2020. február 5.
Rangos nemzetközi kitüntetést kapott korábbi bajnokunk
A játékosként kétszeres bajnok, majd a Fradiban edzőként is dolgozó Kovács Zoltán megkapja a Paul Loicq-díjat.

A jelenleg a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökeként dolgozó szakember a májusi A csoportos világbajnokságon veheti át a Hall of Fame-tagsággal egyenértékű díjat, ami komoly elismerés a magyar jégkorongsport egésze számára – adta hírül az MJSZ.

Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökét – aki korábban 19 éven át főtitkárként irányította a szervezetet – Paul Loicq-díjjal jutalmazza az IIHF. Ezt az elismerést csupán egyvalaki kaphatja meg évente, és annak jár, aki kiemelkedően sokat tett a nemzetközi jégkorongért. A hírt az IIHF tette közzé. "A díjazott én vagyok, de az elismerés a magyar jégkorong elmúlt 25 éves fejlődésén dolgozóknak szól" – fogalmazott a fejlemény kapcsán az érintett az MJSZ közleménye szerint. Hozzátette: – "Remélem, a sportágunk továbbra is felfelé halad majd, és a jégkorong-társadalom hasonló sikereket fog megélni ezután is, mint amilyen Szapporo, Krakkó és Szentpétervár volt."

Kovács Zoltán 1962-ben született Budapesten. 1972-ben kezdett el jégkorongozni a KSI-ben, posztja szerint hátvéd volt, U16-ban és U18-ban is bajnoki címet szerzett. Egy-egy világbajnokságon tagja volt az ifjúsági és a juniorválogatottaknak, felnőttként az FTC színeiben kétszer lett magyar bajnok, aktív pályafutását Dunaújvárosban fejezte be. Már 1984-től kezdődően edzősködött, másfél évtizedet töltött a Fradinál, ahol mások mellett játékosa volt Szuper Levente, Budai Krisztián, Kincses Gergely, Majoross Gergely, Fodor Szabolcs, Fekete Dániel, Hoffmann Attila, Buzás Norbert és Kis András. 2000 és 2008 között a MAC utánpótlásában dolgozott, itt olyanok pallérozódtak a kezei alatt, mint Sebők Balázs, Nagy Krisztián, Rafaj Attila, Németh Péter vagy Jászai Dávid.

Az MJSZ kötelékében 1984 óta munkálkodik Kovács Zoltán, négy évig szövetségi titkár volt, majd 1998 és 2017 között főtitkár. A sportvezető nevéhez kötődik számos magyarországi világbajnokság megrendezése, valamint a világelithez tartozó nagyválogatottak hazánkba csábítása – Kanadától Finnországon át Svédországig –, amelyek telt házas arénameccseken népszerűsítették jégkorongsportunkat. 2017 óta a szövetség alelnöke, kiemelt szerepe a nemzetközi kapcsolatok erősítése. 2010–12 között az IIHF utánpótlás-bizottságának volt a tagja, míg 8 éve a nemzetközi szövetség jégpályabizottságának munkájában vesz részt. Kovács Zoltánt, a magyar jégkorong egyik legkedvesebb, legsegítőkészebb és legkedveltebb alakját mindenki ismeri itthon és a nagyvilágban, ugyanígy ő is kiváló kapcsolatokat ápol mindenkivel, ennek is köszönhetőek sikerei. Valamint kivételes munkabírásának, melynek jegyében lankadatlanul szorgalmazza a nagy hokinemzetek aktív szerepvállalását a jégkorongsport bázisának szélesítésében, a fejlődő országok felemelésében.

Kovács Zoltán a 2020. májusi A csoportos világbajnokságon kapja meg a díjat, egyidejűleg az új IIHF Hall of Fame-tagok beiktatásával.

Az IIHF Halhatatlanok csarnokának két magyar tagja van: az immár 96 esztendős Pásztor György és Schell László játékvezető, míg a fiatalon elhunyt szapporói hős, ifj. Ocskay Gábor a tagsággal ugyancsak egyenértékű Bibi Torriani-díjat kapta meg. Hozzájuk csatlakozik most Kovács Zoltán.

Cikkajánló

Erste Liga: a Fehérvári Titánok a negyeddöntős ellenfél

Címvédő férfi hokisaink a fehérváriakkal csapnak össze a hétfőn kezdődő Erste Liga-rájátszás negyeddöntőjében.

Hajós jubilált, győzelemmel zártuk a középszakaszt!

Férfi jégkorongozóink a középszakasz utolsó mérkőzésén a DEAC csapatát fogadták a Pesterzsébet Jégcsarnokban.

Gyász: elhunyt korábbi vb-bronzérmes jégkorongozónk

Elhunyt Vladimír Svitek, jégkorongcsapatunk korábbi játékosa.

Biztos elsőként, hazai jégen zárjuk a középszakaszt

Férfi hokisaink már biztos középszakasz-elsőként, így számunkra tét nélküli meccsen fogadják a DEAC-ot.

Vereség Debrecenben, de megnyertük a középszakaszt!

Férfi hokisaink 8-6-os vereséget szenvedtek Debrecenben, de így is megnyerték a középszakaszt!

Karnyújtásnyira az első hely, győzni kell Debrecenben!

Férfi hokisaink a DEAC otthonában bebiztosíthatják a középszakasz első helyét, és vele az első kiemelést.

Fantasztikus győzelem, újra a tabella élén!

Férfi jégkorongcsapatunk visszavágott a Dunaújvárosnak a szerdai vereségért, így újra az élen a zöld-fehérek.

Éllovasok csatája: rögtön javíthatunk az Újváros ellen!

Fontos rangadó jön: a tabellán velünk azonos pontszámmal álló, éllovas DAB-ot fogadjuk!

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most