2023. december 27.
„Mi vagyunk a Ferencváros, nekünk ez az utunk”
Magyar bajnok férfi jégkorongozóink vezetőedzője és csapatkapitánya értékelte a 2023-as naptári évet.

Ahogy a csapatsportágakban megszokott, a jégkorongban sem fed le egy őszi-tavaszi rendszerű szezon egy naptári évet, így amikor vissza kell tekinteni egy évre, mindig valaminek a lezárását, és egy új dolog kezdetét is látják, értékelik a játékosok és a szakmai stáb tagjai. 2023 végéhez közeledve férfi jégkorongcsapatunk vezetőedzőjével, Fodor Szabolccsal, és csapatkapitányával, Nagy Gergővel beszélgettünk arról, hogyan emlékeznek vissza a történelmi, 30. magyar bajnoki címet és sokáig emlékezetes, végül ezüstéremmel zárult hétmeccses Erste Liga-döntőt hozó első félévre, valamint miként alakult az év második fele, az új idény eddig.

- Ha a 2023-as naptári évet nézzük, akkor szerencsére inkább már csak hullámhegyek voltak, a mélypontok elkerültek minket. 2022 végén azért volt egy komoly hullámvölgy, de a szezon második felére - amely már erre az évre esett - sikerült visszakapaszkodnunk az igencsak mély gödörből – kezdte Fodor Szabolcs. - Szezon közben tudtuk lényegében újjáépíteni a csapatot, amivel végül nagyon sikeresek tudtunk lenni. Az alapszakasz ötödik helyéről a tabella harmadik helyén záró DVTK ellen pályaelőny nélkül játszottunk egy nagyon kemény, hatmeccses negyeddöntőt, utána pedig az alapszakasz győztese ellen jött egy szintén kőkemény Erste Liga-elődöntő, ami egyben a magyar bajnoki döntő is volt, amit végül hétmeccses csatában be tudtunk húzni. Az aranyérem értékét pedig külön növeli, hogy ez volt a szakosztály történetének 30. bajnoki címe, végre feltehettük a címer fölé a harmadik csillagot a férfi labdarúgók után mi is. Utána az Erste Liga döntőjében összesítéseben 3-1-re is álltunk, és 3-2-es vezetésünknél, a hatodik meccsen az utolsó harmadra fordulva hazai jégen, telt ház előtt úgy nézett ki, hogy be tudjuk húzni a ligagyőzelmet is, vezettünk két góllal húsz perccel a vége előtt, de úgy érzem, hogy ott egy kicsit elfogytunk már. Emiatt picit keserű a szánk íze, de úgy gondolom, hogy ha valaki a szezon elején ezt mondja nekünk, akkor aláírtuk volna. Nehéz dolog egy kicsit erre visszagondolni, mert tényleg nagyon közel voltunk egy óriási csodához, ha megnyerjük az Erste Ligát is, akkor az hab lett volna a tortán. De valamiért ennek így kellett történnie, próbálunk tanulni belőle, még jobbak lenni, és természetesen nagyon örülünk a történelmi magyar bajnoki címnek – emlékezett vissza vezetőedzőnk az előző szezon maratonira sikerült rájátszására.

Vezetőedzőnk a két szezon közti változásokról, és a szeptember óta tartó új idény eddigi tapasztalatairól is beszélt.

– Ami a nyári csapatépítést illeti, az előző szezont nézve nagyon sok dologból tanultunk, és ennek megfelelően építettük fel a következő szezonra a csapatot, mert megint jó pár játékost kellett a 2023/24-es szezonra beépíteni a csapatba. Sok új arc van, a pozitív változások pedig mind az előző szezon tapasztalatainak köszönhetőek. Egyelőre az eredményeket elnézve azt lehet mondani, hogy beváltak a változtatásaink. Egy Szuperkupa-döntőt már nyertünk ezzel a csapattal a szezon nyitányaként, a Magyar Kupában még állunk, a négyes döntőbe jutásért vívott párharc első meccse után egygólos előnnyel várjuk az Újpest elleni visszavágót. Az Erste Ligában is sikerült magabiztos előnyt felépíteni a tabella élén az alapszakasz feléhez közeledve. Ami a nemzetközi szereplést, a Kontinentális Kupát illeti, kettős érzéseim vannak. Magabiztos második körös továbbjutás után a harmadik körben, a legjobb nyolc között novemberben Cortinában mondhatjuk, hogy megmentettük a becsületünket két vereség után a hazaiak elleni hosszabbításos győzelemmel a végén, a zárónapon, de talán abban a minitornában egy picit több volt, annak ellenére, hogy egy rendkívül erős csoportról beszélünk, komoly európai csapatokkal kellett felvennünk a harcot. Ott az első meccsen, a lengyelek ellen, ha egy picit határozottabbak vagyunk, akkor sikerülhetett volna megint történelmet írni, és olyan tettet végrehajtani, ami korábban még sem a Fradinak, sem más magyar csapatnak nem sikerült, négyes döntőbe jutni egy nemzetközi kupában, a jégen kiharcolva a Final Fourt. Szóval, van egy nagyon pici hiányérzetem, de az idény eddigi részét egészben nézve egyelőre – lekopogom -, jól néz ki a helyzet. Volt egy tízmeccses győzelmi sorozatunk az Erste Ligában, ami nagy szó, pláne úgy, hogy nagyon közel vannak a csapatok egymáshoz játékerőt tekintve, ezt a rendkívül szoros tabella is mutatja, szóval ez egy komoly teljesítmény. December elején jött két vereség, itt már lehetett érezni, hogy kicsit elfáradtunk, jókor jött a válogatott szünet, de azóta az Újpest elleni Magyar Kupa-meccsel ismét sikerült visszatérni a győztes útra, újult erővel tudtunk nekivágni az év végi óriási menetelésnek.

Fodor Szabolcs arra is kitért, még korántsem ért véget nemhogy a bajnokság alapszakasza, de még a naptári év sem csapatának, hiszen december 20-a és 29-e között öt ligameccset játszik a Ferencváros.

- Ez mindig kettős megítélés alá esik. Ha jó sorozatban vagy, akkor akár jól is tud jönni a sok meccs. Megnéztük a stáb többi tagjával, a két IIHF-szünet között mindössze négy olyan napunk volt, amikor normálisan, teljes csapattal tudtunk edzeni. Voltak rendes és opcionális edzéseink is, de olyan alkalom, ahol taktikát tudtunk gyakorolni, csak mindössze négy volt és azért ez látszódik ilyenkor, ezt nem lehet csak videózásokkal pótolni. Természetesen kell hozzá az is, de maga az edzés, hogy minden a lábakban legyen, hogy a zsigerekben legyen, mikor kinek hol kell lennie, azt csak edzésen lehet megvalósítani. Minden éremnek két oldala van, mi eddig élveztük a jó oldalt, amikor ment a szekér és még frissek voltunk, aztán amikor elfáradtunk, akkor átpördült ez a bizonyos érem a másik oldalára, és nem teljesen teljesítettünk úgy, ahogy szerettünk volna. Nem is fizikálisan fáradunk el ilyenkor, hanem inkább fejben, emiatt pedig hoztunk olyan döntéseket, amelyeket alapesetben nem tettünk volna. De ez egy ilyen szezon, óriási a teher a sikeres nemzetközi szereplés miatt, más a ritmus, de bár minden évben ilyen kihívással szembesülnénk. Inkább zavarjon be a hosszan tartó nemzetközi kupaszereplés, és legyen sűrű a programunk, ez egy kellemes teher. Inkább beáldozunk és elvesztünk két meccset az alapszakaszban, ha cserébe ilyen jól szerepelünk a Kontinentális Kupában. A Ferencváros egyik csapataként a maximumra törekszünk, nekünk ez az utunk, de ebben benne van az is, hogy elfáradunk néha kissé túlzottan is, és jön pár vereség. Szerencsére hosszú a szezon, van lehetőség ezeket orvosolni – mondta Fodor Szabolcs.

Csapatkapitányunk, Nagy Gergő arról beszélt, hogy játékosszemmel milyen volt a mögöttünk hagyott naptári év.

- Az év azzal indult, hogy igyekezett minél jobban összeszokni a csapat, hiszen folyamatosan érkeztek új emberek. Sajnos a Magyar Kupa négyes döntőjébe hosszú idő után nem sikerült bejutni, ami egyrészről óriási csalódás volt a számunkra, másrészről viszont volt lehetőségünk pihenni, ellentétben a többi csapattal, akiknek volt meccse, ami úgy gondolom, kellett is, hiszen ezer sebből vérzett a brigádunk akkor – emlékezett vissza a kapitány a vezetőedző által is említett év eleji nehézségekre. - Ezt azonban egy több szempontból is felejthetetlen playoff-menetelés követte, ami alatt sikerült megszerezni a történelmi, 30. magyar bajnoki címet és egy végletekig kiélezett Erste Liga-döntőt is magunk mögött tudhatunk, ahol végül előnyből buktuk el a győzelmet.

Nagy Gergő zárásként az új szezonról is szót ejtett.

- Jól kezdtünk, szeptemberben hazai jégen harcoltuk ki a győzelmet a Szuperkupa-döntőben, majd remek eredményt elérve továbbjutottunk a Kontinentális Kupa harmadik fordulójába. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármilyen formában szurkolt nekünk, biztatott, támogatott bennünket az elmúlt évben is, és kívánok mindenkinek sikerekben gazdag Újévet – zárta gondolatait csapatkapitányunk.

Az FTC-Telekomra még két bajnoki mérkőzés vár 2023-ban, előbb december 28-án, csütörtökön a Tüskecsarnokban a Gyergyói HK, majd 29-én, pénteken, idegenben a DEAC lesz az ellenfél. A hazai mérkőzésre jegyek IDE kattintva elérhetőek! 

Cikkajánló

Tóth Gergő marad a Ferencvárosnál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a rutinos csatárral, újabb egy évig segíti a csapatot.

Meghosszabbította szerződését az amerikai hátvéd

Jake Crespi mindben megállapodott jégkorong szakosztályunkkal, a következő évben is az FTC-Telekomot erősíti.

„Egy erős, stabil, fiatal magyar mag kialakítása a cél”

Hudák Gábor szakmai igazgató értékelte jégkorongozóink előző szezonját, és a jövőről is szót ejtett – INTERJÚ!

Marad a Ferencvárosnál a fiatal támadó

Jégkorong szakosztályunk mindenben megegyezett Galajda Zsomborral, aki újabb egy évig lesz zöld-fehérben.

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin