2021. december 28.
Sovány, de annál értékesebb győzelem Dunaújvárosban
Férfi hokisaink 1-0-ra győztek az Acélbikák vendégeként, így beérték a tabella élén a Csíkszeredát.

Hosszú évek után először tölthetett el három teljes napot családi körben magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk minden játékosa és stábtagja, az Erste Liga 2021/22-es kiírásában ugyanis úgy hozta a sorsolás, hogy ezúttal nem volt a mieinknek mérkőzése a hagyományosan játéknapnak számító december 26-ai napon. Így egy december 23-ai, MAC HKB Újbuda elleni magabiztos győzelemmel és az ünneppel a háta mögött érkezett a Fradi Dunaújvárosba, ahol pontosan egy héttel korábban egy egyáltalán nem könnyű mérkőzésen 4-2-es győzelmet aratott.

A terv az volt, hogy ezúttal is érvényesítjük a papírformát, már csak azért is, hiszen annak köszönhetően, hogy az elmúlt tíz ligameccsünk mindegyikén szereztünk pontot, ráadásul kilencen rendes játékidős győzelemmel zártunk, feljöttünk a tabella második helyére mindössze egyetlen ponttal a Brassóban erdélyi rangadót játszó Csíkszereda mögé úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk. Kis szerencsével tehát akár a játéknap is zárulhatott úgy, hogy átvesszük a vezetést a tabellán, ehhez azonban mindenképpen győzni kellett az elmúlt hat meccsén pontot sem szerző DAB otthonában.

Pozitívum volt ferencvárosi oldalon, hogy szépszámú szurkolósereg kísérte el a csapatot Dunaújvárosba, a különbusszal érkező fradisták remek, hazai hangulatot teremtettek. Hozzá kell tenni, hazai oldalon is a szezonban ritkán látott sok néző volt kíváncsi a régi idők klasszikus rangadójára. Az viszont nehezítette Fodor Szabolcs és a szakmai stáb dolgát, hogy Nagy Kristóf, Sarcia Antonino, Hegyi Ádám, Tóth Gergő, Hajós Roland, Rasmus Kulmala és Juhani Tamminen személyében kisebb-nagyobb sérülés miatt hét játékost is kénytelen volt nélkülözni az edzői kar, így foghíjas kerettel vágtunk neki a találkozónak. Ami az Acélbikákat illeti, a hazaiaknak a betegséggel bajlódó Leo Gudas vezetőedzőt kellett nélkülözniük, akit a korábbi klubikon, az aktuális szezontól csapatmenedzserként dolgozó ifjabb Azari Zsolt helyettesített.

A mieink kezdték aktívabban a mérkőzést, az elmúlt találkozók lendületét sikerült magunkkal hozni karácsony utánra is. Ez azért is nagyon fontos, mert korábban Fodor Szabolcs vezetőedző is többször szót ejtett arról, kulcskérdés lehet a szezon egészére nézve, mennyire sikerül a papírforma szerint egyértelműen a Fradinak álló mérkőzésekre felpörögnie a keretnek.

Két veszélyes lövéssel nyitottunk Bohunicky és McFadden révén, ám nem sikerült a hazai kaput védő Krajcovic eszén túljárni. Nem sokkal később Szappanos került nagy helyzetbe a ferencvárosi kapu előtt, ám Seregély remek ütemben zárt vissza. Fowlie-lövéssel és egy nagy hazai blokkal folytatódtak az események, majd Arany Gergely szállt be egy nagy bravúrral a meccsbe Bubnov kísérleténél. A védés utáni kontratámadás végén Nagy Gergő akadt össze Pozsárral, akit bottal akasztásért két percre kiszórtak, így emberelőnybe kerültünk. Nem sokkal később viszont Fowlie-ra is ráfújtak két percet, így négy a négyben folytatódott a játék.

Volt dolga a játékvezetőknek

Már emberelőnyben Szappanos az oldalhálót lőtte telibe, gól azonban nem esett, kiegészültünk. Másfél perccel a harmad vége előtt Fowlie küzdött az ellenfél kapujánál a korongért, majd úgy esett át Krajcovic kapuson, hogy közben a kapu is elmozdult. A hazai védők számon kérték kanadai támadónkon a jelenetet, ám nem alakult ki komolyabb csetepaté. A harmad végén még Kabatajev veszélyeztetett a kapunk előtt, ám nem sikerült bepiszkálnia a korongot a hálóba. Nem esett gól, a Dunaújváros pedig az elmúlt heti mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is oroszlánként küzdött a bravúrpontért, pontokért.

A második harmadban ott folytatódott a játék, ahol az elsőben abbamaradt: a mieink támadtak többet, ám nem sikerült feltörni a dunaújvárosi reteszt, ellenfelünk pedig rendkívül veszélyes kontrákat vezetett. Egy ilyennel lépett ki a játékrész elején Török Viktor is, ám Arany nagyot védett. A mieink az idő múlásával folyamatosan igyekeztek nagyobb tempóra kapcsolni, Galántai, Tóth Adrián és Fowlie előtt is adódott lehetőség még a harmad első felében, valamint Roczanov is veszélyeztetett, de továbbra sem sikerült túljárni Krajcovic eszén. A 25. percben sikerült a hálóba juttatni a korongot, Kóger szólózott egészen a kapuig és talált be a hazai kapus előtt keresztbe korcsolyázva, ám a játékvezetők sem a jégen, sem videózást követően nem adták meg a találatot. Növeltük a nyomást, Somogyi – Tóth – Nagy Gergő összjáték után is közel kerültünk a gólhoz, ám a kapujából kitörő Krajcovic több embert elsodorva is nagyot védett. A harmad második felében egyre nagyobb nyomás alatt igyekeztünk tartani a hazai kaput, ám hiába jöttek sorra a lehetőségek, az áttörés továbbra sem érkezett meg.

Sokáig állta a sarat a hazaiak védelme

A harmadik harmadra is megpróbálták átvinni a mieink az előző játékrész végén tapasztalható nyomást, ám ahogy telt az idő, és nem született gól, egyre nőtt a feszültség. Fradi-helyzetekből ezúttal sem volt hiány, előbb Bán lőtt alig mellé a kékről, majd Nagy Gergő passzából Tóth Adrián lőtt veszélyesen, Krajcovic ismét nagyot védett, a kipattanóról pedig épphogy lemaradt Kärmeniemi – továbbra sem jött össze a gól. Sőt, a gyors hazai kontrákban még mindig ott rejlett a mi szemszögünkből nagyon kellemetlen meglepetés lehetősége, előbb Szűcs közeli lövésébe térdelt bele a tőle megszokott remek ütemben és önfeláldozóan Boros, majd Pinczés Olivér remek lehetőségénél védett nagyot Arany. Tóth Adrián nem sokkal később már a gólvonalig is eljuttatta a pakkot, ám nem sikerült áttuszkolni rajta. Már-már úgy nézett ki, a mieink el vannak átkozva a keddi napon, ám ekkor, az 55. percben Somogyi lódult meg a jobb oldalon Farkas korongjával és lőtte ki mértani pontossággal Krajcovic mellett azt a bizonyos botos húszast, végre megtört a jég, vezettünk (0-1)! Bár erre sokan nem fogadtak volna a mérkőzés előtt, ekkor mégis úgy nézett ki, hogy egyetlen góllal fogunk mérkőzést nyerni Dunaújvárosban. Ez végül így is lett, mert bár Azari Zsolt megbízott vezetőedző időt kért, remekül tettük a nyomást az ellenfélre így az Újvárosnak a hátralévő néhány percben nem is adódott lehetősége, hogy lecserélje a kapusát, sikerült lepörgetni az órát, megnyertük a mérkőzést!

Foghíjas kerettel kellett felvenni a harcot egy minden eddiginél nagyobbat harcoló Dunaújvárosi Acélbikák ellen, de végül a hajrában nehéz helyzetben is dobbant a Fradi-szív. Sovány, de annál értékesebb hárompontos győzelemmel térhet haza a csapat Újvárosból, és mivel a Sportklub Csíkszereda szétlövésben győzött Brassóban, így egy pontot otthagyott idegenben, ezzel pontszámban is utolértük a listavezető nagy rivális kék-fehéreket az alapszakasz tabellájának élén, és továbbra is egy meccsel kevesebbnél járunk. Innen várhatjuk a december 30-ai, Titánok elleni folytatást, immáron hazai jégen, a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Dunaújvárosi Acélbikák–FTC-Telekom 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
Dunaújvárosi Acélbikák: Krajcovic (Kovács D.) –Pozsár, Bubnov, Szappanos, Kabatajev, Török – Benke, Bobcek, Szűcs, Németh P., Tamás – Erdély B., Szécsi, Pinczés O., Lőczi – Kacsenko, Druja, Marosi, Gebei G., Somogyi N. Megbízott vezetőedző: ifj. Azari Zsolt.
FTC-Telekom: Arany (Földes) – Boros, Kärmeniemi, Kóger, Nagy G., Somogyi B. – Seregély, McFadden, Pavuk, Fowlie, Tóth A. – Bán, Bohunicky, Galántai, Farkas S., Roczanov – Komáromy. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Somogyi B. (54:28, Farkas S., Seregély)

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin