2020. február 5.
Rangos nemzetközi kitüntetést kapott korábbi bajnokunk
A játékosként kétszeres bajnok, majd a Fradiban edzőként is dolgozó Kovács Zoltán megkapja a Paul Loicq-díjat.

A jelenleg a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökeként dolgozó szakember a májusi A csoportos világbajnokságon veheti át a Hall of Fame-tagsággal egyenértékű díjat, ami komoly elismerés a magyar jégkorongsport egésze számára – adta hírül az MJSZ.

Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökét – aki korábban 19 éven át főtitkárként irányította a szervezetet – Paul Loicq-díjjal jutalmazza az IIHF. Ezt az elismerést csupán egyvalaki kaphatja meg évente, és annak jár, aki kiemelkedően sokat tett a nemzetközi jégkorongért. A hírt az IIHF tette közzé. "A díjazott én vagyok, de az elismerés a magyar jégkorong elmúlt 25 éves fejlődésén dolgozóknak szól" – fogalmazott a fejlemény kapcsán az érintett az MJSZ közleménye szerint. Hozzátette: – "Remélem, a sportágunk továbbra is felfelé halad majd, és a jégkorong-társadalom hasonló sikereket fog megélni ezután is, mint amilyen Szapporo, Krakkó és Szentpétervár volt."

Kovács Zoltán 1962-ben született Budapesten. 1972-ben kezdett el jégkorongozni a KSI-ben, posztja szerint hátvéd volt, U16-ban és U18-ban is bajnoki címet szerzett. Egy-egy világbajnokságon tagja volt az ifjúsági és a juniorválogatottaknak, felnőttként az FTC színeiben kétszer lett magyar bajnok, aktív pályafutását Dunaújvárosban fejezte be. Már 1984-től kezdődően edzősködött, másfél évtizedet töltött a Fradinál, ahol mások mellett játékosa volt Szuper Levente, Budai Krisztián, Kincses Gergely, Majoross Gergely, Fodor Szabolcs, Fekete Dániel, Hoffmann Attila, Buzás Norbert és Kis András. 2000 és 2008 között a MAC utánpótlásában dolgozott, itt olyanok pallérozódtak a kezei alatt, mint Sebők Balázs, Nagy Krisztián, Rafaj Attila, Németh Péter vagy Jászai Dávid.

Az MJSZ kötelékében 1984 óta munkálkodik Kovács Zoltán, négy évig szövetségi titkár volt, majd 1998 és 2017 között főtitkár. A sportvezető nevéhez kötődik számos magyarországi világbajnokság megrendezése, valamint a világelithez tartozó nagyválogatottak hazánkba csábítása – Kanadától Finnországon át Svédországig –, amelyek telt házas arénameccseken népszerűsítették jégkorongsportunkat. 2017 óta a szövetség alelnöke, kiemelt szerepe a nemzetközi kapcsolatok erősítése. 2010–12 között az IIHF utánpótlás-bizottságának volt a tagja, míg 8 éve a nemzetközi szövetség jégpályabizottságának munkájában vesz részt. Kovács Zoltánt, a magyar jégkorong egyik legkedvesebb, legsegítőkészebb és legkedveltebb alakját mindenki ismeri itthon és a nagyvilágban, ugyanígy ő is kiváló kapcsolatokat ápol mindenkivel, ennek is köszönhetőek sikerei. Valamint kivételes munkabírásának, melynek jegyében lankadatlanul szorgalmazza a nagy hokinemzetek aktív szerepvállalását a jégkorongsport bázisának szélesítésében, a fejlődő országok felemelésében.

Kovács Zoltán a 2020. májusi A csoportos világbajnokságon kapja meg a díjat, egyidejűleg az új IIHF Hall of Fame-tagok beiktatásával.

Az IIHF Halhatatlanok csarnokának két magyar tagja van: az immár 96 esztendős Pásztor György és Schell László játékvezető, míg a fiatalon elhunyt szapporói hős, ifj. Ocskay Gábor a tagsággal ugyancsak egyenértékű Bibi Torriani-díjat kapta meg. Hozzájuk csatlakozik most Kovács Zoltán.

Cikkajánló

Jégkorong: próbajátékosokkal teljes a keret a szezonra

Hárman nem hosszabbítanak, három próbajátékossal kezdik meg bajnok hokisaink az új idényt – A TELJES KERET!

Pontkirály, bajnok: a Fradiból vonul vissza a támadó

Márciusban aranysisakban és Fradi-mezben játszotta utolsó mérkőzését hokicsapatunk támadója, Brett Switzer.

Szenzáció: 212 NHL-meccses kanadai hokis a Fradiban!

Férfi hokicsapatunk szerződtette a 2007-es NHL-draft első körének 10. helyén elkelt kanadai Keaton Ellerbyt!

A jégről a konditerembe: Hegyi Ádám, mint erőnléti edző

Bajnok hokicsapatunk rutinos hátvédje ezúttal ismét egy újabb oldaláról mutatkozott be – VIDEÓ!

Újabb két évig a Fradiban a hatszoros bajnok!

A hoki Erste Liga 2019-es döntőjének legértékesebb játékosa, Pavuk Attila 2022-ig hosszabbított az FTC-vel.

Hosszabbított a védelem oszlopa

Bajnok férfi jégkorongcsapatunk finn hátvédje, Lauri Kärmeniemi 2021 nyaráig biztosan a Fradi játékosa marad.

Hosszabbít a junior világbajnok támadó

Bajnok férfi hokicsapatunk ponterős finn támadója, Rasmus Kulmala 2021-ig biztosan a Ferencvárosban marad.

„Nagyon jó állapotban vannak” – hokis erőnléti felmérő

Kiss Áron erőnléti edző elvégezte az újabb szezonközi erőnléti tesztet bajnok hokicsapatunk játékosain – VIDEÓ

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most