2020. január 8.
Semmi nem jött össze, szoros vereség Újpesten
Férfi jégkorongozóink a 2020-as év harmadik összecsapásán az Újpest vendégeként léptek jégre.

Magyar bajnok és Erste Liga-címvédő férfi hokisaink remek formában, zsinórban öt győzelemmel a hátuk mögött érkeztek Újpestre, az alapszakasz utolsó Derbijére. Azt azonban a jó forma ellenére is tudhattuk, nem vár majd ránk sétagalopp az ősi rivális otthonában: idén eddig ötből ötször legyőztük őket, háromszor a ligában és kétszer a Magyar Kupában, így a lehet, hogy utolsó egymás elleni idei meccsen (a lilák ugyanis az alsó-, míg a Fradi a felsőházban folytatja majd a középszakaszban) borítékolható volt, hogy ellenfelünk az életéért küzd majd.

A meccskeretünkben nem volt ott a kezével továbbra is bajlódó Farkas Simon, valamint Jászai Dávid sem.

A mieink kapujában ezúttal is az elmúlt időszakban is remekül védő Arany Gergely kezdett, aki a legutóbbi, Gyergyó elleni mérkőzést kapott gól nélkül hozta le. A kezdő korongbedobást a hazaiak vitték el, és gyorsan a kapunk közelébe kerültek, de hárítottuk a veszéyt. Két perc kellett, hogy mi is helyzetbe kerüljünk, Juusela volt az, aki célba vette Duschek kapuját, de a lövés nem volt elég erős. Látszott, hogy mindkét csapat hatalmas tűzzel és motvációval játszik, ahogy annak egy Derbin lennie kell, mindenki keményen belement az egy az egy elleni párharcokba. Négy és fél perc játékot követően Reed kapott egy kétperces büntetést bottal akasztásért, így a mérkőzésen mi mehettünk először emberelőnyben. Villámgyorsan átvettük az irányítást, és már ott is voltunk a hazaiak kapujánál, Nagy Gergő passza után jött is egy lövés, Duschek azonban hárított. Pillanatokkal később már maga a csapatkapitány volt az, aki tüzelt, de egy önfeláldozó hazai védő blokkolta a próbálkozást. Hatalmas volt a küzdelem, ez pedig azt is jelentette, hogy nem volt sok igazán nagy helyzet, keményen tartották egymást a felek a meccs ezen szakaszában. Nyolc perc után a hazaiak is emberelőnybe kerültek, Hegyi kapott egy kétperces büntetést akadályozásért. Ugyan az újpestiek odaszögeztek minket előnyben Arany kapuja elé, helyzetet csak egyet tudtak kialakítani, de az nem okozott gondot kiválóan védő portásunknak. A harmad felén túllépve szemből lőttek a hazaiak, de Arany ezt is hárította. Néhány pillanattal később már mi rohamozhattuk az újpesti kaput, Kärmeniemi lövése lejött Duschekről, de az ismétlés elmaradt. Három perccel a harmad vége előtt Switzer indult meg, majd továbbított Kulmalának, de a kapus erre is odaért. Hiába próbált gyors ellentámadást indítani az Újpest, a harmadunk jobb oldalán Tóth Gergő szerezte meg a korongot, majd indult is a kapu felé, két nagyszerű csellel megverte a ráállított védőket, de a lövésre már nem maradt elég ereje. A folytatásban ugyan Hegyi nevéhez feljegyezhettünk még egy helyzetet, de az eredmény nem változott, 0-0-ról vártuk a folytatást. Az első játékrészt hol az egyik, hol a másik csapat uralta, de a nagyobb helyzeteket hozzánk jegyezhettük fel. Ennek ellenére sehogy sem tudtunk túljárni a masszív hazai falon és Duschek kapus eszén.

A második harmad rémálomszerűen kezdődött: csupán harmincnyolc másodperc kellett a hazaiaknak, amikor egy korongszerzés után Vincze lövése a rövid oldalon található vasról a kapuba kerüt, megszerezve ezzel a vezetést a liláknak (1-0). Nem rogytunk össze a gyorsan bekapott góltól, sőt, azonnal jöhetett volna a válasz, de Switzer lövése nem jutott át Duscheken, majd Tóth Renátó érkezett a lecsorgóra, de centikkel eltévesztette a kaput. Csaknem ugyanaz a forgatókönyv játszódott le a következő percekben, mint az első harmadban, hol a hazaiak támadtak, hol mi lendültünk meg nagyon gyorsan , de a kapusok a heyükön voltak. A hatodik percben Sarcia és Di Diomete akaszkodott össze, aminek a vége az lett, hogy a játékvezető mindkét játékost két perccel jutalmazta. Négy a négy ellen folytatódott a játék, továbbra is mi domináltunk, eredménye azonban nem lett. Alighogy kiegészültek a csapatok a hazaiak ismét megfogyatkoztak, a játék késleltetését egy bulinál nem nézte jó szemmel a bírói kar, így két perccel jutalmazta a hazaiakat. Egyből felálltunk, majd egy hosszas adogatássorozat után Nagy Gergő talált egy résnyi helyet, tüzelt is, de Duschek védett. Szűk húsz másodperccel az előny lejárta előtt Saukko is a büntetőpadon találta magát, így kettős emberelőnyben támadhattunk. Két másodperccel a vége előtt meg is lett az eredménye: Kärmeniemi bombázott középről a kapuba egy szép korongjáratás után (1-1). Szerencsénk volt, hogy két másodperccel az első hátrány lejárta előtt találtunk be, így ugyanis bő másfél percnyi szimpla emberelőnyünk még maradt, így egyből rohamozhattunk tovább. Sorra dolgoztuk ki a helyzeteket, de előbb Nagy Gergő, majd Pavuk lövését is védte Duschek. A harmad felén már jócskán túllépve Reed is kiállt két percre, így ismét megkaptuk az esélyt, hogy fordítsunk. Hiába dolgoztunk ki megannyi helyzetet, nem sikerült túljárni a hazai kapus eszén. Egy perccel a vége előtt a palánkról visszapattanó korong pont Németh elé került, aki közvetlen közelről lőtte az újpesti portásba. Tizenöt másodperccel a vége előtt Tóth Gergely kapott két percet bottal lökésért, így nem csupán ezt a játékrészt fejeztük be emberhátrányban, de a következőt is azzal indítottuk. Hiába dolgoztunk ki közel háromszor annyi helyzetet a második harmadban, a mezőnyfölényt nem váltottuk gólra, ők pedig a kevés helyzetükből megszerezték a vezetést. A Fradi-szív vitte előre a játékosokat, és egy kettős emberelőnyt sikerült kihasználni, ezzel pedig meglett az egyenlítés.

A záró játékrészt Tóth Gergely áthúzódó kiállítása miatt jóval több, mint egyperces hátrányban indítottunk. A hazaiak ezt kihasználva rohamoztak, jöttek a lövések, de már-már úgy nézett ki, hogy sikerül kivédekezni a hátrányt. Egy oldalról a kapu előterébe küldött korongba azonban belekapott Rafaj, ezzel pedig megtévesztette Aranyt, így ismét náluk volt az előny (2-1). A második gól ismét ösztönzőleg hatott ránk, de sajnos futnunk kellett az eredmény után, a hazaiak pedig kőkeményen védekeztek, és ebből kontráztak veszélyesen. Ezúttal is jöttek a helyzetek, de előbb Pavuk, majd nem sokkal később Kulmala lövése is célt tévesztett, így maradt a hazai előny. A nagy nyomásnak az lett az ára, hogy kissé megnyílt a hátsó alakzatunk, erre pedig rájátszott az Újpest. A saját harmadukban sikerült megszerezniük a korongot, majd továbbítottak is az elől álló Vinczének, aki így egy az egyben vihette Aranyra, de kapusunk remekül állta a sarat, hatalmasat fogott. Az irányítása továbbra is a mi kezünkben volt, a helyzetek is jöttek, de a remek napot kifogó Duschek nem adta magát. Két és fél perccel a vége előtt Fodor Szabolcs időt kért, aminek az lett a vége, hogy lehoztuk a kapust, így hat az öt ellen mehettünk a hátralevő időben. Ezúttal is mentünk előre, nagy nyomás alá helyeztük az Újpest védelmét, mindent megtettünk a bravúros egyenlítésért, de hiába voltunk többen, nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket.

Hatalmas küzdelmet, és Derbihez méltó játékot hozott ezúttal is az ősi rivális elleni összecsapás, de ezúttal az Újpest mellé állt a szerencse, ahol végül az exfradista Rafaj Attila találata bizonyult döntőnek. Az ősi rivális így az alapszakasz, és lehet, hogy a szezon utolsó Derbijén ha nehezen is, de legyűrte címvédő alakulatunkat. A fejünket lógatni azonban nincs idő, ugyanis egyből Újpestről indulunk az idény harmadik keleti túrájára, ahol előbb a Gyergyóval, majd a Brassóval kell farkasszemet néznünk, és be kell biztosítanunk a második helyet, valamint az ezzel járó három bónuszpontot az alapszakasz tabelláján.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz, 33. forduló
UTE – FTC-Telekom 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)
Újpesti Jégcsarnok
UTE: Duschek (Márkus) – Saukko, Varga, Benk, Pance, Sikorcin – Kiss D., Kiss-Rusk, Ainsworth, Di Diomete, Reed – Kovács Attila, Nagy N., Nemes, Rafaj, Vincze – Horváth Ákos, Pokornyi, Csamangó, Godó, Kovács Sebestyén Vezetőedző: Baróti Zsolt  
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Pulli, Nagy G., Németh, Tóth Ad. – Hegyi, Sarcia, Kulmala, Pavuk, Switzer – Rantanen, Tóth Gergely, Juusela, Tóth Re., Tóth Ri. – Boros, Pozsár, Hajós, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: (13:10, 9:22, 6:10) 28:42
Védések: (10:13, 21:8, 10:5) 41:26 / 97.62% : 92.86%
Kiállítás percek: (2:2, 8:6, 2:0) 12:8
Emberelőny kihasználás: (3 / 1) 33.33% / (5 / 1) 20.00%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 5) 80.00% / (1 / 3) 66.67%
Gólszerzők: Vincze (20:38, Rafaj, Kiss D.), Rafaj (41:14, Reed), illetve Kärmeniemi (29:53, Rantanen, Németh)

Cikkajánló

Jégkorong: próbajátékosokkal teljes a keret a szezonra

Hárman nem hosszabbítanak, három próbajátékossal kezdik meg bajnok hokisaink az új idényt – A TELJES KERET!

Pontkirály, bajnok: a Fradiból vonul vissza a támadó

Márciusban aranysisakban és Fradi-mezben játszotta utolsó mérkőzését hokicsapatunk támadója, Brett Switzer.

Szenzáció: 212 NHL-meccses kanadai hokis a Fradiban!

Férfi hokicsapatunk szerződtette a 2007-es NHL-draft első körének 10. helyén elkelt kanadai Keaton Ellerbyt!

A jégről a konditerembe: Hegyi Ádám, mint erőnléti edző

Bajnok hokicsapatunk rutinos hátvédje ezúttal ismét egy újabb oldaláról mutatkozott be – VIDEÓ!

Újabb két évig a Fradiban a hatszoros bajnok!

A hoki Erste Liga 2019-es döntőjének legértékesebb játékosa, Pavuk Attila 2022-ig hosszabbított az FTC-vel.

Hosszabbított a védelem oszlopa

Bajnok férfi jégkorongcsapatunk finn hátvédje, Lauri Kärmeniemi 2021 nyaráig biztosan a Fradi játékosa marad.

Hosszabbít a junior világbajnok támadó

Bajnok férfi hokicsapatunk ponterős finn támadója, Rasmus Kulmala 2021-ig biztosan a Ferencvárosban marad.

„Nagyon jó állapotban vannak” – hokis erőnléti felmérő

Kiss Áron erőnléti edző elvégezte az újabb szezonközi erőnléti tesztet bajnok hokicsapatunk játékosain – VIDEÓ

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most