2021. február 21.
Magabiztos győzelemmel zártuk Brassóban az alapszakaszt
Hokisaink 5-2-re győztek a rivális otthonában, és megőrizték a halvány esélyt az alapszakasz megnyerésére.

Az elsődleges célt teljesítette magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk az alapszakaszt lezáró négymérkőzéses erdélyi túra első három találkozóján. A nagy rivális Sportklub Csíkszereda elleni kettő, valamint a Gyergyó elleni egy mérkőzésen gyűjtött hat ponttal Fodor Szabolcs legénysége ugyanis matematikailag is bebiztosította második helyét az alapszakasz tabelláján, ezzel megszerezte a második kiemelést a rájátszásra. Ez azt jelenti, hogy a negyeddöntő előtt másodikként választhatunk ellenfelet, és a negyed- valamint az elődöntős párharcban, amennyiben eljutunk odáig, garantált a pályaelőnyünk.

Egyetlen mérkőzésünk maradt hátra az Erste Liga 36 mérkőzéses alapszakaszából, a Corona Brassó elleni utolsó erdélyi összecsapás. Mivel éppen a Corona mögött két ponttal lemaradva vártuk a találkozót, így egyetlen tétje maradt számunkra a mérkőzésnek: egy rendes játékidős győzelemmel életben tarthattuk a matematikai esélyt az alapszakasz megnyerésére. Ehhez persze még arra is szükségünk volna, hogy a következő egy hétben a Gyergyói HK zsinórban háromszor legyőzze rendes játékidőben a brassóiakat, amire ugyan kicsi az esély, mindenesetre a mieink mindenképpen szerették volna a maguk feladatát teljesíteni a képletből.

Ezúttal nem a Gyergyó ellen remek shutoutot elérő Nagy Kristóf, hanem Arany Gergely kezdett a Ferencváros kapujában, akinek a bokája még az Újpest elleni idegenbeli Derbin sérült meg, így hat mérkőzéses kihagyás után tért vissza a meccskeretbe.

Az első percek kiegyenlített mezőnyjátékkal teltek, de lövésekből a mieinknél volt több és veszélyesebb, a legveszélyesebbet Nagy Gergő eresztette meg középről a 3. perc végén, a brassói kapuban kezdő Tőke azonban szép védéssel indított. Egy perccel később viszont már ő is tehetetlen volt, Versteeg távoli löketét ugyan még kispárgázta, Németh Attila viszont, miután a védők nem takarítottak, közvetlen közelről a kapuba lőtt, vezettünk! (0-1) A gól után is lendületben maradtunk, a gólszerző sor igen aktív volt, Németh visszatett korongjából Sági is közel járt egy jó lövéssel a gólhoz, Tőke azonban védett. A 7. percben azonban beérett a nyomásunk, ezúttal Kóger tette kapura a korongot, ami szerencsétlenül jött ki Tőkéről, így Hodgman közelről a hálóba továbbította. (0-2) A 8. percben Kulmala gáncsolása után az első emberelőnyt a hazaiak kapták, azonban folytattuk a Gyergyóban látott remek emberhátrányos munkát. Carlson veszélyes lövésénél Sarcia blokkolt szépen, majd megvoltak Arany első nagyobb védései is, Boriszenko kékvonalasánál mutatta be a legnagyobbat. Az első kiállítás nem hozott fordulatot, magabiztosan kivédekeztük. Ezután visszaállt a játék képe, újra többet támadtunk és a helyzetek is jöttek, Tőkének volt néhány nagyobb bravúrja. A 15. percben Carlson rántotta magával Kógert a jégre a botjánál fogva, aki ezért néhány pofonnal vett elégtételt, őt állították ki. A Brassó villámgyorsan kihasználta második előnyét, egy szép háromszögelés után Péter Balázs közvetlen közelről lőtte be Tranca nagy passzát. (1-2) Nem sokáig örülhettek azonban a sárga-kékek, másfél perccel később visszaállítottuk a különbséget: Németh húzta meg a jobb oldalon remekül szólóban, kimozgatta a védőket és Tőkét is, majd óriási korongot adott a túloldalon érkező Kulmalának, aki a hálóba vágta a pakkot. (1-3) Három perccel az eseménydús harmad vége előtt Carlson dobta le a kesztyűt Hodgmannel szemben, de nem járt jól, támadónk ugyanis villámgyorsan jégre vitte és lerendezte a bunyót. Hosszú játékvezetői tanácskozás után mindkét fél öt perc plusz véglegest kapott, ez talán túl szigorú ítélet, de az „elszenvedő” fél, Hodgman esetében mindenképp… Annyival kompenzálták a sporik a dolgot, hogy Carlsonra még egy kétperces kisbüntetést is rádobtak, így emberelőnybe kerültünk. Sőt, 44 másodperccel később Molnár Zoltán is két percet kapott, az esetnél közbelépő Molnár Zsombor pedig durva játékért tíz perc fegyelmivel ülhetett ki a büntetőpadra. Így összességében három brassói foglalt ott helyet, és átmenetileg öt a háromban támadhattunk. Megvoltak a lehetőségeink, de nem sikerült élni velük, a hazaiak kivédekezték a kettős hátrányt, így mérkőzésben maradtak.

A második harmad is hasonló lendülettel kezdődött mint az előző, az első komolyabb lövés pedig a 22. percben Sági révén a miénk volt, Tőke nagyot védett. A túloldalon Aranynak is gyorsan akadt dolga Fowlie közeli próbálkozásánál, megoldotta. Az első játékrészhez hasonlóan ezúttal is hamar magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, kétgólos előnyben sem álltunk vissza, a hazai harmadban zajlott többet a játék, folyamatosan munkát adtunk Tőkének. A 26. percben közel jártunk az újabb gólhoz, szép akció végén Tóth Adrián lőtt közelről, Tőke nagyot védett. A kontrából Valchar ment el szólóban, Arany is nagy bravúrt mutatott be. A 27. percben Tóth Gergelyt látták szabálytalannak a támadó harmadban, emberelőnybe került a Brassó. Megnyomták a fórt a hazaiak, Aranynak kétszer is nagyot kellett védenie, egy közeli próbálkozásnál majd Boriszenko távoli bombájánál, de ezúttal is jól működött a hátrányos egységünk. A kiegészülés után újra mi veszélyeztettünk, előbb Sarcia egy lendületből megeresztett távoli lövéssel, majd Tőke egy közeli próbálkozást fogott. Kiegyenlített mezőnyjáték jellemezte a következő perceket, kaputól kapuig pörgött a játék, mindkét oldalon voltak lövések és védések, de az igazán nagy helyzetek elmaradtak. Ez pedig a kétgólos előnyben lévő Ferencvárosnak kedvezett – előnyben ezúttal is remekül kontrolláltuk a mérkőzést, nem hagytuk, hogy az ellenfél elhihesse, hogy van visszaút a meccsbe. Öt és fél perccel a harmad vége előtt Wilson okozott némi riadalmat, aki egy lendületes akciónk végén ráesett Tőkére, nem történt azonban komolyabb baj, visszaállították a kaput a helyére, és folytatódott a játék. A 38. percben még emberelőnybe került a Brassó, Nagy Gergőt küldték ki bottal akasztásért. Ezzel sem tudott azonban mit kezdeni a Brassó, a kapu elé betett korongokat szépen takarítottuk el, amikor pedig egy alkalommal egy villanás után Valchar lövéshez jutott, Arany védett nagyot, ahogy Finucci passza után Fowlie kísérleténél is. Kiegészültünk, ezzel pedig le is pörgött a második harmad.

A harmadik harmadot is a mieink kezdték korongbirtoklás tekintetében fölényben, az első nagy helyzet azonban két perc után Finucci révén a Brassó előtt adódott, Arany remekül védett. Két perc múlva jött a válasz, Tóth Richárd bombázott a bal oldali bedobópont magasságából, Tőke is szép védést mutatott be. A brassóiak próbálták feljebb tolni a védekezésüket és megpróbálni kiharcolni, hogy visszajöjjenek a meccsbe, ez viszont lehetőséget adott a magabiztosan védekező ferencvárosiaknak a villámgyors kontrákra. Egy ilyen végén a 46. percben meg is lőttük a negyedik gólunkat, Nagy Gergő lépett be a támadó harmadba lendületesen, elvitt magával három embert is, majd kapura emelt korongjába a balról berobbanó Kóger mesterien ért bele. (1-4) Ez olyannyira megtörte a kék-sárgákat, hogy 45 másodpercen belül jött az ötödik is, Tóth Adrián szerzett korongot a brassói harmadban kihasználva ellenfele bizonytalankodását a jobb oldali palánknál, szépen húzott befelé a koronggal, majd befelé mozogva remek ütemben váratlanul visszaemelte a korongot a rövid felsőbe, szépségdíjas gól volt! (1-5) Ezután a két villámgyors gól után érződött a hazaiakon, hogy talán egy kicsit feladták a reményt, hogy felzárkózhatnak – negyed órával a vége előtt négygólos hátrányban ez talán azért érthető. A 48. percben Kógert kiállították testre ütésért, a brassóiak pedig gyorsan felálltak, megpróbáltak menni becsülettel a szépítésért. Mégis a mieink mehettek el egy megszerzett korong után egy kontrával, Tóth Richárd azonban a semleges harmadban eladta. Finucci korcsolyázott vele vissza a zónánkba, lőtt, lövése pedig kijött Aranyról, a kipattanót pedig Fowlie az üres kapuba vágta – a meccsen eddig nem jellemző egyéni hiba után kaptunk egy gólt. (2-5) Szerencsére az előnyünk elég nagy volt ahhoz, hogy lehozzuk a hátralévő perceket, de a brassóiak ezután azért még megpróbálták megnyomni a játékot. A mieink viszont rutinosan „vették a lapot”, és hamar kijöttek a szorításból, visszaállt a meccs korábbi szakaszában jellemző képe a játéknak. Remekül irányítottuk az eseményeket, és már csak öt perc volt hátra a mérkőzésből, amikor emberelőnybe is kerültünk, Gliga borította fel egy lendületes támadásunknál a saját kékvonala előtt Tóth Gergelyt. Meg kell hagyni, ebben a két percben már nem szakadtunk meg az újabb gólért, de ebben a helyzetben tökéletesen elegendő volt, hogy újabb két perccel közelebb kerültünk a mérkőzés végéhez. Két perccel a vége előtt még Németh tálalt egy hatalmas korongot a berobbanó Sarcia elé, aki azonban nem talált kaput, majd jött még egy brassói kiállítás, Bors kapta akadályozásért, így emberelőnyben fejeztük be a mérkőzést. Ebből már nem találtunk be, de a vége így is magabiztos siker lett.

5-2-es győzelmével a Ferencváros remek teljesítménnyel, és egy közvetlen rivális elleni szép győzelemmel zárta az Erste Liga alapszakaszát, most pedig szurkolhatunk a Gyergyónak, amely ha február 23-án, 24-én és 26-án összehozna három bravúros győzelmet a Brassó ellen, kikaparná a mieinknek az alapszakasz első helyét. Ellenkező esetben a második kiemeléssel várhatjuk a március 1-jei ellenfélválasztó sajtótájékoztatót és a március 2-án rajtoló rájátszást.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Corona Brassó – FTC-Telekom 2-5 (1-3, 0-0, 1-2)
Corona Brassó: Tőke (Polc) – Carlson, McFadden, Péter B., Tranca, Valchar – Wilson, Dame-Malka, Fowlie, Gliga, Finucci – Borisenko, Bors, Mihály E., Molnár Z., Molnár Zs. – Szőcs, Gajdó T., Vasile N., Gajdó B., Vasile A. Vezetőedző: Dave MacQueen.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Versteeg, Tóth Gergely, Kulmala, Tóth A., Németh A. – Kärmeniemi, Sarcia, Somogyi, Sági, Hajós – Boros, Bán, Tóth Gergő, Roczanov, Tóth R. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Péter B. (14:58, EE, Tranca, Valchar), Fowlie (48:26, EE, Finucci), illetve Németh A. (03:40, Sági), Hodgman (06:18, Kóger), Kulmala (16:37), Kóger (45:04, Nagy G., Ellerby), Tóth A. (45:49, Somogyi)
Kapura lövések: (11:12, 18:11, 8:8) 37:31
Védések: (9:10, 11:18, 6:7) 26:35 / 83.87% : 94.59%
Kiállítás percek: (39:29, 0:4, 4:2) 43:35
Emberelőny kihasználás: (5 / 2) 40.00% / (4 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 6:57 / 7:40
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (2 / 5) 60.00%

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin