2022. június 17.
Nemzetközi Fair Play Díjat kaptak az FTC sikethokisai
Jégkorongos utánpótlásunk integráló gyermek sikethokis programjáért vehette át a rangos elismerést.

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály égisze alatt néhány évvel ezelőtt sikethoki csapat alakult, amelynek vezetője, Mártonffy Máté elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne gyerekeket is bevonni a programba, utánpótlást építeni a siketjégkorongos együttesnek. Ennek érdekében összefogott a szakosztály utánpótlásával, ahol az ép gyerekek már befogadtak maguk közé egy siket kisfiút. Botond történetéről a Fradi TV stábja számolt be 2018 augusztusában.

Botond példáján felbuzdulva több siket gyermek is csatlakozott a Fradi utánpótlásához, sőt, a sikethokisoknak saját utánpótlás-csapata épült, ahol időről időre halló fiatalok is megfordulnak.

Ezért a programért a csapat 2019-ben már díjat vehetett át a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Díjátadó Gáláján, a Fair Play Eszmeiségének Népszerűsítése kategóriában.

2020 októberében a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) is értesítette a szakosztályt, hogy az utánpótlást Nemzetközi Fair Play Diplomával tünteti ki az integráló sikethokis programért, méghozzá a „Jacques Rogge – Ifjúsági” kategóriában.

A koronavírus-járvány miatt a CIFP két évvel ezelőtt nem tudta megtartani szokásos díjátadó ceremóniáját, 2022. június 17-én a Budai Vár frissen rekonstruált Lovardájában viszont bepótolta az eseményt az elmaradt évek díjainak átadásával együtt, így az FTC küldöttsége is átvehette nemzetközi fair play díját.

„Ha őszinte akarok lenni, akkor ez Mártonffy Máté érdeme elsősorban. Az ő gyereke kezdett el nálunk jégkorongozni, és évekkel ezelőtt kitalálta, hogy mi lenne, ha csinálna egy siketjégkorong csapatot. Egy-két ismerősével elkezdett jégkorongozni, ebből forrta ki magát, hogy most már van egy felnőtt csapatunk, amelyik bajnokságban is indul. Tulajdonképpen ez a csapat a magyar válogatott is, tehát ha van a siketválogatottnak programja, akkor ők indulnak. A díjat azért kaptuk, mert elkezdtünk gyerekekkel is foglalkozni, és az ügyesebb gyerekeket pedig sikerült már beépíteni az ép sportolók csapataiba. Élmény látni, ahogy a közösség befogadja őket, és ők, ahogy beilleszkednek a csapatba. Nagyon büszke vagyok erre a projektre, és azokra a srácokra, akik ebben részt vesznek.” – nyilatkozta a díjátadó gálán Hudák Gábor, az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály szakmai igazgatója.

„Nagyon meglepődtünk, hogy idáig eljutottunk, hogy a Nemzetközi Fair Play Díjat megkaptuk. Nagyon örültünk neki természetesen, hallássérültek részéről nem volt még ilyen esemény. Természetesen igyekszünk mindent megtenni a Fradi, a jégkorong szövetség, a gyerekek és a felnőttek részéről, hogy jól működjön a csapatunk. Mi megpróbáljuk nevelni a gyerekeket, hogy tanulják meg, mi az, hogy sport, fegyelem, alázat, tisztelet. Siketek, nagyothallók, implantátumosok és halló gyerekek is vannak már a csapatban. Célunk a halló gyerekekkel, hogy van köztük egy-két tehetséges, aki majd beépülhet a Ferencváros jégkorong szakosztályának utánpótlásába. De vannak itt siketek, akik pedig a siketek felnőtt csapatában fogják a távozókat folyamatosan pótolni.” – mondta a sikethoki csapat vezetője, Mártonffy Máté.

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin