2020. január 18.
Magyar Kupa: a MAC ellen kezdünk az elődöntőben
25 év után nyernénk újra Magyar Kupát, a döntőbe a MAC Újbudán át vezet az út a miskolci Final Fourban.

Magyar bajnok és Erste Liga-győztes férfi jégkorongcsapatunk szerdán egy magabiztos, Vasas elleni győzelemmel zárta az Erste Liga 2019/20-as idényének alapszakaszát. Az alapszakaszt a második helyen fejezte be a csapat, ami azt jelenti, hogy a bónuszpontos rendszernek köszönhetően három pontot tovább viszünk a következő körbe, így esélyt kaptunk, hogy a középszakasz végére megelőzzük a nagy rivális, hat bónuszpontos Csíkszeredát, és megszerezzük a pályaelőny és az ellenfélválasztási sorrend szempontjából is nagyon fontos első kiemelést.

A középszakasz küzdelmeinek megkezdése előtt azonban még van egy nagyon fontos feladata van Fodor Szabolcs csapatának: a január 18-19-i hétvégét Miskolcon tölti a gárda, ahol az Expert-Borsod Agroker Magyar Kupa négyes döntőjében vesznek részt, karöltve a szlovák Tipsport Ligás házigazda DVTK Jegesmedvékkel, a tavalyi elődöntőből jól ismert, szintén szlovák ligás MAC-cal, valamint az EBEL-es Fehérvár AV19-cel.

A négyes döntőig vezető utat tekintve a bejutó csapatok mindegyike kiemeltként volt kezelve az idei kiírásban. A kupa címvédője, a Fehérvár kivételével mindenki a negyeddöntőben kezdte meg a szereplést: a házigazda miskolciak a Fehérvári Titánokat, a MAC a DEAC csapatát, míg mieink az Újpestet búcsúztatták a kupasorozat előző körében, rendre kettős győzelemmel. A fehérváriak most lépnek először jégre a Magyar Kupa idei kiírásában, hiszen ők egészen eddig, a legjobb négy közé lettek kiemelve.

Már a miskolci négyes döntő délután kezdődő Fehérvár AV19 – DVTK Jegesmedvék összecsapása is sok izgalmat rejt magában, de minket nem ez, hanem az esti, MAC Újbuda elleni összecsapásunk foglalkoztat igazán, legalábbis egyelőre. Azzal az újbudai csapattal nézünk farkasszemet a döntőbe kerülésért, amellyel a kupa tavalyi kiírásában is a legjobb négy között találkoztunk. Akkor ők bizonyultak jobbnak: két harmad alatt kétgólos előnyre tettek szert, amit Walls ugyan tudott csökkenteni, de végül 5-1-re győzni tudtak a Tüskecsarnokban.

A tavalyi elődöntőn túlmutatva is jól ismerhetjük szombati ellenfelünket, hiszen korábban az Erste Ligában is több alkalommal összefutottunk velük. A legemlékezetesebb meccseket ezek közül a 2017/18-as idény rájátszásának negyeddöntőjében játszottuk velük, ahol az akkor még jóval erősebb és esélyesebb MAC csak hatalmas küzdelemben, hat mérkőzésen tudta búcsúztatni a Greg Lindqvist vezette Ferencvárost, igaz, utána meg is nyerte a ligát, csatlakozásának harmadik évében, története során először, a mostani házigazda, akkor már háromszoros címvédő DVTK legyőzésével. Ezt követően született a döntés, hogy ez a két csapat próbálja ki magát egy magasabban jegyzett ligában, így azóta is a szlovák Tipsport Ligában szerepelnek, ahol jelenleg a MAC nincs a legfényesebb formában, a 11. pozíciót tudhatják magukénan. A legutóbbi öt meccsükből csupán kettőt sikerült megnyerniük: előbb hosszabbításban a Kassát verték, majd rendes játékidőben 3-2-re a DVTK-t. Legutóbb a tabellán mögöttük álló Érsekújvár hosszabbítás után két ponttal távozott a Tüskecsarnokból, így nem jó előjelekkel vágtak neki a miskolci túrának.

Ebből, vagyis a pillanatnyi formából sokkal inkább érdemes kiindulni, mint akár a két évvel ezelőtti rájátszásból, hiszen a Ferencváros azóta alapjaiban alakult át, a Fodor Szabolcs vezette szakmai stáb egy bajnoki és ligagyőzelemhez is elegendő mentalitást hozott szakosztályunkhoz, és a játékoskeretben is csak Jászai Dávid, Farkas Simon, Roczanov Dezső, Tóth Renátó és a közben egy idényt Debrecenben lehúzó Németh Attila maradtak hírmondónak abból a Fradiból. A mieink ráadásul az alapszakasz bizonyos periódusaiban az iszonyatos nemzetközi kupás meccsterhelésből következő hullámvölgyekből teljesen kilábaltak, nemrég hat ponttal tértek haza Erdélyből, és a Vasas elleni, tét nélküli szezonzárón mutatott lendület bizonyította igazán, semmiképpen sem akarnak leereszteni és tartalékolni, meg akarták tartani a fókuszt a nagyon fontos MK-hétvégére.

Történelmi távlatban is nagy tett lenne ugyanis a trófea elhódítása, nem csak amiatt, mert papíron mindhárom Final Fouros ellenfél jelenleg még magasabban jegyzett: a Ferencváros a sorozat története során ugyan a legtöbb alkalommal, 14-szer hódította el a Magyar Kupát, ám legutóbb az 1994/95-ös idényben emelhette magasba a trófeát.

Huszonöt év nagyon hosszú idő. Ugyan ott volt a csapat a 2000-es döntőben, de akkor meg kellett elégedni a kevésbe fényesen csillogó ezüsttel, míg a tavalyi idényben, Miskolcon sikerült megszerezni a bronzérmet, akkor nagyon nagy tett volt a bronzmeccsen a szlovák ligás ellenfelet otthonában lenullázni egy 3-0-s győzelem formájában. Akik hisznek a jelekben, azoknak a hétvégi túra előtt jó előjel, hogy az előző kiírásban pont ebben a csarnokban sikerült két vállra fektetni a házigazdát - most ugyan előbb a MAC testén kellene keresztül jutni a döntőig, de vasárnap a másik meccs eredményétől függően akár meg is ismétlődhet a tavalyi bronzmeccs.

Szombaton 19 órától jön tehát a MAC Újbuda – FTC-Telekom összecsapás az Expert-Borsod Agroker Magyar Kupa elődöntőjében, Miskolcon, ahol visszavágnánk a tavaly elszenvedett vereségért, hogy húsz év után ismét ott legyünk a fináléban. Mutassuk meg, hogy mi vagyunk a jobbak, és hogy ott a helyünk a vasárnap délutáni döntőben. Nincs mese, győzni kell!

A találkozót az m4sport.hu élőben közvetíti.

Férfi jégkorong, Expert-Borsod Agroker Magyar Kupa, elődöntő
MAC Újbuda – FTC-Telekom
2020. január 18. szombat, 19.00, Miskolci Jégcsarnok
Jegy: ITT
Élő közvetítés: m4sport.hu

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin