2022. június 17.
Nemzetközi Fair Play Díjat kaptak az FTC sikethokisai
Jégkorongos utánpótlásunk integráló gyermek sikethokis programjáért vehette át a rangos elismerést.

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály égisze alatt néhány évvel ezelőtt sikethoki csapat alakult, amelynek vezetője, Mártonffy Máté elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne gyerekeket is bevonni a programba, utánpótlást építeni a siketjégkorongos együttesnek. Ennek érdekében összefogott a szakosztály utánpótlásával, ahol az ép gyerekek már befogadtak maguk közé egy siket kisfiút. Botond történetéről a Fradi TV stábja számolt be 2018 augusztusában.

Botond példáján felbuzdulva több siket gyermek is csatlakozott a Fradi utánpótlásához, sőt, a sikethokisoknak saját utánpótlás-csapata épült, ahol időről időre halló fiatalok is megfordulnak.

Ezért a programért a csapat 2019-ben már díjat vehetett át a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Díjátadó Gáláján, a Fair Play Eszmeiségének Népszerűsítése kategóriában.

2020 októberében a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) is értesítette a szakosztályt, hogy az utánpótlást Nemzetközi Fair Play Diplomával tünteti ki az integráló sikethokis programért, méghozzá a „Jacques Rogge – Ifjúsági” kategóriában.

A koronavírus-járvány miatt a CIFP két évvel ezelőtt nem tudta megtartani szokásos díjátadó ceremóniáját, 2022. június 17-én a Budai Vár frissen rekonstruált Lovardájában viszont bepótolta az eseményt az elmaradt évek díjainak átadásával együtt, így az FTC küldöttsége is átvehette nemzetközi fair play díját.

„Ha őszinte akarok lenni, akkor ez Mártonffy Máté érdeme elsősorban. Az ő gyereke kezdett el nálunk jégkorongozni, és évekkel ezelőtt kitalálta, hogy mi lenne, ha csinálna egy siketjégkorong csapatot. Egy-két ismerősével elkezdett jégkorongozni, ebből forrta ki magát, hogy most már van egy felnőtt csapatunk, amelyik bajnokságban is indul. Tulajdonképpen ez a csapat a magyar válogatott is, tehát ha van a siketválogatottnak programja, akkor ők indulnak. A díjat azért kaptuk, mert elkezdtünk gyerekekkel is foglalkozni, és az ügyesebb gyerekeket pedig sikerült már beépíteni az ép sportolók csapataiba. Élmény látni, ahogy a közösség befogadja őket, és ők, ahogy beilleszkednek a csapatba. Nagyon büszke vagyok erre a projektre, és azokra a srácokra, akik ebben részt vesznek.” – nyilatkozta a díjátadó gálán Hudák Gábor, az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály szakmai igazgatója.

„Nagyon meglepődtünk, hogy idáig eljutottunk, hogy a Nemzetközi Fair Play Díjat megkaptuk. Nagyon örültünk neki természetesen, hallássérültek részéről nem volt még ilyen esemény. Természetesen igyekszünk mindent megtenni a Fradi, a jégkorong szövetség, a gyerekek és a felnőttek részéről, hogy jól működjön a csapatunk. Mi megpróbáljuk nevelni a gyerekeket, hogy tanulják meg, mi az, hogy sport, fegyelem, alázat, tisztelet. Siketek, nagyothallók, implantátumosok és halló gyerekek is vannak már a csapatban. Célunk a halló gyerekekkel, hogy van köztük egy-két tehetséges, aki majd beépülhet a Ferencváros jégkorong szakosztályának utánpótlásába. De vannak itt siketek, akik pedig a siketek felnőtt csapatában fogják a távozókat folyamatosan pótolni.” – mondta a sikethoki csapat vezetője, Mártonffy Máté.

Cikkajánló

A végéig küzdöttünk, de Gyergyóban maradt a 3 pont

Magyar bajnok hokisaink közel voltak a hosszabbításhoz, de végül nem sikerült pontot szerezni Gyergyóban.

Gyergyóban folytatjuk az erdélyi túrát

Magyar bajnok hokisaink következő ellenfele a Gyergyói Hoki Klub.

Hiába a remek hajrá, hosszabbításban nyert a Brassó

Habár a hazaiak örültek a meccs végén, 1 pontot sikerült megszereznünk.

Derbivel folytatjuk a Magyar Kupában

Az MJSZ kisorsolta a Magyar Kupa harmadik fordulójának párosításait.

Brassóban kezdi erdélyi túráját az FTC-Telekom csapata

Magyar bajnok hokisaink először utaztak idén Erdélybe, ahol legelsőként a Corona Brassóval csapnak össze.

Vereség a visszavágón, de továbbjutás a Magyar Kupában

Visszavágott a FEHA19 csapata, de ez nem volt elég a továbbjutásukhoz.

A Tüskecsarnokban folytatódik a Magyar Kupa-párharc

Magyar bajnok hokisaink ezúttal hazai pályán játszanak Magyar Kupa-ellenfelükkel, a FEHA 19 csapatával.

A végsőkig küzdöttünk, de ismét az éllovas BJA győzött

Férfi jégkorongcsapatunk nagyot harcolt, mégsem sikerült pontot szereznie a BJA HC ellen az Erste Ligában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin