2021. szeptember 19.
Óriási csata végén győzelem a szezonnyitón
Magyar bajnok férfi hokisaink 5-4-re nyertek a nagyot küzdő Győr ellen az Erste Liga-szezon első mérkőzésén.

A magyar bajnoki címet zsinórban háromszor elhódító, friss Szuperkupa-győztes férfi jégkorongcsapatunk számára végre eljött az Erste Liga 2021/22-es idényének rajtja is. A Ferencváros a vasárnapi második játéknapon játszotta első ligameccsét az új szezonban, a pénteki rajton ugyanis a tizenegy csapat közül a mieink voltak a pihenő csapat.

2020. októberének végén lehettek ott utoljára a szurkolók ferencvárosi Erste Liga-mérkőzésen a Tüskecsarnokban, a DEAC elleni Szuperkupa-döntőn pedig látszott, mekkora szükség van a tábor biztatására a lelátóról, így igazi felüdülés volt látni, hogy újra közönség előtt léphettek jégre a csapatok. A találkozó ráadásul a szövetség és a liga akciója keretében minden Erste Liga-csapat első hazai bajnokijához hasonlóan ingyenesen volt megtekinthető, ennek megfelelően szép számban gyűltek össze a szurkolók a lelátón.

Ellenfelünk az az UNI Győr ETO HC volt, amely korábban még nem szerepelt az Erste Ligában – papíron. Győrbe ugyanis a nyáron hosszú évek után tért vissza a felnőtt élvonalbeli jégkorong (igaz, a Titánok csapata tavaly egy együttműködés keretében Győrben játszotta hazai meccseit, de ezúttal a város sportegyesülete, az ETO színeiben állt rajthoz felnőtt együttes), ám a csapat keretét és szakmai stábját egy az egyben az előző idényben még a Vasas színeiben versenyző együttes alkotta. Ez a fiatal, lendületes keret a 2020/21-es kiírásban több nagycsapat orra alá is borsot tört, harcos, lendületes, küzdős játékukkal a Fradi dolgát is megnehezítették az egymás elleni meccseken, sőt, a rájátszásba is sikerült bejutniuk, ahol hétmeccses párharcra kényszerítették a későbbi döntős Brassót. Előre tudhattuk tehát, hogy most sem számíthatunk könnyű mérkőzésre, még akkor sem, ha a pénteki nyitány nem sikerült a legjobban a győriek számára, 5-2-es vereséget szenvedtek a DVTK Jegesmedvék otthonában.

Ami a meccskeretünket illeti, a Szuperkupa-döntőn egy blokkolt lövés közben bokasérülést szenvedő Cody Fowlie is vállalni tudta a játékot, így teljes kerettel, és az utolsó két mérkőzésünkön már megszokott sorokkal vághattunk neki az új idény első Erste Liga-összecsapásának.

A mérkőzést felvezető ceremónia zárásaként ünnepélyes korongbedobást láthatott a közönség, amelyet a Fradi magyar bajnok női kézilabdacsapatának játékosa, Emily Bölk végzett el. Nagyon hamar, már másfél perc elteltével emberelőnybe került a vendégcsapat, miután elcseréltük magunkat, ez azonban végül nem nekik jelentett előnyt – Rasmus Kulmala ugyanis kilépett, és ahogy a Szuperkupa-döntőn kétszer is tette, az Erste Ligában is emberhátrányos találattal nyitotta meg az idei Fradi-gólok sorát. (1-0) Az emberelőny végére fel tudott ugyan állni a harmadunkban a Győr, de mindössze két életerős, de kaput nem találó Kmec-lövésre futotta az erőből. Ami nem sikerült emberelőnyben, egyenlő létszámnál viszont összejött, egy pillanatnyi védelmi kihagyást Béres Boldizsár révén gyorsan kihasznált az ETO, és egyenlített. (1-1) A mieink birtokolták többet a korongot, és próbáltak nyomást helyezni a győriekre, ők azonban azt a kellemetlen, harcias, fiatalosan lendületes játékot hozták, amivel már a Vasas színeiben is megnehezítették az ellenfelek dolgát. Nyomás alatt tartottuk ugyan a harmadukat, de sokáig nem találtuk ennek a játéknak a nyitját. A 11. percben aztán a támadó harmadban többször is visszaszerzett korongot végül Sarcia kaparintott meg a kékvonalnál, amikor már indult volna a vendégek kontrája, és szépen játszotta meg Fowlie-t, aki tisztán tudott kapura fordulni, lövésének pedig Sági Máté kissé mellényúlt, így a korong a győri kapuba hullott megpattanva a kapuson. (2-1) Tartottuk a nyomást a vendégeken, de ők továbbra is játszották a nagyon kellemetlen, harcos játékukat, amivel többször sikerült lövőhelyzetbe is kerülniük. A számok egyébként ezen a téren kiegyenlítettek voltak, 13:13 állt az első játékrész végén a kapura lövési mutatónál a statisztikában, eredményesek viszont nem tudtak lenni, Arany remek teljesítményt nyújtott a kapunkban. Az utolsó percben Tamminen még nagy helyzetbe keveredett a győri kapu előtt, Sági azonban nagyot védett, így egygólos előnnyel mentünk el az első szünetre.

A második harmadot lendületesen kezdték a mieink, úgy nézett ki, nem akarjuk hagyni, hogy az első játékrészben a dolgunkat alaposan megnehezítő ellenfél még jobban kibontakozzon. A lendületünket Tóth Adrián kiállítása szakította meg a 24. percben, az emberelőnyt pedig mindössze öt másodperc alatt kihasználta az ETO: az elhozott buli után Schmál bombázott laposan távolról a kapunkba. (2-2) Szerencsére nem vesztették el a ritmust a mieink a történtek ellenére sem, sőt, gyors emberelőnyös gólra gyors emberelőnyös gól volt a válasz: Schmál büntetése után Kóger használta ki a meccsen az első előnyünket, klasszisát megvillantva az alapvonal mögül szlalomozott be a kapu elé, és helyezte el finoman a korongot a hosszú alsóba. (3-2) Sőt, alig fél perc elteltével kihasználtuk Kmec hibáját, aki a saját kapuja mögött megszerzett koronggal befelé indult el, leloptuk az ütőjéről a pakkot, és Pavuk a hálóba vágta a negyedik hazai gólt, először vezettünk kettővel a meccsen! (4-2) A következő percekben először a meccsen kissé elvesztette a ritmust az ETO, azonban nem éltünk a lehetőséggel, pedig Kováts hibája után emberelőnybe is kerültünk. A kiegészülés után viszont Borost is kiszórták, és harmadbeli második emberelőnyét is kihasználta a Győr, ezúttal Bukor vágta távolról a korongot a kapunkba akkor, amikor már-már úgy nézett ki, kivédekezzük az öt a négy elleni játékot. (4-3) A gól visszahozta a vendégek lendületét is, folytatódott az, amit eddig is láthattunk, a Győr rendkívül szívós, kellemetlen játékkal nehezítette meg a dolgunkat, és zavarta meg szinte az összes korongkihozatalunkat. Érezhető volt, hogy szükség lenne még újabb gólra, mert ebben a kellemetlen játékban bármikor benne van egy találat… Újabb gólunk nem született, Nagy Gergő viszont két perccel a vége előtt kettő plusz kettő percet kapott, így bár sikerült kivédekezni az elsőt, két percnyi áthúzódó emberhátrányban kezdtük a záró harmadot.

Az utolsó harmadra áthúzódó hátrányunkat az ellenfél csapatának nem sikerült kihasználni. A harmad elején bár az ETO több kísérletet is tett a gólszerzésre, azonban Aranyon nem sikerült átjutniuk, többször is nagyot védett. A 47. percben már mi kerültünk emberelőnybe, ezzel azonban nem sikerült élnünk, kevesebb mint egy perccel később ugyanis Tóth Adriánt is szabálytalannak látták, így négy a négy ellen folytatódott a játék. Sőt, az ETO kiegészült, így emberelőnyben támadhattak, amit a Szalma lövése utáni kipattanóból Léránt René értékesített is. (4-4) Sőt, az akció közben Fowlie-nál és Bohunickynél is szabálytalanságot láttak, így nem elég, hogy kiegyenlített az ellenfél, kerek két percig kettős emberhátrányban kellett védekeznünk. Óriási nyomás nehezedett a kapunkra, azonban a győriek nem tudtak élni a lehetőséggel, így hősies játékkal kivédekeztük az elképesztően nehéz két percet. Érezni lehetett, hogy ez fordulópont lehet a mérkőzés végkimenetelét tekintve, és ez így is lett, az 53. percben ugyanis McFadden bombázott a kékről, amibe Kulmala a kapu előtt beleért, így a győri hálóba vágódott a korong, újra vezettünk! (5-4) Ugyan a vendégek tiszteletreméltó módon mindent megtettek az újabb bravúros egyenlítésért, ekkor már látszott, innentől ezt a mérkőzést nem engedjük ki a kezünkből. Kulmala közel járt ahhoz, hogy le is zárja a nyitott kérdéseket, nagy lövése végén a keresztvasról vágódott le a korong. De erre a találatra végül már nem volt szükség, hiszen nem is engedtük ki a kezünkből a sikert.

Számítani lehetett rá, hogy a győri fiatalok ellen szoros, nehéz mérkőzéssel kezdjük az idényt, és ez így is lett. Ennek tükrében még értékesebb, hogy 5-4-es rendes játékidős győzelemmel sikerült rajtolni, megalapozva ezzel a szezon további részét. Folytatás jövő pénteken a MAC HKB Újbuda pályaválasztásával a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – UNI Győr ETO HC 5-4 (2-1, 2-2, 1-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Sarcia, Fowlie, Nagy G., Kóger  – Bohunicky, McFadden, Kulmala, Tamminen, Somogyi – Boros, Hegyi, Tóth A., Hajós, Pavuk – Bán, Galántai, Tóth G., Farkas, Roczanov. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
UNI Győr ETO HC: Sági M. (Tóth B.) – Bugár, Kmec, Bödök, Czakó, Nagy M. – Bukor, Vas M., Dézsi, Schmál, Turbucz – Léránt, Tornyai, Madácsi, Páterka, Szalma – Béres, Kováts, Majoross, Mesterházy, Szlama. Vezetőedző: Ladányi Balázs.
Gólok: Kulmala (01:40, EH, Hegyi), Fowlie (10:50, Sarcia), Kóger (24:53, EE, Somogyi, Nagy G.), Pavuk (25:32, Tóth A.), Kulmala (52:22, McFadden, Somogyi), illetve Béres (05:49, Czakó, Nagy M.), Schmál (23:52, EE, Bukor), Bukor (31:50, EE, Páterka, Bödök), Léránt (48:51, EE, Szalma)
Kapura lövések: (13:13, 18:8, 14:14) 45:35
Védések: (12:11, 6:16, 13:13) 31:40 / 88.57% : 88.89%
Kiállítás percek: (4:0, 8:4, 6:2) 18:6
Emberelőny kihasználás: (3 / 1) 33.33% / (7 / 3) 42.86%
Emberelőnyben eltöltött idő: 3:30 / 12:09
Emberhátrányos védekezés: (3 / 7) 57.14% / (1 / 3) 66.67%

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin