2023. november 26.
Nagy győzelem a címvédő ellen
Magyar bajnok jégkorongcsapatunk hazai pályán 4-1-re győzte le tavalyi döntős ellenfelét, a Gyergyói HK-t.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az előző hétvégi olaszországi Kontinentális Kupa-túra után komoly erőltetett menetbe kezdett hazai fronton, a FEHA19 elleni Magyar Kupa-visszavágóval együtt szerda óta öt napon belül harmadik tétmeccsén lépett jégre vasárnap délután a Tüskecsarnokban, méghozzá nem is akármilyen csapat ellen: az FTC-Telekom az előző szezonbeli ligadöntős ellenfelét, az Erste Liga címvédőjét, a Gyergyói Hoki Klubot fogadta.

Fodor Szabolcs vezetőedző a meccskereten nem, a sorok összetételén valamelyest változtatott a pénteki, Dunaújváros elleni győztes csapathoz képest: ezúttal a házi pontkirály Adam Brady, valamint Nolan La Porte társa Aku Kestilä volt az első sorban, míg a szintén gólvadász Erik Němec ezúttal a harmadik sorban kapott szerepet Németh Attila és Galajda Zsombor mellett, míg a második egységben Turbucz Martin és Kulmala Rasmus társa Nagy Gergő volt. A mieink kapujában ezúttal Arany Gergely kezdett.

A harmad elején erőteljes letámadásokkal igyekezték átvenni a mérkőzés feletti kontrollt a vendégek, de a mieink nem hagyták ezt, remek korongkihozatalokkal és akciókkal veszélyeztették a gyergyói kaput. Az 5. percben Mesikämmen szabálytalansága után emberelőnybe került a Fradi, hatalmas nyomást helyeztünk a vendégek harmadára, de nem jött össze a gól, Roth egy távoli bombával kapuvasig jutott. Öt az ötben is zömében a Ferencváros akarata érvényesült a jégen, még egy alkalommal a kapuvas tudta csak megmenteni a góltól a GYHK-t. A 13. percben Kärmeniemi testre ütése után jöhetett az első gyergyói emberelőny, megérkezett a nyomás a mieink kapujára is, de Arany remek védésekkel tartotta a Fradit. A harmad hajrájában Jalonen lökte palánkra szabálytalanul Galajdát, emberelőnyben megint jött a nagy hazai nyomás, de gólt ebből sem sikerült szerezni. Sőt, rögtön a kiegészülés után Sylvestre, majd Bodó révén két nagy gyergyói helyzet következett, szükség volt Arany bravúrjaira. Ez azt jelentette, hogy remek játékot igen, gólt viszont nem hozott a rangadón az első harmad.

Itt is, ott is helyzettel indult a második harmad, 18 másodpercen belül mindkét kapusnak védenie kellett. Kiegyenlített játék zajlott a jégen, látszott, hogy rengeteget jelenthet, ha az egyik csapat meg tudja törni a jeget és megszerzi a vezetést. Ez a csapat pedig a Ferencváros lett, Bán Károly lőtt el kapásból egy az alapvonal mögül elé került korongot, és a bal bedobókörből egy hatalmas bombával kilőtte a hosszú sarkot (1-0). Hamarosan emberelőnybe kerültek a vendégek, ezt pedig gyorsan kihasználták, Bodó kapu elé tett korongjából Vincze Péter egyenlített (1-1). A 28. percben egy hazai lövés után a kipattanóért küzdő Kestilä esett át a vendégek kapusán, és hiába lőtt végül Brady a hálóba, a játékvezetők már belefújtak, méghozzá finn támadónkat látták szabálytalannak a hálóőrrel szemben. Ezt a gyergyói emberelőnyt viszont a Fradi használta ki eredményesen, Adam Brady lépett ki villámgyorsan egy megszerzett koronggal, és szólóban nem hibázott, megszerezte csapatunk idei ötödik emberhátrányos gólját (2-1). A folytatásban sikerült kivédekezni a hátrányból hátralévő másodperceket, majd Mesikämmen újabb hibája után emberelőnyhöz jutottunk, ez kihasználatlan maradt. Nem sokkal ezután viszont öt az öt ellen eredményesek tudtunk lenni, Németh tört előre nagy lendülettel, majd óriási passzt adott a jobbján érkező Josef Hrabalnak, aki besodorta Mag alatt a kapuba a korongot (3-1). A hajrában Csiszer szabálytalansága után újabb emberelőnyhöz jutottunk, amit már sikerült kihasználni, Crespi parádés keresztpassza után a bal oldalon üresen érkező Kulmala Rasmus bombázott a hálóba (4-1).

A harmadik harmad hasonlóan kezdődött, mint az előző, gyors helyzet jött itt is, ott is. A Fradi néhányszor közel járt hozzá, hogy lezárja a mérkőzést, de nem tudott eredményes lenni. Néhány perccel a játékrész kezdete után a vendégek magukhoz ragadták az irányítást, többször is Arany bravúrja tartotta a háromgólos különbséget. A Gyergyó mindent megpróbált, hogy közelebb zárkózzon, de a Ferencváros remek védekezéssel kontrollálta a találkozót, és gyors kontrákkal folyamatosan veszélyeztetni is tudott. Az 50. percre fokozódott a vendégek nyomása, Fodor Szabolcs pedig jó érzékkel időt kért, és rendezte a sorokat, mielőtt baj lehetett volna. Nem is lett baj, a Fradi remekül védekezett tovább, sőt, Kozma kiállításánál még emberelőnyben is próbálkozhatott, igaz, eredménytelenül. Három perccel a vége előtt Turbucz késett el egy mozdulattal, az emberelőny közben a vendégek még a kapuslehozatallal is megpróbálkoztak, de hat a négyben sem sikerült szépíteniük.

A 4-1-es győzelem azt jelenti, hogy a Ferencváros pontszámban utolérte, egyébként megelőzte a tabellán a GYHK-t, és vesztett pontok tekintetében továbbra is kiemelkedik az Erste Liga idei mezőnyéből. Folytatás kedden, a Corona Brassó ellen.

Férfi Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom - Gyergyói HK 4-1 (0-0, 4-1, 0-0)
FTC-Telekom:
Arany (Nagy K.) – Hrabal, Roth, Kestilä, Brady, La Porte – Boros, Crespi, Turbucz, Nagy G., Kulmala – Bán, Kärmeniemi, Galajda, Němec, Németh A. – Tóth G., Haranghy, Turcotte, Farkas S., Banga. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK:
Mag (Szakács) – Haaranen, Jalonen, Orban, Sylvestre, Bodó – Mesikämmen, Fejes, Vincze P., Császár, Sárpátki – Imre, Kozma, Sándor-Székely, Silló, Szigeti – Györfy, Csiszer, Vincze G., Bíró. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
Gólok:
Bán (24:41, Kulmala), Brady (28:39 EH, Crespi), Hrabal (34:32, Németh), Kulmala (37:10 EE, Crespi, Nagy G.) illetve Vincze P. (26:37 EE, Bodó, Haaranen)
Kapura lövések: 
44:49 (16:15, 17:20, 11:14)
Védések: 
48:40 (15:16, 19:13, 14:11)
Kiállítás percek:
8:10 (2:4, 4:4, 2:2)
Emberelőny kihasználás: 
(5/1) 20.00% / (4/1) 25.00%
Emberhátrányos védekezés: 
(4/3) 75.00% / (5/4) 80.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
09:42 / 06:24

Cikkajánló

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin