2020. január 10.
Nehezen indult, de győzelem a Gyergyó otthonában
Az alapszakasz harmadik erdélyi túráján elsőként a Gyergyó csapatával néztünk farkasszemet.

Magyar bajnok és Erste Liga-győztes férfi jégkorongcsapatunk nagyszerű évkezdését az Újpest rontotta el, így még elszántabban, sokkal nagyobb harci kedvvel szálltunk buszra a Derbi után. A mérkőzést megelőzően is tudtuk, hogy Gyergyó elleno mérkőzés nem lesz sétagalopp. Az idei szezonban háromból háromszor legyőztük őket, így várható volt, hogy erejüket megkétszerezve szállnak majd bele a párharcba.

A meccskeretben nem volt Jászai Dávid, ellenben jó hír, hogy a kezével bajlódó Farkas Simon hosszú idő után visszatérhetett a jégre.

Ahogy ezt előre sejthettük, a hazaiak nem bíztak semmit a véletlenre, szinte teltház várta a csapatokat, mikor kifutottak a jégre. A mieink kapujában ezúttal is a remek formában lévő Arany Gergely kezdett. A bulit mi hoztuk el és nagyon gyorsan támadásba is lendültünk. Az első valamire való helyzetre sem kellett sokat várni, de Cooke ezt könnyedén hárította. Akárcsak a legutóbbi, Pesterzsébeten lejátszott mérkőzésen a Gyergyó ezúttal is keményen állt bele a mérkőzésbe. Hiába a hazaiak erős játéka, a második percben Tóth Renátó lőtt, de a kapusnak nem okozott különösebb gondot. A gyergyóiak és mi is keményen küzdöttünk minden egyes pillanatban, a negyedik percben viszont Tóth Gergely testre ütésért kapott két percet, így a mérkőzésen mi kerültünk először emberhátrányba. A hazai gárda ugyan próbált beszorítani minket a kapunk elé, de a 200. ligamérkőzését játszó Tóth Richárd megszerezte a korongot, egy védő szorításában mehetett a kapu irányába, de nem tudott kellő erőt vinni a lövésbe. Ezt követően lendületet kapott a Gyergyó, adogatták a játékszert a harmadunkban, de hiába, a kiváló emberhátrányos védekezésünket nem tudták feltörni. A kilencedik percben egy távoli lövés csorgott le Aranyról, amire érkezett Péter és nem hibázott, előnyhöz juttatta a hazaiakat (1-0). A kapott góltól nagyobb lendületet vett a játékunk, nem hagytuk szóhoz jutni a Gyergyó támadóit. Folyamatosan támadtunk, hogy meglegyen az egyenlítés, de sokáig úgy tűnt, hogy Cooke ma is lehúzta a rolót. Öt és fél perccel a játékrész vége előtt Tóth Richárd kapott két percet, de ahelyett, hogy a Gyergyó támadott volna, mi domináltunk. Előbb Roczanov lopta el a korongot egy hazai védő elől, de itt még pontatlanok voltunk. Pillanatokkal később Switzer is megindult, majd passzolt a mellette érkező Hajósnak, aki nem hibázott, meglett az egyenlítés (1-1). A hazaik nem értették, hogy emberelőnyben hogy kaphattak gólt, így kissé keményebb stílusra váltottak. Nekünk sem kellett több, nem hagytunk kiegyenlítetlen számlát. Egy perccel a vége előtt Rantanen kapott két percet gáncsolásért, majd alig tizenöt másodperccel a vége előtt hazai oldalról Mathew Rupert is kiállt, így négy a négy ellen játszották le a hátralevő időt, de változás az eredményben már nem történt. Nagyon kemény, harcos első harmadot játszottunk. Ugyan a Gyergyó megszerezte a vezetést, de nem adtuk fel és egy remekbe szabott emberhátrányos kontrát kihasználva sikerült egalizálni.

A második játékrészt mindkét csapat emberhátrányban indította az áthúzódó kiállítások miatt, de nem kellett sokat várni és a mieink már ki is egészültek, így öt a négy ellen támadhattunk. Nyomás alá helyeztük a kapujukat az emberelőnyünk alatt, de nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket. Miután ők is teljes létszámmal voltak a jégen azt hihettük, hogy kiegyenlítődnek az erőviszonyok, de ott tartottuk a korongot az ő harmadukban, folyamatos mozgásban voltak a védőik, de nem sikerült áttörni a védőfalat. Hat percet kellett várni arra, hogy kiszabaduljanak a nyomás alól, amit rögtön egy lövés követett, de Aranynak a elyén volt. Fél perccel később már mi támadtunk, egy előre passzolt korongra startolt rá Nagy Gergő, aki megelőzte emberét, de ő csak szabálytalanul tudta megállítani a kapitányt, így emberelőnyben próbálhattuk meg a fordítást. Gyakorlatilag egykapuztunk, nem tudtak felszabadítani, mi pedig egyre nagyobb elánnal mentünk előre, de ez nem párosult eredményességgel. Alighogy kiegészültek a hazaiak megtört a jég: Tóth Gergő volt az, aki mattolta a gyergyói portást, így már nálunk volt az előny (1-2). A bekapott gól nem csupán a játékosokat, a szurkolókat is feltüzelte, akik hajtották a csapatot, hátha sikerül egyenlíteniük. Hiába próbálozott nagyon elszántan a gyergyói gárda, nem sikerült áttörniük a remekül muzsikáló hátsó alakzatunkat. A harmad felén túllépve Németh Attila volt az, aki Nagy Gergő passzát a kapuba juttatta (1-3), ezzel pedig hatalmas lépést tettünk a három pont megszerzéséért. Ugyan a játékvezetők még videón visszanézték az esetet, de nem találtak benne kivetnivalót, így már két góllal vezettünk. Nem elégedtünk meg ennyivel, hiszen ez az eredmény még koránt sem volt perdöntő, így ezután is sorra dolgoztuk ki a helyzeteket. Két perccel a harmad vége előtt Aki kapta középen a korongot, legújabb finn légiósunk egy remek mozdulattal lőni is tudott, de Cooke bottal oldalra ütötte a felső sarokba tartó pakkot. A második játékrészt egyértelműen mi uraltuk, a helyzeteink is megvoltak, ezeket pedig sikerült is kihasználni, így teljesen megérdemelten léptünk el kettővel a rendkívül harcias Gyergyótól.

A záró játékrészben sokkal magasabb fokozatra kapcsoltak a hazaiak: már az első percben lövéssel próbálkoztak, de Arany nemet parancsolt a gyergyói támadásoknak. Rögtön a második percben komoly verekedés alakult ki Tóth Gergely és Elekes Darabont között. Míg utóbbi csak két percet kapott, addig fiatal védőnk kétszer kettő plusz tízet, így egy szűk negyedórára nélkülöznünk kellett őt. A hazaiak komoly erőket mozgósítottak, hogy meglegyen a szépítés, de egy-egy távoli lövésen kívül nem sok babér termett számukra. Védőink rendkívül önfeláldozó módon szinte minden lövésbe beleálltak, azonban ha ők nem tudtak hárítani, ott volt Arany, aki nagyszerűen teljesített. Hat és fél perc játék után ismét összetűzésbe keveredtünk egy hazaival: Sarcia és Mathew Rupert verekedett össze a mi harmadunk bal oldalán. A játékvezető ezt követően úgy határozott, hogy számukra itt ért véget az összecsapás, de mivel védőnk előbb kapott egy kétperces büntetést is, így öt a négy ellen rohamozhattak. Komoly tűz alá vették kapunkat, de védőink komoly munkát végeztek. A kiegészülés után sem szűnt meg a ránk nehezedő nyomás, jöttek a hazai lövések, de pontatlanok voltak. Hiába szorultunk oda saját kapunk elé, egy idő után sikerült kitörni és komoly veszélyt jelentettünk a gyergyóiakra. Két és fél perccel a mérkőzés vége előtt Tóth Gergő ült ki a büntetőpadra a játék késleltetése miatt, így a hazaiak kaptak egy utolsó nagy esélyt, hogy visszajöjjenek a mérkőzésbe. Mindent fel tettek egy lapra, lehozták a kapust is, de hat a négy ellen sem tudtak mit kezdeni velünk.

Ugyan nem indult jól a mérkőzés, nehezen alkalmazkodtunk a hazaiak kemény játékstílusához, de amint ez sikerült, a kezünkbe vettük az irányítást és ellentmondást nem tűrően, nagyszerű második harmadot produkálva sikerült a fordítás, így a Gyergyót az alapszakasz minden mérkőzésén sikerült kétvállra fektetnünk. Továbbá ezzel a győzelemmel nem csupán a három pontot sikerült megszereznünk, de egy jókora lépést tettünk az alapszakasz második helyének megtartásáért, valamint az ezzel járó három bónuszpont megszerzéséért, ami kulcsfontosságú lehet a hamarosan induló középszakaszban.

Folytatás holnap, a brassói Olimpiai Műjégpályán, magyarországi idő szerint 17.30-tól.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz, 34. forduló
Gyergyói HK – FTC-Telekom 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)
Gyergyószentmiklósi Műjégpálya
Gyergyói HK: Cooke (Ruczuj) – Góga, Rasulov, Péter, Mathew Rupert, Valdix – Bobcsek, Ferenc, Csergő, Pestunov, Vorobjev – Kozma, Orbán, Barabás, Elekes Darabont, Sára – Benedek, Daradics Vezetőedző: Malcolm Cameron
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Pulli, Nagy G., Németh, Tóth Ad. – Hegyi, Sarcia, Kulmala, Pavuk, Switzer – Rantanen, Tóth Gergely, Juusela, Tóth Re., Tóth Ri. – Boros, Farkas, Hajós, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: (9:11, 13:21, 19:10) 41:42
Védések: (10:8, 19:13, 10:19) 39:40 / 92.86% : 97.56%
Kiállítás percek: (6:8, 2:2, 27:43) 35:53
Emberelőny kihasználás: (8 / 0) 0.00% / (4 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (0 / 8) 100.00%
Gólszerzők: Péter (09:04, Bobcsek, Valdix), illetve Hajós (15:16, EH, Switzer), Tóth Gergő (28:36, Pulli), Németh (32:25, Nagy G., Tóth Ad.)

Cikkajánló

„Csodálatos hat év volt, köszönöm, hogy megélhettem!”

Búcsúinterjú a Ferencvárost hat éven át csapatkapitányként szolgáló Nagy Gergővel.

Nagy Gergő távozik a Ferencvárostól

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kapitánya hat év után búcsúzik.

Házi pontkirályunk újabb egy évig a Fradinál

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a tavaly nyáron érkezett Adam Bradyvel.

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin