2023. november 14.
Négygólos győzelem a Derbin
Férfi jégkorongozóink 5-1-re győztek az Újpesti Jégcsarnokban az UTE vendégeként.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az idei Erste Liga-szezon első Derbijén Újpestre látogatott. Ennek a párosításnak helyezéstől függetlenül mindig, mindenhol hatalmas presztízsértéke van, ezúttal viszont a számok tükrében is nagy tétje volt a találkozónak. Az Újpest ugyanis hosszú évek óta nem látott jó rajtot vett a bajnokságban, és az élről várta a mérkőzést, míg a Ferencváros két mérkőzéssel kevesebbet játszva a tabella harmadik helyén állt az összecsapást megelőzően.

A meccskeretből a sérült Julius Marva és Seregély Máté mellett Tóth Adrián, valamint a harmadik számú kapus, Földes László maradtak ki, a vasak között Arany Gergely kezdett.

Remekül indult a hazai és a vendégszektor tekintetében is telt házas Derbi a mieink szempontjából, már mindössze 45 másodperc elteltével megszereztük a vezetést: a Crespi lövése után Rajnáról oldalra kipattanó korongot Adam Brady húzta a hálóba (0-1). Sőt, nem egész négy perc után már kettővel vezettünk, egy semleges harmadbeli korongszerzés után Galajda adott tanári passzt Erik Němecnek, aki remekül fejezte be az akciót (0-2). Az újpestiek nem tudták magukhoz ragadni a kezdeményezést, remekül kontrolláltuk az eseményeket. A 11. percben új igazolásunk, Yanick Turcotte igazolta hírét, miszerint kőkemény játékos, megpróbált bunyót kezdeményezni, végül kiszórták két percre sportszerűtlenségért. Kiválóan működött az emberhátrányos védekezésünk, sőt, a hátrány utolsó másodperceiben Kulmala passzával Aku Kestilä indult meg, és lőtt emberhátrányos gólt (0-3). A 14. percben a hosszabbra nyúlt pihenője után a múlt héten keretünkhöz ismét csatlakozó cseh védőnk, Jozef Hrabal kapott két percet gáncsolásért, ezt is stabilan kivédekeztük. A sajnos néhány héttel ezelőtt visszavonulását bejelenteni kényszerülő Sarciá Antonino épp egy tavalyi Derbin szedte össze nyakcsigolya-sérülését Pokornyi Dávid megmozdulása következtében, így nem volt váratlan, amikor a 19. percben Turcotte ismét bunyót kezdeményezett Pokornyival, aki beleállt ebbe. Végül egyik játékos sem került jégre, de „pontozással” a Fradi támadója nyerte az ütközetet – a két játékost 5-5 percre szórták ki a fair fight után a játékvezetők.

A második harmad is remekül indult a mieink szempontjából, a játékrész elején még kimaradt egy nagy helyzet, a 25. percben viszont már megszületett a negyedik ferencvárosi gól: Hrabal távoli lövése után a kipattanót Kestilä továbbította közelről a hálóba (0-4). A 31. percben Turbuczot állították ki, ezt az emberelőnyt pedig ki tudta használni az Újpest, Tero Tiala vett át egy passzt a kapunk előtt, amivel egyből helyzetbe hozta magát, majd a hálóba emelt (1-4). Majdnem jött azonnal a válasz, Crespi ziccere azonban kimaradt. A folytatásban mindkét oldalon akadtak helyzetek, de a hálók érintetlenek maradtak, így sikerült döntetlennel lehozni ezt a húsz percet, és megtartani a háromgólos előnyt a harmadik játékrészre.

A harmadik harmadban a háromgólos előny birtokában remekül tartottuk kézben az eseményeket, az újpestiek öt az öt ellen nem tudtak nyomást helyezni a mieinkre. A 48. percben Boros kiállítása után emberhátrányban kellett védekeznünk, de megoldottuk. A hazaiak vezetőedzője, Markus Juurikkala a nagy hátrány tudatában úgy döntött, kockáztat, és már az 54. perc végén lehívta kapusát, Rajna Miklóst a jégről. Hat az ötben mindent egy lapra feltéve rohamozott az Újpest, de eredménytelenül. Sőt, 43 másodperccel a vége előtt Németh Attila üres kapus gólja lezárta a mérkőzést (1-5).

A Ferencváros remek, négygólos győzelemmel zárta a szezon első Derbijét, így vesztett pontok tekintetében átvettük a vezetést a tabellán a lila-fehérektől, és magabiztosan utazhatunk el a holnapi napon az olaszországi Cortina d’Ampezzóba, az IIHF Kontinentális Kupa harmadik csoportkörére.

Férfi Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
UTE - FTC-Telekom 1-5 (0-3, 1-1, 0-1)
UTE:
Rajna (Sági) – Pokornyi, Nyquist, Kiss P., Metsavainio, Saarelainen – Silfver, Szabó D., Benk, Szabó-Rácz, Coatta – Tornyai, Kiss D., Tiala, Kovács A., Kovács S. – Balázsi, Simon P., Simon L., Nádasy, Laskawy. Vezetőedző: Markus Juurikkala.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Roth, Nagy G., Brady, La Porte – Boros, Crespi, Němec, Kestilä, Galajda – Bán, Kärmeniemi, Turbucz, Kulmala, Németh A. – Banga, Haranghy, Turcotte, Farkas S., Tóth G. Vezetedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Tiala (31:32, EE, Metsavainio, Nyquist), Brady (00:45, Crespi, Nagy G.), Němec (03:58, Galajda, Boros), Kestilä (12:40, EH, Kulmala), Kestilä (24:21, Hrabal, Němec), Németh A. (59:17, üres kapu, Turbucz)

Cikkajánló

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin