiak, ezúttal Tóth Adrián volt a kiállított játékos. Nagyon megnyomta ezt az előnyt a Gyergyó, előbb St-Amant lőtt közelről, majd Podlipnik kintről, mindkettőnél nagyot védett viszont Nagy Kristóf, aki az első harmadban 10, a másodikban összesen 16 lövést fogott, és a mai napon talán a legösszeszedettebb, legérettebb teljesítményt nyújtotta a szezon egész eddigi részét nézve. Nagyban köszönhettük neki is, hogy gól nélkül zárult a második harmad, így háromgólos előnyből vártuk az utolsó húsz percet.

Kevesebb, mint két perc után emberelőnyhöz jutott a Gyergyó a záró harmadban, ezúttal Kóger volt a kiállított játékos. A gyergyóiak ekkor már közel hatszor annyi előnyben töltött percnél jártak, mint a mieink, de a hátrányos védekezésünk ezúttal is hibátlan volt, egyetlen komolyabb lövéssel hoztuk le ezt a két percet, amivel Nagy Kristófot találták fejvédőn. Nem sokkal később, immáron egyenlő létszámnál Csergő került nagy helyzetbe, a remek napot kifogó Nagy azonban az ő eszén is túljárt. A 47. perc végén Versteeg kissé távolról indított egy ütközést a palánknál Podlipnikkel szemben, így kiküldték két percre, de ezt a hátrányt is szépen és biztosan védekeztük ki. A gyergyóiak egyenlő létszámban is lendületben maradtak, becsülettel küzdöttek a szépítésért, de a játék minden elemében magabiztosan kontrolláltuk az eseményeket, így egyre kevesebb reménye maradt a hazaiaknak arra, hogy visszajöjjenek a meccsbe. Ez pedig a játékon is érződött, közeledve a meccs végéhez egyre jobban alábbhagyott a hazai lendület. Mindkét oldalon jött egy-egy nagy gólszerzési lehetőség, előbb Silló lövését blokkoltuk, majd egy kontránál remek Farkas-Roczanov összjáték után védett szépet Cooke. Az 54. percben Tóth Adrián ütött oda egy ellenfélnek, amiért két percet kapott, St-Amant azonban rárontva támadónkra próbált meg elégtételt venni, amiért ő is két percet kapott durva játékért, a bunyó viszont a játékvezetők közbelépése miatt verbális szinten halt el. Négy a négyben sem változott nagyot a játék menete, majd az 58. percben újabb büntetések jöttek. Troncinsky vakoldalról hátulról tette a palánkra Kärmeniemit, amiért 2+10 percet kapott, hiába reklamálták elképesztő hévvel az esetet a hazaiak. Finn védőnk is kiült viszont két percre, miután túl nagy hévvel indult el elégtételt venni a csúnya ütközés után. Egy gyergyói támadás elhalása után ki is alakult egy nagyobb tömegjelenet a harmadunkban a palánk mellett, nem születtek viszont újabb ítéletek. Egy perccel később Kozma gáncsolta ki Kógert a hazai kapu előtt, , így négy a háromban kerültünk emberelőnybe, Szabó Pál Krisztiánnál pedig a meccs alakulását nézve érthetően, az ítéleteket nézve érthetetlenül elszakadt a cérna, odaszólt az egyik játékvezetőnek, aminek tízperces fegyelmi lett a jutalma – négy hazai játékos szorongott ekkor a büntetőpadon. Fél perccel a vége előtt feltettük az i-re a pontot, remek Nagy Gergő-Tóth Adrián-Kulmala háromszög végén utóbbi használta ki közelről az emberelőnyt. (0-4)

A Ferencvárosra jó hatással volt, amolyan ébresztőként hatott a szerdai csíkszeredai vereség a négymeccses alapszakasz-záró erdélyi túra elején, azóta ugyanis nagyon megtalálta a játékát Fodor Szabocs együttese, és két meccsen hat nagyon fontos pontot gyűjtött. Ráadásul ezen a gyergyói találkozón a speciális egységeink is megtalálták a formát, lőttünk emberelőnyös gólt, a hátrányos védekezésünk pedig talán a legjobb volt a szezonban, tíz kisbüntetést védekeztünk ki kapott gól nélkül. Nagy Kristóf is rendkívül elkapta a fonalat, fiatal második számú kapusunk ismét bizonyította, hogy éles helyzetben is lehet rá számítani, első shutoutját produkálta az idényben.

4-0-s győzelmünkkel bebiztosítottuk az alapszakasz második helyét, és ezzel a második kiemelést a rájátszásra, vasárnap Brassóban pedig azért lépünk jégre, hogy életben tartsuk az – igaz, vajmi kicsi – matematikai esélyünket az alapszakasz megnyerésére.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Gyergyói HK – FTC-Telekom 0-4 (0-3, 0-0, 0-1)
Gyergyói HK: Cooke (Szakács) – Kozma, Troncinsky, St-Amant, Pance, Silló – Imre, Podlipnik, Bíró G., Szabó P. K., Szigeti – Ferenc Csibi, Raszulov, Benedek, Csergő, Lázár – Fejes, Barabás, Elekes Darabont, Sára. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
FTC-Telekom: Nagy K. (Földes) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Tóth Gergely, Versteeg, Kulmala, Tóth Adrián, Németh A. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Sági, Somogyi – Boros, Tóth R., Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Nagy G. (07:22, Somogyi, Hegyi), Nagy G. (10:16, Sági, Németh A.), Somogyi (19:27, Tóth A.), Kulmala (59:31, EE, Tóth A., Nagy G.)
Kapura lövések: (10:19, 16:6, 10:14) 36:39
Védések: (16:10, 6:16, 13:10) 35:36 / 89.74% : 100.00%
Kiállítás percek: (2:2, 4:10, 26:8) 32:20
Emberelőny kihasználás: (8 / 0) 0.00% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 11:45 / 3:09
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (0 / 8) 100.00%

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin