2021. január 10.
Még sereghajtó, de jó formában lévő ellenfél érkezik
Címvédő férfi jégkorongcsapatunk 16.30-kor a Dunaújvárosi Acélbikákat fogadja a Tüskecsarnokban.

Nem mondhatjuk, hogy nincs elég tapasztalata a szakmai stábnak magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk soron következő ellenfelével kapcsolatban. Az a Dunaújváros érkezik ugyanis vasárnap délután a Tüskecsarnokba, amelyikkel az Erste Liga 2020/21-es kiírásában már háromszor is találkoztunk, így az Acélbikák lesz az első olyan együttes, amelyikkel túl leszünk mind a négy egymás elleni alapszakasz-mérkőzésünkön.

Háromból három győzelmet arattunk ellenük, ráadásul a Fradi az első, míg a DAB az utolsó, 10. helyen áll a tabellán, sima ferencvárosi győzelmet ígér a papírforma – mondhatja, aki csupán ezek az adatok alapján próbálja megítélni a mérkőzés kimenetelének esélyeit. Ahogy azonban már a legutóbbi, január 5-ei egymás elleni találkozó előtt is figyelmeztettünk rá, a tabella állása csalóka, és érdemes a számok mögé nézni, és jóval óvatosabban bánni az esélyekkel!

A Dunaújváros ugyanis, bár nagyon nem úgy alakultak idén a dolgaik, ahogy azt előre eltervezték, mindent megtesz a számukra hátralévő 12 mérkőzés alatt, hogy ott legyen a rájátszásban. Ehhez óriási versenyfutásban vannak a Titánokkal és a Vasassal, és bár csak néhány pont az aktuális különbség a 8., még épp rájátszást érő helyért való küzdelemben a három érintett csapat között, a DAB hárommal több lejátszott meccsnél tart mindkét riválisával szemben, így egyáltalán nincsenek ideális helyzetben. Mint ismert, az Acélbikák egyike volt azoknak a csapatoknak, amelyeket az egyik legérzékenyebben érintett a koronavírus-járvány. A csapat csak október 9-én tudta megkezdeni a liga küzdelmeit, és első néhány mérkőzése rá is ment a foghíjas keret és az edzettségi hiány okozta káoszra. Azonban a korábbi vezetőedző, David Leger ezután sem találta a sorok közötti kémiát és a csapat eredményességének kulcsát, így talán egy picit későn cserélt trénert a dunaújvárosi vezetőség. Amikor december 6-án a névjegyét korábban többek között Csíkszeredában is letevő Leo Gudas átvette a DAB irányítását, addigra a piros-fehérek már jelentős lemaradásban voltak a liga utolsó helyén, sőt, 15 mérkőzés után még nem volt rendes játékidős győzelmük. Az új tréner is két vereséggel nyitott, ráadásul pont a közvetlen rivális Vasas és Titánok ellen, utána viszont az akkor még listavezető MAC HKB Újbuda legyőzésével jelezték az újvárosiak, kezdik megtalálni a játékukat. Az azóta lejátszott hat meccsükből rendes játékidőben azóta sem sikerült nyerni, a hosszabbításban viszont kétszer is, ebből egyszer az ellen a Brassó ellen, amely vesztett pontok és százalékos teljesítmény alapján eddig kimagaslott a mezőnyből, a DAB elleni meccsük előtt 13 találkozón 9-2-2-0-s mérleget raktak össze.

A Brassó legyőzése mindenképpen figyelemreméltó, ahogy négy nappal ezelőtt a Ferencváros is tapasztalhatta, mennyire nehéz ellenfél lehet a DAB, ha elkapja a ritmust, és bele tud lendülni egy mérkőzésbe. Mint emlékezetes, a DAB kétszer is vezetett a mieink ellen, és csak hihetetlen küzdelem árán, az utolsó kilenc percben sikerült a magunk javára fordítanunk azt a találkozót. Ráadásul az újvárosiak újra találtak egy zseniális kapust, a formahanyatlása után távozó Garret Hughson helyét a 38 éves amerikai Jason Bacashihua vette át, aki korábban nyert AHL-t és szlovák Extraligát is, védett az NHL-ben is, ellenünk pedig kedden 62 lövésből 58-at megfogott, 93,55%-os mutatót produkált, összességében pedig 92,3 százaléknál jár. Ráadásul a védelemben és a támadóegységben is erősödött a DAB, az előző szezont egyaránt Újvárosban töltő Nico Vuorijärvi és a brutálisan ponterős, villámgyors és agilis Hugo Turcotte is visszatért előző klubjához.

Egyáltalán nem vehetjük tehát félvállról ellenfelünket, akiknek élet-halál kérdése gyűjteni a pontokat. Még akkor sem, ha a december végi hullámvölgy után 2021-re kezd ismét rátalálni a formájára a Fradi, csapatunk az újévben háromból három győzelemnél tart, és a legyőzöttek között van a közvetlen rivális MAC HKB Újbuda, valamint a rendkívül szívós, nehéz ellenfélnek számító Gyergyó is. A gyergyóiak ellen látszott, hogy bár az emberelőnyös játékkal és a helyzetkihasználással még mindig gond van, képes rendkívül okos, döntő pillanatokban hatékony játékra is a Ferencváros. Ezt kell érvényesítenie Fodor Szabolcs együttesének a Dunaújváros ellen is, hiszen bár most már nem csak egy ponttal előzzük meg a DEAC-ot a tabella élén, de eggyel kevesebb lejátszott meccsünk is van (mint ismert, szakosztályunk óvást nyújtott be a mérkőzés kimenetelét döntően befolyásoló játékvezetői műhiba miatt a december 30-ai Vasas elleni mérkőzésünkkel kapcsolatban, amelynek a Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája helyt adott, így újrajátsszuk azt a találkozót, nem kaptunk ki tehát a piros-kékektől), de jó lenne ezt a pozíciót minél tovább – akár az alapszakasz végéig – meg is őrizni, ehhez viszont muszáj begyűjteni az alsóházi csapatok ellen a győzelmeket.

Az FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák mérkőzés 16.30-kor kezdődik a Tüskecsarnokban. A találkozó az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően zárt kapus, a mérkőzést az Erste Liga TV élőben közvetíti.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák
2021. január 10. vasárnap 16.30
Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

Vereség az Erste Liga-döntő második meccsén is

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-0-ra kaptak ki a Brassótól, rendkívül nehéz helyzetből folytatják a finálét.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin