2021. január 10.
Még sereghajtó, de jó formában lévő ellenfél érkezik
Címvédő férfi jégkorongcsapatunk 16.30-kor a Dunaújvárosi Acélbikákat fogadja a Tüskecsarnokban.

Nem mondhatjuk, hogy nincs elég tapasztalata a szakmai stábnak magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk soron következő ellenfelével kapcsolatban. Az a Dunaújváros érkezik ugyanis vasárnap délután a Tüskecsarnokba, amelyikkel az Erste Liga 2020/21-es kiírásában már háromszor is találkoztunk, így az Acélbikák lesz az első olyan együttes, amelyikkel túl leszünk mind a négy egymás elleni alapszakasz-mérkőzésünkön.

Háromból három győzelmet arattunk ellenük, ráadásul a Fradi az első, míg a DAB az utolsó, 10. helyen áll a tabellán, sima ferencvárosi győzelmet ígér a papírforma – mondhatja, aki csupán ezek az adatok alapján próbálja megítélni a mérkőzés kimenetelének esélyeit. Ahogy azonban már a legutóbbi, január 5-ei egymás elleni találkozó előtt is figyelmeztettünk rá, a tabella állása csalóka, és érdemes a számok mögé nézni, és jóval óvatosabban bánni az esélyekkel!

A Dunaújváros ugyanis, bár nagyon nem úgy alakultak idén a dolgaik, ahogy azt előre eltervezték, mindent megtesz a számukra hátralévő 12 mérkőzés alatt, hogy ott legyen a rájátszásban. Ehhez óriási versenyfutásban vannak a Titánokkal és a Vasassal, és bár csak néhány pont az aktuális különbség a 8., még épp rájátszást érő helyért való küzdelemben a három érintett csapat között, a DAB hárommal több lejátszott meccsnél tart mindkét riválisával szemben, így egyáltalán nincsenek ideális helyzetben. Mint ismert, az Acélbikák egyike volt azoknak a csapatoknak, amelyeket az egyik legérzékenyebben érintett a koronavírus-járvány. A csapat csak október 9-én tudta megkezdeni a liga küzdelmeit, és első néhány mérkőzése rá is ment a foghíjas keret és az edzettségi hiány okozta káoszra. Azonban a korábbi vezetőedző, David Leger ezután sem találta a sorok közötti kémiát és a csapat eredményességének kulcsát, így talán egy picit későn cserélt trénert a dunaújvárosi vezetőség. Amikor december 6-án a névjegyét korábban többek között Csíkszeredában is letevő Leo Gudas átvette a DAB irányítását, addigra a piros-fehérek már jelentős lemaradásban voltak a liga utolsó helyén, sőt, 15 mérkőzés után még nem volt rendes játékidős győzelmük. Az új tréner is két vereséggel nyitott, ráadásul pont a közvetlen rivális Vasas és Titánok ellen, utána viszont az akkor még listavezető MAC HKB Újbuda legyőzésével jelezték az újvárosiak, kezdik megtalálni a játékukat. Az azóta lejátszott hat meccsükből rendes játékidőben azóta sem sikerült nyerni, a hosszabbításban viszont kétszer is, ebből egyszer az ellen a Brassó ellen, amely vesztett pontok és százalékos teljesítmény alapján eddig kimagaslott a mezőnyből, a DAB elleni meccsük előtt 13 találkozón 9-2-2-0-s mérleget raktak össze.

A Brassó legyőzése mindenképpen figyelemreméltó, ahogy négy nappal ezelőtt a Ferencváros is tapasztalhatta, mennyire nehéz ellenfél lehet a DAB, ha elkapja a ritmust, és bele tud lendülni egy mérkőzésbe. Mint emlékezetes, a DAB kétszer is vezetett a mieink ellen, és csak hihetetlen küzdelem árán, az utolsó kilenc percben sikerült a magunk javára fordítanunk azt a találkozót. Ráadásul az újvárosiak újra találtak egy zseniális kapust, a formahanyatlása után távozó Garret Hughson helyét a 38 éves amerikai Jason Bacashihua vette át, aki korábban nyert AHL-t és szlovák Extraligát is, védett az NHL-ben is, ellenünk pedig kedden 62 lövésből 58-at megfogott, 93,55%-os mutatót produkált, összességében pedig 92,3 százaléknál jár. Ráadásul a védelemben és a támadóegységben is erősödött a DAB, az előző szezont egyaránt Újvárosban töltő Nico Vuorijärvi és a brutálisan ponterős, villámgyors és agilis Hugo Turcotte is visszatért előző klubjához.

Egyáltalán nem vehetjük tehát félvállról ellenfelünket, akiknek élet-halál kérdése gyűjteni a pontokat. Még akkor sem, ha a december végi hullámvölgy után 2021-re kezd ismét rátalálni a formájára a Fradi, csapatunk az újévben háromból három győzelemnél tart, és a legyőzöttek között van a közvetlen rivális MAC HKB Újbuda, valamint a rendkívül szívós, nehéz ellenfélnek számító Gyergyó is. A gyergyóiak ellen látszott, hogy bár az emberelőnyös játékkal és a helyzetkihasználással még mindig gond van, képes rendkívül okos, döntő pillanatokban hatékony játékra is a Ferencváros. Ezt kell érvényesítenie Fodor Szabolcs együttesének a Dunaújváros ellen is, hiszen bár most már nem csak egy ponttal előzzük meg a DEAC-ot a tabella élén, de eggyel kevesebb lejátszott meccsünk is van (mint ismert, szakosztályunk óvást nyújtott be a mérkőzés kimenetelét döntően befolyásoló játékvezetői műhiba miatt a december 30-ai Vasas elleni mérkőzésünkkel kapcsolatban, amelynek a Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája helyt adott, így újrajátsszuk azt a találkozót, nem kaptunk ki tehát a piros-kékektől), de jó lenne ezt a pozíciót minél tovább – akár az alapszakasz végéig – meg is őrizni, ehhez viszont muszáj begyűjteni az alsóházi csapatok ellen a győzelmeket.

Az FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák mérkőzés 16.30-kor kezdődik a Tüskecsarnokban. A találkozó az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően zárt kapus, a mérkőzést az Erste Liga TV élőben közvetíti.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák
2021. január 10. vasárnap 16.30
Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

A szezon első Brassó elleni győzelme a tét

A DEAC mellett a Brassó az egyetlen csapat az Erste Ligában, amelyiket idén még nem győzte le az FTC-Telekom.

Hokis rehabilitáció: a villámgyors visszatérés titka

Két hokisunk a vártnál hetekkel korábban térhetett vissza súlyos sérüléséből, körbejártuk rehabilitációjukat.

Justin Hodgman A Hét Játékosa az Erste Ligában

Férfi jégkorongcsapatunk a házi pontlistát vezető kanadai támadóját választották az első hét legjobbjának.

Végre kiszakadt a gólzsák, kiütéses siker a DAB ellen!

Címvédő férfi hokisaink kiütéses, 8-1-es győzelmet arattak a Dunaújvárosi Acélbikák ellen az Erste Ligában.

Sikeres óvás, újrajátsszuk a Vasas elleni meccset

A Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája helyt adott az FTC óvásának.

Okos játékkal nagyon fontos győzelem a Gyergyó ellen

Férfi hokisaink 3-0-ra győzték le a Gyergyói HK-t a Tüskecsarnokban, Arany Gergely kapott gól nélkül védett.

Kiszámíthatatlan és veszélyes ellenfél érkezik

Címvédő férfi jégkorongcsapatunk csütörtökön 17.30-tól a Gyergyói HK együttesét fogadja az Erste Ligában.

Hősies küzdelem, nagyszerű győzelem Dunaújvárosban

Férfi jégkorongcsapatunk hatalmas karaktert mutatva, fordulatos meccsen 4-3-ra győzött a DAB otthonában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most